Πώς να εγκαταστήσετε νέες εκδόσεις πυρήνα Linux στο OpenSUSE Leap

Πολλοί θαυμαστές Linux επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το OpenSUSE Leap λόγω σταθερότητας. Σε αντίθεση με πολλές άλλες διανομές εκεί έξω, επιλέγει να προσφέρει ένα ασφαλές, σταθερό περιβάλλον για να εργαστούν επαγγελματίες. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το Leap είναι τέλειο. Ωστόσο, εάν έχετε νέο υλικό, το Leap μπορεί να σας προκαλέσει ορισμένα προβλήματα. Ένας τρόπος για να λύσετε τα προβλήματα που εμφανίζονται όταν χρησιμοποιείτε διανομές Linux, όπως το OpenSUSE Leap, είναι να εγκαταστήσετε νέες εκδόσεις πυρήνα Linux στο OpenSUSE Leap.

Το OpenSUSE Leap αργεί να αναβαθμίσει τον πυρήνα, επομένως είναι καλύτερο να το κάνετε μόνοι σας. Γι’ αυτό, σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς να αποκτήσετε την απόλυτη τελευταία έκδοση του πυρήνα Linux στο OpenSUSE. Ακόμα καλύτερα, θα σας δείξουμε πώς να χρησιμοποιείτε την τρέχουσα και την πιο πρόσφατη έκδοση ταυτόχρονα.

Προσδιορίστε την έκδοση πυρήνα

Το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του Suse σε μια νέα έκδοση του πυρήνα Linux είναι να δείτε ποια έκδοση του πυρήνα Linux έχετε ήδη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την έκδοσή σας, ώστε να γνωρίζετε πόσο πίσω είστε σε κυκλοφορίες. Αυτές οι πληροφορίες είναι εύκολο να βρεθούν στο τερματικό, με την εντολή uname:

uname -r

Εκτελώντας το uname με το διακόπτη -r θα εμφανιστεί η έκδοση έκδοσης του πυρήνα. Αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για να προσδιορίσετε ποια έκδοση του πυρήνα του Suse είναι στον υπολογιστή σας. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, το uname εξακολουθεί να είναι χρήσιμο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε τον διακόπτη -a, καθώς δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πυρήνα, την έκδοση κ.λπ.

  Πώς να εγκαταστήσετε την ενημέρωση Linux 5.0 στο Ubuntu 18.04 LTS

uname -a

Τροποποίηση της ρύθμισης πυρήνα

Από προεπιλογή, το LEAP εγκαθιστά μόνο τον σταθερό πυρήνα. Είναι πολύ πιο παλιό από αυτά που κυκλοφορούν στο Tumbleweed. Παίρνει ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και όλα αυτά. Ωστόσο, εάν ενδιαφέρεστε να αναμίξετε τη σταθερότητα του Tumbleweed με έναν νέο πυρήνα, αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να τροποποιηθούν. Για να τροποποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο το Leap χειρίζεται τον πυρήνα, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano για να τροποποιήσετε το αρχείο διαμόρφωσης Zypper.

sudo nano /etc/zypp/zypp.conf

Μέσα στο αρχείο zypp.conf, υπάρχουν πολλά πράγματα για επεξεργασία. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και αναζητήστε την ενότητα multiversion.kernels. Η πολλαπλή έκδοση είναι σημαντική και πρέπει να ενεργοποιηθεί. Η ενεργοποίηση αυτής της ρύθμισης θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε τον παραδοσιακό πυρήνα με τον οποίο αποστέλλεται το OpenSUSE Leap, ενώ παράλληλα λαμβάνετε έναν νέο. Είναι το καλύτερο και των δύο κόσμων και είναι ο καλύτερος τρόπος για να ικανοποιήσετε όλες τις ανάγκες σας στο λειτουργικό σύστημα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή grep στο Linux

Δίπλα στο multiversion.kernels, αλλάξτε το “latest,latest-1,running” σε “latest,latest-1,running,oldest”. Αφού αλλάξετε τον κώδικα, αποθηκεύστε το αρχείο διαμόρφωσης πατώντας το συνδυασμό πληκτρολογίου Ctrl + O. Μόλις το zypp.conf αποθηκευτεί με τις νέες τροποποιήσεις, είναι ασφαλές να κλείσετε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano που είναι ανοιχτό στο τερματικό. Κάντε αυτό πατώντας το συνδυασμό πληκτρολογίου Ctrl + X.

Προσθήκη The Kernel Repo

Είναι πλέον ασφαλές να εγκαταστήσετε μια νεότερη έκδοση πυρήνα Linux στο OpenSUSE Leap, ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο όσο απλά να κάνετε μια γρήγορη εντολή “zypper install” για να αποκτήσετε τον νέο πυρήνα Linux. Το Leap δεν φέρει καμία νέα έκδοση του πυρήνα Linux μέσα στα αποθετήρια λογισμικού που συνοδεύουν το λειτουργικό σύστημα, μόνο την κύρια έκδοση που χρησιμοποιείτε ήδη.

Αντίθετα, θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα άλλο αποθετήριο λογισμικού. Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το Zypper για να προσθέσετε το repo του πυρήνα. Αυτό το repo έχει δεκάδες διαφορετικούς πυρήνες, συμπεριλαμβανομένου του απόλυτου πιο πρόσφατου πυρήνα Linux.

Μέσα σε ένα παράθυρο τερματικού, αποκτήστε ένα κέλυφος ρίζας με την εντολή su.

su -

Τώρα που το κέλυφος έχει πρόσβαση root, χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαχείρισης πακέτων Zypper για να προσθέσετε το αποθετήριο του πυρήνα:

zypper ar -f https://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/HEAD/standard/ kernel-repo

Η προσθήκη του νέου αποθετηρίου πυρήνα στο Leap θα πρέπει να ενεργοποιήσει αμέσως νέες ενημερώσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιχειρήσετε να εγκαταστήσετε τυχόν αναβαθμίσεις με τον παραδοσιακό τρόπο. Αντ ‘αυτού, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να κάνετε μια “αναβάθμιση από απόσταση”.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα αρχείο Swap στο Linux

Εγκαταστήστε το νέο πυρήνα

Η εγκατάσταση μιας νεότερης έκδοσης του πυρήνα Linux στο OpenSUSE Leap απαιτεί αναβάθμιση. Ωστόσο, δεν είναι μια κανονική αναβάθμιση όπου ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα λαμβάνει νέα πακέτα. Αντίθετα, θα πούμε στον Suse να κάνει μια αναβάθμιση διανομής μόνο από το αποθετήριο του πυρήνα. Κάνοντας αυτό τον τρόπο σημαίνει ότι θα αλλάξει μόνο η πτυχή του πυρήνα Linux του λειτουργικού συστήματος.

Σημείωση: παρόλο που το Suse θα αναβαθμίσει σε νέο πυρήνα, η παλιά έκδοση θα διατηρηθεί, χάρη στην ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας νωρίτερα στον οδηγό.

Για να κάνετε την αναβάθμιση του πυρήνα στο Suse, ανοίξτε ένα τερματικό και αποκτήστε ένα φλοιό root με την εντολή su.

su -

Αφού αποκτήσετε root, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή και εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση του πυρήνα Linux στο OpenSUSE Leap.

zypper dist-upgrade -r kernel-repo

Αφήστε το τερματικό να κάνει τη δουλειά του και εγκαταστήστε τη νέα έκδοση του Linux στον υπολογιστή σας. Μόλις εγκατασταθεί, θα χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας Linux. Μόλις συνδεθείτε ξανά, θα χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση του Linux στο OpenSUSE Leap!