Πώς να ελέγξετε εάν τα Windows 10 έχουν εγκατασταθεί από το UEFI ή το Legacy BIOS

Το BIOS μπορεί να τρέξει δύο τύπους υλικολογισμικού. κληρονομιάς ή UEFI. Το UEFI είναι ένα σύγχρονο, πιο ασφαλές υλικολογισμικό που τρέχουν τα νεότερα συστήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο σε αυτό, η επιλογή μιας συσκευής εκκίνησης στο UEFI είναι λίγο διαφορετική από ό,τι στο Legacy BIOS. Εάν θέλετε να ελέγξετε εάν εγκαταστήσατε τα Windows 10 σε UEFI ή Legacy BIOS, μπορείτε να ελέγξετε τα αρχεία καταγραφής εγκατάστασης και να μάθετε.

Αρχείο καταγραφής εγκατάστασης των Windows 10

Αυτό θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από το πόσο παλιά ή πόσο πρόσφατη είναι η εγκατάσταση των Windows 10. Ανοίξτε τη μονάδα δίσκου C ή οποιαδήποτε μονάδα δίσκου είναι στην οποία έχετε εγκαταστήσει τα Windows 10. Μεταβείτε στην ακόλουθη τοποθεσία, αλλά εάν έχετε εγκαταστήσει τα Windows σε διαφορετική μονάδα δίσκου, αντικαταστήστε την στην παρακάτω διεύθυνση.

C:WindowsPanther

Εδώ, θέλετε να αναζητήσετε ένα αρχείο που ονομάζεται “setupact.log”. Αυτό είναι το αρχείο καταγραφής εγκατάστασης που μπορείτε να προβάλετε με το Σημειωματάριο. Κάντε δεξί κλικ σε αυτό και επιλέξτε Άνοιγμα με από το μενού περιβάλλοντος. Επιλέξτε Σημειωματάριο από τη λίστα προτεινόμενων εφαρμογών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλους επεξεργαστές κειμένου, αν θέλετε, αλλά το Σημειωματάριο είναι μια επιλογή που είναι διαθέσιμη στα Windows 10 out of the box.

  Πώς να ανοίξετε τη γραμμή παιχνιδιών (Windows 10)

Μόλις ανοίξετε το αρχείο καταγραφής, καλέστε τη γραμμή εύρεσης με τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl+F και αναζητήστε τα εξής.

Detected boot environment

Κοιτάξτε την τιμή που έχει εισαχθεί για αυτό. Εάν γράφει EFI, τότε τα Windows 10 εγκαταστάθηκαν από ένα BIOS UEFI. Εάν γράφει BIOS, το σύστημά σας έχει εγκατασταθεί με παλαιού τύπου BIOS.

Είναι δυνατή η αλλαγή του υλικολογισμικού του BIOS μετά την εγκατάσταση των Windows και η αλλαγή του δεν έχει καμία επίδραση στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απολύτως πιθανό η εγκατάσταση των Windows 10 να έγινε σε έναν τύπο BIOS αλλά το σύστημά σας τρέχει αυτήν τη στιγμή διαφορετικό. Είναι πολύ εύκολο να ελέγξετε στα Windows 10 που είναι ο τρέχων τύπος υλικολογισμικού BIOS.

  Πώς να εγκαταστήσετε εφαρμογές απευθείας στο Apple Watch σας

Εάν διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιείτε διαφορετικό τύπο υλικολογισμικού BIOS και ότι τα Windows 10 εγκαταστάθηκαν χρησιμοποιώντας διαφορετικό, δεν πρόκειται για σφάλμα. Είναι απολύτως πιθανό όποιος εγκατέστησε τα Windows 10 να επέλεξε να χρησιμοποιήσει διαφορετικό BIOS για να το κάνει. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ είναι αρκετά εύκολο να αλλάξετε τον τύπο BIOS αργότερα, δηλαδή μετά την εγκατάσταση των Windows 10, δεν είναι καλή ιδέα να το κάνετε πριν εγκαταστήσετε τα Windows 10, εκτός εάν έχετε ήδη ρυθμίσει τους δίσκους σας για αυτό.

Το UEFI απαιτεί ο πίνακας διαμερισμάτων GPT να χρησιμοποιείται σε δίσκους, ενώ το BIOS παλαιού τύπου λειτουργεί με MBR. Εάν δεν ξέρετε τι είναι κανένα από αυτά τα πράγματα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το BIOS που είναι διαμορφωμένο αυτήν τη στιγμή.

  Πώς να εγκαταστήσετε VirtualBox Guest Additions για μια εικονική μηχανή Ubuntu