Πώς να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση τοποθεσίας στα Windows 11

Πολλές εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας στον υπολογιστή Windows 11 κάθε μέρα. Ωστόσο, εάν δεν θέλετε οι εφαρμογές να παρακολουθούν την τοποθεσία σας, τα Windows προσφέρουν έναν τρόπο για να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας από την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Σε αυτό το σεμινάριο, έχουμε λεπτομερώς τα βήματα για τον τρόπο απενεργοποίησης της παρακολούθησης τοποθεσίας στα Windows 11.

Απενεργοποίηση εντοπισμού τοποθεσίας στα Windows 11 (2022)

Πώς να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση τοποθεσίας στα Windows 11

1. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις χρησιμοποιώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου των Windows 11 “Win+I” και μεταβείτε στην καρτέλα “Απόρρητο και ασφάλεια” από την αριστερή πλαϊνή γραμμή.

2. Στην ενότητα “Δικαιώματα εφαρμογής” στο δεξιό τμήμα του παραθύρου, επιλέξτε “Τοποθεσία” για να προβάλετε ρυθμίσεις για συγκεκριμένη τοποθεσία.

  Πώς να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης σε iPhone X, XR, XS και XS Max

3. Τώρα, απενεργοποιήστε την εναλλαγή “Υπηρεσίες τοποθεσίας” και είστε έτοιμοι. Οι εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας με Windows 11 δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στην τοποθεσία της συσκευής σας.

Απενεργοποιήστε την παρακολούθηση τοποθεσίας των Windows 11 με βάση την εφαρμογή

Εάν θέλετε συγκεκριμένες εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας, μπορείτε να το κάνετε και αυτό. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μάθετε πώς λειτουργεί:

1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις -> Απόρρητο και ασφάλεια -> Τοποθεσία και ενεργοποιήστε την εναλλαγή “Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας”.

2. Θα δείτε τώρα μια λίστα με τις εφαρμογές συστήματος και τις εφαρμογές που έχετε κατεβάσει από το Microsoft Store. Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε να επιτρέψετε ή να αρνηθείτε την πρόσβαση τοποθεσίας σε επιλεγμένες εφαρμογές. Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση τοποθεσίας σε άλλες εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή, ελέγξτε την επόμενη ενότητα.

Απενεργοποιήστε την παρακολούθηση τοποθεσίας στα Windows 11 για εφαρμογές επιφάνειας εργασίας

Για να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση στην τοποθεσία για εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις -> Απόρρητο και ασφάλεια -> Τοποθεσία και κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα “Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας”. Θα βρείτε την εναλλαγή «Να επιτρέπεται στις εφαρμογές επιφάνειας εργασίας να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας» στο κάτω μέρος. Η απενεργοποίηση της εναλλαγής θα αποτρέψει την πρόσβαση των εφαρμογών επιφάνειας εργασίας στην ακριβή τοποθεσία σας.

  Πώς να συγχωνεύσετε πολλούς λογαριασμούς Google Drive και Google Photos

Ορισμός προεπιλεγμένης τοποθεσίας για εφαρμογές στα Windows 11

Εάν δεν θέλετε οι εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στην ακριβή τοποθεσία σας, έχετε την επιλογή να ορίσετε μια προεπιλεγμένη τοποθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, οι εφαρμογές θα εξακολουθούν να γνωρίζουν την περιοχή σας και μπορούν να σας δείχνουν σχετικό περιεχόμενο. Δείτε πώς να το κάνετε:

1. Για να ορίσετε την προεπιλεγμένη τοποθεσία στα Windows 11, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις -> Απόρρητο και ασφάλεια -> Τοποθεσία και κάντε κλικ στο κουμπί “Ορισμός προεπιλογής” δίπλα στην επιλογή “Προεπιλεγμένη τοποθεσία”.

2. Τα Windows θα ανοίξουν τώρα την εφαρμογή Χάρτες. Κάντε κλικ στο «Ορισμός προεπιλεγμένης τοποθεσίας» και επιλέξτε την κατά προσέγγιση περιοχή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως προεπιλεγμένη τοποθεσία του υπολογιστή σας.

Εκκαθάριση ιστορικού τοποθεσίας στα Windows 11

Αφού απενεργοποιήσετε την πρόσβαση τοποθεσίας, μην ξεχάσετε να διαγράψετε το ιστορικό τοποθεσίας σας. Αυτή η επιλογή διαγράφει τα προηγούμενα αρχεία καταγραφής τοποθεσίας και σας δίνει μια νέα αρχή. Για να απαλλαγείτε από τα παλιά δεδομένα τοποθεσίας σας, ανοίξτε τις Ρυθμίσεις -> Απόρρητο και ασφάλεια -> Τοποθεσία και κάντε κλικ στο κουμπί “Διαγραφή” δίπλα στην επιλογή “Ιστορικό τοποθεσίας”.

  Πώς να ανοίξετε καρφιτσωμένους ιστότοπους στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας στα Windows 10

Συχνές Ερωτήσεις

Ε: Πώς να αλλάξετε τοποθεσία στα Windows 11;

Μπορείτε να αλλάξετε την προεπιλεγμένη θέση στον υπολογιστή σας με Windows 11 από τις Ρυθμίσεις -> Απόρρητο και ασφάλεια -> Τοποθεσία -> Προεπιλεγμένη τοποθεσία.

Ε: Γιατί ο υπολογιστής μου έχει λάθος θέση;

Ο υπολογιστής σας με Windows 11 ενδέχεται να εμφανίζει τη λανθασμένη τοποθεσία όταν είστε συνδεδεμένοι σε ένα VPN. Θα μπορούσατε να απενεργοποιήσετε το VPN για να δώσετε στις εφαρμογές πρόσβαση στην τρέχουσα τοποθεσία σας μέσω των υπηρεσιών τοποθεσίας.

Ε: Γιατί ο υπολογιστής μου λέει ότι η τοποθεσία μου χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή;

Τα Windows 11 εμφανίζουν μια προτροπή “Η τοποθεσία σας χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή” στο δίσκο συστήματος για να υποδείξει ότι μια εφαρμογή έχει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας. Θα πρέπει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας και να απεγκαταστήσετε αδίστακτες εφαρμογές, εάν βλέπετε αυτήν την ειδοποίηση όταν δεν χρησιμοποιείτε εφαρμογές που σχετίζονται με την τοποθεσία.

Βελτιώστε το απόρρητο απενεργοποιώντας την πρόσβαση τοποθεσίας στα Windows 11

Η απενεργοποίηση της πρόσβασης τοποθεσίας θα βοηθήσει στην αποφυγή ανεπιθύμητων προσπαθειών παρακολούθησης τοποθεσίας από παρεμβατικές εφαρμογές. Στη διαδικασία, θα γνωρίσετε επίσης τις εφαρμογές που είχαν προηγουμένως πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας. Εάν βρήκατε κάποια εφαρμογή που παρακολουθεί την τοποθεσία σας χωρίς θήκη χρήσης, μη διστάσετε να την απεγκαταστήσετε. Πριν φύγετε, ελέγξτε τη λίστα μας με τις ρυθμίσεις των Windows 11 που πρέπει να αλλάξετε για να προστατεύσετε το απόρρητό σας.