Πώς να ελευθερώσετε χώρο στο δίσκο με Storage Sense στα Windows 10

Οι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι αρκετά μεγάλοι ώστε ο μέσος χρήστης δεν θα ξεμείνει ποτέ από χώρο. Οι ταινίες και τα παρόμοια συνήθως αποθηκεύονται σε εξωτερικές μονάδες δίσκου, έτσι ώστε να έχετε μόνο έγγραφα ή εφαρμογές που καταλαμβάνουν χώρο. Τούτου λεχθέντος, τα ανεπιθύμητα αρχεία μπορούν ακόμα να συσσωρεύονται στη μονάδα δίσκου σας με την πάροδο του χρόνου και να καταλήξουν να καταναλώνουν σημαντικό αποθηκευτικό χώρο. Τα Windows 10 έχουν μια νέα δυνατότητα που έρχεται στο Creators Update που ονομάζεται Storage Sense και διαγράφει προληπτικά ανεπιθύμητα αρχεία. Το Storage Sense στα Windows 10 διαγράφει προσωρινά αρχεία που αποθηκεύονται από εφαρμογές και αφαιρεί όλα τα στοιχεία από τον Κάδο Ανακύκλωσης που βρίσκονται εκεί για περισσότερες από 30 ημέρες. Ετσι δουλευει.

  Πώς να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το Find My iPad

Το Storage Sense στα Windows 10 δεν είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Για να το ενεργοποιήσετε, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην ομάδα ρυθμίσεων συστήματος. Επιλέξτε «Αποθήκευση» και κάτω από την ενότητα Τοπική αποθήκευση, θα δείτε έναν διακόπτη για «Αίσθηση αποθήκευσης». Ενεργοποιήστε το για να ενεργοποιήσετε το Storage Sense.

Εάν θέλετε το Storage Sense να διαγράφει προσωρινά αρχεία αλλά όχι στοιχεία στον Κάδο Ανακύκλωσης, μπορείτε να προσαρμόσετε τον τρόπο με τον οποίο η δυνατότητα ελευθερώνει χώρο. Κάντε κλικ στην επιλογή “Αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ελευθερώνουμε χώρο” κάτω από τον διακόπτη Storage Sense.

  Το Memory Diag και το Battery Diag είναι δύο απλές εφαρμογές παρακολούθησης συστήματος [Mac]

Στην επόμενη οθόνη, μπορείτε να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε τη διαγραφή προσωρινών αρχείων και αρχείων από τον Κάδο Ανακύκλωσης. Μπορείτε επίσης να αναγκάσετε τα Windows 10 να εκτελέσουν το Storage Sense και να ελευθερώσετε οποιονδήποτε χώρο μπορεί κάνοντας κλικ στο κουμπί «Καθαρισμός τώρα» σε αυτήν την οθόνη.

Όταν κάνετε κλικ στο «Καθαρισμός τώρα», τα Windows 10 αναζητούν προσωρινά αρχεία που μπορούν να διαγράψουν και να τα αφαιρέσουν από το σύστημά σας. Διαγράφει επίσης όλα τα αρχεία παλαιότερα των 30 ημερών από τον κάδο ανακύκλωσης. Περιττό να πούμε ότι πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει και τα δύο για να τα αφαιρέσετε.

Το καλό με το Storage Sense στα Windows 10 είναι ότι οι χρήστες tablet θα το λατρέψουν. Δεν είστε αναγκασμένοι να το ενεργοποιήσετε και μπορείτε να το προσαρμόσετε κάπως. Μπορεί να αντέξει κάποια βελτίωση, π.χ. επιλογή ανά εφαρμογή για την αφαίρεση προσωρινών αρχείων. Ορισμένες εφαρμογές ενδέχεται να αποθηκεύουν προσωρινά αρχεία που χρειάζονται τόσο πολύ, ενώ άλλες, όπως το πρόγραμμα περιήγησής σας, ενδέχεται να αποθηκεύουν προσωρινά λιγότερο σημαντικά αρχεία. Το τελευταίο μπορεί να αντέξει να αφαιρεθεί ενώ το πρώτο μπορεί όχι.

  Πώς να σταματήσετε το άνοιγμα του iTunes όταν είναι συνδεδεμένο ένα iPhone [Windows]

Αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη μόνο στο Windows 10 Insider Preview Build 15014 προς το παρόν. Θα είναι διαθέσιμο για σταθερούς χρήστες με το Creators Update.