Πώς να απολυμάνετε το ποντίκι και το πληκτρολόγιό σας

Μάλλον δεν καθαρίζετε το ποντίκι και το πληκτρολόγιό σας πολύ συχνά, αλλά θα πρέπει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν μοιράζεστε έναν υπολογιστή με άλλους. Αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τη μετάδοση του COVID-19.

Ο καθαρισμός των περιφερειακών του υπολογιστή σας δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου χρόνο και μπορεί να αποτρέψει εσάς και άλλους από το να αρρωστήσετε. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε τα ίδια εργαλεία καθαρισμού που χρησιμοποιείτε για να απολυμάνετε το smartphone σας.

Τι θα χρειαστείτε

Ο καθαρισμός και η απολύμανση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Για να καθαρίσετε ελαφρά ένα περιφερειακό, ίσως χρειαστείτε μόνο λίγο αέρα από κονσέρβα και ένα υγρό πανί. Η απολύμανση, ωστόσο, είναι μια πολύ πιο ενδελεχής διαδικασία. Χρειάζεστε ένα απολυμαντικό για να σκοτώσετε τυχόν μικρόβια που μπορεί να σας αρρωστήσουν.

Για να απολυμάνετε την επιφάνεια εργασίας σας, χρειάζεστε ένα απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα που περιέχει τουλάχιστον 60 τοις εκατό αιθανόλη ή 70 τοις εκατό ισοπροπυλική αλκοόλη (τριβής). Μπορείτε να αγοράσετε αερολύματα, σπρέι με αντλία ή μαντηλάκια που θα κάνουν τη δουλειά, απλά βεβαιωθείτε ότι περιέχουν την απαραίτητη ποσότητα αιθανόλης ή ισοπροπανόλης.

Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε μαντηλάκια ή χαρτοπετσέτες που μπορείτε να πετάξετε όταν τελειώσετε. Επειδή το αλκοόλ εξατμίζεται γρήγορα, μπορείτε να ψεκάσετε τα gadget σας και να τα αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα. Αυτό είναι εύκολο να το κάνετε τακτικά και είναι ιδιαίτερα ιδανικό εάν μοιράζεστε εξοπλισμό με άλλους.

Μπορεί επίσης να θέλετε να πάρετε ένα κουτί πεπιεσμένου αέρα για να φυσήξει τη σκόνη από το πληκτρολόγιό σας. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι τα καθαριστικά υπό πίεση μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές all-in-one.

Τέλος, εάν κάποια από τις συσκευές σας έχει δυσπρόσιτες ρωγμές ή γωνίες και σχισμές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αιχμηρό αντικείμενο, όπως μια ξύλινη οδοντογλυφίδα, για να απομακρύνετε τη βρωμιά χωρίς να καταστρέψετε τη συσκευή.

Καθαρισμός του ποντικιού σας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ποντικιών, επομένως δεν υπάρχει μια μοναδική επιλογή καθαρισμού για όλα αυτά. Εάν έχετε ένα μικρό, εργονομικό ποντίκι, πιθανότατα θα το βρείτε πιο εύκολο να καθαρίσετε από ένα γωνιακό ποντίκι “gamer” καλυμμένο με πρόσθετα κουμπιά και λαβές.

Αρχικά, απλώς χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί που δεν αφήνει χνούδι για να καθαρίσετε το ποντίκι σας όσο καλύτερα μπορείτε και να απομακρύνετε τυχόν εμφανή βρωμιά ή βρωμιά.

  20 καλύτερες εφαρμογές παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σπρέι αλκοόλης ή σκουπίστε για να απολυμάνετε καλά ολόκληρο το ποντίκι. Εάν χρησιμοποιείτε σπρέι, αφήστε το αλκοόλ να κάνει τη μαγική του δράση για λίγα λεπτά και, στη συνέχεια, σκουπίστε τη βρωμιά που έχει απομείνει με μια καθαρή χαρτοπετσέτα ή πανί.

Επιθεωρήστε το ποντίκι σας για τυχόν περαιτέρω σημάδια βρωμιάς. Εάν δεν το πήρατε όλη την πρώτη φορά, απολυμάντε το ξανά. Τα επιβλαβή μικρόβια προσκολλώνται στη βρωμιά, επομένως όσο πιο καθαρή φαίνεται η συσκευή σας, τόσο πιο καθαρή είναι πραγματικά. Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα σε οποιεσδήποτε ραφές, λαβές ή άλλες περιοχές όπου μπορεί να συσσωρευτεί βρωμιά και, στη συνέχεια, απολυμάνετε ξανά αυτές τις περιοχές.

Εάν το ποντίκι σας έχει αποχρωματιστεί λόγω χρήσης ετών, το αλκοόλ δεν θα του επαναφέρει την παλιά του αίγλη. Εάν το έχετε καθαρίσει μερικές φορές και δεν γίνεται πιο λευκό, ξέρετε πότε να το σταματήσετε.

Εάν το ποντίκι σας είναι ενσύρματο, μπορείτε επίσης να καθαρίσετε το μήκος του καλωδίου και της υποδοχής USB με λίγο οινόπνευμα.

Καθαρισμός του Trackpad σας

Εάν διαθέτετε φορητό υπολογιστή ή Apple Magic Trackpad, θα θέλετε να το καθαρίζετε σχολαστικά σε τακτική βάση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν εργάζεστε στο φορητό υπολογιστή σας στο σχολείο, σε καφετέριες ή σε ένα τρένο ενώ μετακινείστε. Εάν αγγίξετε μια κουπαστή και μετά αγγίξετε το trackpad σας, μπορεί να αρρωστήσετε.

Πριν τον καθαρίσετε, βεβαιωθείτε ότι ο φορητός υπολογιστής σας είναι εντελώς απενεργοποιημένος και αποσυνδεδεμένος για να αποφύγετε τυχόν καταστροφικές συνέπειες. Χρησιμοποιώντας σπρέι αλκοόλης ή μαντηλάκια, απολυμάνετε σχολαστικά την επιφάνεια του trackpad.

Εάν το πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας έχει ξεχωριστά κουμπιά για δεξί και αριστερό κλικ, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια οδοντογλυφίδα για να καθαρίσετε τυχόν αυλακώσεις ή κενά μεταξύ του πλαισίου και της επιφάνειας αφής.

Τα περισσότερα trackpad είναι σε εσοχή, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα χείλος γύρω από την άκρη που μπορεί να παγιδεύσει κάθε είδους βρωμιά. Χρησιμοποιήστε την οδοντογλυφίδα σας για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά που έχουν κολλήσει εκεί και, στη συνέχεια, απολυμάνετε την περιοχή ξανά με οινόπνευμα.

Αυτή μπορεί επίσης να είναι μια καλή στιγμή για να απολυμάνετε την περιοχή αριστερά και δεξιά του trackpad, όπου κανονικά ακουμπούν τα χέρια σας. Αφαιρέστε τυχόν εμφανή βρωμιά με ένα μαλακό πανί και στη συνέχεια απολυμάνετε σωστά με σπρέι αλκοόλης ή μαντηλάκια.

  Πώς μπορώ να βρω λογισμικό που λείπει στο Ubuntu;

Καθαρισμός πληκτρολογίου φορητού υπολογιστή

Τα πληκτρολόγια φορητών υπολογιστών απαιτούν μια πιο ευαίσθητη προσέγγιση από τα μοντέλα επιτραπέζιου υπολογιστή, επειδή τα κύρια εξαρτήματα του υπολογιστή βρίσκονται κάτω από αυτά. Πριν ξεκινήσετε, απενεργοποιήστε εντελώς και αποσυνδέστε το φορητό υπολογιστή σας.

Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό, υγρό πανί για να καθαρίσετε τυχόν εμφανή βρωμιά ή κολλημένη βρωμιά από τα κλειδιά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα κλειδιά που χρησιμοποιείτε σπάνια. Χρησιμοποιήστε λίγο γράσο αγκώνων για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη βρωμιά.

Τώρα, χρησιμοποιήστε το μαντηλάκι με οινόπνευμα ή το διάλυμα για να απολυμάνετε την επιφάνεια του φορητού υπολογιστή σας. Μην το κορεστείτε πολύ. Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα ή σκουπίστε τα κλειδιά για να ξεκολλήσετε ή να αφαιρέσετε τυχόν επίμονη βρωμιά. Επιθεωρήστε το πληκτρολόγιό σας σχολαστικά και αν βρείτε πιο εμφανή βρωμιά, καθαρίστε το ξανά.

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν πληκτρολόγιο τύπου chiclet με μικρά κενά μεταξύ των πλήκτρων για να αποτρέπεται η είσοδος βρωμιάς και σκόνης. Ωστόσο, αυτά τα μικρά κενά εξακολουθούν να μαζεύουν βρωμιά από τα δάχτυλά σας, επομένως δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτά ενώ καθαρίζετε.

Αφήστε το φορητό υπολογιστή σας να στεγνώσει στον αέρα για λίγα λεπτά, ώστε το αλκοόλ να έχει χρόνο να εξατμιστεί πριν το ενεργοποιήσετε ξανά.

Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε τη σκόνη από τον φορητό υπολογιστή σας για να βελτιώσετε τις δυνατότητες ψύξης του.

Βαθύς καθαρισμός πληκτρολογίου επιφάνειας εργασίας

Το είδος του πληκτρολογίου επιφάνειας εργασίας που έχετε κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο καθαρισμού του. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα θελήσετε να καθαρίσετε κάτω από τα πλήκτρα εκτός από τις επιφάνειές τους. Πάντα να αποσυνδέετε το πληκτρολόγιό σας (ή να αφαιρείτε τις μπαταρίες από ασύρματα μοντέλα) προτού το καθαρίσετε.

Εάν έχετε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, πιθανότατα συνοδεύεται από ένα εργαλείο αφαίρεσης πληκτρολογίου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε τα πλήκτρα, ώστε να μπορείτε να φτάσετε στους παρακάτω διακόπτες. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα πλήκτρα στα περισσότερα κανονικά πληκτρολόγια χωρίς να τα καταστρέψετε. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή προτού το κάνετε αυτό.

Αφού αφαιρέσετε τα καλύμματα των πλήκτρων, θα πρέπει να μπορείτε να φυσήξετε τη σκόνη ή τα συντρίμμια που κρύβονταν από κάτω. Μπορείτε επίσης να σκουπίσετε το εσωτερικό του πληκτρολογίου με μαντηλάκια με οινόπνευμα ή ένα σπρέι και μια χαρτοπετσέτα. Εάν αφαιρέσετε τα κλειδιά, μπορείτε να καθαρίσετε καθένα από αυτά ξεχωριστά με τον ίδιο τρόπο.

  Ποιος μπορεί να δει τις διαδρομές και τις βόλτες μου στο Strava;

Εάν δεν μπορείτε να μπείτε κάτω από τα πλήκτρα, μπορείτε να αφαιρέσετε πολλή σκόνη και άλλα υπολείμματα με αέρα υπό πίεση. Αυτά τα προϊόντα συνήθως περιλαμβάνουν ένα λεπτό σωλήνα που μπορείτε να δουλέψετε ανάμεσα στα πλήκτρα και να φυσήξετε οτιδήποτε έχει κολλήσει από κάτω.

Όταν το πληκτρολόγιό σας είναι απαλλαγμένο από σκόνη και υπολείμματα, μπορείτε να προχωρήσετε στον καθαρισμό των πλήκτρων και των επιφανειών. Αφαιρέστε όση περισσότερη βρωμιά μπορείτε με ένα καθαρό, υγρό πανί πρώτα. Στη συνέχεια, καθαρίστε τυχόν αυλακώσεις και πρόσθετα κουμπιά που μπορεί να έχετε.

Στη συνέχεια, απολυμάνετε ολόκληρο το πληκτρολόγιο με σπρέι αλκοόλης ή μαντηλάκια. Μπείτε ανάμεσα στα κλειδιά και σκουπίστε τα με χαρτοπετσέτα ή απολυμαντικό μαντηλάκι. Εάν έχετε στήριγμα καρπού, αφαιρέστε και αυτό και καθαρίστε το καλά. Καθαρίστε τα πλαϊνά του πληκτρολογίου, καθώς και το καλώδιο του.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει το αλκοόλ να εξατμιστεί πριν συνδέσετε ξανά το πληκτρολόγιό σας.

Είναι το πληκτρολόγιό σας αηδιαστικό και κάπως αναλώσιμο; Εάν θέλετε μια επιλογή πυρηνικού καθαρισμού, μπορείτε να σκεφτείτε να αποσυναρμολογήσετε το πληκτρολόγιό σας και να το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Απλώς προσέξτε, το πληκτρολόγιό σας μπορεί να μην επιβιώσει, αλλά θα είναι καθαρό.

Διατηρείτε τα περιφερειακά σας καθαρά

Φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά όλα τα gadget και τα περιφερειακά σας.

Οι παρακάτω οδηγίες θα κάνουν πολύ πιο εύκολο να διατηρείτε τον υπολογιστή σας και τα αξεσουάρ του καθαρά:

Μην τρώτε στο γραφείο σας.
Αποφύγετε να κρατάτε ποτά κοντά στο πληκτρολόγιό σας για να αποφύγετε διαρροές.
Πλύνετε τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε περιφερειακά.
Συνεχίστε να απολυμαίνετε τα μαντηλάκια ή το σπρέι αλκοόλης κοντά στις συσκευές σας και να το χρησιμοποιείτε συχνά.

Εάν εργάζεστε σε ένα ιδιαίτερα σκονισμένο ή βρώμικο περιβάλλον, όπως ένα εργαστήριο ή ένα γκαράζ, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα κάλυμμα πληκτρολογίου. Μπορείτε συνήθως να τα πλένετε με σαπούνι και ζεστό νερό, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο να διατηρείτε το πληκτρολόγιό σας καθαρό.

Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε τα περιφερειακά καθαρά εάν μοιράζεστε έναν υπολογιστή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε να έχετε σπρέι αλκοόλης ή μαντηλάκια κοντά για να ενθαρρύνετε τους άλλους να τα χρησιμοποιούν. Μπορείτε πάντα να θολώνετε το πληκτρολόγιο με λίγο σπρέι οινόπνευμα και να το αφήνετε να πάει στη δουλειά.

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να μάχεται τον κοροναϊό, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να θυμόμαστε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και η προσωπική υγιεινή. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση κοινόχρηστου εξοπλισμού για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους.