Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων επιφάνειας εργασίας LXDE στο Linux

Η προσαρμογή ενός περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας στο Linux είναι διασκεδαστική και ανταμείβοντας αλλά χρονοβόρα. Αντί να ξοδεύετε μια ολόκληρη μέρα ρυθμίζοντας εκ νέου το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας LXDE κάθε φορά που το εγκαθιστάτε, πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων επιφάνειας εργασίας LXDE και να τις επαναφέρετε από αυτό όποτε το χρειαστείτε.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των ρυθμίσεων LXDE

Το LXDE εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές περιβάλλον επιφάνειας εργασίας, παρά την ηλικία του. Λόγω της ηλικίας του, δεν θα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γρήγορο αντίγραφο ασφαλείας εξάγοντας πράγματα στο Dconf. Αντίθετα, εάν θέλετε να διατηρήσετε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας LXDE, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του φακέλου ~/.config.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του ~/.config γίνεται καλύτερα με ένα αρχείο TarGZ. Με αυτούς τους τύπους αρχείων, οι χρήστες μπορούν εύκολα να διατηρήσουν όλα τα δικαιώματα αρχείων στο αντίγραφο ασφαλείας. Αν και η προστασία των δικαιωμάτων για τα αρχεία διαμόρφωσης δεν είναι τελικά τόσο σημαντική, εξακολουθεί να είναι μια λογική προφύλαξη που πρέπει να λάβετε.

  Πώς να εγκαταστήσετε εφαρμογές Kali Linux στο Debian

Ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή tar για να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο TarGZ.

tar -cvpf my-configuration-folder.tar.gz ~/.config

Κρυπτογράφηση αντιγράφων ασφαλείας

Η δημιουργία κρυπτογράφησης GPG ενός περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας, ως επί το πλείστον, δεν απαιτείται. Ωστόσο, σε αυτό το σεμινάριο, δημιουργούμε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας ολόκληρου του φακέλου ~/.config (ο οποίος έχει το προφίλ του προγράμματος περιήγησής σας και άλλες ρυθμίσεις σύνδεσης εφαρμογής) και όχι μόνο μερικούς φακέλους LXDE.

Πριν επιχειρήσετε να δημιουργήσετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας GPG, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε GnuPG στον υπολογιστή σας Linux. Ανοίξτε ένα τερματικό και ακολουθήστε τις οδηγίες που αντιστοιχούν στο λειτουργικό σας σύστημα.

Ubuntu

sudo apt install gpg

Debian

sudo apt-get install gpg

Arch Linux

sudo pacman -S gnupg

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install gpg

OpenSUSE

sudo zypper install gpg

Γενικό Linux

Θέλετε να εγκαταστήσετε το GPG στον υπολογιστή σας Linux, αλλά δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε; Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού, αναζητήστε τη διαχείριση πακέτων για “gpg” και εγκαταστήστε το. Εναλλακτικά, βρείτε ένα δυαδικό πακέτο με δυνατότητα λήψης από Pkgs.org.

Ξεκινήστε τη διαδικασία κρυπτογράφησης εκτελώντας την εντολή gpg μαζί με το διακόπτη «c».

gpg -c my-configuration-folder.tar.gz

Συμπληρώστε την προτροπή κωδικού πρόσβασης που εμφανίζεται στο τερματικό σας για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία κρυπτογράφησης. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε α ασφαλή κωδικό πρόσβασης! Όταν ολοκληρωθεί η κρυπτογράφηση, θα δείτε το my-configuration-folder.tar.gz.gpg στον αρχικό σας κατάλογο. Μη διστάσετε να ανεβάσετε αυτό το αρχείο στο cloud ή σε έναν οικιακό διακομιστή για ασφαλή φύλαξη.

  Πώς να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης λογαριασμού στο Linux

Αφού ανεβάσετε το αντίγραφο ασφαλείας σε ασφαλές μέρος, χρησιμοποιήστε την εντολή rm για να διαγράψετε το μη κρυπτογραφημένο αρχείο TarGZ.

rm my-configuration-folder.tar.gz

Θέματα και εικονίδια

Οι ρυθμίσεις διαμόρφωσης περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας LXDE είναι ασφαλείς σε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο GPG. Ωστόσο, η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας LXDE δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς πρέπει ακόμα να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο των προσαρμοσμένων εικονιδίων και θεμάτων σας.

Η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας προσαρμοσμένων εικονιδίων και θεμάτων στο Linux περιλαμβάνει τη συμπίεση των φακέλων ~/.icons και ~/.themes σε ξεχωριστά αρχεία TarGZ. Ξεκινήστε τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ανοίγοντας ένα τερματικό και εκτελώντας τις ακόλουθες εντολές.

Σημείωση: εγκαταστήσατε εικονίδια και θέματα σε όλο το σύστημα; Εάν ναι, δημιουργήστε ένα αντίγραφο ασφαλείας των καταλόγων /usr/share/icons/ και /usr/share/themes/ και όχι ~/.icons και ~/.themes.

tar -cvpf custom-icons.tar.gz ~/.icons

tar -cvpf custom-themes.tar.gz ~/.themes

Για εικονίδια και θέματα σε όλο το σύστημα, κάντε τα εξής.

sudo -s

cd /usr/share/

tar -cvpf custom-icons.tar.gz icons

tar -cvpf custom-themes.tar.gz themes

mv *.tar.gz /home/username/

Τώρα που όλα τα προσαρμοσμένα θέματα και εικονίδια βρίσκονται στα αρχεία του TarGZ, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ολοκληρώθηκε. Μετακινήστε αυτά τα αρχεία TarGZ στο cloud ή σε έναν οικιακό διακομιστή για ασφαλή φύλαξη.

  5 Καλύτερες εναλλακτικές λύσεις στο Steam Game Store για Linux

Επαναφορά αντιγράφων ασφαλείας

Κάντε λήψη του αρχείου my-configuration-folder.tar.gz.gpg και τοποθετήστε το στο φάκελο ~/Downloads. Κάντε το ίδιο για τα αρχεία custom-icons.tar.gz και custom-themes.tar.gz. Όταν όλα τα αρχεία είναι στη θέση τους, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταβείτε στο φάκελο ~/Downloads.

cd ~/Downloads

Στο ~/Downloads, χρησιμοποιήστε την εντολή gpg για να αποκρυπτογραφήσετε το αρχείο my-configuration-folder.tar.gz.gpg.

gpg my-configuration-folder.tar.gz.gpg

Μόλις αποκρυπτογραφηθεί, επαναφέρετε το αρχείο στον αρχικό σας κατάλογο με την εντολή tar.

tar --extract --file my-configuration-folder.tar.gz -C ~/ --strip-components=2

Μετά την επαναφορά των αρχείων διαμόρφωσής σας, εξαγάγετε τόσο το εικονίδιο όσο και τα αρχεία αρχειοθέτησης θέματος με tar.

Επαναφορά εικονιδίων και θεμάτων για έναν μόνο χρήστη

tar --extract --file custom-icons.tar.gz -C ~/ --strip-components=2

tar --extract --file custom-themes.tar.gz -C ~/ --strip-components=2

Επαναφορά εικονιδίων και θεμάτων σε όλο το σύστημα

sudo tar --extract --file custom-icons.tar.gz -C /usr/share/ --strip-components=1 --overwrite 

sudo tar --extract --file custom-themes.tar.gz -C /usr/share/ --strip-components=1 --overwrite

Όταν τα εικονίδια είναι στη θέση τους, η επιφάνεια εργασίας LXDE θα χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας Linux. Αυτό συμβαίνει επειδή το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας LXDE δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτόματα αλλαγές στις ρυθμίσεις.

Μετά την επανεκκίνηση, συνδεθείτε ξανά στο LXDE και όλα θα πρέπει να φαίνονται όπως ήταν πριν δημιουργήσετε το αντίγραφο ασφαλείας σας!