Πώς να εγκαταστήσετε το Ghost στον διακομιστή Ubuntu

Θέλετε να δημιουργήσετε ένα blog στον διακομιστή ιστού Linux σας, αλλά τι είναι λίγο πιο απλό και ελαφρύ από το WordPress; Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε το Ghost. Είναι μια εξαιρετικά γρήγορη, πλήρως ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα blogging που εστιάζει στην απλότητα και την ευκολία χρήσης. Κατανοήστε ότι, αν και εστιάζουμε στον διακομιστή Ubuntu σε αυτό το σεμινάριο, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ghost σχεδόν σε οποιαδήποτε διανομή διακομιστή Linux. Οι μόνες απαιτήσεις είναι μια στοίβα LEMP (Linux, Nginx MySQL και PHP) και ο διαχειριστής πακέτων Node.JS για την εκτέλεση του εργαλείου εγκατάστασης Ghost-Cli.

Δημιουργία χρήστη για Ghost

Δεν είναι ασφαλές να διαχειριστείτε το Ghost στον διακομιστή με τον χρήστη root. Αντίθετα, είναι πολύ πιο ασφαλές να ρυθμίσετε έναν χρήστη ειδικά για τον έλεγχο και τη διαχείριση του λογισμικού Ghost στο σύστημα. Για να ρυθμίσετε τον χρήστη, ανοίξτε ένα τερματικό στον διακομιστή και συνδεθείτε στον χρήστη root με το su.

Από εδώ, χρησιμοποιήστε την εντολή adduser για να προσθέσετε έναν νέο χρήστη στο Ubuntu.

adduser ghost-admin

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο usermod, προσθέστε ghost-admin στην ομάδα sudo. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ο λογαριασμός ghost-admin που μόλις δημιουργήσαμε μπορεί να έχει πρόσβαση και να εκτελεί εντολές επιπέδου root μέσω sudo.

usermod -aG sudo ghost-admin

Χρησιμοποιώντας το passwd, ρυθμίστε το ghost-admin με ένα νέο, ασφαλή κωδικό πρόσβασης.

passwd ghost-admin

Αφού ρυθμίσετε τον κωδικό πρόσβασης, αποσυνδεθείτε από το root και μεταβείτε στο ghost-admin με:

su ghost-admin

Εγκατάσταση LEMP (Linux, Nginx MySQL και PHP)

Το Ghost εκτελείται καλύτερα με μια στοίβα LEMP, παρά με μια ρύθμιση “LAMP”. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης, καθώς και οι προγραμματιστές θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσετε το Nginx ως διακομιστή ιστού σας και όχι τον Apache2.

  Πώς να βρείτε τον σειριακό αριθμό του φορητού υπολογιστή σας για λήψεις υπηρεσιών και προγραμμάτων οδήγησης

Σημείωση: είναι δυνατή η εγκατάσταση του Ghost με Apache2, αλλά δεν θα καλυφθεί σε αυτό το σεμινάριο. Αναφέρομαι στο επίσημη τεκμηρίωση ιστολογίου Ghost για οδηγίες.

Εάν έχετε ήδη μια εγκατάσταση LAMP (Linux, Apache2, MySQL και PHP) στον διακομιστή Ubuntu, τα περισσότερα από τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για να εκτελέσετε αυτό το λογισμικό είναι ήδη στο σύστημα. Το μόνο που απαιτείται είναι η αντικατάσταση του Apache2 με το Nginx. Για να το κάνετε αυτό, εισάγετε:

sudo -s

systemctl stop apache2

apt remove --purge apache2

Στη συνέχεια, απλώς αντικαταστήστε το με το Nginx.

sudo -s

apt install nginx

systemctl enable nginx

systemctl start nginx

ufw allow 'Nginx Full'

Δεν έχετε καθόλου εργαλεία Ιστού; Εισαγάγετε την παρακάτω εντολή για να ξεκινήσει η εγκατάσταση μιας στοίβας LAMP. Με αυτόν τον τρόπο θα ρυθμίσετε πράγματα όπως η MySQL κ.λπ. Μόλις τελειώσετε, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες για να καθαρίσετε το Apache2 υπέρ του διακομιστή ιστού Nginx.

sudo apt install lamp-server^

Σημείωση: κατά τη ρύθμιση LAMP, η MySQL θα ζητήσει από τον χρήστη να ορίσει έναν κωδικό πρόσβασης root. Ορίστε ένα και βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής. Αυτό απαιτείται, για να λειτουργήσει σωστά το Ghost-CLI.

  Η Apple φτιάχνει τα MacBook Pro που περιμένατε

Εγκατάσταση του Node.JS

Η πλατφόρμα blogging Ghost τρέχει με τη βοήθεια του Node.JS. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες θα πρέπει να εγκαταστήσουν το αποθετήριο NodeSource APT.

Σημείωση: βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει το πακέτο curl στο σύστημα πριν συνεχίσετε.

curl -sL https://deb.nodesource.com/setup_6.x | sudo -E bash

Αφού χρησιμοποιήσετε το curl, χρησιμοποιήστε το λογισμικό διαχείρισης πακέτων Ubuntu για να εγκαταστήσετε το NodeJS στον διακομιστή Ubuntu.

Σημείωση: φροντίστε επίσης να εγκαταστήσετε όλες τις ενημερώσεις συστήματος στον διακομιστή Ubuntu πριν επιχειρήσετε να πάρετε το NodeJS, για να διασφαλίσετε ότι όλα εκτελούνται ομαλά.

sudo apt-get install nodejs

Εγκατάσταση του Ghost-Cli

Η πλατφόρμα Ghost Blogging βασίζεται στο σύνολο εργαλείων NodeJS. Ως αποτέλεσμα, αποστέλλει μια έκδοση NPM του Ghost που επιτρέπει στους χρήστες να εγκαταστήσουν (και να απεγκαταστήσουν) αυτόματα το λογισμικό τους σε οποιαδήποτε έκδοση του Linux που μπορεί να εκτελεί NPM/NodeJS και Nginx.

Για να ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι το ίδιο το NPM είναι εγκατεστημένο στο Ubuntu. Θα χρειαστεί να κάνετε αυτό το βήμα, επειδή το NodeJS συχνά δεν περιλαμβάνεται στο NPM και είναι ξεχωριστά πακέτα που λειτουργούν μαζί.

sudo apt install npm

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το εργαλείο Node npm, εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση του πακέτου ghost-cli:

sudo npm i -g ghost-cli

Χρήση του Ghost-Cli για την εγκατάσταση του Ghost

Όλο το λογισμικό που απαιτείται για την εγκατάσταση του Ghost βρίσκεται στο σύστημα. Τώρα το μόνο που απομένει είναι να πάρετε πραγματικά την πιο πρόσφατη έκδοση και να την εκτελέσετε σωστά. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε έναν κατάλογο στο φάκελο του διακομιστή ριζικού web. Για το Nginx, αυτό είναι το /var/www/.

  30 εκπληκτικές εικόνες για την επιφάνεια εργασίας σας

Χρησιμοποιώντας τον χρήστη που δημιουργήσαμε νωρίτερα, δημιουργήστε έναν φάκελο φάντασμα στον κατάλογο web.

sudo mkdir -p /var/www/ghost/

Χρησιμοποιήστε το CD για να εισέλθετε στον νέο κατάλογο Ghost. Είναι σημαντικό το κέλυφος να λειτουργεί απευθείας από το /var/www/ghost, διαφορετικά το εργαλείο ghost-cli θα αρνηθεί να λειτουργήσει σωστά.

cd /var/www/ghost/

Εκκινήστε το Ghost-Cli. Αυτό το εργαλείο είναι αυτόματο και θα κάνει διάφορες ερωτήσεις. Εκκινήστε την αρχική ρύθμιση με:

sudo ghost install

Η πρώτη ερώτηση που θα κάνει η Ghost-Cli είναι «ποια είναι η διεύθυνση URL του ιστολογίου σας». Εισαγάγετε το όνομα τομέα σας στη γραμμή εντολών και πατήστε enter για να συνεχίσετε.

Στη συνέχεια, το Ghost-Cli θα ζητήσει από τον χρήστη να εισαγάγει ορισμένες πληροφορίες MySQL. Εισαγάγετε “localhost” ως όνομα κεντρικού υπολογιστή. Στη συνέχεια, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης root MySQL που ρυθμίσατε νωρίτερα και το όνομα χρήστη root. Ακολουθήστε τις οδηγίες στο πρόγραμμα εγκατάστασης και σύντομα το Ghost θα είναι έτοιμο και θα λειτουργεί στον διακομιστή σας.

Αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης cli, μεταβείτε στη διεύθυνση https://yourserverdomainname/ghost για να ρυθμίσετε και να δημοσιεύσετε στο νέο σας ιστολόγιο.