Πώς να εξαιρέσετε μια εφαρμογή από την κλίμακα DPI στα Windows 10

Τα Windows 10 είναι ένα λειτουργικό σύστημα που κυκλοφόρησε όταν οι οθόνες HD και UHD κέρδιζαν δημοτικότητα. Είναι αρκετά συνηθισμένα τώρα και τα Windows 10 τα υποστηρίζουν αρκετά καλά. Με οθόνες HD έχετε μια πιο ευκρινή εικόνα, αλλά επειδή η οθόνη είναι πιο πυκνή σε pixel, αλλά το κείμενο είναι συχνά πολύ μικρό για να διαβαστεί. Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, τα Windows 10 διαθέτουν κλίμακα DPI που μεγεθύνει την οθόνη έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη στη χρήση. Δυστυχώς, αυτό οδηγεί σε θολό κείμενο στις εφαρμογές σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα Windows πρόσθεσαν μια επιδιόρθωση για αυτό στην ενημέρωση του Απριλίου 2018, αλλά φυσικά δεν υπάρχει λύση ενός μεγέθους για όλα. Εάν η κλιμάκωση DPI και η επιδιόρθωση θαμπώματος δεν βελτιώνουν τα πράγματα για ορισμένες εφαρμογές, μπορείτε να το κάνετε έτσι ώστε η κλίμακα να μην εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Δείτε πώς μπορείτε να εξαιρέσετε μια εφαρμογή από την κλίμακα DPI.

  Θέλετε να επιβιώσετε Ransomware; Δείτε πώς να προστατέψετε τον υπολογιστή σας

Εξαίρεση Windows 10 DPI

Αυτό λειτουργεί μόνο για κλασικές ή επιτραπέζιες εφαρμογές. Δεν θα λειτουργήσει για εφαρμογές UWP, δηλαδή εφαρμογές που έχουν ληφθεί από το Microsoft Store.

Για να εξαιρέσετε μια εφαρμογή από την κλίμακα DPI, πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στις ιδιότητές της. Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό. Βρείτε το EXE της εφαρμογής και κάντε δεξί κλικ σε αυτό. Επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού περιβάλλοντος.

Ο άλλος, πολύ πιο γρήγορος τρόπος είναι να εκκινήσετε την εφαρμογή. Όταν εκτελείται, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής στη γραμμή εργασιών και από το μενού περιβάλλοντος, κάντε δεξί κλικ στο όνομα της εφαρμογής. Επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού περιβάλλοντος.

  Πώς να κατεβάσετε το πρωτότυπο Microsoft FreeCell στα Windows 10

Στο παράθυρο Ιδιότητες, μεταβείτε στην καρτέλα Συμβατότητα και κάντε κλικ στο κουμπί Αλλαγή ρυθμίσεων υψηλού DPI. Στο επόμενο παράθυρο που ανοίγει, ενεργοποιήστε την επιλογή «Υψηλή παράκαμψη κλίμακας DPI» και επιλέξτε Σύστημα από το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από αυτήν. Αυτό θα αποκλείσει την εφαρμογή από την κλίμακα DPI του συστήματος, π.χ., των Windows 10.

Κάντε κλικ στο OK και, στη συνέχεια, Εφαρμογή.

Αυτό θα πρέπει να αποκλείει την επίδραση της εφαρμογής από την κλίμακα DPI των Windows 10, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, π.χ. θολό κείμενο, μικροσκοπικό/μη αναγνώσιμο κείμενο, κείμενο ή κουμπιά που αποκόπτονται. Δυστυχώς δεν υπάρχει λύση για αυτό. Μπορείτε να αναζητήσετε μια επιδιόρθωση συγκεκριμένης εφαρμογής για όποια εφαρμογή σας δημιουργεί πρόβλημα, αλλά το να κάνετε τις εφαρμογές να παίζουν καλά με υψηλή κλίμακα DPI είναι πολύ δύσκολο, εκτός εάν το υποστηρίζουν οι ίδιες.

  Πώς να αφαιρέσετε διπλότυπα τραγούδια από το iTunes

Τα Windows 10, ή μάλλον η Microsoft δεν έχουν αυστηρές οδηγίες σχεδιασμού που πρέπει να ακολουθούν οι προγραμματιστές και θα διαπιστώσετε ότι το ίδιο το λειτουργικό σύστημα λείπει σε ορισμένους τομείς σε σχέση με ένα συνεπές γραφικό περιβάλλον που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις εφαρμογές και το λειτουργικό σύστημα λειτουργούν τέλεια σε οθόνες HD. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες δημοφιλείς εφαρμογές λειτουργούν καλά με την κλιμάκωση DPI, επομένως θα βρείτε λίγες εφαρμογές που στην πραγματικότητα αποτελούν πρόβλημα.