Πότε θα αξίζει τον κόπο η αγορά μιας τηλεόρασης 8K;

Μετά βίας έχετε ξεκολλήσει την προστατευτική μεμβράνη από την τηλεόρασή σας 4K και ήδη η συζήτηση έχει αλλάξει στο επόμενο μεγάλο πράγμα: 8K. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το 8K και πόσο καιρό θα χρειαστεί για να αξίζει να το αναβαθμίσετε;

Όταν πέφτει η τιμή

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον μέσο καταναλωτή είναι η τιμή. Έχουμε φτάσει επιτέλους σε ένα σημείο όπου οι οθόνες 4K είναι σχετικά προσιτές. Αυτή η τιμή θα πέσει ακόμα περισσότερο καθώς κατασκευάζονται και πωλούνται περισσότερες οθόνες 4K σε μεγάλη κλίμακα.

Η τεχνολογία των πάνελ εξελίσσεται συνεχώς. Το 2019, οι τηλεοράσεις 8K έκαναν το ντεμπούτο τους στην αγορά και κυριάρχησαν στο πάτωμα στην CES 2020. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές πάνελ τις παράγουν τώρα, συμπεριλαμβανομένων των οπτικοακουστικών κολοσσών, όπως η Samsung, η LG και η Sony.

Η νεοσύστατη τεχνολογία είναι ακριβή γιατί απλά δεν υπάρχει οικονομία κλίμακας. Είναι δύσκολο να ελαχιστοποιήσετε το κόστος όταν οι κύριοι πελάτες σας είναι πρώιμοι χρήστες. Τώρα που αυτά τα πάνελ εισέρχονται σε παραγωγή μεγάλης κλίμακας, η τιμή κατασκευής θα αρχίσει να πέφτει.

Κυκλοφόρησε η Sony μία από τις πρώτες τηλεοράσεις 4K προς πώληση το 2012 με κόστος 25.000 $. Ήταν κάτι περισσότερο από μια οθόνη LCD υψηλής ανάλυσης και δεν διέθετε χαρακτηριστικά όπως το υψηλό δυναμικό εύρος (HDR) ή η υποστήριξη FreeSync. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η τεχνολογία πάνελ έχει αλλάξει εντελώς. Τεχνολογίες όπως το HDR έχουν αποδειχθεί ότι είναι τα πραγματικά αστέρια του σόου.

Μπορείτε να αγοράσετε μια τηλεόραση 8K αυτή τη στιγμή, αν θέλετε. Της Sony Σειρά MASTER ξεκινά από 9.999 $ και φτάνει μέχρι τα 59.999 $. Όχι μόνο είναι ακριβά, αλλά δεν είναι και εντελώς αδιάβροχα. Δεν μπορούμε να πούμε ποιες πρόσθετες τεχνολογίες θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται το πρότυπο για να ωριμάσει.

Όπως το ντεμπούτο της Sony, οι πρώιμες τηλεοράσεις 4K δεν έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και πολύ καλά. Δεν διαθέτουν το δυναμικό εύρος και τον λόγο αντίθεσης των σύγχρονων μοντέλων OLED, QLED και Mini-LED. Ήταν επίσης ακριβά εκείνη την εποχή, όπως και τα σημερινά μοντέλα 8Κ. Καλύτερα να περιμένετε το ορατό μέλλον.

  Πώς να ορίσετε διαφορετικές ζώνες ώρας στο Ημερολόγιο Google

Όταν υπάρχει άφθονο περιεχόμενο 8K

Ένα από τα κύρια πράγματα που εμπόδισε την υιοθέτηση 4K ήταν η έλλειψη περιεχομένου. Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 2012, η ​​παραγωγή περιεχομένου 4K ήταν μια δαπανηρή επιχείρηση. Οι κάμερες 4K ήταν ακριβές και προορίζονταν κυρίως για επαγγελματίες κινηματογραφιστές. Η επεξεργασία και η επεξεργασία του πλάνα απαιτούσε επίσης ακριβούς, ισχυρούς υπολογιστές.

Με την πάροδο του χρόνου, το κόστος που σχετίζεται με το 4K έχει μειωθεί, καθώς οι κάμερες έχουν γίνει πιο συνηθισμένες και οι υπολογιστές έχουν γίνει πιο ισχυροί. Όταν το περιεχόμενο 4K ήταν φθηνότερο στην παραγωγή, περισσότερο περιεχόμενο παρήχθη σε 4K. Το ίδιο θα ισχύει και με τα 8K.

Επί του παρόντος, πολύ λίγες πλατφόρμες ροής προσφέρουν περιεχόμενο 8K. Μια χούφτα υπηρεσίες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία το κάνουν, αλλά το Netflix, το Hulu, το HBO και άλλα βαριά hits ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 4K. Το YouTube έχει περιεχόμενο 8K, αλλά δεν υπάρχει τρόπος φιλτραρίσματος για αυτό—προς το παρόν είναι συγκεντρωμένο σε κάτω από 4K.

Μέχρι να μπορέσετε να αποκτήσετε εύκολα περιεχόμενο 8K, είτε μέσω μιας συνδρομής είτε στη μεγαλύτερη υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο στον Ιστό, το 8K απλά δεν αξίζει τον κόπο.

Η αναβάθμιση μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη του κενού έως ότου το εγγενές περιεχόμενο 8K γίνει συνηθισμένο. Οι καλύτερες τηλεοράσεις 4K περιλαμβάνουν ήδη εξελιγμένους αλγόριθμους αναβάθμισης που παρεμβάλλουν pixel για να ενισχύσουν την ποιότητα της εικόνας, αντί απλώς να τεντώνουν την εικόνα.

Ενώ το αναβαθμισμένο περιεχόμενο δεν μπορεί να ταιριάζει με την αντιληπτή (ή την πραγματική) ανάλυση του εγγενούς πλάνα 8K, το περιεχόμενο 4K θα εξακολουθούσε να φαίνεται καλύτερο σε μια οθόνη 8K.

Όταν το Internet σας είναι πιο γρήγορο

Σύμφωνα με το Netflix, μια ώρα ροής περιεχομένου 4K HDR καταναλώνει 7 GB εύρους ζώνης και απαιτεί σύνδεση 25 Mb ή καλύτερη. Αυτές είναι εκτιμήσεις και οι πραγματικοί αριθμοί ποικίλλουν, αλλά θα τις πάρουμε στην ονομαστική τους αξία προς το παρόν.

Επειδή τα πλάνα 8K έχουν διπλάσια κάθετη και οριζόντια ανάλυση από τα 4K, υπάρχει τετραπλάσιος αριθμός pixel στην οθόνη ταυτόχρονα. Αυτό είναι τετραπλάσιο από τα δεδομένα που απαιτούνται για την παραγωγή εικόνας 4K. Σε αυτούς τους αριθμούς, μια ώρα περιεχομένου 8K HDR θα κατανάλωνε 28 GB εύρους ζώνης και θα απαιτούσε σύνδεση 100 Mb τουλάχιστον.

Σύμφωνα με Δοκιμασία ταχύτητας, η παγκόσμια μέση σταθερή ευρυζωνική ταχύτητα είναι περίπου 75 Mb κάτω και 40 Mb πάνω. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αντιμετωπίζει ταχύτητες κάτω από αυτόν τον μέσο όρο. Ακόμη και στις ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή κατατάσσονται στην όγδοη θέση στον κόσμο με μέση ταχύτητα λήψης 134 Mb, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη διαθέσιμη ταχύτητα ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας.

  Πώς να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας Pantheon

Αυτός ο αριθμός θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά πριν οι υπηρεσίες ροής μπορούν να δεσμευτούν πλήρως στα 8K. Καθώς οι φυσικές πωλήσεις παιχνιδιών και ταινιών συνεχίζουν να μειώνονται, είναι σαφές ότι το διαδίκτυο είναι η υποδομή παράδοσης περιεχομένου του μέλλοντος. Και αυτή η υποδομή θα πρέπει να εξελιχθεί για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις έντασης δεδομένων του αύριο.

Είναι πιθανό το 5G να παίξει ρόλο στη λύση για ροή 8K. Το 2019, Η Samsung συνεργάστηκε με την SK Telecom για την παραγωγή μιας ιδέας οθόνης 8K που χρησιμοποιεί ταχύτητες 5G για τη ροή περιεχομένου πιο γρήγορα από μια σταθερή ευρυζωνική σύνδεση. Αυτό απέχει ακόμη πολύ από το να είναι μια βιώσιμη λύση, καθώς οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη αναπτύξει το 5G σε μεγάλη κλίμακα. Και η Apple δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη ένα iPhone συμβατό με 5G.

Πότε τα περισσότερα smartphone μπορούν να τραβήξουν βίντεο 8K

Η υιοθέτηση των αισθητήρων 4K από τους καταναλωτές έπαιξε τεράστιο ρόλο στο να φτάσει το 4K στα χέρια του κοινού. Τα smartphones μπορούσαν να τραβήξουν 4K πριν οι τηλεοράσεις 4K ήταν ευρέως διαδεδομένες και προσιτές.

Το 2014, η Sony παρουσίασε την FDR-AX100, την πρώτη φωτογραφική μηχανή 4K “prosumer” με κόστος λιανικής 2.000 $. Την ίδια χρονιά, η Samsung παρουσίασε το Galaxy S5, ένα από τα πρώτα της τηλέφωνα με αισθητήρα 4K. Η Apple ακολούθησε το παράδειγμά της ένα χρόνο αργότερα, με την κυκλοφορία των iPhone 6s και 6s Plus.

Αυτές οι εξελίξεις βοήθησαν στην ομαλοποίηση του 4K στο μυαλό των καταναλωτών. Μετέτρεψε την τεχνολογία από ένα φουτουριστικό τσιτάτο σε ένα άλλο πράγμα που μπορούσε να κάνει το smartphone σας.

Δεν είχε σημασία αν αυτοί οι πρώτοι αισθητήρες smartphone 4K παρήγαγαν αξιοπρεπές βίντεο 4K (δεν το έκαναν). ήταν ένα σημάδι για τα πράγματα που θα έρθουν.

Είμαστε στα πρόθυρα των smartphone που τραβούν βίντεο 8K. Qualcomm κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ για πλάνα 8K που γυρίστηκε νωρίτερα φέτος με το τσιπ Snapdragon 865 5G.

Αν αναλογιστούμε ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να συμβιβάζονται με τις δυνατότητες 4K των συσκευών τους, θα μπορούσαν να περάσουν τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν το 8K να είναι τόσο διαδεδομένο όσο το 4K σήμερα.

  Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε το φορτιστή άλλου φορητού υπολογιστή στο φορητό σας υπολογιστή;

Όταν κυκλοφορήσει το PlayStation 6 (ή 7).

Τα PlayStation 5 και Xbox Series X θα κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2020, εγκαινιάζοντας την πρώτη αληθινή γενιά κονσολών 4K. Τόσο η Sony όσο και η Microsoft κυκλοφόρησαν ενδιάμεσες κονσόλες που μπορούσαν να χειριστούν κάποια μορφή 4K, αλλά τα παιχνίδια εξακολουθούσαν να έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη βασική ανάλυση 1080p.

Το Xbox 360 και το PlayStation 3 συχνά πιστώνονται για τον ρόλο τους στη μετάβαση σε HD. Οι άνθρωποι τελικά εγκατέλειψαν τα μεγάλα, ογκώδη κανονικής ευκρίνειας CRT τους για να αγοράσουν λεπτότερα πάνελ LCD με αυτοκόλλητα “HD έτοιμο”. Μια κονσόλα που θα μπορούσε να εξάγει σήμα 1080p δικαιολογούσε την αγορά μιας νέας τηλεόρασης για τους περισσότερους παίκτες.

Το ίδιο πιθανότατα θα ισχύει για το 4K και το Xbox Series X ή το PlayStation 5. Εάν αγοράζετε μια κονσόλα για να παίξετε τα πιο πρόσφατα παιχνίδια, πιθανότατα θα θέλετε να έχουν την καλύτερη εμφάνιση. Ενώ οι πρώτοι χρήστες έχουν ήδη οθόνες 4K, θα ακολουθήσουν κι άλλες καθώς ωριμάζουν οι κονσόλες και έρχονται αποκλειστικά παιχνίδια μεγάλου προϋπολογισμού.

Δεν γνωρίζουμε καν αν θα υπάρξει κονσόλα PlayStation 6, αλλά οι περισσότεροι παίκτες δεν βλέπουν ότι θα φύγουν σύντομα. Δεδομένου ότι η αγορά αναμένει κάποιο άλμα γενεών με κάθε νέα γενιά κονσολών, η μετάβαση στην 8K φαίνεται σαν ένα λογικό επόμενο βήμα.

Το μόνο ερώτημα είναι αν το υλικό θα είναι αρκετά καλό μέχρι εκείνο το σημείο. Άλλωστε, χρειάστηκαν δύο γενιές κονσολών για να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε 4K.

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για 16.000 (ή οτιδήποτε επόμενο)

Ενώ επί του παρόντος εικασίες για το μέλλον 8K, το 4K μόλις εγκαθίσταται. Οι περισσότερες υπηρεσίες ροής έχουν μια αξιοπρεπή βιβλιοθήκη περιεχομένου 4K. Πολλές παλιότερες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές γίνονται remaster και αναβαθμίζονται σε 4K για να καλύψουν τη ζήτηση. Επίσης, πρόκειται να δούμε την κυκλοφορία δύο κονσολών παιχνιδιών επόμενης γενιάς που θα υποστηρίζουν εγγενώς 4K.

Έτσι, φυσικά, όταν ο κόσμος είναι έτοιμος για 8K, η συζήτηση θα αλλάξει σε 10K ή 16K, ή κάτι άλλο για το οποίο δεν έχουμε ακούσει ακόμα. Στον κόσμο της τεχνολογίας, πρόκειται πάντα για το επόμενο μεγάλο πράγμα, ακόμα κι αν το τρέχον μεγάλο πράγμα εξακολουθεί να είναι συναρπαστικό.

Μην αγοράσετε ένα ακόμη

Από τις αρχές του 2020, η αγορά μιας τηλεόρασης 8K είναι κακή ιδέα. Το περιεχόμενο δεν υπάρχει, είναι πολύ ακριβό και η τεχνολογία πάνελ εξελίσσεται γρήγορα. Μέχρι τη στιγμή που το 8K είναι έτοιμο για την πρώτη στιγμή, το κόστος κατασκευής οθονών micro-LED θα έχει μειωθεί δραματικά.

Είναι καλύτερα να ξοδεύετε αυτά τα χρήματα σε μια ικανή οθόνη 4K, ένα PlayStation 5 ή Xbox Series X και μια συνδρομή Premium Netflix.