Πώς να εντοπίσετε ένα ψεύτικο SSD και να αποφύγετε την απώλεια δεδομένων

Βασικά Takeaways

  • Οι ψεύτικοι δίσκοι SSD μπορεί να φαίνονται γνήσιοι, αλλά συνοδεύονται από μια σειρά προβλημάτων, όπως αργές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, ψεύτικες χωρητικότητες και τυχαίες αστοχίες.
  • Ο εντοπισμός ψεύτικων SSD είναι αρκετά εύκολος – ελέγξτε για κακή συσκευασία, ύποπτα χαμηλές τιμές, λείπουν ή ψεύτικους σειριακούς αριθμούς και σημάδια μέτρων εξοικονόμησης κόστους στο υλικό.
  • Για να επιβεβαιώσετε εάν ένας SSD είναι πραγματικός, εκτελέστε μια ανάλυση λογισμικού αντιγράφοντας μεγάλα αρχεία, ελέγχοντας τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, εκτελώντας προγράμματα ή παιχνίδια και δοκιμάζοντας την πραγματική χωρητικότητα αποθήκευσης.

Οι SSD έχουν γίνει η τυπική λύση αποθήκευσης για τους περισσότερους σύγχρονους υπολογιστές. Από συσκευές Windows χαμηλής ποιότητας έως MacBook, θα βρείτε έναν SSD σχεδόν σε κάθε εύρος τιμών. Ωστόσο, με τόσα πολλά διαφορετικά SSD που κατακλύζουν την αγορά, υπάρχει επίσης ένα αυξανόμενο πρόβλημα των ψεύτικων SSD που βρίσκονται στο μείγμα.

Αν και φαίνονται εκπληκτικά αυθεντικά, τα ψεύτικα SSD μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στη συσκευή σας. Ψεύτικες χωρητικότητες, αργές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και τυχαίες αστοχίες είναι όλα τα πράγματα που μπορείτε να αντιμετωπίσετε εάν καταλήξετε με μια ψεύτικη μονάδα δίσκου.

Τι είναι οι ψεύτικοι SSD;

Οι ψεύτικοι SSD είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους. Αυτοί οι δίσκοι χαμηλής ταχύτητας, συχνά με εσωτερικό χώρο αποθήκευσης eMMC, συσκευάζονται σε δοχεία SSD και περνούν ως πλήρεις μονάδες SSD. Μερικές φορές, ένα ψεύτικο SSD μπορεί να είναι μερικές κάρτες TF ή κάρτες microSD συνδεδεμένες σε μια πλακέτα ελεγκτή που εμφανίζεται ως SSD όταν συνδέεται σε έναν υπολογιστή.

Ενώ η αποθήκευση eMMC δεν είναι απαραίτητα κακή, σε σύγκριση με τους SSD, υστερεί πολύ σε ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, αξιοπιστία και χωρητικότητα αποθήκευσης. Το ίδιο ισχύει και για ψεύτικους SSD με κάρτες TF μέσα.

Αυτές οι μονάδες δίσκου μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να εμφανίζουν ψεύτικες χωρητικότητες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να ενεργούν ανάλογα. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας ψεύτικος SSD έχει χωρητικότητα 32 GB και έχει επαναπρογραμματιστεί ώστε να εμφανίζει χωρητικότητα 1 TB, θα αρχίσει να αντικαθιστά τυχόν παλιά δεδομένα μόλις αρχίσει να γεμίζει η πραγματική του χωρητικότητα.

  11 παιχνίδια σαν το Last Of Us που πρέπει να παίζουν όλοι

Αυτό σημαίνει ότι τα ψεύτικα SSD είναι ένας εφιάλτης για την ασφάλεια των δεδομένων και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη απώλεια δεδομένων. Είναι επίσης κακοί όσον αφορά την απόδοση, καθώς συχνά εμφανίζουν ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων ίσες ή ακόμη και μικρότερες από τις μονάδες σκληρού δίσκου. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι επίσης μια καταστροφή αξιοπιστίας και μπορεί να αποτύχει χωρίς προειδοποιήσεις ή σημάδια.

Εντοπισμός ψεύτικων SSD στη φύση

Η χρήση ενός ψεύτικου SSD στον υπολογιστή σας μπορεί να προκαλέσει σωρεία προβλημάτων. Ευτυχώς, το να ξεχωρίσεις έναν ψεύτικο SSD από έναν πραγματικό δεν είναι και τόσο δύσκολο.

1. Διαβάστε τα ψιλά γράμματα

Ένα από τα πρώτα βήματα για να προσδιορίσετε εάν ένας SSD είναι πλαστός ή όχι είναι να επιθεωρήσετε προσεκτικά τη συσκευασία και τις προδιαγραφές. Τις περισσότερες φορές, οι ψεύτικοι SSD έρχονται με κακή συσκευασία που είτε είναι εξαιρετικά φθηνή στην αφή, είτε είναι γεμάτη με ορθογραφικά λάθη ή έχουν γελοίες προδιαγραφές.

Για παράδειγμα, αν δείτε έναν SSD από μια ανώνυμη εταιρεία που ισχυρίζεται ότι έχει χωρητικότητα 512 GB με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 15 GBps να πωλείται για 10 $, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ψεύτικο.

Πολλά πλαστά SSD πωλούνται επίσης με φημισμένα εμπορικά σήματα όπως Kingston, Crucial, Samsung, Micron και Western Digital, για να αναφέρουμε μερικά. Ακόμη και η συσκευασία μπορεί να φαίνεται τέλεια σε τέτοιες περιπτώσεις και οι αναφερόμενες προδιαγραφές μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένες. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να ξεχωρίσετε τέτοιες απομιμήσεις από τους πραγματικούς SSD κυρίως λόγω της τιμής στην οποία πωλούνται.

Η εύρεση μιας καλής συμφωνίας σε μια ακριβή μονάδα δίσκου όπως η 970 Evo Plus της Samsung είναι ένα πράγμα, αλλά αν πωλείται στην ίδια τιμή με την τυπική κάρτα SD των 64 GB, τότε κάτι είναι σίγουρα αστείο.

  Πώς να θολώσετε το φόντο στο Microsoft Teams

Τέλος, τα επώνυμα SSD συνοδεύονται επίσης με σειριακούς αριθμούς που μπορείτε να ελέγξετε στον ιστότοπο του κατασκευαστή. Εάν ο SSD σας δεν έχει σειριακό αριθμό ή έχει έναν που δεν ελέγχεται στη βάση δεδομένων του κατασκευαστή, σχεδόν σίγουρα έχετε να κάνετε με έναν ψεύτικο SSD.

Το θέμα είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις προδιαγραφές της μονάδας, επιθεωρήστε τη συσκευασία αυτοπροσώπως, εάν μπορείτε, και βεβαιωθείτε ότι οτιδήποτε δεν φαίνεται ακατάλληλο ή πολύ καλό για να είναι αληθινό.

2. Επιθεωρήστε το Υλικό

Το δεύτερο βήμα είναι να επιθεωρήσετε φυσικά τη μονάδα. Ένα περίβλημα με φθηνή αίσθηση ή η υπερβολικά ελαφριά μονάδα δίσκου είναι όλα σημάδια ότι έχετε έναν ψεύτικο SSD στα χέρια σας. Οι ψεύτικοι δίσκοι SSD θα είναι επίσης συχνά λίγο μαλακοί, ενώ τα γνήσια προϊόντα είναι συχνά στιβαρά. Λίγη απτική ανάδραση από τη φυσική επιθεώρηση της μονάδας μπορεί να σας δώσει μια πολύ καλή ιδέα για την αυθεντικότητά της.

Ο έλεγχος της σφραγίδας διανομής στη μονάδα δίσκου σας είναι επίσης καλή ιδέα, καθώς αυτές οι σφραγίδες θα αποδείξουν την αυθεντικότητα μιας μονάδας δίσκου μάλλον εύκολα. Ωστόσο, εάν οι σφραγίδες διανομής λείπουν από το πίσω μέρος της μονάδας ή είναι θολές και έχουν κάποιο είδος λάθους επάνω τους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μονάδα να είναι ψεύτικη.

Δύο άλλα ενδεικτικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι το γυαλιστερό φινίρισμα στη μονάδα δίσκου και η ύπαρξη κυψελών NAND. Οι περισσότεροι επώνυμοι δίσκοι διαθέτουν γυαλιστερό φινίρισμα στην κορυφή. Αν και αυτό δεν επηρεάζει την απόδοση της μονάδας, μια μονάδα δίσκου με ματ φινίρισμα μπορεί να υποδηλώνει μέτρα εξοικονόμησης κόστους και ψεύτικη.

Επιπλέον, οι περισσότεροι M.2 SSD θα έχουν κελιά NAND πάνω τους. Αν και ο ακριβής αριθμός των κελιών NAND δεν έχει σημασία όσον αφορά την αυθεντικότητα, η ύπαρξή τους μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ότι η μονάδα σας είναι SSD και όχι απλώς μια κάρτα TF ή περίβλημα eMMC. Καλύψαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μνήμη flash, εάν χρειάζεστε ανανέωση.

  Πώς να επιστρέψετε περαιτέρω στο ιστορικό κλήσεων στο iPhone

3. Εκτέλεση ανάλυσης λογισμικού

Η ανάλυση λογισμικού και η χρήση της μονάδας είναι μακράν οι πιο ακριβείς τρόποι για να κρίνουμε εάν ένας SSD είναι πραγματικός ή όχι. Ούτε για αυτό χρειάζεστε ακριβά προγράμματα ή περίπλοκες εντολές τερματικού—μόνο μερικά μεγάλα αρχεία και κάποια κοινή λογική.

Αρχικά, αντιγράψτε μερικά μεγάλα αρχεία στη μονάδα δίσκου και ελέγξτε τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Μπορείτε να παραπέμψετε τις ταχύτητες που λαμβάνετε με άλλους δίσκους στο ίδιο εύρος τιμών για να δείτε εάν έχετε καλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Εφόσον δεν είστε πολύ πίσω, είστε έτοιμοι.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να εκτελέσετε μερικά προγράμματα ή παιχνίδια εκτός του SSD που δοκιμάζετε. Εάν η μονάδα δίσκου είναι ψεύτικη, η μειωμένη απόδοση και οι αυξημένοι χρόνοι φόρτωσης στα παιχνίδια θα την αποδώσουν σχεδόν αμέσως.

Η φόρτωση πολλών μεγάλων παιχνιδιών στη μονάδα θα σας βοηθήσει επίσης να ελέγξετε αν έχει πραγματικά τη χωρητικότητα που δείχνει. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μικρότερες μονάδες δίσκου που είναι προγραμματισμένες να εμφανίζονται με μεγαλύτερες χωρητικότητες όταν συνδέονται σε υπολογιστή αντικαθιστούν τα παλιά δεδομένα καθώς πλησιάζουν τα όρια αποθήκευσης.

Έτσι, εάν αντιγράφετε ένα παιχνίδι 120 GB σε ένα ψεύτικο SSD 32 GB που έχει προγραμματιστεί να δείχνει 1 TB ως χωρητικότητα, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα αργότερα κατά την εκτέλεση του παιχνιδιού, καθώς όλα τα απαιτούμενα αρχεία δεν βρίσκονται στη μονάδα δίσκου. Ωστόσο, να θυμάστε ότι μόνο και μόνο επειδή όλα τα αρχεία μεταφέρθηκαν επιτυχώς ή αν δεν μπορέσατε να επαληθεύσετε την χωρητικότητα αποθήκευσης του SSD, αυτό δεν το καθιστά αυτόματα πραγματικό SSD.

Εντοπίστε πλαστά SSD και αποφύγετε την απώλεια δεδομένων

Οι ψεύτικοι SSD γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένοι και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μη ανακτήσιμης απώλειας δεδομένων, εκτός από το ότι έχουν συχνά κακή απόδοση και ψεύτικες δυνατότητες αποθήκευσης. Είναι επίσης εξαιρετικά αναξιόπιστα και μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων του συστήματός σας.

Ευτυχώς, με μια γρήγορη φυσική επιθεώρηση ή εκτελώντας μερικές μεταφορές στα συστήματά σας, μπορείτε γρήγορα να ξεχωρίσετε έναν ψεύτικο SSD από έναν πραγματικό. Τέλος, εάν δεν έχετε πρόσβαση στη μονάδα δίσκου που ελέγχετε ή αγοράζετε μία διαδικτυακά, να θυμάστε ότι εάν η τιμή ενός SSD είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, αυτό πιθανότατα ισχύει.