Πώς να εξαιρέσετε ένα αρχείο από το Windows Defender στα Windows 10

Το Windows Defender εκτελείται στο παρασκήνιο για να προστατεύει το σύστημά σας από κακόβουλες εφαρμογές και διαδικασίες. Θα σας δίνει τακτικά ειδοποιήσεις για να σας ενημερώσει ότι έκανε σάρωση και δεν βρήκε τίποτα. Σας ενημερώνει επίσης όταν βρεθεί μια πιθανή απειλή, αν και μερικές φορές, προσδιορίζει το λάθος αρχείο ως κακόβουλο. Αυτό τείνει να συμβαίνει με εφαρμογές και υπηρεσίες προστασίας από ιούς. Το VirusTotal μερικές φορές θα λάβει ψευδώς θετικό και ακόμη και το Chrome θα αποκλείει εσφαλμένα ορισμένα αρχεία. Μερικές φορές το Windows Defender επισημαίνει ένα ασφαλές αρχείο ως κακόβουλο. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να εξαιρέσετε ένα αρχείο από το Windows Defender.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

  Αλλαγή διάταξης πληκτρολογίου στα Windows 10 (Προσθήκη, εναλλαγή και κατάργηση διατάξεων)

Μια λέξη της προσοχής

Αν και είναι απολύτως πιθανό το Windows Defender να επισημαίνει λάθος αρχείο, θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε να προσθέσετε το αρχείο ως εξαίρεση. Εάν το αρχείο είναι μια εφαρμογή EXE και ξαφνικά επισημανθεί ως κακόβουλο μετά την ενημέρωση, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει πρόβλημα. Μερικές φορές, σε σπάνιες περιπτώσεις, κάτι κακόβουλο καταλήγει να γίνει μέρος μιας κατά τα άλλα ασφαλούς εφαρμογής όταν ενημερωθεί, επομένως θα πρέπει να δοκιμάσετε να σαρώσετε την εφαρμογή με διαφορετικό πρόγραμμα προστασίας από ιούς.

Εάν έχετε κατεβάσει μια εφαρμογή από αναξιόπιστη πηγή, ίσως αξίζει να λάβετε μια δεύτερη γνώμη για αυτήν. Μερικές φορές, οι εφαρμογές που κατά τα άλλα είναι ασφαλείς συνοδεύονται από κακόβουλο κώδικα και διατίθενται για λήψη σε διαδικτυακά αποθετήρια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει το αρχείο από αξιόπιστη πηγή.

  Πώς να ορίσετε διαφορετικές αναλύσεις για πολλές οθόνες στα Windows 10

Εξαίρεση αρχείου από το Windows Defender

Μπορείτε να εξαιρέσετε ένα αρχείο, έναν φάκελο, μια διαδικασία ή έναν συγκεκριμένο τύπο αρχείου από το Windows Defender. Θα χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή για να προσθέσετε μια εξαίρεση στο Windows Defender.

Ανοίξτε το Windows Defender και κάντε κλικ στο κουμπί «Ρυθμίσεις» στην αριστερή στήλη στο κάτω μέρος.

Στην οθόνη Ρυθμίσεις, κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα Ειδοποιήσεις προστασίας από ιούς και απειλές, κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις προστασίας από ιούς και απειλές.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα Εξαιρέσεις και κάντε κλικ στην «Προσθήκη ή κατάργηση εξαιρέσεων».

Στην οθόνη Εξαιρέσεις, κάντε κλικ στο κουμπί «Προσθήκη εξαίρεσης» και επιλέξτε αυτό που θέλετε να εξαιρέσετε από τη σάρωση από το Windows Defender.

Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να κάνετε έλεγχο ταυτότητας με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή για να επιτρέψετε την προσθήκη της εξαίρεσης. Εδώ μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τυχόν εξαιρέσεις που έχετε προσθέσει και που απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή.

  Πώς να κάνετε αναβάθμιση από Windows 7 σε Linux

Κανονικά, αυτά τα δικαιώματα δεν επαναφέρονται ποτέ, αλλά εάν τυχαίνει να ενημερώσετε ένα αρχείο εφαρμογής που προσθέσατε στη λίστα εξαιρεμένων αρχείων, ίσως θελήσετε να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει καταργηθεί. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι αυτό αφορά συγκεκριμένα αρχεία. Εάν εξαιρέσετε ένα αρχείο, το διαγράψετε αργότερα και κάνετε λήψη ενός αντιγράφου του, δεν θα εξαιρεθεί αυτόματα από το Windows Defender.

Εάν το Windows Defender σας δημιουργεί στιγμιαία προβλήματα, π.χ., δεν σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε ένα αρχείο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το απενεργοποιήσετε για λίγο αντί να προσθέσετε μια εξαίρεση αρχείου.