Προκλήσεις και κίνδυνοι που σχετίζονται με μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT)

Τα NFT γίνονται διάσημα, και σίγουρα θα είχατε ακούσει λίγο γι ‘αυτό. Είναι πολύ δημοφιλή στον κόσμο των κρυπτογράφησης και κερδίζουν επίσης δημοτικότητα σε άλλους τομείς.

Μπορείτε να πιστέψετε ότι ένα αρχείο GIF είχε πουληθεί για 590.000 $ σε μια δημοπρασία; Τώρα, ίσως αναρωτιέστε τι θα περιέχει αυτό το αρχείο GIF; Λοιπόν, ήταν απλώς το Nyan Cat NFT που κέρδισε τον δημιουργό τόσο πολύ πλούτο. Δεν είναι σοκαριστικό;

Κι αν σας πω ότι υπάρχουν περισσότερα;

Θα συγκλονιστείτε όταν ακούσετε ότι η Beeple πούλησε μια τέχνη NFT για 69 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η δύναμη του NFT σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο.

Τώρα, ας καταλάβουμε λίγο περισσότερα για τα NFT για να έχουμε μια καλύτερη ιδέα για αυτά.

Τι είναι τα NFT;

Τα NFT (Non-Fungible Tokens) είναι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό γνησιότητας. Στην παρούσα εποχή, τα NFT είναι γνωστό ότι είναι τα πιο δημοφιλή πράγματα. Τα NFT μπορούν εύκολα να γίνουν κατανοητά ως ψηφιακά διακριτικά που μπορούν να περιλαμβάνουν ψηφιακές τέχνες, ψηφιακά στοιχεία, μουσική, βίντεο ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο στον ψηφιακό κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain.

Αν επισκεφθείτε ποτέ μια δημοπρασία, θα δείτε κλασικά έργα τέχνης, αντίκες, βινύλιο, βιβλία πρώτης έκδοσης και άλλα ιστορικά αντικείμενα να πωλούνται εκεί. Αυτά τα αντικείμενα είναι πιστοποιημένα ως αυθεντικά.

Τα NFT δημιουργούνται με παρόμοια αντίληψη, αλλά η ύπαρξή τους βρίσκεται στον ψηφιακό κόσμο. Τα NFT μπορούν να επιτρέψουν οποιοδήποτε βίντεο, MP3, εικόνα, GIF ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αρχείου και να το πιστοποιήσουν ως μοναδικό στο είδος του. Νωρίτερα, δεν υπήρχε διαθέσιμη τεχνολογία για την ιδιοκτησία ψηφιακών στοιχείων. Μπορείτε πλέον να διεκδικήσετε την κυριότητα των ψηφιακών σας στοιχείων λόγω της τεχνολογίας blockchain.

Μπορείτε να συλλέξετε, να πουλήσετε, να αγοράσετε ή ακόμα και να καταστρέψετε NFT στον ψηφιακό κόσμο. Η τεχνολογία Blockchain θα διατηρεί ένα αρχείο καταγραφής κάθε συναλλαγής που πραγματοποιείτε, μαζί με την τιμή αυτού του NFT, ορατό σε όλους στο διαδίκτυο.

NFT και Gaming

Όταν μιλάμε για NFT, το πρώτο πράγμα με το οποίο τα συνδέουν συχνά οι άνθρωποι είναι το Gaming. Το καλύτερο πράγμα για τα NFT είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε την ψηφιακή ιδιοκτησία οποιουδήποτε ψηφιακού στοιχείου. Μέχρι τώρα, δεν μπορέσαμε να κατέχουμε κανένα ψηφιακό στοιχείο.

  Λήψη αρχείων και προβολή προόδου χωρίς πρόγραμμα περιήγησης με πρόγραμμα λήψης αρχείων

Κάθε φορά που οι παίκτες συνήθιζαν να αγοράζουν κάποια αντικείμενα εντός του παιχνιδιού, τα θεωρούσαν δικά τους. Στην πραγματικότητα, ανήκαν στους εκδότες του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, αν έχετε έναν τεράστιο αριθμό αντικειμένων εντός παιχνιδιού στο League of Legends και ο εκδότης αποφασίσει να κλείσει το παιχνίδι, τότε θα χάσετε όλα τα ψηφιακά στοιχεία.

Τώρα, το σκηνικό έχει αλλάξει τελείως. Οι δημιουργοί παιχνιδιών δεν έχουν κεντρικό έλεγχο στα Crypto kitties και στα συλλεκτικά αντικείμενα NFT επειδή διαχειρίζονται μέσω έξυπνων συμβάσεων. Έτσι, ακόμα κι αν το παιχνίδι κλείσει αύριο, μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε ή να πουλήσετε τα κρυπτογατάκια σας. Ακούγεται καταπληκτικό, σωστά;

Παλαιότερα, τα στοιχεία του παιχνιδιού δεν ήταν ποτέ μοναδικά. Λόγω της έννοιας των NFT, μπορείτε πλέον να δημιουργήσετε αντικείμενα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και επίσης να τους δώσετε μια προσωπική πινελιά. Τα Crypto kitties έχουν ενισχύσει τα θεμέλια των NFTs στον κόσμο του gaming καθώς και σε άλλους κλάδους.

Λοιπόν, δεν είναι όλα τόσο καλά από την πλευρά του NFT. Υπάρχουν επίσης ορισμένες προκλήσεις και κίνδυνοι που συνδέονται με αυτά. Ας τα περάσουμε ένα προς ένα.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι με τα NFT;

Τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά κερδίζουν τεράστια χρήματα για τους ψηφιακούς δημιουργούς. Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης που πωλούνται στο Διαδίκτυο κάθε μέρα. Είναι ακόμη δυνατό για έναν δημιουργό να κερδίσει εκατομμύρια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όταν το NFT του πωλείται στον ψηφιακό χώρο. Είναι επίσης ορατό ότι οι άνθρωποι αγοράζουν, πωλούν και επενδύουν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην ψηφιακή αγορά αντί να κάνουν το ίδιο στη φυσική αγορά.

Αυτό δημιουργεί σημαντική αύξηση στην πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων και διαδικτυακής απάτης. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ζημιάς στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και στους επενδυτές που αγοράζουν και πωλούν NFTs στην αγορά. Παρόλο που υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την αγορά NFT, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εάν σκέφτεστε να μπείτε στην αγορά NFT, τότε θα πρέπει να κατανοήσετε αυτούς τους κινδύνους και τις προκλήσεις με τα NFT για μια καλύτερη ιδέα.

Κίνδυνοι Έξυπνων Συμβάσεων και Συντήρηση NFT

Ο κίνδυνος των έξυπνων συμβολαίων και της συντήρησης NFT είναι ένας σημαντικός κίνδυνος που επικρατεί επί του παρόντος στην αγορά NFT. Υπάρχουν πολλά σενάρια όπου οι χάκερ επιτίθενται σε ένα δίκτυο DeFi (Αποκεντρωμένη Οικονομική) και κλέβουν μεγάλη ποσότητα κρυπτογράφησης. Πρόσφατα, το πιο διάσημο πρωτόκολλο DeFi με το όνομα Poly Network δέχτηκε επίθεση από χάκερ και κλάπηκαν 600 εκατομμύρια δολάρια σε αυτήν την κλοπή NFT. Ο λόγος πίσω από αυτήν την κλοπή ήταν επειδή η ασφάλεια του έξυπνου συμβολαίου δεν ήταν επαρκής.

  Ελέγξτε εύκολα τον ήχο και το ηχείο του υπολογιστή σας με αυτά τα 7 διαδικτυακά εργαλεία δοκιμής ήχου

Οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν επιτυχώς τα ελαττώματα των έξυπνων συμβολαίων για να πραγματοποιήσουν μια τόσο μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Poly Network. Το δίκτυο Poly είναι πολύ χρήσιμο για την ανταλλαγή διακριτικών σε διαφορετικά δίκτυα blockchain. Αυτό μας λέει ότι εάν τα έξυπνα συμβόλαια έχουν έστω και ένα μικροσκοπικό ελάττωμα, δεν μπορείτε να περιμένετε πλήρη ασφάλεια.

Προκλήσεις αξιολόγησης

Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η αγορά NFT είναι η αβεβαιότητα στον καθορισμό της τιμής του NFT. Τώρα, η τιμή οποιουδήποτε NFT θα εξαρτηθεί από τη δημιουργικότητα, τη μοναδικότητα, τη σπανιότητα των αγοραστών και των ιδιοκτητών και πολλά άλλα. Υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές του NFT επειδή δεν υπάρχει σταθερό πρότυπο για κανένα συγκεκριμένο τύπο NFT.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν την τιμή του NFT. Εξαιτίας αυτού, οι διακυμάνσεις στις τιμές παραμένουν σταθερές και η αξιολόγηση του NFT γίνεται μεγάλη πρόκληση.

Νομικές Προκλήσεις

Δεν υπάρχει νομικός ορισμός του NFT γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαφορετικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η ΕΕ προχωρούν με διαφορετικές προσεγγίσεις για την ταξινόμηση του NFT. Αυτό καθιστά αναγκαία τη δημιουργία ενός διεθνούς φορέα μη ανταλλάξιμων κουπονιών για τον καθορισμό κανονισμών και τη νομιμοποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρατηρείται μια σημαντική άνοδος στην αγορά NFT, και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας ρυθμιστικός φορέας. Υπάρχει μια τεράστια αύξηση ορατή στις περιπτώσεις χρήσης των NFT. Τώρα, αυτό απαιτεί έναν ρυθμιστικό φορέα να προσαρμοστεί στους κανόνες και τους κανονισμούς των NFT.

Οι ισχύοντες νόμοι που σχετίζονται με το NFT εξακολουθούν να είναι κολλημένοι στην εύρεση του σωστού ορισμού για αυτό. Καθώς η αγορά και η ποικιλία των NFT αυξάνονται συνεχώς, καθίσταται δύσκολο να επιτευχθεί σταθερό έδαφος για συμμόρφωση με τους NFT.

Απειλές στον κυβερνοχώρο και κίνδυνοι διαδικτυακής απάτης

Η δημοτικότητα του NFT έχει επίσης αυξήσει τις πιθανότητες απειλών στον κυβερνοχώρο στην αγορά NFT. Είναι ορατές πολλές περιπτώσεις όπου αντίγραφα των αρχικών καταστημάτων NFT τοποθετούνται στο διαδίκτυο. Αυτά τα καταστήματα φαίνονται αυθεντικά λόγω του αρχικού λογότυπου και του περιεχομένου. Αυτά τα ψεύτικα καταστήματα NFT αποτελούν τεράστιο κίνδυνο επειδή ενδέχεται να πουλήσουν NFT που δεν υπάρχουν καν στον ψηφιακό κόσμο. Επιπλέον, υπάρχουν πιθανότητες να πωληθούν πλαστά NFT σε ένα ψεύτικο κατάστημα NFT.

  Πώς να προστατέψετε τον ιστότοπο WordPress σας με το iThemes Security Pro

Ένας άλλος κίνδυνος είναι όταν κάποιος υποδύεται έναν διάσημο καλλιτέχνη NFT και πουλάει ψεύτικα NFT. Ο κίνδυνος διαδικτυακής απάτης είναι τεράστιος λόγω της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων, των ψεύτικων airdrops, των ψεύτικων δώρων NFT και της αναπαραγωγής δημοφιλών NFT. Μερικοί άνθρωποι προωθούν ακόμη και τέτοια δώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κερδίσουν περισσότερη έλξη. Ενώ προωθούν το NFT, μερικοί άνθρωποι εξαπατούνται σε τέτοια ψεύτικα καταστήματα.

Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Η ιδιοκτησία οποιουδήποτε NFT είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να εξεταστεί. Όταν επιχειρείτε να αγοράσετε ένα NFT από την αγορά, θα πρέπει να μάθετε εάν ο πωλητής κατέχει πραγματικά αυτό το NFT ή όχι. Υπάρχουν σενάρια όπου οι άνθρωποι παρουσιάζονται ως πωλητές ενώ έχουν μόνο αντίγραφα. Εδώ, θα λάβετε μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτού του NFT αλλά όχι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εάν διαβάσετε τα μεταδεδομένα του έξυπνου συμβολαίου, θα βρείτε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ιδιοκτησία αυτού του NFT. Θα πρέπει να υπάρχει ένας κανόνας όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να εμφανίζουν μόνο NFT που τους ανήκουν. Δεν είναι δυνατό να συσχετιστούν οι αγορές NFT με τους παραδοσιακούς νόμους περί ιδιοκτησίας. Πρέπει να ληφθούν υπόψη νέα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως το δικαίωμα στη δημοσιότητα, τα εμπορικά σήματα, τα πνευματικά δικαιώματα και τα ηθικά δικαιώματα για την αποκεντρωμένη τεχνολογία blockchain.

Πρόκληση να θεωρηθούν τα NFT ως τίτλοι

Αρκετοί άνθρωποι σκέφτονται να αγοράσουν NFT ως τίτλους. Ο πρόεδρος της SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) δήλωσε ότι τα περισσότερα NFTs στην αγορά πωλούνται ως τίτλοι. Αλλά στην πραγματικότητα, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει συνδέσει τα NFT μόνο με επενδυτικές συμβάσεις. Τώρα, αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για το NFT. Εάν τα NFTs θέλουν να είναι επιλέξιμα ως τίτλοι, πρέπει να περάσουν ορισμένες παραμέτρους της δοκιμής Howey.

Συμπέρασμα 👨‍💻

Πριν προχωρήσετε σε οτιδήποτε μόνο λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε ενδελεχή έρευνα. Όταν πρόκειται για μη ανταλλάξιμα μάρκες, είναι πολύ καλύτερο να κατανοήσετε πρώτα όλους τους κινδύνους και τις προκλήσεις. Αυτό θα σας διευκολύνει ακόμη και να αγοράσετε και να πουλήσετε NFTs στην αγορά εξαλείφοντας τους κινδύνους.

Στη συνέχεια, διαβάστε για τις καλύτερες πλατφόρμες δανεισμού κρυπτονομισμάτων.
Εδώ είναι ο πλήρης οδηγός για την κοπή και την καταχώριση του πρώτου σας NFT.