Πώς να απενεργοποιήσετε προσωρινά τη λειτουργία αδράνειας στα Windows 10/11: 4 τρόποι

Τα Windows περιλαμβάνουν επιλογές που σας βοηθούν να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις τροφοδοσίας και ύπνου για τον υπολογιστή σας. Από προεπιλογή, τα Windows θα μεταβούν σε αδράνεια μετά από μια περίοδο αδράνειας. Τι γίνεται όμως αν θέλετε να κρατήσετε τον υπολογιστή σας ξύπνιο για περισσότερο;

1. Κρατήστε τον υπολογιστή σας ξύπνιο με το PowerToys

Το Microsoft PowerToys είναι μια συλλογή προηγμένων εργαλείων που σας επιτρέπουν να κάνετε περισσότερα με τα συστήματά σας Windows 10 και 11. Η λειτουργία Awake σάς επιτρέπει να κρατάτε τον υπολογιστή σας ξύπνιο κατ’ απαίτηση, είτε προσωρινά είτε επ’ αόριστον. Για να αποτρέψετε την αδράνεια των Windows ενώ εκτελείται ένα πρόγραμμα:

  • Παω σε Η σελίδα GitHub της Microsoft και κατεβάστε το PowerToysSetup-X64.exe. Εκτελέστε το PowerToysSetup και εγκαταστήστε την εφαρμογή.
  • Στη συνέχεια, εκκινήστε το PowerToys και ανοίξτε την καρτέλα Awake στο αριστερό παράθυρο.
  • Εδώ, εναλλάξτε τον διακόπτη Ενεργοποίηση αφύπνισης για να τον ενεργοποιήσετε.
  • Στην ενότητα Συμπεριφορά, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού για Λειτουργία και επιλέξτε Διατήρηση ξύπνιου για ένα χρονικό διάστημα.
  • Εισαγάγετε το χρονικό διάστημα σε ώρες ή λεπτά. Για μεγαλύτερη διάρκεια, επιλέξτε Μείνετε ξύπνιοι μέχρι τη λήξη και, στη συνέχεια, εισαγάγετε την ημερομηνία και την ώρα λήξης. Μετά το διάστημα αυτό, ο υπολογιστής σας θα επιστρέψει στο προεπιλεγμένο σχέδιο παροχής ενέργειας του υπολογιστή σας με Windows. Εάν επιλέξετε Keep awake επ’ αόριστον, ο υπολογιστής σας θα παραμείνει ξύπνιος μέχρι να απενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή.
  • Στη συνέχεια, αλλάξτε τον διακόπτη ενεργοποίησης της οθόνης Keep για να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας δεν απενεργοποιεί την οθόνη του όταν είναι ξύπνιος.
  •   Όχι, δεν χρειάζεται να απενεργοποιήσετε τις ερωτήσεις ανάκτησης κωδικού πρόσβασης στα Windows 10

    Το PowerToys θα κρατήσει τώρα τον υπολογιστή σας ξύπνιο για την καθορισμένη ώρα. Εάν πρέπει να το απενεργοποιήσετε, αλλάξτε τη λειτουργία συμπεριφοράς σε Διατήρηση χρησιμοποιώντας το επιλεγμένο σχέδιο παροχής ενέργειας.

    Κατεβάστε: Microsoft PowerToys (Ελεύθερος)

    2. Κρατήστε τον υπολογιστή σας ξύπνιο με την αϋπνία

    Το Insomnia είναι ένα δωρεάν ελαφρύ βοηθητικό πρόγραμμα τρίτων για την προσωρινή απενεργοποίηση της λειτουργίας αναστολής λειτουργίας στα Windows. Όταν είναι ενεργοποιημένο, καλεί το SetThreadExecutionState API για να ενημερώσει το σύστημα ότι χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή, εμποδίζοντάς το να εισέλθει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας.

    Όταν ανοίγετε το πρόγραμμα, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο με το μήνυμα “Αυτός ο υπολογιστής δεν μπορεί να τεθεί σε αναστολή λειτουργίας ενώ αυτό το παράθυρο είναι ανοιχτό”. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το παράθυρο για να συνεχίσει να λειτουργεί στο παρασκήνιο και ο υπολογιστής σας δεν θα κοιμάται. Το κλείσιμο του παραθύρου θα τερματίσει την εφαρμογή και έτσι θα επαναφέρει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις τροφοδοσίας του συστήματός σας.

    Από την άλλη πλευρά, δεν έχει καμία επιλογή να κρατήσει την οθόνη σας ενεργοποιημένη. Εάν πρέπει να διατηρήσετε την οθόνη σας ενεργοποιημένη, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε PowerToys ή Don’t Sleep.

      Πώς να ελέγξετε εάν τα Windows 10 τερματίζονται κανονικά

    Κατεβάστε: Αυπνία (Ελεύθερος)

    3. Χρησιμοποιήστε το Don’t Sleep για να κλειδώσετε την αναστολή λειτουργίας και τον τερματισμό λειτουργίας

    Το Don’t Sleep προσφέρει περισσότερες επιλογές διαχείρισης ενέργειας από τα PowerToys και Insomnia. Μπορεί να εμποδίσει την αναστολή λειτουργίας και την αδρανοποίηση και να διατηρήσει την οθόνη σας ενεργοποιημένη. Επιπλέον, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκλείσετε τυχαίους τερματισμούς λειτουργίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Don’t Sleep για να διαμορφώσετε τις επιλογές ύπνου και αφύπνισης.

    Για να χρησιμοποιήσετε το Don’t Sleep:

  • Κατεβάστε και εγκαταστήστε την προτιμώμενη έκδοση του Μην κοιμάσαι (φορητό ή εγκατεστημένο).
  • Ανοίξτε την καρτέλα Παρακαλώ μην κοιμάστε.
  • Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε τις επιλογές ενέργειας για αποκλεισμό στις Προτιμήσεις. Από προεπιλογή, όλες οι επιλογές ενέργειας αποκλείονται από την εφαρμογή.
  • Στην καρτέλα Χρονοδιακόπτης, ορίστε μια ώρα για να κρατάτε τον υπολογιστή σας σε λειτουργία προτού αποκατασταθεί ο προεπιλεγμένος συνδυασμός τροφοδοσίας.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή To-Tray στην επάνω δεξιά γωνία για να ελαχιστοποιήσετε την εφαρμογή στο δίσκο του συστήματός σας.
  • Για να απενεργοποιήσετε την εφαρμογή, επιλέξτε την επιλογή Απενεργοποίηση στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε το Don’t Sleep για να ορίσετε επιθετικούς κανόνες διαχείρισης ενέργειας με βάση τις παραμέτρους μπαταρίας, CPU και δικτύου του συστήματός σας. Το Don’t Sleep διαθέτει ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες στη γραμμή εργαλείων. Για παράδειγμα, κάντε κλικ στην επιλογή Οθόνη και επιλέξτε Απενεργοποίηση οθόνης για να απενεργοποιήσετε την οθόνη σας ή κάντε κλικ στην επιλογή Υπολογιστής για πρόσβαση στις επιλογές τροφοδοσίας.

      Κοινή χρήση αρχείων, φακέλων και στιγμιότυπων οθόνης με ένα κλικ

    Κατεβάστε: Μην κοιμάσαι (Ελεύθερος)

    4. Απενεργοποιήστε τη λειτουργία αδράνειας στις Ρυθμίσεις

    Μπορείτε να αποτρέψετε την είσοδο του υπολογιστή σας σε κατάσταση αδράνειας χαμηλής κατανάλωσης, διαμορφώνοντας την κατάσταση αναστολής λειτουργίας στην εφαρμογή Ρυθμίσεις. Αν και αυτό προσφέρει μόνο ένα βασικό επίπεδο ελέγχου στις επιλογές τροφοδοσίας και ύπνου, λειτουργεί εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο τρίτου κατασκευαστή.

    Για να αλλάξετε τον χρόνο ύπνου και χρήσης στα Windows 10 και 11:

  • Πατήστε Win + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις.
  • Ανοίξτε την καρτέλα Σύστημα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Τροφοδοσία και μπαταρία. Στα Windows 10, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Τροφοδοσία και αναστολή λειτουργίας.
  • Στην ενότητα Τροφοδοσία, κάντε κλικ για επέκταση Οθόνη και ύπνος.
  • Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού για Ενεργοποίηση μπαταρίας, θέστε τη συσκευή μου σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας μετά και Όταν είναι συνδεδεμένη, θέστε τη συσκευή μου σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας μετά και επιλέξτε ένα διάστημα από ένα λεπτό έως πέντε ώρες. Επιλέξτε Ποτέ για να απενεργοποιήσετε πλήρως τη λειτουργία ύπνου.
  • Για να διαμορφώσετε το διάστημα χρονικού ορίου λήξης της οθόνης σας, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού για Ενεργοποίηση μπαταρίας, απενεργοποιήστε την οθόνη μου μετά και Όταν συνδεθώ, απενεργοποιήστε την οθόνη μου μετά και επιλέξτε διάρκεια από 1 λεπτό έως 5 ώρες. Επιλέξτε Ποτέ για να αποτρέψετε την απενεργοποίηση της οθόνης.
  • Δεν μπορούν όλα τα προγράμματα να καταστείλουν την προεπιλεγμένη συμπεριφορά ύπνου του υπολογιστή σας με Windows. Εάν η κατάσταση αναστολής λειτουργίας διαταράσσει τη ροή εργασίας σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα βοηθητικά προγράμματα τρίτων για να κρατήσετε τον υπολογιστή σας ξύπνιο για σύντομη ή παρατεταμένη διάρκεια.