Πώς να εγκαταστήσετε την Intel ή την AMD CPU στη μητρική σας πλακέτα

Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU) είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή σας και αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη διαδικασία κατασκευής υπολογιστή. Είναι υπεύθυνο για την παράδοση οδηγιών από προγράμματα και το λειτουργικό σύστημα, την εκτέλεση εργασιών και την ενημέρωση των στοιχείων υλικού τι να κάνουν. Τώρα, πιθανότατα είστε έτοιμοι να φτιάξετε τον υπολογιστή σας και έχετε αγοράσει τη CPU, τη μητρική πλακέτα, τη GPU και άλλα εξαρτήματα που βρίσκονται μέσα στη θήκη. Ωστόσο, πριν εγκαταστήσουμε οποιοδήποτε στοιχείο στη θήκη, πρέπει πρώτα να εγκαταστήσουμε τη CPU στη μητρική μας πλακέτα, μια διαδικασία που συνήθως συμβαίνει έξω. Τούτου λεχθέντος, η διαδικασία εγκατάστασης της CPU είναι αρκετά εύκολη. Απλά πρέπει να προσέχετε να μην καταστρέψετε τον επεξεργαστή, ωστόσο. Ευτυχώς, για εσάς, έχουμε συντάξει έναν απλό οδηγό για τον τρόπο εγκατάστασης της CPU στη μητρική σας πλακέτα.

Εγκατάσταση CPU σε μητρική πλακέτα: Οδηγός βήμα προς βήμα (2023)

Έχουμε λεπτομερώς τη διαδικασία βήμα προς βήμα για την εγκατάσταση της CPU στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή σας. Σε αυτόν τον οδηγό, σας βοηθάμε επίσης να ευθυγραμμίσετε σωστά τη CPU στην υποδοχή της μητρικής πλακέτας, ένα βήμα που κατά τα άλλα προκαλεί σύγχυση αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε, ειδικά ως αρχάριος. Τούτου λεχθέντος, ας ξεκινήσουμε με τα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια ας προχωρήσουμε στα βήματα εγκατάστασης.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε πριν εγκαταστήσετε τον επεξεργαστή

Να είστε προσεκτικοί κατά το χειρισμό της CPU

Θα πρέπει να χειρίζεστε προσεκτικά την CPU ενώ κάνετε μια κατασκευή υπολογιστή. Σε αυτόν τον οδηγό, κάθε φορά που σας ζητάμε να εκτελέσετε μια ενέργεια που περιλαμβάνει το σήκωμα του επεξεργαστή, απλώς σηκώστε τον σταθερά στις γωνίες με τα δάχτυλά σας. Πρέπει να το ακουμπήσετε μέσα στο διαφανές πλαστικό κουτί της CPU ενώ θα καταλάβετε τις διάφορες αποχρώσεις της εγκατάστασής του. Μην αγγίζετε ποτέ το πίσω μέρος της CPU (τις ακίδες). Επίσης, να είστε προσεκτικοί με τις ακίδες της μητρικής πλακέτας και της CPU (αν είναι AMD, η CPU θα έχει καρφίτσες στο πίσω μέρος της).

Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα εργαλεία

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν προφανές προαπαιτούμενο, θυμηθείτε να οργανώσετε τον χώρο εργασίας σας με όλα τα διάφορα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση της CPU. Αυτό περιλαμβάνει το εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας (για τη σωστή ευθυγράμμιση της CPU), τη θερμική πάστα (που χρειάζεστε μετά την εγκατάσταση της CPU) και το ψυγείο της CPU για να προχωρήσετε στην κατασκευή του υπολογιστή σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας είναι ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς στατικές ακτίνες, γειώνοντας τον εαυτό σας. Συνιστάται ένα αντιστατικό βραχιόλι καρπού για την αποφυγή ηλεκτροστατικής βλάβης. Δεν θα χρειαστούμε κατσαβίδι για αυτόν τον οδηγό.

  7 γεννήτριες σήμανσης σχήματος για να προχωρήσετε στο παιχνίδι SEO σας

Χρειάζεστε μια καλή θερμική πάστα για την κατασκευή του υπολογιστή σας; Διαβάστε τον οδηγό αγοραστή μας σχετικά με τις καλύτερες επιλογές θερμικής πάστας που είναι διαθέσιμες το 2023 εδώ.

Ελέγξτε τη συμβατότητα CPU με τη μητρική πλακέτα

Η επιλογή της σωστής μητρικής είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα. Το μοντέλο μητρικής πλακέτας που χρησιμοποιείτε πρέπει να αναφέρει τη CPU σας ως συμβατό μοντέλο στον ιστότοπο. Για παράδειγμα, στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, ο ιστότοπος του κατασκευαστή θα αναφέρει ποια γενιά επεξεργαστή και τύπο υποδοχής υποστηρίζει η μητρική πλακέτα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα VRM της μητρικής πλακέτας. Ενώ μια μητρική πλακέτα χαμηλού επιπέδου H610/A520 μπορεί να υποστηρίξει φυσικά επεξεργαστή Ryzen 9 ή Intel Core i9 προηγμένης τεχνολογίας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μονάδα ρυθμιστή τάσης της μπορεί να χειριστεί αυτό το είδος φορτίου. Επίσης, για να δηλώσετε το προφανές, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση επεξεργαστή υψηλής τεχνολογίας με μητρική πλακέτα χαμηλού επιπέδου.

Πώς να εγκαταστήσετε CPU στη μητρική πλακέτα

1. Όπως αναφέραμε παραπάνω, να είστε προσεκτικοί όταν σηκώνετε την CPU σας σε αυτόν τον οδηγό εγκατάστασης. Ξεκινήστε ακουμπώντας τη μητρική πλακέτα πάνω από το κουτί της, η οποία σας δίνει μια στιβαρή βάση για να τοποθετήσετε τα εξαρτήματα στη μητρική σας πλακέτα.

2. Μετά από αυτό, σηκώστε τη CPU και κρατήστε το πλαστικό κουτί της (σε περίπτωση που χρειαστεί να την επαναφέρετε σε ασφαλές μέρος). Τοποθετήστε το τσιπ στον αέρα πάνω από την υποδοχή CPU της μητρικής πλακέτας. Πρέπει να προσέξετε για ένα σύμβολο βέλους (Δ), που υπάρχει τόσο στην κάτω αριστερή γωνία της CPU όσο και δίπλα στην υποδοχή της μητρικής πλακέτας.

Αφού ευθυγραμμίσετε τα σύμβολα βέλους (όπως φαίνεται παρακάτω), θυμηθείτε ότι είναι ο τελικός προσανατολισμός για να εγκαταστήσετε τη CPU στη μητρική σας πλακέτα, στο επόμενο βήμα. Τοποθετήστε ξανά την CPU στο πλαστικό της κουτί αφού μάθετε τον προσανατολισμό και προχωρήστε στο επόμενο βήμα όπου θα ανοίξουμε την περιοχή υποδοχής της CPU της μητρικής πλακέτας.

Σημείωση: Αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε πώς πρέπει να μπαίνει η CPU και να την ακουμπάτε με ασφάλεια στο κουτί όποτε χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας σας για μια οπτική ένδειξη σχετικά με το πώς πρέπει να φαίνεται η CPU κατά την εγκατάσταση.

  Διορθώστε το Σφάλμα 10016 Ρυθμίσεις δικαιωμάτων για συγκεκριμένη εφαρμογή

3. Τώρα, εντοπίστε την περιοχή υποδοχής της CPU στη μητρική σας πλακέτα. Δίπλα θα βρείτε τον βραχίονα συγκράτησης. Πιέστε το σταθερά και σύρετέ το μακριά από την πρίζα. Και μετά, το κάλυμμα της CPU καθώς και ο βραχίονας συγκράτησης θα πρέπει να ανοίξουν και να ανέβουν μέχρι το τέλος. Εάν αισθάνεστε άβολα, ανατρέξτε στις ειδικές οδηγίες του εγχειριδίου της μητρικής σας πλακέτας σχετικά με τον τρόπο ανύψωσης του βραχίονα συγκράτησης της υποδοχής της CPU.

  • πιέστε τον βραχίονα συγκράτησης
  • τραβήξτε τον βραχίονα συγκράτησης από την υποδοχή του
  • ανασηκώστε το κάλυμμα της υποδοχής της CPU

4. Στη συνέχεια, σηκώστε τη CPU και χαμηλώστε την απαλά πάνω από την υποδοχή της μητρικής πλακέτας, ενώ έχετε κατά νου τον τελικό προσανατολισμό από το δεύτερο βήμα. Η υποδοχή πρέπει να είναι ανοιχτή και ο βραχίονας συγκράτησης πρέπει να είναι σηκωμένος πριν εκτελέσετε αυτό το βήμα. Με τον σωστό προσανατολισμό, η CPU θα πρέπει απλώς να ακουμπάει μέσα στην υποδοχή, με τις ακίδες τώρα στη θέση τους και τα βέλη θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους.

Σημείωση: Για τους επεξεργαστές AM4 της AMD, οι ακίδες βρίσκονται στην πλευρά της CPU. Καθώς κατεβάζετε σταδιακά τη CPU προς τα κάτω στην υποδοχή, οι ακίδες θα πρέπει να μπουν στην υποδοχή. Η CPU θα πρέπει τώρα να βρίσκεται μέσα στην υποδοχή, με την υποδοχή της μητρικής πλακέτας και την CPU να ευθυγραμμίζονται με τα βέλη της.

5. Τώρα, επανατοποθετήστε το κάλυμμα της CPU χαμηλώνοντάς το όπως ήταν πριν. Στη συνέχεια, προχωρήστε να πιέζετε προς τα κάτω τον βραχίονα συγκράτησης και να τον τοποθετήσετε στη μικρή αυλάκωση στην οποία βρισκόταν αρχικά. Ενώ χαμηλώνετε τον βραχίονα συγκράτησης, μπορεί να ακούσετε κάποιους θορύβους, αλλά όσο ο προσανατολισμός είναι σωστός, τίποτα δεν θα σπάσει.

Μετά την εγκατάσταση του επεξεργαστή, το κάλυμμα της υποδοχής της CPU θα ξεκολλήσει από τη μητρική πλακέτα. Διατηρήστε το ασφαλές, καθώς θα χρειαστεί να το επαναφέρετε εάν η μητρική σας πλακέτα χρειάζεται σέρβις υπό RMA.

  • πιέστε προς τα κάτω και κλείστε τον βραχίονα συγκράτησης
  • πιέστε τον βραχίονα συγκράτησης

6. Λοιπόν, εγκαταστήσατε με επιτυχία τον επεξεργαστή Intel ή AMD στη μητρική πλακέτα. Τώρα μπορείτε να προχωρήσετε στα επόμενα βήματα για να ολοκληρώσετε την κατασκευή του υπολογιστή σας. Επόμενο, εφαρμόστε θερμική πάστα στην CPU σας και, στη συνέχεια, εγκαταστήστε το ψυγείο αέρα της CPU ή το ψυγείο υγρού για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγκατάστασης.

  Γιατί το "Animal Crossing" είναι υπέροχο και γιατί πρέπει να το παίξετε

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Είναι διαφορετική η διαδικασία εγκατάστασης της CPU για την AMD και την Intel;

Η διαδικασία εγκατάστασης για τους επεξεργαστές υποδοχής AM4 της AMD (και παλαιότερες) είναι ιδιαίτερα διαφορετική από άλλους επεξεργαστές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακίδες υπάρχουν στην ίδια την CPU για αυτές τις γενιές. Για εκδόσεις Intel, οι ακίδες της CPU υπάρχουν στη μητρική πλακέτα. Με την κυκλοφορία των επεξεργαστών Ryzen 7000 στην υποδοχή AM5, έχουν αλλάξει σε επεξεργαστές τύπου LGA όπως η Intel.

Τι γίνεται αν η CPU μου είναι ένα υποστηριζόμενο μοντέλο στη μητρική πλακέτα μου αλλά δεν μπορώ να μπω στο BIOS;

Αρχικά, επιβεβαιώστε εάν το πρόβλημα είναι με την CPU σας. Εάν δεν υπάρχει, και η CPU είναι στην πραγματικότητα συμβατή, χρειάζεστε απλώς μια ενημέρωση του BIOS. Μπορείτε να πάρετε τη μητρική σας στον προμηθευτή σας και να του ζητήσετε να ενημερώσουν το BIOS. Εάν αυτό δεν είναι μια επιλογή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Intel ή την AMD για περαιτέρω επιλογές. Ο μόνος άλλος τρόπος είναι να ενημερώσετε μόνοι σας το BIOS με μια παλαιότερη CPU. Μάθετε πώς να εισάγετε το BIOS στα Windows 11 εδώ.

Η μητρική μου δεν είναι συμβατή με την CPU μου. Τι να κάνω?

Πρέπει να αντικαταστήσετε είτε τη μητρική πλακέτα είτε την CPU με συμβατά εξαρτήματα κατά την κατασκευή του υπολογιστή σας. Βεβαιωθείτε ότι προτού παραγγείλετε ανταλλακτικά, έχουν παράθυρο επιστροφής σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα συμβατότητας.

Μπορώ να αφαιρέσω την υπάρχουσα CPU μου και να την αλλάξω; Χρειάζεται να αλλάξω κάτι στα Windows;

Ναι, μπορείτε να αφαιρέσετε την υπάρχουσα CPU και να ακολουθήσετε τον βήμα προς βήμα οδηγό μας για να αλλάξετε τον επεξεργαστή. Τα Windows 10/11 θα προσαρμοστούν αυτόματα στα νέα εγκατεστημένα στοιχεία. Ενδέχεται να λάβετε μια μικρή καθυστέρηση εκκίνησης όπου τα Windows λένε “Λήψη προγραμμάτων οδήγησης συσκευών”. Επίσης, εάν η μητρική σας πλακέτα δεν υποστηρίζει εγγενώς τη νέα CPU, μπορεί να χρειαστείτε μια ενημέρωση BIOS.

Χρειάζεται να εγκαταστήσετε λογισμικό για την CPU;

Όχι. Η CPU σας (εφόσον είναι συμβατή) θα λειτουργεί με τη μητρική σας και θα εκκινεί κανονικά στα Windows. Η μητρική πλακέτα διαθέτει ήδη ένα βασικό σύνολο προγραμμάτων οδήγησης συστήματος. Η όλη διαδικασία προσαρμογής των Windows σε νέα στοιχεία, όπως η CPU σας, είναι αυτοματοποιημένη.

Εγκαταστήστε ή αναβαθμίστε τον επεξεργαστή στη μητρική σας πλακέτα

Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε για την εγκατάσταση της CPU στη μητρική σας πλακέτα. Εάν το κάνετε αυτό για πρώτη φορά, σίγουρα θα αισθανθείτε άγχος για το χειρισμό ενός από τα πιο ακριβά εξαρτήματα στην κατασκευή του υπολογιστή σας, αλλά δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Αν και πρέπει να είστε προσεκτικοί, μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε τον επεξεργαστή στη μητρική σας με αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τη διαδικασία εγκατάστασης, ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Θα σας βοηθούσαμε αμέσως.