Πώς να διορθώσετε σφάλματα Red Light στη μητρική σας πλακέτα

Βασικά Takeaways

  • Η αντιμετώπιση προβλημάτων του κόκκινου φωτός στη μητρική πλακέτα σας είναι εκπληκτικά απλή εάν κάνετε τα σωστά βήματα, όπως τον έλεγχο των συνδέσεων και την επανατοποθέτηση εξαρτημάτων.
  • Οι κόκκινες λυχνίες LED στις μητρικές πλακέτες μπορεί να ανάψουν λόγω ακατάλληλων συνδέσεων καλωδίων ή προβλημάτων διαμόρφωσης υλικού, αλλά οι χρήσιμες ετικέτες μπορούν να κάνουν την αντιμετώπιση προβλημάτων πιο γρήγορη.
  • Οι ενδεικτικές λυχνίες CPU, DRAM, BOOT και VGA στις μητρικές πλακέτες μπορούν να υποδεικνύουν συγκεκριμένα προβλήματα με σχετικά στοιχεία και η επίλυση αυτών των προβλημάτων μπορεί να περιλαμβάνει ενημέρωση του BIOS, έλεγχο συμβατότητας ή επανατοποθέτηση υλικού.

Μπορεί να είναι τρομακτικό να παρατηρήσετε ότι ανάβει ένα κόκκινο φως στη μητρική σας, ενώ το ίδιο το σύστημα δεν εκκινεί, ειδικά εάν η μητρική σας αρνείται να υποδείξει γιατί εμφανίστηκε το φως.

Ωστόσο, όταν κάνετε τα σωστά βήματα, η αντιμετώπιση προβλημάτων με το κόκκινο φως στη μητρική σας είναι εκπληκτικά απλή.

Γιατί εμφανίζεται το κόκκινο φως σφάλματος της μητρικής πλακέτας;

Η κόκκινη λυχνία LED στη μητρική σας μπορεί να ανάψει για διάφορους λόγους. Συχνά εμφανίζεται επειδή τα καλώδια δεν έχουν συνδεθεί σωστά ή υπάρχει πρόβλημα με τη διαμόρφωση του υλικού. Μερικές φορές, οι μητρικές έχουν πολλά κόκκινα φώτα δίπλα σε χρήσιμες ετικέτες.

Εάν η μητρική σας πλακέτα έχει αυτές τις ετικέτες, η αντιμετώπιση προβλημάτων είναι ταχύτερη, αλλά όχι πάντα τόσο γρήγορη όσο νομίζετε. Διαφορετικά, θα πρέπει να μπορείτε να επιλύσετε το πρόβλημα μέσω γενικευμένης αντιμετώπισης προβλημάτων.

Πώς να διορθώσετε το κόκκινο φως σφάλματος σε μια μητρική πλακέτα

Όπως με κάθε άλλη διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων, ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι με τα πιο απλά βήματα. Θα πρέπει να ξεκινήσετε ελέγχοντας για μια ετικέτα δίπλα στην κόκκινη λυχνία LED και ότι όλα τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα—και εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε να εξετάσετε βήματα όπως η αντικατάσταση της μητρικής πλακέτας ή του PSU.

  Ένας γρήγορος οδηγός για το Knative Serverless Framework για αρχάριους

Πριν ξεκινήσετε, αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας από οποιεσδήποτε πηγές τροφοδοσίας, αφαιρέστε τις περιφερειακές συσκευές και, εάν χρειάζεται, αφαιρέστε τυχόν μπαταρία που είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας.

Ελέγξτε αν το κόκκινο φως έχει ετικέτα

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε άλλα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων, θα πρέπει να ελέγξετε εάν η κόκκινη λυχνία στη μητρική σας πλακέτα έχει ετικέτα. Οι περισσότερες σύγχρονες μητρικές έχουν τέσσερις κόκκινες λυχνίες LED με την ένδειξη CPU, DRAM, BOOT και VGA. Ανάλογα με τον τύπο της μητρικής πλακέτας που διαθέτετε και το LED που ανάβει, μπορείτε να περιορίσετε τα πιθανά βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων που απαιτούνται σε μια διαχειρίσιμη επιλογή.

Πίστωση εικόνας: Mac Coyzkie/YouTube

Το LED που ανάβει πιο συχνά είναι το φως της CPU. Θα εμφανιστεί εάν το POST εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με την CPU σας, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, ζητημάτων συμβατότητας και ακατάλληλων εγκαταστάσεων. Οι πιθανές αιτίες ενός φωτισμένου φωτός CPU περιλαμβάνουν:

  • Η έκδοση του BIOS είναι παλαιότερη από την CPU και πρέπει να ενημερωθεί.
  • Η CPU σας δεν είναι συμβατή με τη μητρική σας πλακέτα (ελέγξτε την QVL της μητρικής πλακέτας).
  • Η CPU σας δεν εγκαταστάθηκε σωστά ή η CPU έχει λυγισμένες ακίδες.
  • Τα καλώδια της CPU σας δεν είναι σωστά συνδεδεμένα.
  • Η θερμική πάστα μουτζουρώθηκε σε περιοχές όπου δεν ανήκει.
  • Η CPU σας είναι νεκρή ή ελαττωματική.

Λιγότερο συχνά, ανάβει η λυχνία DRAM. Αυτή η λυχνία υποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη RAM σας. Οι πιθανές αιτίες μιας αναμμένης λυχνίας DRAM περιλαμβάνουν:

  • Τα στικάκια RAM δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά.
  • Τα στικάκια RAM που χρησιμοποιείτε δεν είναι συμβατά μεταξύ τους.
  • Τα στικάκια RAM σας δεν είναι συμβατά με τη μητρική σας πλακέτα (ελέγξτε το QVL της μητρικής πλακέτας).
  • Οι σφιγκτήρες που συγκρατούν τη μνήμη RAM στη θέση τους δεν κουμπώνουν σωστά στη θέση τους.
  • Τα στικάκια RAM σας μπορεί να είναι ελαττωματικά ή κατεστραμμένα (δοκιμάστε να τα δοκιμάζετε ένα-ένα).
  • Οι ακίδες της CPU σας μπορεί να είναι λυγισμένες (ανεξήγητα, αυτό μπορεί να προκαλέσει να ανάψει η λυχνία DRAM).

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι η λυχνία BOOT είναι αναμμένη στη μητρική σας πλακέτα. Μπορείτε να υποθέσετε με ασφάλεια ότι ο σκληρός δίσκος/SSD είναι η αιτία αυτού του δείκτη. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η λυχνία BOOT μπορεί να ανάψει, όπως:

  • Δεν έχετε εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα.
  • Ο HDD/SSD δεν έχει τοποθετηθεί ή συνδεθεί σωστά.
  • Η θύρα SATA στην οποία είναι συνδεδεμένος ο HDD/SSD είναι ελαττωματική ή απενεργοποιημένη.
  • Ο υπολογιστής σας προσπαθεί να εκκινήσει από έναν από τους μη εκκινήσιμους σκληρούς δίσκους/SSD.
  • Ο HDD/SSD σας είναι νεκρός ή κατεστραμμένος.
  • Το BIOS δεν μπορεί να εντοπίσει το HDD/SSD σας.
  • Η μητρική σας πλακέτα δεν υποστηρίζει τον τύπο HDD/SSD ή το πρωτόκολλο διασύνδεσης.
  Τα 10 καλύτερα παιχνίδια κτιρίων πόλης για εξερεύνηση το 2023

Η πιο σπάνια λυχνία σφάλματος που ανάβει είναι η λυχνία VGA. Όπως η λυχνία της CPU, η λυχνία VGA ανάβει όταν το POST ανιχνεύσει πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας. Πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να ανάψει η λυχνία VGA περιλαμβάνουν:

  • Τα καλώδια τροφοδοσίας GPU ή PSU δεν είναι σωστά συνδεδεμένα.
  • Το μάνταλο υποδοχής PCIe στη GPU δεν κούμπωσε στη θέση του.
  • Η GPU δεν είναι εγκατεστημένη στη σωστή υποδοχή ή η υποδοχή GPU ή PCIe έχει καταστραφεί.

Όπως μπορείτε να δείτε, αν και το σφάλμα κόκκινου φωτός της μητρικής πλακέτας είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, δεν προσδιορίζει πάντα το σφάλμα της μητρικής πλακέτας — επομένως απαιτείται πρόσθετη αντιμετώπιση προβλημάτων.

Βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα

Εάν τα προηγούμενα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων δεν λειτούργησαν —ή εάν η μητρική πλακέτα σας είναι παλαιότερο μοντέλο με μόνο μία κόκκινη λυχνία LED χωρίς ετικέτα—θα χρειαστεί να κάνετε ευρύτερα, γενικευμένα βήματα για να προσδιορίσετε τι μπορεί να φταίει. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, δοκιμάστε να αποσυνδέσετε και να επανασυνδέσετε τυχόν καλώδια στη μητρική πλακέτα ή στα εγκατεστημένα εξαρτήματά της.

Ελέγξτε εάν το υλικό σας είναι συμβατό

Εάν οι συνδέσεις δεν ήταν ο ένοχος, το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι το υλικό σας δεν είναι συμβατό. Βεβαιωθείτε ότι η μητρική πλακέτα, ο HDD/SSD, η RAM, η GPU, η CPU και το PSU είναι όλα συμβατά. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού σας, αλλά η πιο εύκολη μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ιστότοπου όπως το BuildMyPC, το PC Part Picker ή το NewEgg’s PC Builder. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το QVL της μητρικής σας για να ελέγξετε τη συμβατότητα.

Επαναφέρετε το BIOS της μητρικής πλακέτας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λανθασμένες ρυθμίσεις παραμέτρων μπορεί να προκαλέσουν την κόκκινη λυχνία της μητρικής πλακέτας να ανάψει. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κοινό με ασταθείς διαμορφώσεις overclocking. Εάν οι προηγούμενες μέθοδοι αντιμετώπισης προβλημάτων έχουν αποτύχει, μπορείτε να προσπαθήσετε να επαναφέρετε τη μητρική πλακέτα επαναφέροντας το BIOS στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του. Εκκινήστε τον υπολογιστή σας και πατήστε το πλήκτρο BIOS (συνήθως F2 ή F12) μέχρι να εμφανιστεί το BIOS.

  DevOps Εισαγωγή για αρχάριους

Μόλις φορτώσει το BIOS, περιηγηθείτε σε διάφορες επιλογές μέχρι να βρείτε την επιλογή Εργοστασιακή προεπιλογή. Ανάλογα με το BIOS σας, μπορεί επίσης να ονομάζεται κάτι σαν Reset to Default ή Setup Defaults. Πατήστε Enter για να φορτώσετε το Factory Default και μετά πατήστε Enter ξανά εάν εμφανιστεί ένα μήνυμα που σας ζητά να επιβεβαιώσετε. Τέλος, βγείτε από το BIOS, αποθηκεύστε τις αλλαγές σας και ελέγξτε αν το κόκκινο φως είναι ακόμα αναμμένο.

Μην ξεχνάτε ότι η επαναφορά του BIOS θα καταργήσει επίσης τυχόν εγκατεστημένες ενημερώσεις του BIOS. Εάν η CPU σας βασιζόταν σε μια ενημέρωση του BIOS για να λειτουργήσει σωστά, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ξανά την ενημέρωση του BIOS πριν από την εκκίνηση του συστήματός σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επαναφέρετε το BIOS αφαιρώντας και επανεγκαθιστώντας την μπαταρία CMOS.

Επανατοποθετήστε τα εξαρτήματα υλικού μητρικής πλακέτας

Καθώς οι ακατάλληλες συνδέσεις μπορεί να προκαλέσουν το κόκκινο φως στη μητρική πλακέτα σας, αξίζει επίσης να επαληθεύσετε ότι όλο το υλικό στη μητρική πλακέτα έχει τοποθετηθεί σωστά. Απελευθερώστε τις καρτέλες και αφαιρέστε τη μνήμη RAM και, στη συνέχεια, τοποθετήστε την ξανά. Συνδέστε τον υπολογιστή σας στην τροφοδοσία και ελέγξτε αν το φως είναι ακόμα αναμμένο. Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε ξανά την CPU, τον HDD/SSD, την GPU και το PSU.

Αντικαταστήστε την μπαταρία CMOS

Είναι αρκετά σύνηθες μια εξαντλημένη μπαταρία CMOS να προκαλεί το κόκκινο φως στη μητρική σας πλακέτα να ανάβει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να αντικαταστήσετε γρήγορα την μπαταρία CMOS παραγγέλνοντας και εγκαθιστώντας μια μπαταρία CR2032—αλλά φροντίστε να ελέγξετε ξανά ότι είναι ο σωστός τύπος. Η θέση της μπαταρίας CMOS εξαρτάται από τον παράγοντα μορφής της μητρικής πλακέτας.

Ελέγξτε εάν η μητρική πλακέτα ή το τροφοδοτικό πεθαίνει

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μια μητρική πλακέτα ή PSU που ετοιμάζεται μπορεί να προκαλέσει το κόκκινο φως στη μητρική σας πλακέτα να ανάψει. Εάν πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι το PSU, δοκιμάστε να το συνδέσετε σε άλλο σύστημα και να αντικαταστήσετε τα καλώδια. Εάν δεν λειτουργούν άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης προβλημάτων και η αντικατάσταση του PSU δεν βοηθά, θα πρέπει να υποθέσετε ότι η μητρική πλακέτα σας είναι δυνητικά νεκρή και να αναζητήσετε αντικατάσταση.

Φροντίστε τον υπολογιστή σας

Μπορεί να είναι τρομακτικό όταν ο υπολογιστής σας δεν εκκινείται και η μητρική πλακέτα εμφανίζει μια φωτεινή ένδειξη σφάλματος, αλλά εφόσον είστε διατεθειμένοι να κάνετε τα σωστά βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε. Οι περισσότερες μητρικές σήμερα καθιστούν την αιτία του κόκκινου φωτός εύκολα αναγνωρίσιμη μέσω ετικετών, και ακόμη κι αν η μητρική σας δεν είναι χωρίς ετικέτα, στρατηγικές όπως η επανατοποθέτηση εξαρτημάτων και ο έλεγχος των συνδέσεων είναι συχνά επαρκείς για να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας σε πλήρη λειτουργικότητα.