Πώς να κάνετε αναβάθμιση από Windows 7 σε Linux

Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τα Windows 7 επειδή απλά δεν σας αρέσουν τα Windows 10, αυτό είναι κατανοητό. Υπάρχει όμως μια εναλλακτική διαδρομή αναβάθμισης: Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Linux στον υπολογιστή σας δωρεάν και θα έχετε ένα υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα που εξακολουθεί να λαμβάνει ενημερώσεις.

Αυτό είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε. Μπορείτε να δοκιμάσετε το Linux στον υπολογιστή σας πριν το εγκαταστήσετε και μπορείτε ακόμη και να το εγκαταστήσετε παράλληλα με τα Windows 7 όταν κάνετε το άλμα. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Μια πραγματική εναλλακτική λύση στα Windows 7

Το 2020, το Linux λειτουργεί πολύ καλύτερα από ό,τι φαντάζεστε. Ειδικά αν διαθέτετε έναν παλαιότερο υπολογιστή που εκτελούσε Windows 7, το υλικό σας θα υποστηρίζεται καλά και θα «απλώς λειτουργεί» χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία. Ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε προγράμματα οδήγησης υλικού για μέγιστη απόδοση παιχνιδιού, αλλά συνήθως αυτό είναι.

Αφού εγκαταστήσετε το Linux, μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης ιστού που προτιμάτε: Οι περισσότερες διανομές Linux συνοδεύονται από Mozilla Firefox και το Google Chrome είναι επίσης διαθέσιμο. Έχετε πλήρη πρόσβαση στον Ιστό, συμπεριλαμβανομένων ιστοτόπων ροής όπως το Netflix, το Hulu και το Disney+.

Οι διανομές Linux είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα. Υποστηρίζονται με αυτόματες ενημερώσεις ασφαλείας και δεν χρειάζεστε λογισμικό προστασίας από ιούς—απλώς προσέξτε να μην κάνετε λήψη και εκτέλεση περίεργου λογισμικού ή εκτέλεση περίεργων εντολών, όπως θα κάνατε σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα.

  Είναι πραγματικά κακό να έχεις ανοιχτές 100 καρτέλες προγράμματος περιήγησης;

Μπορείτε να κάνετε διπλή εκκίνηση και να αφήσετε εγκατεστημένα τα Windows 7

Ακόμα κι αν εγκαθιστάτε Linux, δεν χρειάζεται να αφήσετε πίσω τα Windows 7. Θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε το Linux σε διαμόρφωση διπλής εκκίνησης. Όταν ξεκινάτε τον υπολογιστή σας, μπορείτε να επιλέξετε ποιο λειτουργικό σύστημα θέλετε να εκκινήσετε. Εάν ποτέ χρειαστεί να επιστρέψετε στα Windows 7 —για παράδειγμα, για να παίξετε ένα παιχνίδι που δεν λειτουργεί σε Linux— μπορείτε να επανεκκινήσετε ξανά στα Windows 7.

Είναι ένας εύκολος τρόπος να βουτήξετε το δάχτυλό σας στα νερά του Linux. Παίρνετε ένα ασφαλές λειτουργικό σύστημα Linux και μπορείτε πάντα να κάνετε εκκίνηση στα Windows 7 για την περιστασιακή εργασία που απαιτεί τα Windows.

Επιλέξτε μια διανομή Linux και δημιουργήστε πολυμέσα

Πριν ξεκινήσετε με το Linux, θα χρειαστεί να επιλέξετε μια διανομή Linux. Εξετάσαμε τις καλύτερες διανομές Linux για αρχάριους πριν από μερικά χρόνια και το τοπίο είναι αρκετά παρόμοιο σήμερα. Ubuntu εξακολουθεί να είναι μια σταθερή, καλά υποστηριζόμενη επιλογή. Πολλοί συνιστούν Linux Mint αντι αυτου. Το Mint βασίζεται στο Ubuntu—δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με κανένα από τα δύο. Δείχνουμε στιγμιότυπα οθόνης του Ubuntu 18.04 LTS εδώ.

Αφού επιλέξετε τη διανομή Linux σας, κάντε λήψη της και δημιουργήστε ζωντανά μέσα. Συνιστούμε τη χρήση μονάδας USB, αλλά μπορείτε επίσης να εγγράψετε τη διανομή της επιλογής σας σε δίσκο.

Πριν ξεκινήσετε το Linux και το εγκαταστήσετε, πιθανότατα θα θέλετε πρώτα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας. Είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε αντίγραφα ασφαλείας των κρίσιμων αρχείων σας, ούτως ή άλλως.

Εκκινήστε το μέσο και δοκιμάστε το πριν το εγκαταστήσετε

ο

Με τη δημιουργία πολυμέσων, μπορείτε τώρα να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας με Windows 7, να επιλέξετε το μέσο που δημιουργήσατε ως συσκευή εκκίνησης και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Linux. Μετά την εκκίνηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Linux χωρίς να το εγκαταστήσετε. Εκτελείται εξ ολοκλήρου από τη μονάδα USB ή το δίσκο που δημιουργήσατε. Το Linux δεν είναι πραγματικά εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας μέχρι να κάνετε κλικ στην επιλογή “Εγκατάσταση” και να περάσετε από τον οδηγό εγκατάστασης.

  Πώς να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες προβολές στο Event Viewer στα Windows 10

Αυτός είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι όλο το υλικό σας λειτουργεί σωστά στο Linux χωρίς καμία ρύθμιση παραμέτρων. Για παράδειγμα, μπορείτε να επαληθεύσετε ότι το Wi-Fi σας λειτουργεί σωστά. Εάν όλα φαίνονται εντάξει, ξέρετε ότι το υλικό σας θα λειτουργεί χωρίς προβλήματα αφού εγκαταστήσετε το Linux στον υπολογιστή σας.

Εάν χρησιμοποιείτε έναν νεότερο υπολογιστή που είχε αρχικά τα Windows 8 ή 10, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις Ασφαλούς εκκίνησης για να εκκινήσετε τη διανομή Linux. Ωστόσο, οι υπολογιστές από την εποχή των Windows 7 θα εκκινήσουν το Linux μια χαρά χωρίς επιπλέον ρυθμίσεις.

Εγκατάσταση Linux στον υπολογιστή σας

Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε το Linux, μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή εγκατάστασης στο ζωντανό περιβάλλον Linux για να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, στο Ubuntu, θα δείτε ένα εικονίδιο “Εγκατάσταση Ubuntu” στην επιφάνεια εργασίας. Κάντε διπλό κλικ σε αυτό και θα λάβετε έναν οδηγό εγκατάστασης.

Όλα εδώ θα είναι αρκετά απλά. Όταν περνάτε από τον οδηγό, μπορείτε να επιλέξετε να εγκαταστήσετε το σύστημα Linux μαζί με τα Windows 7 ή να διαγράψετε το σύστημα Windows 7 και να εγκαταστήσετε το Linux από πάνω του.

Θα χρειαστείτε λίγο ελεύθερο χώρο για να εγκαταστήσετε το Linux παράλληλα με τα Windows, εκτός εάν έχετε δεύτερο σκληρό δίσκο. Κάντε επανεκκίνηση στα Windows 7 και διαγράψτε ορισμένα αρχεία εάν χρειάζεστε περισσότερο χώρο.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Shazam στην επιφάνεια εργασίας Linux με το SongRec

Εάν εγκαθιστάτε τα Windows 7 και το Linux το ένα δίπλα στο άλλο, μπορείτε να επιλέξετε ένα λειτουργικό σύστημα κάθε φορά που εκκινείτε τον υπολογιστή σας.

Προειδοποίηση: Εάν επιλέξετε να διαγράψετε τον σκληρό σας δίσκο, όλα τα αρχεία και οι εφαρμογές στο διαμέρισμα των Windows 7 θα διαγραφούν επίσης.

Εγκατάσταση λογισμικού σε Linux

Το Linux λειτουργεί λίγο διαφορετικά από τα Windows, αλλά όχι τόσο διαφορετικά. Εάν το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και μερικά βασικά βοηθητικά προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, ακόμη και η σουίτα γραφείου ανοιχτού κώδικα LibreOffice, όλα όσα χρειάζεστε μπορεί να έχουν ήδη εγκατασταθεί από το κουτί.

Για άλλο λογισμικό, θα θελήσετε να ελέγξετε την εφαρμογή διαχείρισης πακέτων στη διανομή Linux σας. Στο Ubuntu, αυτό είναι το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu. Σκεφτείτε το σαν ένα «κατάστημα εφαρμογών» μιας στάσης για τον υπολογιστή σας Linux, εκτός από το ότι περιέχει δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Οι εφαρμογές που εγκαθιστάτε από εδώ θα ενημερώνονται αυτόματα μαζί με το βασικό λογισμικό της διανομής σας Linux.

Υπάρχουν επίσης εφαρμογές που μπορείτε να λάβετε εκτός του διαχειριστή πακέτων. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να κάνετε λήψη εφαρμογών όπως Google Chrome, Dropbox, Skype, Ατμός, Spotify, Χαλαρότητακαι το Minecraft από τις επίσημες ιστοσελίδες τους. Ωστόσο, οι περισσότερες εφαρμογές που θα χρησιμοποιήσετε είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα από τη διαχείριση πακέτων.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα στο Linux από αυτό, αλλά τα βασικά είναι αρκετά απλά. Το τερματικό είναι ισχυρό, αλλά δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσετε.

Το 2020, ένα σταθερό, ασφαλές λειτουργικό σύστημα με ένα σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και μερικά χρήσιμα βοηθητικά προγράμματα είναι το μόνο που χρειάζονται πολλοί άνθρωποι. Το Linux το προσφέρει από το κουτί χωρίς καμία επιπλέον προσαρμογή. Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στα Windows 7.