Πώς να εκκινήσετε δύο φορές το Steam Deck σας σε Windows και SteamOS

Βασικά Takeaways

  • Το Steam Deck μπορεί να εκκινήσει δύο φορές με Windows, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν ένα οικείο λειτουργικό σύστημα για παραγωγικότητα και πρόσβαση στο Xbox Game Pass.
  • Η Valve δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημο οδηγό διπλής εκκίνησης, επομένως οι χρήστες πρέπει επί του παρόντος να επιλέξουν το λειτουργικό σύστημα μέσω του διαχειριστή εκκίνησης.
  • Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν διαχειριστή διπλής εκκίνησης τρίτου κατασκευαστή για να αποφύγουν τη συνεχή χρήση συνδυασμών κουμπιών για εναλλαγή λειτουργικών συστημάτων.

Δεν χρειάζεται να θυσιάσετε το SteamOS για να έχετε τα Windows στο Steam Deck σας, καθώς το Steam Deck έχει δυνατότητα διπλής εκκίνησης είτε μέσω της επίσημης μεθόδου είτε μέσω ενός διαχειριστή διπλής εκκίνησης τρίτου κατασκευαστή. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα Windows και το SteamOS με διπλή εκκίνηση στο Steam Deck σας.

Τι είναι η διπλή εκκίνηση στο Steam Deck σας;

Jhet Borja / MakeUseOf

Η διπλή εκκίνηση στον πιο βασικό της ορισμό είναι να έχετε δύο λειτουργικά συστήματα στη συσκευή σας—σε αυτήν την περίπτωση, το Steam Deck σας. Μπορείτε επίσης να έχετε περισσότερα από δύο λειτουργικά συστήματα στο Steam Deck σας, αλλά θα έχετε κάνει πολλαπλή εκκίνηση μέχρι τότε.

Ενώ το SteamOS είναι καλύτερο για παιχνίδια, σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να προσθέτουν τα Windows ως άλλη επιλογή εκκίνησης για το Steam Deck τους. Μπορείτε είτε να το εκκινήσετε δύο φορές από τον ίδιο SSD με κάθε λειτουργικό σύστημα να έχει το δικό του διαμέρισμα είτε να χρησιμοποιήσετε μια εξωτερική πηγή για Windows όπως μια κάρτα SD.

Εάν εγκαταστήσετε τα Windows στο Steam Deck σας, θα έχετε το πλεονέκτημα ότι έχετε ένα οικείο λειτουργικό σύστημα που μπορεί να σας επιτρέψει να κάνετε πραγματική εργασία με εφαρμογές όπως το Photoshop, το Lightroom, το Microsoft Office και άλλα.

Και επειδή το Xbox Game Pass δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στο SteamOS, τα Windows είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τη συνδρομή σας στο Game Pass εν κινήσει.

  Πώς να μετακινήσετε αρχεία παιχνιδιών σε άλλο Xbox One

Jhet Borja/MUO

Η Valve δηλώνει ότι το Steam Deck είναι απόλυτα ικανό για διπλή εκκίνηση, επομένως δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να έχετε δύο ή περισσότερα λειτουργικά συστήματα στο Steam Deck σας.

Ωστόσο, η Valve δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει τον επίσημο οδηγό διπλής εκκίνησης που αναμένεται να κυκλοφορήσει με το SteamOS 3.0 (σύμφωνα με Ιστοσελίδα Steam), που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε το λειτουργικό σας σύστημα μέσω του διαχειριστή εκκίνησης.

Πώς να εκκινήσετε δύο φορές το Steam Deck σας

Ο κύριος και επίσημος τρόπος για διπλή εκκίνηση του Steam Deck είναι η χρήση του διαχειριστή εκκίνησης. Είναι αρκετά εύκολο, αλλά το να το κάνετε αυτό κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε λειτουργικό σύστημα μπορεί να είναι απογοητευτικό με την πάροδο του χρόνου.

Εάν είστε εδώ, πιθανότατα σημαίνει ήδη ότι έχετε δύο λειτουργικά συστήματα στο Steam Deck σας. Τώρα, δείτε πώς να κάνετε εναλλαγή μεταξύ τους…

Jhet Borja/MUO

Με το Steam Deck απενεργοποιημένο, κρατήστε πατημένο το κουμπί μείωσης της έντασης του ήχου και το κουμπί λειτουργίας μέχρι να ακούσετε έναν ήχο. Όταν ακούσετε τον ήχο, αφήστε το κουμπί λειτουργίας, αλλά συνεχίστε να κρατάτε πατημένο το κουμπί μείωσης της έντασης μέχρι να εμφανιστεί ο διαχειριστής εκκίνησης.

Ο διαχειριστής εκκίνησης σάς επιτρέπει να επιλέξετε τις επιλογές εκκίνησης—σε αυτήν την περίπτωση τα Windows και το SteamOS στον ίδιο SSD σε διαφορετικά διαμερίσματα. Εάν χρησιμοποιείτε κάρτα SD, μπορείτε να επιλέξετε την κάρτα SD εάν έχει εγκατεστημένα τα Windows σε αυτήν.

Εάν κρατήσετε πατημένο το κουμπί λειτουργίας μετά το ηχητικό σήμα, πιθανότατα θα καταλήξετε να κλείσετε ξανά το Steam Deck, οπότε φροντίστε να το αφήσετε μετά το ηχητικό σήμα.

Πώς να ρυθμίσετε ένα Dual Boot Manager στο Steam Deck σας

Εάν δεν σας αρέσει να βλέπετε τον διαχειριστή εκκίνησης κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε λειτουργικό σύστημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή διπλής εκκίνησης.

Ένας διαχειριστής διπλής εκκίνησης θα κάνει την εναλλαγή μεταξύ λειτουργικών συστημάτων πιο ομαλή, καθώς δεν χρειάζεται να κρατάτε πατημένο τους συνδυασμούς κουμπιών και θα σας επιτρέψει να επιλέξετε το λειτουργικό σας σύστημα κατά την εκκίνηση.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα χρησιμοποιήσουμε το Clover for Steam Deck από τον ryanrudolfoba στο GitHub.

Βήμα 1: Προετοιμασία των Windows για το Clover Boot Manager

Πριν εγκαταστήσετε το Clover στα Windows στο Steam Deck σας, πρέπει να το ετοιμάσετε για μια πιο ομαλή εμπειρία.

Αρχικά, στην Αναζήτηση των Windows, αναζητήστε την επιλογή “Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των Windows”. Στη συνέχεια, κάτω από το φάκελο Device Lockdown, επιλέξτε το πλαίσιο που λέει Unbranded Boot. Αυτό θα εμποδίσει το Clover να εμφανίζει τυχαίες μάρκες εκκίνησης.

  Πώς να εκτυπώσετε στο Word για να αφήσετε χώρο για μια τρύπα

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εκτελέσετε μερικές εντολές στη γραμμή εντολών. Αναζητήστε το “CMD” στην Αναζήτηση των Windows και κάντε δεξί κλικ για να επιλέξετε Εκτέλεση ως διαχειριστής.

Στη γραμμή εντολών, εισαγάγετε αυτές τις εντολές μία κάθε φορά:

Σε περίπτωση που δεν λειτουργούν, μπορείτε επίσης να προσθέσετε:

Βήμα 2: Ρύθμιση του Clover στο SteamOS στο Steam Deck σας

Τώρα που τα Windows είναι έτοιμα, θα πρέπει να κάνετε εκκίνηση στο SteamOS στο Steam Deck σας.

Εισαγάγετε τη διαχείριση εκκίνησης κρατώντας πατημένο το κουμπί μείωσης της έντασης ήχου και το κουμπί λειτουργίας μέχρι να ακούσετε έναν ήχο. Αφήστε το κουμπί λειτουργίας, αλλά συνεχίστε να κρατάτε πατημένο το κουμπί μείωσης της έντασης μέχρι να εμφανιστεί η διαχείριση εκκίνησης.

Jhet Borja/MUO

Επιλέξτε SteamOS. Μεταβείτε στη λειτουργία επιφάνειας εργασίας επιλέγοντας Power αφού πατήσετε το κουμπί Steam. Μόλις είστε σε λειτουργία επιφάνειας εργασίας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει έναν κωδικό πρόσβασης sudo στο SteamOS.

Μόλις οριστεί ο κωδικός πρόσβασης sudo, αναζητήστε και ανοίξτε το Konsole στο πρόγραμμα εκκίνησης εφαρμογών κάτω αριστερά.

Σε αυτό το σημείο, προτείνουμε να έχετε ανοιχτό ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Steam Deck σας, ώστε να μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε ξεχωριστά αυτές τις εντολές μία προς μία στο Steam Deck σας.

  • cd ~/
  • git clone https://github.com/ryanrudolfoba/SteamDeck-Clover-dualboot
  • cd ~/SteamDeck-Clover-dualboot
  • chmod +x install-Clover.sh
  • ./install-Clover.sh
  • Μετά την τελευταία εντολή, θα πρέπει να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης sudo για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του Clover στο Steam Deck σας.

    Θα σας καλωσορίσουμε επίσης με την επιλογή να επιλέξετε ποιο λειτουργικό σύστημα θέλετε να είναι προεπιλεγμένο—στην περίπτωσή μου, είναι το SteamOS, καθώς θα το χρησιμοποιώ πιο συχνά.

    Jhet Borja / MakeUseOf

    Μόλις εγκατασταθεί, μπορείτε να επανεκκινήσετε το Steam Deck για να το δοκιμάσετε. Εάν δεν σας φαίνεται καλό, μην ανησυχείτε, μπορείτε πάντα να προσθέσετε το δικό σας προσαρμοσμένο θέμα.

    Διορθώσεις για ζητήματα διπλής εκκίνησης στο Steam Deck σας

    Το Clover dual boot manager δεν είναι επίσημος οδηγός διπλής εκκίνησης του Steam, καθώς η Valve εξακολουθεί να εργάζεται σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε μερικά προβλήματα. Ακολουθούν μερικές επιδιορθώσεις σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα…

    1. Δεν μπορείτε να βρείτε το SteamOS στο Boot Manager

    Jhet Borja/MUO

    Η εξαφάνιση του SteamOS από τον διαχειριστή εκκίνησης είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά μην ανησυχείτε, στην πραγματικότητα δεν έχει εξαφανιστεί από το Steam Deck σας. Ο διαχειριστής εκκίνησης απλά δεν μπορεί να το βρει.

      Διορθώστε το Battle.net Update Stuck στο 0% στα Windows 10

    Για να το βρείτε, κλείστε το Steam Deck σας. Αυτή τη φορά, αντί να κρατάτε πατημένο το κουμπί μείωσης της έντασης του ήχου για τη διαχείριση εκκίνησης, κρατήστε πατημένο το κουμπί αύξησης της έντασης για να ανοίξετε το BIOS.

    Μόλις μπείτε στο BIOS, επιλέξτε Εκκίνηση από αρχείο > eps > efi > steamos > steamcl.efi. Αυτό θα πρέπει να σας επανεκκινήσει στο SteamOS.

    Jhet Borja/MakeUseOf

    Για να επαναφέρετε το SteamOS στον διαχειριστή εκκίνησης, ανοίξτε το Konsole σε λειτουργία επιφάνειας εργασίας στο Steam Deck και εισαγάγετε αυτό:

    sudo efibootmgr -c -L "SteamOS" -l "\EFI\steamos\steamcl.efi" -d /dev/nvme0n1p1
    
    

    Αυτό θα πρέπει να το επαναφέρει στον διαχειριστή εκκίνησης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον να κάνετε εκκίνηση από το αρχείο.

    2. Ορισμός κωδικού πρόσβασης Sudo

    Για να ορίσετε τον κωδικό πρόσβασης sudo, ανοίξτε τη λειτουργία επιφάνειας εργασίας και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις στη διαχείριση εφαρμογών ή στη διαχείριση εργασιών στο κάτω μέρος της οθόνης σας.

    Στις ρυθμίσεις, μεταβείτε στους Χρήστες και πληκτρολογήστε ένα απλό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Τώρα έχετε έναν λογαριασμό sudo και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πράγματα που δεν θα μπορούσατε χωρίς έναν.

    3. Τα Windows συνεχίζουν να αναλαμβάνουν τον Bootloader

    Εάν τα Windows αναλάβουν τον bootloader και παρακάμψουν το Clover, θα πρέπει να κάνετε λήψη του Clover dual boot manager για Windows στο την ίδια σελίδα GitHub χρησιμοποιήσατε για το SteamOS.

    Κάντε κλικ στο <> Code και στη συνέχεια Λήψη Zip.

    Εξαγάγετε το αρχείο ZIP σε ένα φάκελο και κάντε δεξί κλικ στο CloverWindows.bat για να το εκτελέσετε ως διαχειριστής. Θα σας πει ότι τα Windows δεν αναγνωρίζουν την εφαρμογή, απλώς κάντε κλικ στο More Info > Run Anyway.

    Αυτό θα ανοίξει τη γραμμή εντολών. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, απλώς πατήστε Enter.

    Στη συνέχεια, θα πρέπει να ανοίξετε το Task Scheduler αναζητώντας το στην Αναζήτηση των Windows. Στη Βιβλιοθήκη Προγραμματιστή εργασιών, αναζητήστε το CloverTask. Κάντε δεξί κλικ πάνω του και κάντε κλικ στην επιλογή Ιδιότητες.

    Στις ιδιότητες, μεταβείτε στην καρτέλα γενικά και επιλέξτε Εκτέλεση είτε ο χρήστης είναι συνδεδεμένος είτε όχι και επιλέξτε τα δύο πλαίσια κάτω από αυτήν (δείτε την εικόνα) και μετά κάντε κλικ στο OK.

    Τέλος, κάντε δεξί κλικ ξανά στο CloverTask και κάντε κλικ στην επιλογή Εκτέλεση.

    4. Ένα SteamOS ή Windows Update έσπασε το Clover Dual Boot

    Εάν μια ενημέρωση στα Windows ή στο SteamOS έσπασε το Clover και η συσκευή λέει ότι δεν μπορεί να βρει επιλογές εκκίνησης, μην πανικοβληθείτε, το Steam Deck σας δεν έχει καταστραφεί.

    Ανατρέξτε στην πρώτη επιδιόρθωση παραπάνω και εκκινήστε το SteamOS από το αρχείο του. Ανοίξτε το BIOS κρατώντας πατημένο την ένταση και το κουμπί λειτουργίας, αφήνοντας το κουμπί λειτουργίας μόλις ακούσετε έναν ήχο.

    Μόλις μπείτε στο BIOS, επιλέξτε Εκκίνηση από αρχείο > eps > efi > steamos > steamcl.efi. Αυτό θα ανοίξει το SteamOS και θα διορθώσει το Clover.

    Jhet Borja/MakeUseOf

    Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα κατά τη διπλή εκκίνηση του Steam Deck, αλλά μόλις τα ξεπεράσετε, η εναλλαγή μεταξύ SteamOS και Windows θα είναι πλέον τόσο εύκολη όσο η επανεκκίνηση του Steam Deck και η επιλογή του λειτουργικού σας συστήματος μόλις εμφανιστεί το Clover.