Πώς να εγκαταστήσετε ξανά το Grub στο Arch Linux

Είναι χαλασμένος ο Grub bootloader του συστήματος Arch Linux σας; Θέλετε να το εγκαταστήσετε ξανά για να κάνετε ξανά το σύστημα Arch εκκινήσιμο; Όπως αποδεικνύεται, με ένα γρήγορο κόλπο στο ISO του προγράμματος εγκατάστασης του Arch Linux, μπορείτε! Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς!

Πριν ξεκινήσουμε

Η διόρθωση του Grub στο Arch Linux σημαίνει σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω της γραμμής εντολών του προγράμματος εγκατάστασης. Εάν χρησιμοποιείτε Ethernet, η σύνδεση είναι αυτόματη και δεν υπάρχει τίποτα για διαμόρφωση. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε WiFi, θα πρέπει να συνδεθείτε χειροκίνητα.

Για να συνδεθείτε στο WiFi στο πρόγραμμα εγκατάστασης του Arch Linux, ρίξτε μια ματιά στο επίσημο Wiki. Θα σας καθοδηγήσει στη ρύθμιση μιας σύνδεσης WiFi στο πρόγραμμα εγκατάστασης.

Λήψη ISO του Arch Linux και δημιουργία USB

Εάν πρέπει να επανεγκαταστήσετε το Grub στο Arch Linux, θα χρειαστείτε το ISO εγκατάστασης σε USB. Εάν χάσατε το αρχικό αρχείο ISO εγκατάστασης, θα πρέπει να κάνετε λήψη του ISO και να δημιουργήσετε ένα νέο USB με δυνατότητα εκκίνησης.

Σημείωση: εάν έχετε ακόμα το αρχικό πρόγραμμα εγκατάστασης του Arch Linux USB, μπορείτε να παραλείψετε αυτήν την ενότητα του οδηγού.

Για να πάρετε τα χέρια σας στο αρχείο ISO του Arch Linux, μεταβείτε στο ArchLinux.org. Μόλις μπείτε στον ιστότοπο, βρείτε το κουμπί «Λήψη» και επιλέξτε το με το ποντίκι. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσετε λήψη του αρχείου ISO του Arch Linux στον εφεδρικό υπολογιστή ή Mac στον οποίο φτιάχνετε το Arch Linux USB.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το RealVNC σε Linux

Με τη λήψη του αρχείου ISO, μεταβείτε στο Etcher.io και κατεβάστε την πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής. Το Etcher είναι cross-platform και θα τρέχει σε Windows, Mac OS και οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα Linux.

Μετά τη λήψη του Etcher, ανοίξτε το και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα για να δημιουργήσετε το νέο σας αρχείο ISO.

Βήμα 1: Βρείτε το κουμπί «Flash from file» και κάντε κλικ σε αυτό με το ποντίκι. Όταν επιλέγετε το κουμπί “Flash from file”, το Etcher θα ανοίξει ένα παράθυρο προγράμματος περιήγησης αρχείων. Χρησιμοποιώντας αυτό το παράθυρο, εντοπίστε το αρχείο ISO του Arch Linux και επιλέξτε το για προσθήκη στην εφαρμογή.

Βήμα 2: Τοποθετήστε τη μονάδα flash USB στη θύρα USB του υπολογιστή. Αφού το τοποθετήσετε, κάντε κλικ στο κουμπί “Επιλογή στόχου” και ανοίξτε την περιοχή επιλογής συσκευής. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το για να κάνετε κλικ στη μονάδα flash USB που θα χρησιμοποιήσετε για να εγκαταστήσετε το Arch Linux ISO.

Βήμα 3: Εντοπίστε το “Flash!” και κάντε κλικ πάνω του με το ποντίκι. Κάνοντας κλικ στο “Flash!” κουμπί, το Etcher θα αρχίσει να αναβοσβήνει το αρχείο ISO του Arch Linux στη μονάδα flash USB.

Όταν ολοκληρωθεί το φλας, αποσυνδέστε το USB από τον εφεδρικό υπολογιστή και συνδέστε το στο σύστημα Arch Linux. Στη συνέχεια, εκκινήστε στο BIOS του Arch PC και ρυθμίστε το να εκκινεί από USB.

  Πώς να εξάγετε και να εισαγάγετε τα συστήματα Linux στα Windows 10

Τοποθέτηση της εγκατάστασης του Arch Linux

Πρέπει να προσαρτήσετε την εγκατάσταση του Arch Linux στο πρόγραμμα εγκατάστασης για να εγκαταστήσετε ξανά το Grub. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε εκτελώντας την εντολή lsblk. Η εντολή lsblk θα εμφανίσει όλες τις συνδεδεμένες συσκευές αποθήκευσης στο σύστημα.

Από εδώ, εντοπίστε το ριζικό σας διαμέρισμα. Σε αυτό το παράδειγμα, η ετικέτα μονάδας δίσκου του διαμερίσματος ρίζας είναι /dev/sda2. Λάβετε υπόψη σας ότι το ριζικό σας διαμέρισμα θα διαφέρει. Θα χρειαστεί να προσδιορίσετε ποιο διαμέρισμα ρίζας χρησιμοποιεί το lsblk.

Αφού καταλάβετε ποια είναι η ετικέτα μονάδας δίσκου του διαμερίσματος ρίζας σας, προσαρτήστε το στον φάκελο /mnt χρησιμοποιώντας την εντολή mount.

mount /dev/sda2 /mnt

Μετά την τοποθέτηση του διαμερίσματος root, θα χρειαστεί να προσαρτήσετε το διαμέρισμα εκκίνησης. Αυτό το μέρος είναι δύσκολο και διαφέρει ανάλογα με τον τύπο εγκατάστασης του συστήματος Arch Linux που διαθέτετε.

UEFI

Εάν εγκαταστήσατε το Arch Linux σε λειτουργία UEFI, πιθανότατα έχετε ένα αποκλειστικό διαμέρισμα UEFI μεγέθους περίπου 512 MB περίπου. Σε αυτό το παράδειγμα, το διαμέρισμα εκκίνησης UEFI είναι /dev/sda1 και προσαρτάται στο /boot/efi/ στο Arch Linux.

Σημείωση: η ετικέτα διαμερίσματος εκκίνησης UEFI θα διαφέρει από την

Για να προσαρτήσετε το διαμέρισμα UEFI στο πρόγραμμα εγκατάστασης, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή προσάρτησης.

mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi

Λάβετε υπόψη σας ότι κάθε σύστημα Arch Linux είναι διαφορετικό. Κατά την εγκατάσταση, επιλέξατε σημεία προσάρτησης για το διαμέρισμα εκκίνησης UEFI. Εάν το σημείο προσάρτησής σας διαφέρει από το /boot/efi, θα πρέπει να το καθορίσετε στη θέση του παραδείγματος εντολής παρακάτω για να έχετε πρόσβαση στο πρόγραμμα εγκατάστασης του Arch Linux.

  Πώς να αποκτήσετε σύνθεση παραθύρων σε ελαφρούς επιτραπέζιους υπολογιστές Linux με το Compton

Δεν μπορείτε να καταλάβετε πού τοποθετείται το διαμέρισμα UEFI; Ελέγξτε το αρχείο fstab με την παρακάτω εντολή. Περιγράφει πού τοποθετείται κάθε διαμέρισμα στο Arch Linux.

cat /mnt/etc/fstab

Μη UEFI

Εάν εγκαταστήσατε το Arch Linux σε λειτουργία Non-UEFI, ο bootloader εγκαθίσταται απευθείας στο MBR του ριζικού διαμερίσματος. Δεν χρειάζεται να προσαρτήσετε οτιδήποτε άλλο εκτός από το διαμέρισμα root για να διορθώσετε το grub.

Επανεγκατάσταση του grub

Εάν το Grub σας είναι χαλασμένο στο Arch Linux, μπορείτε απλά να το εγκαταστήσετε ξανά για να το διορθώσετε. Για να το εγκαταστήσετε ξανά, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσετε πρόσβαση στο υπάρχον σύστημα Arch Linux στο Arch Chroot. Για να το κάνετε αυτό, εισαγάγετε την εντολή arch-chroot παρακάτω.

arch-chroot /mnt

Εισαγάγοντας την παραπάνω εντολή, θα αποκτήσετε πρόσβαση στην εγκατάσταση του Arch Linux. Από εδώ, το Grub μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί ξανά.

Το Grub εγκαταστήστε ξανά το UEFI

Για να επανεγκαταστήσετε το Grub σε ένα σύστημα UEFI, εισαγάγετε τις παρακάτω εντολές. Θυμηθείτε να αλλάξετε –efi-directory=/boot/efi εάν ο κατάλογος EFI δεν είναι /boot/efi.

pacman -S grub efibootmgr os-prober

grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=grub

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Το Grub επανεγκαταστήστε το Non-UEFI

Για να επανεγκαταστήσετε το Grub σε ένα σύστημα που δεν είναι UEFI, εισαγάγετε τις παρακάτω εντολές. Φροντίστε να αλλάξετε το /dev/sda στη δεύτερη εντολή για να αντικατοπτρίζει τον σκληρό δίσκο στον οποίο έχετε εγκαταστήσει το Arch Linux.

pacman -S grub

grub-install --recheck --target=i386-pc /dev/sda

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg