Πώς να αξιολογήσετε και να αναλύσετε μια καλή φωτογραφία

Μετά από μια φωτογράφιση, ήρθε η ώρα να διαβάσετε όλες τις εικόνες που έχετε τραβήξει και να βγάλετε τις καλές. Τι κάνει όμως μια καλή φωτογραφία; Ας δούμε πώς να αξιολογήσετε και να αναλύσετε τις εικόνες σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εστιάσω κυρίως στην αξιολόγηση της δουλειάς σας για να δω ποιες από τις εικόνες σας είναι δυνατές και έχουν δυνατότητες, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια διαδικασία για να κοιτάξετε κριτικά τις φωτογραφίες που βλέπετε καθημερινά. Το να κοιτάς υπέροχες φωτογραφίες και να ρωτάς τον εαυτό σου γιατί λειτουργούν (ή εξίσου καλές, κοιτάζοντας κακές φωτογραφίες και ρωτώντας τον εαυτό σου γιατί δεν λειτουργούν) είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθεις για τη φωτογραφία. Εάν είστε ένας από τους τακτικούς αναγνώστες των σεμιναρίων μου, θα σας ενθαρρύνω να κοιτάξετε κριτικά κάθε μία από τις εικόνες που δημοσιεύω. δεν είναι τέλεια, οπότε ξεχώρισε τι πιστεύεις ότι λειτουργεί και τι όχι. Απλώς θυμήσου, αν υπάρχει μια εικόνα που μισείς, την επέλεξα επίτηδες για να σε δοκιμάσω — ή τουλάχιστον αυτή είναι η δικαιολογία μου.

Τώρα, ας τα αναλύσουμε όλα.

Βήμα πρώτο: Σας αρέσει;

Το πρώτο βήμα κατά την αναθεώρηση των εικόνων σας είναι απλό: ποια είναι η εντερική σας αντίδραση σε αυτό; Σας αρέσει το πλάνο; Το μισώ? Κάπου ενδιάμεσα; Εάν δεν σας αρέσει μια εικόνα που τραβήξατε, επισημάνετε την ως απόρριψη στο Lightroom ή οποιαδήποτε εφαρμογή καταλόγου χρησιμοποιείτε. Δεν έχει νόημα να συνεχίσετε να εξετάζετε μια εικόνα εάν η αρχική σας αντίδραση είναι αδιαφορία.

Εδώ είναι μια φωτογραφία που τραβήχτηκε τυχαία από τη συλλογή μου που απέρριψα αμέσως. Δεν υπάρχουν πολλά που να μου αρέσουν: ο σκύλος μου ποζάρει αμήχανα, η σύνθεση δεν είναι υπέροχη και όλα είναι κάπως μοχθηρά.

  Πώς να κάνετε μια καμπύλη γραμμικής βαθμονόμησης στο Excel

Με τις εικόνες άλλων ανθρώπων, ακόμα κι αν η αρχική σας αντίδραση είναι αδιαφορία, θα πρέπει τουλάχιστον να σκεφτείτε γιατί νιώθετε έτσι. Είναι το θέμα; Η σύνθεση? Τα χρώματα? Είναι απλά ένα μέτριο στιγμιότυπο; Σκεφτείτε το καλά.

Βήμα δεύτερο: Τεχνική αξιολόγηση

Η τεχνική αξιολόγηση μιας εικόνας καταλήγει σε δύο μεγάλα ερωτήματα: είναι ευκρινής και είναι καλά εκτεθειμένη; Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από τις δύο ερωτήσεις είναι όχι, ακόμα κι αν σας αρέσει η εικόνα, μάλλον αξίζει να σκοτώσετε σε αυτό το στάδιο.

Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, τα είδη των πραγμάτων που πρέπει να αναρωτηθείτε σε αυτό το σημείο είναι:

Είναι η φωτογραφία εστιασμένη; Είναι εστιασμένο το δεξί μέρος του θέματος; Είναι τα μάτια αιχμηρά;
Χρησιμοποιήθηκε αργή ταχύτητα κλείστρου; Αν ναι, υπάρχει θάμπωμα από την κίνηση του θέματος; Τι γίνεται με το θάμπωμα από το κούνημα της κάμερας;
Είναι η εικόνα σωστά εκτεθειμένη χωρίς ξεθωριασμένα σημεία ή θρυμματισμένες σκιές; Δεν πειράζει αν είναι λίγο υπερβολικά ή υποέκθεση, αλλά το ιστόγραμμα φαίνεται ότι μπορείτε να διορθώσετε τυχόν προβλήματα κατά την επεξεργασία;
Γυρίστηκε σε RAW ή άφησες κατά λάθος την κάμερά σου σε JPEG; Αυτό μου έχει ξανασυμβεί και είναι μεγάλος πονοκέφαλος όταν πρόκειται για μοντάζ.
Πώς φαίνονται τα χρώματα; Πώς είναι η ισορροπία λευκού; Αυτά τα πράγματα είναι αρκετά εύκολο να διορθωθούν κατά την επεξεργασία, αλλά θα πρέπει να το σκεφτείτε τώρα.

Ας δούμε μερικές φωτογραφίες που απέρριψα για τεχνικούς λόγους. Σε αυτό το πλάνο, έχασα την εστίαση, επομένως τα μάτια του άντρα είναι θολά.

Σε αυτή τη λήψη, η ταχύτητα κλείστρου μου ήταν πολύ αργή, οπότε υπάρχει κάποια θολούρα από την κάμερα στα χέρια μου.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες Amiibo στο "Animal Crossing: New Horizons"

Αυτό το πλάνο είναι πολύ υποέκθεση. Θυμάμαι ότι έφτιαξα την έκθεσή μου στη σκηνή, οπότε έχω μια καλύτερη από λίγες στιγμές αργότερα.

Απορρίπτω τουλάχιστον μερικές λήψεις που μου αρέσουν κάπως κάθε γύρισμα γιατί κάτι δεν πήγαινα καλά τεχνικά.

Βήμα τρίτο: Εξετάστε τη σύνθεση

Αυτό που συμβαίνει συνήθως όταν τραβάτε είναι ότι θα τραβήξετε μερικές ελαφρώς διαφορετικές εικόνες σχεδόν του ίδιου πράγματος. Εδώ είναι δώδεκα πολύ παρόμοιες φωτογραφίες που τράβηξα από έναν φάρο κοντά στο σπίτι μου. Υπάρχουν μερικές δοκιμαστικές βολές εκεί μέσα. Έπαιζα με ταχύτητες κλείστρου και περίμενα τα πλοία στον κόλπο να κινηθούν.

Ως επί το πλείστον, οι εικόνες είναι όλες τεχνικά ίδιες: είναι ευκρινείς, εστιασμένες και αρκετά καλά εκτεθειμένες. Είναι επίσης του ίδιου θέματος, οπότε εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι μικρές διαφορές στη σύνθεση.

Καθώς γίνεστε καλύτεροι, θα έχετε μια πιο ενστικτώδη αίσθηση του τι λειτουργεί και τι όχι, αλλά αξίζει να σκεφτείτε τη σύνθεση σκόπιμα.

Τηρείτε αυστηρά τον κανόνα των τρίτων ή έχετε πάει σε μια πιο ισορροπημένη εικόνα; Θυμηθείτε, μπορείτε να περικόψετε την εικόνα σας, αλλά η υπερβολική περικοπή μειώνει την ποιότητα της εικόνας.
Συμβαίνει κάτι στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο;
Πού πέφτουν τα μάτια σας όταν κοιτάτε για πρώτη φορά την εικόνα; Είναι εκεί που θέλετε να πέφτουν τα μάτια του θεατή; Υπάρχουν κάποιες ηγετικές γραμμές που σας τραβούν σε ορισμένες περιοχές;
Τι συμβαίνει με τα χρώματα και την αντίθεση; Υπάρχουν φωτεινά ή κορεσμένα θέματα; Θα λειτουργήσει καλά η χρωματική παλέτα;
Η εικόνα δείχνει αυτό που θέλετε να δείξει; Είναι αυτό που θέλει να πει;

Όλα αυτά είναι υποκειμενικά και συχνά θα είναι δύσκολο να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο πολύ παρόμοιες εικόνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε πάω με το έντερο μου είτε διαλέγω το πρώτο που πυροβόλησα.

  Τι είναι το Back Button Focus;

Αν είστε περίεργοι, εδώ είναι η εικόνα με την οποία τελικά πήγα εκείνη την ημέρα πυροβολώντας τον φάρο.

Το γύριζα για ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο περιόρισε ελαφρώς τη σύνθεσή μου, αλλά, γενικά, είμαι αρκετά ευχαριστημένος με αυτό. Ο βαρύς γκρίζος ουρανός δεν είναι ιδανικός, αλλά μου αρέσει το βάθος ανάμεσα στον φάρο στο πρώτο πλάνο και τις λεπτές παραλλαγές στη σκιά του νησιού και τα βουνά στο βάθος.

Βήμα τέταρτο: Τραβώντας τα όλα μαζί

Αφού βγάλετε τις λίγες αγαπημένες σας φωτογραφίες από μια φωτογράφηση, ήρθε η ώρα να τις επεξεργαστείτε. Θα πρέπει να σκεφτείτε πώς μπορείτε να διορθώσετε τυχόν προβλήματα, να τονίσετε τα δυνατά σημεία και να ελαχιστοποιήσετε τυχόν αδυναμίες της εικόνας. Τώρα είναι η ώρα να ισιώσετε τον ορίζοντα και να αφαιρέσετε τυχόν ατέλειες. Κάθε ψηφιακή εικόνα που τραβάτε θα χρειαστεί τουλάχιστον μερικές μικρές προσαρμογές στη φωτεινότητα, την αντίθεση και το χρώμα. Για παράδειγμα, εδώ είναι η αρχική έκδοση αυτού του φάρου.

Και εδώ είναι πάλι η τελική μου έκδοση.

Δεν έχω κάνει τίποτα δραστικό. Έκοψα το σκοτεινό κομμάτι της γης κάτω δεξιά και φώτισα τα πάντα. Και πάλι, δεν είναι η καλύτερη εικόνα που έχω τραβήξει ποτέ, αλλά είναι η καλύτερη που τράβηξα εκείνη τη μέρα.

Μόλις αρχίσετε να συγκεντρώνετε μια συλλογή από καλές εικόνες που σας αρέσουν, μπορείτε να τις επαναφέρετε όλες σε αυτή τη διαδικασία. Κοιτάξτε τους πραγματικά επικριτικά και ξεκαθαρίστε τι κάνατε σωστά, τι κάνατε λάθος, τι σας αρέσει, τι δεν σας αρέσει, και το πιο σημαντικό από όλα, γιατί σκέφτεστε αυτά τα πράγματα. Μπορείτε, και πρέπει, να κάνετε το ίδιο και με τις εικόνες άλλων ανθρώπων. Ακόμη και απλά ξεφυλλίζοντας ένα αξιοπρεπές περιοδικό θα σας δώσει δεκάδες εικόνες για αξιολόγηση.