Πώς να εξάγετε και να εισαγάγετε τα συστήματα Linux στα Windows 10

Τα Windows 10 τώρα σάς επιτρέπουν να εξάγετε εγκατεστημένα περιβάλλοντα Linux, δημιουργώντας ένα αρχείο TAR του ριζικού συστήματος αρχείων που μπορείτε να εισαγάγετε σε άλλους υπολογιστές. Αντιγράψτε τα διαμορφωμένα συστήματά σας μεταξύ υπολογιστών, μοιραστείτε τα με άλλους ή απλώς αποθηκεύστε ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Πώς λειτουργεί αυτό

Οι δυνατότητες εισαγωγής και εξαγωγής προστέθηκαν στην Ενημέρωση Μαΐου 2019—αυτή είναι η έκδοση 1903 των Windows 10. Εάν δεν την έχετε εγκαταστήσει ακόμη, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις επιλογές της γραμμής εντολών.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι δύο νέες επιλογές για την εντολή wsl των Windows: –export και –import . Η επιλογή –export θα εξάγει το ριζικό σύστημα αρχείων μιας διανομής Linux ως αρχείο TAR. Η επιλογή –import σάς επιτρέπει να εισάγετε το ριζικό σύστημα αρχείων μιας διανομής Linux ως αρχείο TAR.

  Πώς να κατεβάσετε τα email του Microsoft Outlook

Πώς να εξάγετε (Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας) ένα σύστημα Linux

Η εντολή wsl είναι μια εντολή των Windows—wsl.exe. Θα χρειαστεί να το εκτελέσετε σε περιβάλλον PowerShell ή Command Prompt, όχι σε περιβάλλον Windows Subsystem for Linux. Μπορείτε να ανοίξετε ένα κάνοντας δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη ή πατώντας τα Windows+x και μετά κάνοντας κλικ στο «Windows PowerShell».

Για να παραθέσετε τις εγκατεστημένες διανομές, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

wsl --list

Τώρα, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να εξαγάγετε το σύστημα αρχείων μιας διανομής σε ένα αρχείο TAR:

wsl --export distro_name file_name.tar

Για παράδειγμα, για να εξαγάγουμε το σύστημα Ubuntu 18.04 σε ένα αρχείο που ονομάζεται ubuntu.tar, θα εκτελούσαμε:

wsl --export Ubuntu-18.04 ubuntu.tar

Τώρα έχετε ένα αρχείο TAR που περιέχει το σύστημα αρχείων της διανομής Linux. Το αρχείο που δημιουργήσαμε—βασισμένο σε ένα αρκετά τυπικό σύστημα Ubuntu 18.04 LTS—είχε μέγεθος 645 MB. Εάν έχετε εγκαταστήσει περισσότερο λογισμικό στη διανομή σας, θα είναι μεγαλύτερο.

  Πώς να δημιουργήσετε προσωρινά αντίγραφα ασφαλείας φακέλων στα Windows 10

Πώς να εισαγάγετε (Επαναφορά) ένα σύστημα Linux

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή wsl με την επιλογή –import για να εισαγάγετε ένα αρχείο TAR που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο. Από ένα παράθυρο PowerShell ή Command Prompt, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή

wsl --import distro_name install_location file_name.tar

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να εισαγάγετε μια διανομή από ένα αρχείο TAR που βρίσκεται στο C:UsersChrisubuntu.tar, ονομάστε το “Ubuntu-18.04” και αποθηκεύστε το στο C:UsersChrisubuntu. Θα έτρεχες:

wsl --import Ubuntu-18.04 C:UsersChrisubuntu C:UsersChrisubuntu.tar

Εάν θέλετε να ταιριάξετε όπου τα Windows τα εγκαθιστούν κανονικά από προεπιλογή, βρίσκονται γενικά στον δικό τους φάκελο στο C:UsersNAMEAppDataLocalPackages. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να βάλετε το Ubuntu στο C:UsersNAMEAppDataLocalPackagesUbuntu.

  Τρόπος ανάγνωσης ειδήσεων Hacker στον επιτραπέζιο υπολογιστή Linux

Όπου και αν τοποθετήσετε τη θέση εγκατάστασης, σημειώστε ότι δεν πρέπει να τροποποιείτε τα αρχεία απευθείας από τα εργαλεία των Windows. Ακολουθεί ο τρόπος πρόσβασης στα αρχεία στον File Explorer.

Πώς να καταργήσετε την εγγραφή (διαγραφή) ενός συστήματος Linux

Μπορείτε να απεγκαταστήσετε μια διανομή με την επιλογή –κατάργηση εγγραφής μαζί με το όνομά της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή όλων των αρχείων της διανομής Linux.

Χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να δείτε όλες τις εγκατεστημένες διανομές:

wsl --list

Στη συνέχεια, καθορίστε τη διανομή που θέλετε να διαγράψετε:

wsl --unregister distro_name

Για παράδειγμα, αν ονομάζεται Ubuntu-18.04, θα εκτελέσετε:

wsl --unregister Ubuntu-18.04

Αυτή η δυνατότητα σάς επιτρέπει επίσης να μετακινείτε γρήγορα και εύκολα τις εγκατεστημένες διανομές σε άλλο φάκελο ή μονάδα δίσκου. Απλώς εξαγάγετε τη διανομή σε ένα αρχείο TAR, καταργήστε την εγγραφή από το σύστημά σας και, στη συνέχεια, εισαγάγετε το αρχείο TAR σε άλλη θέση στο σύστημά σας.