Πώς να εκκαθαρίσετε την προσωρινή μνήμη στο Android (και πότε πρέπει)

Ο περιορισμένος αποθηκευτικός χώρος του τηλεφώνου σας Android μπορεί να γεμίσει γρήγορα. Και μια αιτία αυτού που είναι εύκολο να παραβλεφθεί είναι οι αποθηκευμένες πληροφορίες που δημιουργούν τακτικά οι εφαρμογές για να εκτελούνται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αυτά τα προσωρινά αρχεία δεδομένων είναι γνωστά ως προσωρινή μνήμη. ένα μεγάλο κομμάτι του αποθηκευτικού χώρου του τηλεφώνου σας Android μπορεί να γεμίσει με αρχεία κρυφής μνήμης. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι τα προσωρινά αρχεία εφαρμογών και πώς να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη στο Android.

Τι είναι τα δεδομένα προσωρινής αποθήκευσης;

Τα αρχεία προσωρινής μνήμης είναι ένας τύπος προσωρινών δεδομένων που χρησιμοποιεί το τηλέφωνό σας για τη γρήγορη φόρτωση σχετικών πληροφοριών όταν ανοίγετε μια εφαρμογή. Για παράδειγμα, το Spotify μπορεί να αποθηκεύσει προσωρινά τις λίστες αναπαραγωγής που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, ώστε να μην χρειάζεται να φορτώνει τις πλήρεις λίστες τραγουδιών από την αρχή κάθε φορά που τις ανοίγετε. Εναλλακτικά, το Google Chrome μπορεί να αποθηκεύσει προσωρινά μια μεγάλη εικόνα σε έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε τακτικά, επομένως δεν χρειάζεται να κατεβάζει την εικόνα κάθε φορά που ανοίγετε τη σελίδα.

Ένα αρχείο κρυφής μνήμης είναι χρήσιμο μόνο για το συσχετισμένο πρόγραμμα. Το Spotify δεν έχει καμία χρήση για την προσωρινή μνήμη του Instagram, για παράδειγμα. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν μια εφαρμογή αποφασίσει ότι οι αποθηκευμένες προσωρινές πληροφορίες δεν είναι πλέον χρήσιμες, απορρίπτει τα συνοδευτικά αρχεία κρυφής μνήμης. Οι ιστότοποι, οι εφαρμογές και τα παιχνίδια χρησιμοποιούν όλα τα αρχεία κρυφής μνήμης για να σας προσφέρουν μια πιο ομαλή εμπειρία.

Η προσωρινή μνήμη δεν χρησιμοποιείται μόνο από το τηλέφωνό σας Android – είναι επίσης μια λειτουργία προγραμμάτων περιήγησης για επιτραπέζιους υπολογιστές και άλλου λογισμικού. Χωρίς αποθηκευμένα δεδομένα, η συσκευή σας θα έπρεπε να φορτώνει ξανά κοινές εικόνες και άλλα στοιχεία κάθε φορά που αποκτάτε πρόσβαση σε αυτά, κάτι που είναι αναποτελεσματικό. Είναι πολύ καλύτερο να αφιερώσετε μέρος του χώρου του τηλεφώνου σας σε αυτές τις κοινώς χρησιμοποιούμενες πληροφορίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σύγκριση της κρυφής μνήμης και των cookie.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Google Multisearch σε συσκευές Android και iPhone

Πώς να καθαρίσετε την προσωρινή μνήμη σε συσκευές Android

Στις σύγχρονες εκδόσεις του Android, πρέπει να διαγράψετε τα αρχεία προσωρινής μνήμης για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά. δεν υπάρχει επιλογή σε όλο το σύστημα για εκκαθάριση όλης της προσωρινής μνήμης. Σημειώστε ότι σπάνια χρειάζεται να διαγράψετε όλη την προσωρινή μνήμη στη συσκευή σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης από μερικές προβληματικές εφαρμογές μπορεί να επιλύσει προβλήματα αποθήκευσης ή απόδοσης.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να διαγράψετε αποθηκευμένα δεδομένα για μια εφαρμογή Android. Χρησιμοποιήσαμε το απόθεμα Android 13 για αυτές τις οδηγίες. Η συσκευή σας μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετική ή να χρησιμοποιεί διαφορετικά ονόματα μενού.

  • Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και επιλέξτε Αποθήκευση.
  • Στη λίστα που προκύπτει, πατήστε την καταχώριση Εφαρμογές (Άλλες εφαρμογές σε Android 11 και παλαιότερες εκδόσεις). Αυτό θα σας οδηγήσει σε μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνό σας.
  • Επιλέξτε την εφαρμογή της οποίας η προσωρινή μνήμη θέλετε να διαγράψετε. Για να δείτε ποιες εφαρμογές καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο, πατήστε το μενού με τις τρεις κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε Ταξινόμηση κατά μέγεθος. Θα χρησιμοποιήσουμε το Chrome ως παράδειγμα.
  • Στη σελίδα πληροφοριών της εφαρμογής, πατήστε την επιλογή Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης.
  • Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να διαγράψετε τα αρχεία προσωρινής μνήμης για οποιαδήποτε εφαρμογή στο τηλέφωνό σας Android. Λάβετε υπόψη ότι εάν αντ’ αυτού πατήσετε Εκκαθάριση αποθηκευτικού χώρου, θα καταργήσετε όλα τα δεδομένα από την εφαρμογή. Αυτό ουσιαστικά την επαναφέρει σε νέα κατάσταση, όπως μόλις εγκαταστήσατε την εφαρμογή από το Play Store. Κάντε αυτό μόνο εάν η εφαρμογή παρουσιάζει σοβαρή κακή συμπεριφορά.

    Οι παλαιότερες εκδόσεις Android σάς έδιναν την επιλογή να διαγράψετε όλα τα αποθηκευμένα αρχεία ταυτόχρονα μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Αποθήκευση > Αποθηκευμένα δεδομένα. Από εκεί, απλώς πατήστε OK όταν δείτε την επιλογή διαγραφής όλων των αρχείων προσωρινής μνήμης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενσωματωμένος τρόπος εκκαθάρισης όλης της προσωρινής μνήμης στις σύγχρονες εκδόσεις του Android, επομένως θα χρειαστεί να επαναλάβετε τα παραπάνω για να διαγράψετε την κρυφή μνήμη για πολλές εφαρμογές.

    Τι συμβαίνει μετά την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης Android;

    Αφού διαγράψετε τα αποθηκευμένα αρχεία, θα ανακτήσετε λίγο χώρο αποθήκευσης και η εφαρμογή θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι διαγράψατε τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για βέλτιστη απόδοση, ορισμένα στοιχεία (όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω) θα φορτωθούν πιο αργά την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή.

      Πώς να αντιστρέψετε το Tether από Linux σε Android με το Gnirehtet

    Μπορεί να παρατηρήσετε ότι όταν εκκαθαρίζετε την προσωρινή μνήμη της εφαρμογής, επανέρχεται τελικά. Αυτό είναι φυσιολογικό; με την πάροδο του χρόνου, οι εφαρμογές θα δημιουργήσουν και πάλι αποθηκευμένα δεδομένα με βάση τη χρήση σας. Επειδή η προσωρινή μνήμη είναι χρήσιμη, δεν πρέπει να ανησυχείτε όταν μια εφαρμογή δημιουργεί αποθηκευμένα αρχεία.

    Επειδή με αυτόν τον τρόπο καταργούνται μόνο προσωρινά δεδομένα, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης δεν θα πρέπει να σας αποσυνδεθεί από τις εφαρμογές ή να προκαλέσει άλλες σημαντικές αλλαγές. Δεν θα χάσετε δεδομένα όπως η πρόοδος του παιχνιδιού, οι σελιδοδείκτες του προγράμματος περιήγησης ή παρόμοια. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο ενδελεχή διαδικασία αφαίρεσης, ανατρέξτε στον λεπτομερή οδηγό μας για τη διαγραφή της προσωρινής μνήμης και των δεδομένων στο Android.

    Οφέλη από την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στο Android

    Τα αρχεία προσωρινής μνήμης είναι σημαντικά και συνήθως δεν χρειάζεται να τα βάζετε. Ωστόσο, μερικές φορές είναι χρήσιμο να αφαιρείτε με μη αυτόματο τρόπο αρχεία προσωρινής μνήμης από το τηλέφωνό σας Android.

    Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στο Android μπορεί να είναι χρήσιμη:

    • Βραχυπρόθεσμα, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης σάς βοηθά να εξοικονομήσετε χώρο αποθήκευσης στο τηλέφωνό σας. Αλλά αυτή είναι μια προσωρινή επιδιόρθωση, καθώς δημιουργούνται συνεχώς νέα αρχεία προσωρινής μνήμης καθώς χρησιμοποιείτε εφαρμογές. Εάν η συσκευή σας έχει τόσο χαμηλό χώρο που πρέπει να εκκαθαρίζετε τακτικά την προσωρινή μνήμη, μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε αναβάθμιση σε ένα νέο τηλέφωνο με αρκετό χώρο αποθήκευσης για τις ανάγκες σας.
    • Μερικές φορές, τα παλιά αρχεία προσωρινής μνήμης μπορεί να καταστραφούν. Όταν συμβεί αυτό, οι εφαρμογές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα απόδοσης. Η διαγραφή ελαττωματικών αρχείων προσωρινής μνήμης μπορεί να λύσει αυτά τα ζητήματα.
    • Θεωρητικά, τα παλιά αρχεία προσωρινής μνήμης μπορεί να αποτελούν απειλές για την ασφάλεια και το απόρρητο. Οι ιστοσελίδες που αποθηκεύονται προσωρινά στο πρόγραμμα περιήγησής σας ενδέχεται να περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες. Εάν ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο είχε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία, ενδέχεται να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να λάβει προσωπικά στοιχεία.
    • Εάν ένα πρόγραμμα περιήγησης ή άλλη εφαρμογή αρνηθεί να λάβει την πιο πρόσφατη έκδοση μιας σελίδας, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης μπορεί να την αναγκάσει να ενημερώσει.

    Πρέπει να εκκαθαρίζετε τακτικά την προσωρινή μνήμη Android;

    Τώρα που γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα της εκκαθάρισης της προσωρινής μνήμης, ίσως σκεφτείτε ότι θα πρέπει να διαγράψετε με μη αυτόματο τρόπο την προσωρινή μνήμη σε ένα χρονοδιάγραμμα. Αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγικό. Να θυμάστε ότι τα αποθηκευμένα αρχεία εξυπηρετούν τον χρήσιμο σκοπό της επιτάχυνσης της πρόσβασης στο περιεχόμενο που χρησιμοποιείτε τακτικά.

      Πώς να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο Android ως κάμερα web με ή χωρίς USB

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι καλή ιδέα να διαγράφετε συχνά παλιά αρχεία προσωρινής μνήμης με το χέρι. Το Android διαθέτει ήδη έναν ενσωματωμένο μηχανισμό για τη διαγραφή αχρησιμοποίητων αρχείων και λειτουργεί καλά στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι κύριες περιπτώσεις για τη μη αυτόματη διαγραφή αρχείων προσωρινής μνήμης προκύπτουν όταν:

    • Τα αρχεία προσωρινής μνήμης μιας εφαρμογής είναι κατεστραμμένα, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να μην συμπεριφέρεται σωστά.
    • Θέλετε να διαγράψετε αρχεία που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες για να προστατεύσετε το απόρρητό σας.
    • Ο αποθηκευτικός χώρος στο τηλέφωνό σας εξαντλείται και δεν θέλετε να διαγράψετε τα βίντεο, τις φωτογραφίες και τις εφαρμογές σας. Να θυμάστε ότι αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση. θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε άλλους τρόπους για να ελευθερώσετε τελικά χώρο αποθήκευσης Android.

    Εκτός από αυτές τις συνθήκες, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης σε ένα χρονοδιάγραμμα. Το τηλέφωνό σας χρησιμοποιεί αυτά τα αρχεία για να κάνει πιο αποτελεσματική την πρόσβαση στο περιεχόμενο που χρησιμοποιείτε περισσότερο, επομένως η διαγραφή τους μόνο για να αναδημιουργηθούν αργότερα είναι συνήθως χαμένη.

    Πρέπει να χρησιμοποιήσω εφαρμογές Android Cleaner;

    Υπάρχουν πολλές εφαρμογές στο Play Store που ισχυρίζονται ότι διαγράφουν αχρησιμοποίητες φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία προσωρινής αποθήκευσης στο τηλέφωνό σας γρήγορα και με ασφάλεια. Αν και μερικές φορές μπορούν να παρέχουν μια χρήσιμη υπηρεσία, αυτές οι εφαρμογές συνήθως δεν αξίζουν να χρησιμοποιηθούν για ορισμένους λόγους:

    • Συχνά κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς, όπως η εκκαθάριση των αρχείων προσωρινής μνήμης θα αυξήσει δραματικά την ταχύτητα του τηλεφώνου σας (δεν θα το κάνει).
    • Οι εφαρμογές καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο τηλέφωνό σας και μπορούν ακόμη και να επιβραδύνουν την απόδοση εκτελώντας συνεχώς στο παρασκήνιο.
    • Συχνά, είναι γεμάτες ανεπιθύμητες διαφημίσεις και απαιτούν αγορές εντός εφαρμογής για τις περισσότερες λειτουργίες.

    Προσέξτε εάν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε. χρησιμοποιήστε τις καλύτερες εφαρμογές καθαρισμού Android αν δοκιμάσετε μία. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τα εντελώς. Τα περισσότερα τηλέφωνα Android διαθέτουν ήδη κάποιο είδος έξυπνου αποθηκευτικού χώρου που αφαιρεί παλιά αρχεία, καθιστώντας τις εφαρμογές τρίτων σε μεγάλο βαθμό περιττές για αυτόν τον σκοπό.

    Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για την επιτάχυνση του Android για να μάθετε τι λειτουργεί πραγματικά και τι είναι απάτη.

    Γρήγορη και εύκολη εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στο Android

    Η εκκαθάριση αχρησιμοποίητων αρχείων προσωρινής μνήμης στο Android είναι ένας αξιοπρεπής τρόπος για να ελευθερώσετε χώρο προσωρινά και είναι χρήσιμος κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων εφαρμογών. Αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνετε συχνά ή μέσω αναξιόπιστων εφαρμογών τρίτων. Χρησιμοποιήστε το μόνο ως ειδικό εργαλείο όταν χρειάζεται για την απόδοση της συσκευής. Διαφορετικά, αφήστε την προσωρινή μνήμη να σας εξυπηρετήσει όπως προορίζεται.