Πώς να διαχειριστείτε ομάδες και χρήστες στο Linux

Η διαχείριση χρηστών και ομάδων στο Linux ακούγεται αρκετά περίπλοκη, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύκολη. Εάν είχατε πρόβλημα να κατανοήσετε πώς να δημιουργήσετε νέες ομάδες, να διαγράψετε υπάρχουσες ομάδες ή να τροποποιήσετε χρήστες στο σύστημά σας, μην ανησυχείτε. Όπως αποδεικνύεται, ακόμη και οι πιο έμπειροι χρήστες Linux μπορούν εύκολα να ξεχάσουν τα βασικά. Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε ομάδες και χρήστες στην πλατφόρμα Linux.

Δημιουργία Νέων Ομάδων

Η δημιουργία νέων ομάδων δεν είναι κάτι που κάνουν πολλοί χρήστες, καθώς οι περισσότερες διανομές Linux δεν το χρειάζονται. Εάν εγκαθιστάτε λογισμικό ή διαχειρίζεστε πράγματα με τρόπο που απαιτεί μια νέα ομάδα, ο πιο γρήγορος τρόπος για να το πετύχετε είναι με τη γραμμή εντολών με την εντολή groupadd.

Για να χρησιμοποιήσετε το groupadd, θα χρειαστείτε πρόσβαση root, ή τουλάχιστον, τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το σύστημα μέσω προνομίων sudo. Επιβεβαιώστε ότι ο χρήστης σας μπορεί να το κάνει αυτό και, στη συνέχεια, ανοίξτε ένα τερματικό και κάντε τα εξής για να δημιουργήσετε μια νέα ομάδα:

su -

groupadd newgroup

ή, εναλλακτικά, δημιουργήστε μια νέα ομάδα με το sudo:

sudo groupadd newgroup

εναλλακτικά, δημιουργήστε πολλές ομάδες ταυτόχρονα:

su -
groupadd newgroup, newgroup2, newgroup3

ή

sudo groupadd newgroup, newgroup2, newgroup3

Το Groupadd θα δημιουργήσει τη νέα ομάδα στο σύστημά σας Linux. Για να επιβεβαιώσετε ότι η ομάδα βρίσκεται εκεί, εξετάστε το ενδεχόμενο να φιλτράρετε τη λίστα των ομάδων στον υπολογιστή σας.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Plex Media Player σε Linux

cut -d: -f1 /etc/group | grep newgroup

Συνδυάζοντας την παραπάνω εντολή με το grep, είναι δυνατό να φιλτράρετε τη νέα ομάδα που δημιουργήσατε. Εάν η εντολή δεν επιστρέφει τίποτα, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ξανά την ομάδα χρηστών.

Διαγραφή Ομάδων

Εάν δεν χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη ομάδα στον υπολογιστή σας Linux, καλό είναι να τη διαγράψετε. Η κατάργηση μιας ομάδας χρηστών στο Linux είναι τόσο εύκολη όσο η δημιουργία μιας νέας. Αρχικά, συνδεθείτε ως su ή επιβεβαιώστε ότι ο χρήστης σας μπορεί να εκτελέσει εντολές sudo. Στη συνέχεια, εκτελέστε την εντολή groupdel για να απαλλαγείτε από μια υπάρχουσα ομάδα.

su -
groupdel newgroup

ή

sudo groupdel newgroup

Η εκτέλεση του groupdel πρέπει να απαλλαγεί από αυτό. Αναφέρετε όλες τις διαθέσιμες ομάδες στον υπολογιστή σας για να είστε σίγουροι.

cut -d: -f1 /etc/group | grep newgroup

Εάν ο Grep δεν επιστρέψει τίποτα, θα ξέρετε σίγουρα ότι η ομάδα έχει φύγει.

  Πώς να φιλοξενήσετε έναν διακομιστή παιχνιδιών Linux Xonotic

Προσθήκη/Κατάργηση χρηστών σε ομάδες

Για να προσθέσετε υπάρχοντες χρήστες σε μια ομάδα που δημιουργήθηκε πρόσφατα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εντολή usermod. Ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή cut για να προβάλετε όλες τις ομάδες. Μεταβείτε στη λίστα και βρείτε τα ονόματα των ομάδων στις οποίες θέλετε να προσθέσετε τον χρήστη σας. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το όνομα της ομάδας χρηστών που δημιουργήθηκε νωρίτερα.

Σημείωση: όπως και πριν, επιβεβαιώστε ότι μπορείτε να συνδεθείτε στο Root με su ή ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το sudo πριν τροποποιήσετε σημαντικές πληροφορίες χρήστη.

su -

usermod -a -G newgroup yourusername

ή

sudo usermod -a -G newgroup yourusername

Επιβεβαιώστε ότι ο χρήστης σας έχει προστεθεί στη νέα ομάδα εκτελώντας την ακόλουθη εντολή:

groups

Διαχείριση χρηστών

Εκτός από τη διαχείριση ομάδων στο Linux, το να μάθετε πώς να δημιουργείτε και να διαχειρίζεστε χρήστες είναι επίσης το κλειδί για τη διατήρηση ενός αρμονικού συστήματος Linux. Σε αντίθεση με τη διαχείριση ομάδων, τα εργαλεία χρήστη είναι πολύ λιγότερο περίπλοκα. Δεν υπάρχει μεγάλη πολυπλοκότητα σε αυτό. Σε αυτήν την ενότητα του οδηγού θα δούμε πώς να δημιουργήσετε έναν νέο χρήστη στο Linux με τη γραμμή εντολών και πώς να διαγράψετε έναν χρήστη.

Δημιουργία νέου χρήστη

Θέλετε να δημιουργήσετε έναν νέο χρήστη στο σύστημα Linux σας; Ξεκινήστε ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού. Στο τερματικό, αποκτήστε πρόσβαση root με su ή sudo.

su -

ή

sudo -s

Τώρα που έχετε ένα κέλυφος root, θα είναι πολύ πιο εύκολο να χειριστείτε τους χρήστες χωρίς να χρειάζεται να προσθέτετε “sudo” και έναν κωδικό πρόσβασης ξανά και ξανά. Για να δημιουργήσετε έναν νέο χρήστη με έναν πλήρη αρχικό κατάλογο, εκτελέστε την παρακάτω εντολή.

  Πώς να παίξετε Orwell στο Linux

Σημείωση: σε ορισμένους υπολογιστές Linux μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσετε το “useradd” με το “adduser”.

useradd newuser

Εναλλακτικά, είναι δυνατή η δημιουργία ενός νέου χρήστη και η ανάθεση ομάδων σε αυτόν ταυτόχρονα:

useradd -G group1, group2, group3, group4, group5, group6 newuser

Μετά τη δημιουργία του νέου χρήστη, ορίστε τον κωδικό πρόσβασης:

passwd newuser

Διαγραφή χρήστη

Η διαγραφή χρηστών στο Linux είναι αρκετά απλή και εύκολη. Η απαλλαγή από έναν χρήστη μπορεί εύκολα να επιτευχθεί στο Linux χρησιμοποιώντας την εντολή userdel.

Σημείωση: προτού συνεχίσετε με τη διαγραφή χρηστών, φροντίστε να αποσυνδεθείτε από τα πάντα. Είναι πολύ κακή ιδέα να διαγράψετε έναν χρήστη που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή. Τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, και θα το ξαναθυμηθείτε.

Αφού βεβαιωθείτε ότι δεν είστε συνδεδεμένοι στον χρήστη που σκοπεύετε να διαγράψετε, εκτελέστε:

su -

ή

sudo -s

Ακολουθούμενη από:

userdel -r newuser

Για να διαγράψετε τον χρήστη αλλά να διατηρήσετε τον κατάλογο Home, εκτελέστε αυτήν την εντολή:

userdel newuser