Πώς να χρησιμοποιήσετε το RealVNC σε Linux

Οι διακομιστές VNC προκαλούν σύγχυση κατά την εγκατάσταση, ειδικά αν είστε νέος χρήστης Linux που προσπαθεί να καταλάβει πώς να ελέγξει έναν υπολογιστή από έναν άλλο. Ευτυχώς, το RealVNC υπάρχει. Είναι μια λύση VNC πολλαπλών πλατφορμών που είναι πολύ απλή στη διαμόρφωση. Το RealVNC έχει εξαιρετική υποστήριξη για πολλές διαφορετικές διανομές Linux, συμπεριλαμβανομένων των Ubuntu, Debian, Fedora, Arch Linux, OpenSUSE και πολλών άλλων. Για να χρησιμοποιήσετε το RealVNC σε Linux, επιλέξτε το λειτουργικό σας σύστημα παρακάτω και πληκτρολογήστε τις αντίστοιχες εντολές!

Σημείωση: Εάν η διανομή Linux σας δεν υποστηρίζει DEB, RPM ή Arch AUR, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες “Generic Linux”.

Ubuntu

Το Ubuntu είναι η μοναδική διανομή Linux που στοχεύει πολλούς προγραμματιστές λογισμικού. Ως αποτέλεσμα, το RealVNC έχει πολύ μεγάλη υποστήριξη τόσο για τον διακομιστή RealVNC όσο και για το πρόγραμμα προβολής. Για να λειτουργήσει στο Ubuntu, δεν θα ενεργοποιήσετε κανένα συγκεκριμένο PPA ή αποθετήρια λογισμικού τρίτων. Αντίθετα, για να το χρησιμοποιήσετε, απαιτείται ένα αυτόνομο αρχείο πακέτου DEB.

Το RealVNC έχει και ένα στοιχείο διακομιστή και ένα πρόγραμμα προβολής. Πραγματοποιήστε λήψη του VNC Connect σε υπολογιστή Linux (ή διακομιστή) που θα είναι ο κεντρικός υπολογιστής VNC και κατεβάστε την εφαρμογή πελάτη στον απομακρυσμένο υπολογιστή που συνδέεται. Για να αποκτήσετε το VNC Connect, κατευθυνθείτε στον επίσημο ιστότοπο, επιλέξτε DEB και κατεβάστε το πακέτο στον υπολογιστή σας. Πιάστε την εφαρμογή VNC Viewer εδώ.

  Πώς να εγκαταστήσετε το θέμα Qogir GTK στο Linux

Εγκατάσταση VNC Connect

Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη του πακέτου VNC Connect DEB, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων. Κάντε κλικ στο «Λήψεις» και κάντε διπλό κλικ στο πακέτο DEB με την ένδειξη «VNC-Server-6.3.1-Linux-x64.deb». Κάνοντας διπλό κλικ στο πακέτο VNC Server DEB θα ανοίξει αμέσως το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu. Κάντε κλικ στην «Εγκατάσταση» για να λάβετε το λογισμικό στον υπολογιστή σας Ubuntu.

Εναλλακτικά, εάν δεν έχετε πρόσβαση στο Κέντρο Λογισμικού Ubuntu ή προτιμάτε το τερματικό, εγκαταστήστε το VNC Connect με το εργαλείο dpkg:

cd ~/Downloads

sudo dpkg -i VNC-Server-*-Linux-x64.deb
sudo apt install -f

Εγκατάσταση VNC Viewer

Επιλέξτε το φάκελο «Λήψεις» στη διαχείριση αρχείων του Ubuntu, βρείτε το «VNC-Viewer-6.18.625-Linux-x64.deb» και κάντε διπλό κλικ σε αυτόν για να εκκινήσετε το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu. Κάντε κλικ στο «Εγκατάσταση» για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Προτιμάτε το τερματικό; Εκτελέστε τις ακόλουθες εντολές σε ένα παράθυρο τερματικού:

cd ~/Downloads

sudo dpkg -i VNC-Viewer-*-Linux-x64.deb

sudo apt install -f

Debian

Η υποστήριξη του Debian δεν περιγράφεται συγκεκριμένα στον ιστότοπο RealVNC, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι το Ubuntu και το Debian μοιράζονται παρόμοιες αρχιτεκτονικές, η λειτουργία του λογισμικού δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Για να ξεκινήσετε, Κατεβάστε το πακέτο VNC Connect DEB στο μηχάνημα Linux που κάνει τη φιλοξενία VNC.

Πραγματοποιήστε λήψη του VNC Viewer στον υπολογιστή Debian που θα απομακρυνθεί. Μόλις πραγματοποιήσετε λήψη και των δύο πακέτων, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

Εγκατάσταση VNC Connect

Ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων στο Debian και επιλέξτε το φάκελο “Λήψεις”. Στη συνέχεια, βρείτε το “VNC-Server-6.3.1-Linux-x64.deb” και κάντε διπλό κλικ σε αυτό για να ανοίξετε το πακέτο στο εργαλείο εγκατάστασης του πακέτου GDebi. Κάντε κλικ στην «Εγκατάσταση» και εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης για να εγκαταστήσετε το λογισμικό διακομιστή. Εναλλακτικά, εγκαταστήστε μέσω τερματικού με:

cd ~/Downloads

sudo dpkg -i VNC-Server-*-Linux-x64.deb

sudo apt-get install -f

Εγκατάσταση VNC Viewer

Μεταβείτε στο «Λήψεις» στη διαχείριση αρχείων του Debian, αναζητήστε το «VNC-Viewer-6.18.625-Linux-x64.deb» και κάντε διπλό κλικ πάνω του για να ανοίξετε το πακέτο στο GDebi. Επιλέξτε το κουμπί “εγκατάσταση”, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης συστήματος και αφήστε το πακέτο να εγκατασταθεί.

  Πώς να κρυπτογραφήσετε τον φάκελο Home στο Linux

Οδηγίες τερματικού:

cd ~/Downloads

sudo dpkg -i VNC-Viewer-*-Linux-x64.deb

sudo apt-get install -f

Arch Linux

Δεν υπάρχει επίσημο λογισμικό RealVNC για το Arch Linux. Ωστόσο, είναι στο AUR. Για να εγκαταστήσετε τον διακομιστή, κάντε τα εξής:

sudo pacman -S git

git clone https://aur.archlinux.org/realvnc-vnc-viewer.git

cd realvnc-vnc-viewer
makepkg -si

Το RealVNC Viewer βρίσκεται επίσης στο AUR και εγκαθίσταται με παρόμοιο τρόπο. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η έκδοση του προγράμματος προβολής VNC δεν είναι ενημερωμένη. Χρησιμοποιήστε το με δική σας ευθύνη!

Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση, κλωνοποιήστε το πιο πρόσφατο pkgbuild.

git clone https://aur.archlinux.org/realvnc-vnc-viewer-5.git

cd realvnc-vnc-viewer-5

makepkg -si

Μαλακό καπέλλο

Όπως το Ubuntu και το Debian, το Fedora έχει υποστήριξη πρώτης κατηγορίας από το RealVNC. Για να εγκαταστήσετε το στοιχείο διακομιστή του λογισμικού, μεταβείτε στο σελίδα λήψηςεπιλέξτε «RPM» και κάντε κλικ στο «Λήψη».

Όταν γίνει λήψη του πακέτου RPM, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαχείρισης πακέτων DNF για να το εγκαταστήσετε.

cd ~/Downloads
sudo dnf install -y VNC-Server-*-Linux-x64.rpm

Εγκαταστήστε το VNC Viewer με:

sudo dnf install -y VNC-Viewer-*-Linux-x64.rpm

OpenSUSE

Το OpenSUSE υποστηρίζει λογισμικό RealVNC μέσω πακέτων RPM. Για να τα εγκαταστήσετε, κατεβάστε το πακέτο και κάντε τα εξής:

cd ~/Downloads

sudo zypper in VNC-Server-*-Linux-x64.rpm

sudo zypper in VNC-Viewer-*-Linux-x64.rpm

Γενικές οδηγίες Linux

Για όσους χρησιμοποιούν λιγότερο γνωστές διανομές Linux, το Real VNC διαθέτει ένα γενικό, δυαδικό αρχείο τόσο για τον διακομιστή όσο και για την εφαρμογή προβολής. Κάντε λήψη του αρχείου διακομιστή στον υπολογιστή που θα φιλοξενήσει τη σύνδεση και το θεατής στο απομακρυσμένο μηχάνημα. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε τις παρακάτω εντολές για να εκτελέσετε το RealVNC.

  Μεταμορφώστε τη ροή εργασίας του Wireshark με το Brim στο Linux

Διακομιστής VNC

cd ~/Downloads
tar -xvzf VNC-Server-*-Linux-x64-ANY.tar.gz

sudo mkdir -p /opt/realvnc-server
cd VNC-Server-6.3.1-Linux-x64
sudo ./vncinstall /opt/realvnc-server

VNC Viewer

cd ~/Downloads

tar -xvzf VNC-Viewer-*-Linux-x64-ANY.tar.gz

cd VNC-Viewer-*-Linux-x64

./vncviewer

Ρύθμιση διακομιστή RealVNC

Καθώς το RealVNC προορίζεται να κάνει το VNC εύκολο στη ρύθμιση για τον μέσο χρήστη και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να τροποποιήσετε. Το μόνο πραγματικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία systemd του διακομιστή. Σε ένα τερματικό, ξεκινήστε την υπηρεσία με το systemctl.

sudo systemctl start vncserver-x11-serviced

sudo systemctl enable vncserver-x11-serviced

Η εκκίνηση της υπηρεσίας RealVNC systemd σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή Linux θα εμφανίσει ένα εικονίδιο VNC στο δίσκο συστήματος. Κάντε κλικ σε αυτό για να εκκινήσετε το εργαλείο GUI διακομιστή.

Σημείωση: Οι απομακρυσμένες συνδέσεις δεν είναι δυνατές χωρίς τη δημιουργία δωρεάν λογαριασμού.

Στο εργαλείο GUI, μπορείτε να τροποποιήσετε ελεύθερα τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής διακομιστή RealVNC.

Συνδετικός

Η σύνδεση σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή που εκτελεί την εφαρμογή διακομιστή RealVNC είναι πολύ απλή. Για να ξεκινήσετε μια απομακρυσμένη σύνδεση, εισαγάγετε το όνομα του υπολογιστή (γνωστός και ως Hostname) στο πλαίσιο αναζήτησης. Το RealVNC θα αναζητήσει τον υπολογιστή και θα ξεκινήσει μια νέα σύνδεση αμέσως.

Μόλις συνδεθείτε, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τον απομακρυσμένο υπολογιστή όπως οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή. Όταν είστε έτοιμοι να αποσυνδεθείτε, κλείστε το παράθυρο.