6 Βασικές συμβουλές ασφαλείας για να προστατέψετε τον ιστότοπό σας PHP από χάκερ

Ο ιστότοπός σας PHP έχει ξεκινήσει. Συγχαρητήρια! Αλλά περιμένετε.. φροντίσατε για ουσιαστική σκλήρυνση ασφαλείας;

Η PHP είναι μια ελαφριά αλλά πολύ ισχυρή γλώσσα προγραμματισμού backend. Τροφοδοτεί περίπου το 80% των παγκόσμιων διαδικτυακών εφαρμογών, καθιστώντας την μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες γλώσσες στον κόσμο ανάπτυξης.

Ο λόγος για τη δημοτικότητά του και την ευρεία χρήση του είναι η εύκολη δομή κωδικοποίησης και οι λειτουργίες φιλικές προς τους προγραμματιστές. Υπάρχουν πολλά CMS και πλαίσια χτισμένα πάνω από την PHP και χιλιάδες γνωστοί προγραμματιστές από όλο τον κόσμο αποτελούν τακτικό μέρος της κοινότητάς της.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το WordPress.

Όταν οι εφαρμογές PHP αναπτύσσονται σε ζωντανούς διακομιστές, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις εισβολής και επιθέσεων ιστού, γεγονός που καθιστά τα δεδομένα του ιστότοπού του εξαιρετικά ευάλωτα στην κλοπή. Είναι ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στην κοινότητα, το πώς να δημιουργήσετε μια απόλυτα ασφαλή εφαρμογή, κρατώντας υπό έλεγχο όλους τους βασικούς στόχους του έργου.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, οι προγραμματιστές παραμένουν πάντα επιφυλακτικοί για τα κρυφά κενά που περνούν απαρατήρητα κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής. Αυτά τα κενά μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την προστασία των ζωτικών δεδομένων του ιστότοπου σε οποιαδήποτε φιλοξενία ιστοσελίδων για PHP MySQL εφαρμογές, αφήνοντάς τις ευάλωτες σε απόπειρες hacking.

Έτσι, αυτό το άρθρο αφορά μερικές χρήσιμες συμβουλές ασφάλειας PHP που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε με σύνεση στα έργα σας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις μικρές συμβουλές, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή σας βρίσκεται πάντα ψηλά στους ελέγχους ασφαλείας και ότι δεν τίθεται ποτέ σε κίνδυνο από εξωτερικές επιθέσεις ιστού.

Σενάρια μεταξύ τοποθεσιών (XSS)

Το Cross-Site Scripting είναι μια από τις πιο επικίνδυνες εξωτερικές επιθέσεις που εκτελείται με την εισαγωγή οποιουδήποτε κακόβουλου κώδικα ή σεναρίου στον ιστότοπο. Μπορεί να επηρεάσει τους πυρήνες της εφαρμογής σας, καθώς ο χάκερ μπορεί να εισάγει οποιοδήποτε τύπο κώδικα στην εφαρμογή σας χωρίς καν να σας δώσει μια υπόδειξη. Αυτή η επίθεση συμβαίνει κυρίως σε αυτούς τους ιστότοπους που αποδέχονται και υποβάλλουν δεδομένα χρήστη.

  OLED Screen Burn-In: Πόσο Ανησυχείτε;

Σε μια επίθεση XSS, ο κώδικας που εισάγεται αντικαθιστά τον αρχικό κώδικα του ιστότοπού σας, αλλά λειτουργεί ως πραγματικός κώδικας που διακόπτει την απόδοση του ιστότοπου και συχνά κλέβει τα δεδομένα. Οι χάκερ παρακάμπτουν τον έλεγχο πρόσβασης της εφαρμογής σας, αποκτώντας πρόσβαση στα cookie, τις συνεδρίες, το ιστορικό και άλλες ζωτικές λειτουργίες σας.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την επίθεση χρησιμοποιώντας ειδικούς χαρακτήρες HTML και ENT_QUOTES στους κωδικούς της εφαρμογής σας. Χρησιμοποιώντας το ENT_QUOTES, μπορείτε να αφαιρέσετε τις επιλογές μονής και διπλής προσφοράς, που σας επιτρέπει να εξαλείψετε κάθε πιθανότητα επίθεσης δέσμης ενεργειών μεταξύ τοποθεσιών.

Παραχάραξη αιτημάτων μεταξύ τοποθεσιών (CSRF)

Το CSRF παραδίδει τον πλήρη έλεγχο εφαρμογών στους χάκερ για να εκτελέσουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια. Με πλήρη έλεγχο, οι χάκερ μπορούν να πραγματοποιήσουν κακόβουλες λειτουργίες μεταφέροντας μολυσμένο κώδικα στον ιστότοπό σας, με αποτέλεσμα κλοπή δεδομένων, λειτουργικές τροποποιήσεις κ.λπ. Η επίθεση αναγκάζει τους χρήστες να αλλάξουν τα συμβατικά αιτήματα σε τροποποιημένα καταστροφικά, όπως μεταφορά χρημάτων χωρίς να το γνωρίζουν, διαγραφή ολόκληρη τη βάση δεδομένων χωρίς καμία ειδοποίηση κ.λπ.

Η επίθεση CSRF μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφού κάνετε κλικ στον συγκαλυμμένο κακόβουλο σύνδεσμο που αποστέλλεται από τον χάκερ. Αυτό σημαίνει ότι εάν είστε αρκετά έξυπνοι για να καταλάβετε τα μολυσμένα κρυφά σενάρια, μπορείτε εύκολα να αποκλείσετε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση CSRF. Εν τω μεταξύ, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε δύο προστατευτικά μέτρα για να ενισχύσετε την ασφάλεια της εφαρμογής σας, δηλαδή χρησιμοποιώντας τα αιτήματα GET στη διεύθυνση URL σας και διασφαλίζοντας ότι τα αιτήματα που δεν είναι GET δημιουργούνται μόνο από τον κωδικό πελάτη σας.

  Πώς να αλλάξετε email για γονικό έλεγχο στο Google

Session Hijacking

Το Session hijacking είναι μια επίθεση μέσω της οποίας ο χάκερ κλέβει το αναγνωριστικό περιόδου σύνδεσης για να αποκτήσει πρόσβαση στον προβλεπόμενο λογαριασμό. Χρησιμοποιώντας αυτό το αναγνωριστικό περιόδου λειτουργίας, ο χάκερ μπορεί να επικυρώσει τη συνεδρία σας στέλνοντας ένα αίτημα στον διακομιστή, όπου ένας πίνακας $_SESSION επικυρώνει τον χρόνο λειτουργίας του χωρίς να το γνωρίζετε. Μπορεί να εκτελεστεί μέσω επίθεσης XSS ή με πρόσβαση στα δεδομένα όπου είναι αποθηκευμένα τα δεδομένα περιόδου λειτουργίας.

Για να αποτρέψετε την παραβίαση συνεδρίας, συνδέετε πάντα τις συνεδρίες σας στην πραγματική σας διεύθυνση IP. Αυτή η πρακτική σάς βοηθά να ακυρώνετε τις συνεδρίες κάθε φορά που συμβαίνει μια άγνωστη παραβίαση, ενημερώνοντάς σας αμέσως ότι κάποιος προσπαθεί να παρακάμψει τη συνεδρία σας για να αποκτήσει τον έλεγχο πρόσβασης της εφαρμογής. Και να θυμάστε πάντα, να μην εκθέτετε τα αναγνωριστικά σε καμία περίπτωση, καθώς μπορεί αργότερα να θέσει σε κίνδυνο την ταυτότητά σας με άλλη επίθεση.

Αποτρέψτε τις επιθέσεις SQL Injection

Η βάση δεδομένων είναι ένα από τα βασικά στοιχεία μιας εφαρμογής που ως επί το πλείστον στοχοποιείται από χάκερ μέσω μιας επίθεσης SQL injection. Είναι ένας τύπος επίθεσης στην οποία ο χάκερ χρησιμοποιεί συγκεκριμένες παραμέτρους URL για να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση δεδομένων. Η επίθεση μπορεί επίσης να γίνει χρησιμοποιώντας πεδία φόρμας ιστού, όπου ο χάκερ μπορεί να αλλάξει δεδομένα που διαβιβάζετε μέσω ερωτημάτων. Τροποποιώντας αυτά τα πεδία και τα ερωτήματα, ο χάκερ μπορεί να πάρει τον έλεγχο της βάσης δεδομένων σας και να εκτελέσει αρκετούς καταστροφικούς χειρισμούς, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής ολόκληρης της βάσης δεδομένων της εφαρμογής.

Για την αποτροπή επιθέσεων SQL injection, συνιστάται πάντα να χρησιμοποιείτε παραμετροποιημένα ερωτήματα. Αυτά τα ερωτήματα PDO αντικαθιστούν σωστά τα ορίσματα πριν από την εκτέλεση του ερωτήματος SQL, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε πιθανότητα επίθεσης SQL injection. Αυτή η πρακτική όχι μόνο σας βοηθά να ασφαλίσετε τα ερωτήματά σας SQL, αλλά τα κάνει επίσης δομημένα για αποτελεσματική επεξεργασία.

  Πώς να δείτε έναν κόσμο με διορθωμένο χρώμα χρησιμοποιώντας το iPhone σας

Να χρησιμοποιείτε πάντα πιστοποιητικά SSL

Για να έχετε ασφαλή μετάδοση δεδομένων από άκρο σε άκρο μέσω Διαδικτύου, χρησιμοποιείτε πάντα πιστοποιητικά SSL στις εφαρμογές σας. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρότυπο πρωτόκολλο γνωστό ως Πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου (HTTPS) για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ των διακομιστών με ασφάλεια. Χρησιμοποιώντας ένα πιστοποιητικό SSL, η εφαρμογή σας λαμβάνει την ασφαλή διαδρομή μεταφοράς δεδομένων, η οποία σχεδόν καθιστά αδύνατη την εισβολή των χάκερ στους διακομιστές σας.

Όλα τα μεγάλα προγράμματα περιήγησης ιστού όπως το Google Chrome, το Safari, ο Firefox, η Opera και άλλα συνιστούν τη χρήση πιστοποιητικού SSL, καθώς παρέχει ένα κρυπτογραφημένο πρωτόκολλο για τη μετάδοση, λήψη και αποκρυπτογράφηση δεδομένων μέσω του Διαδικτύου.

Απόκρυψη αρχείων από το πρόγραμμα περιήγησης

Υπάρχει μια συγκεκριμένη δομή καταλόγου στα πλαίσια micro PHP, η οποία διασφαλίζει την αποθήκευση σημαντικών αρχείων πλαισίου όπως ελεγκτές, μοντέλα, το αρχείο διαμόρφωσης (.yaml) κ.λπ.

Τις περισσότερες φορές, αυτά τα αρχεία δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία από το πρόγραμμα περιήγησης, αλλά παραμένουν ορατά στο πρόγραμμα περιήγησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας μια παραβίαση ασφαλείας για την εφαρμογή.

Επομένως, πάντα να αποθηκεύετε τα αρχεία σας σε έναν δημόσιο φάκελο, αντί να τα διατηρείτε στον ριζικό κατάλογο. Αυτό θα τους κάνει λιγότερο προσβάσιμους στο πρόγραμμα περιήγησης και θα αποκρύψουν τις λειτουργίες από οποιονδήποτε πιθανό εισβολέα.

συμπέρασμα

Οι εφαρμογές PHP είναι πάντα ευάλωτες σε εξωτερικές επιθέσεις, αλλά χρησιμοποιώντας τις συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε εύκολα να ασφαλίσετε τους πυρήνες της εφαρμογής σας από οποιαδήποτε κακόβουλη επίθεση. Ως προγραμματιστής, είναι δική σας ευθύνη να προστατεύσετε τα δεδομένα του ιστότοπού σας και να τον κάνετε χωρίς σφάλματα.

Εκτός από αυτές τις συμβουλές, πολλές τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την εφαρμογή Ιστού σας από εξωτερικές επιθέσεις, όπως η χρήση της καλύτερης λύσης φιλοξενίας cloud που διασφαλίζει ότι έχετε βέλτιστες δυνατότητες ασφαλείας, cloud WAF, ρύθμιση ρίζας εγγράφων, επιτρεπόμενη λίστα διευθύνσεων IP και πολλά άλλα.