Πρέπει να χρησιμοποιήσετε VPN στο Dark Web;

Τα VPN έχουν γίνει συνηθισμένα την τελευταία δεκαετία, με ακόμη και τον πιο απλό χρήστη του Διαδικτύου να επιλέγει αυτό το εργαλείο ασφαλείας. Είναι όμως τα VPN χρήσιμα μόνο για να παραμείνετε ανώνυμα σε κανονικές ιστοσελίδες και εφαρμογές; Εάν θέλετε να εμβαθύνετε και να αποκτήσετε πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε VPN;

Επιφανειακός, Βαθύς και Σκοτεινός Ιστός: Ποια είναι η διαφορά;

Ο επιφανειακός ιστός είναι μακράν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο τμήμα του Παγκόσμιου Ιστού. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους κανονικούς σας ιστότοπους, όπως το Facebook, το HuffPost, το Walmart, το Netflix και το AliExpress. Εάν χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο μόνο για να μιλήσετε με φίλους, να αγοράσετε αγαθά και υπηρεσίες, να περιηγηθείτε στις ειδήσεις ή να μεταδώσετε περιεχόμενο, είναι πολύ πιθανό να έχετε χρησιμοποιήσει μόνο τον επιφανειακό ιστό.

Αλλά ο ιστός αποτελείται από πολλαπλά στρώματα: τον επιφανειακό ιστό, τον βαθύ ιστό και τον σκοτεινό ιστό. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμη και ότι υπάρχουν βαθύτερα επίπεδα, όπως ο ιστός σκιών και ο ιστός της Μαριάνας.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ένα συγκλονιστικό 90 τοις εκατό του Ιστού αποτελείται από περιεχόμενο σε βάθος ιστού, το οποίο αποτελείται από κρατικά αρχεία, επιστημονικές εκθέσεις, οικονομικά αρχεία και παρόμοια έγγραφα. Ένα επιπλέον έξι τοις εκατό καταλαμβάνεται από τον σκοτεινό ιστό, ενώ μόλις το 4 τοις εκατό περιλαμβάνει τον επιφανειακό ιστό. Φυσικά, αυτά τα στοιχεία μπορεί να αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ιστός επιφάνειας που γνωρίζετε καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος του ιστού στο σύνολό του.

Αν και ο όρος «deep web» μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτικός, μεγάλο μέρος αυτού του τμήματος του κυβερνοχώρου είναι εντελώς ακίνδυνο. Μεγάλο μέρος αυτής της σφαίρας αποτελείται από τεράστιες βάσεις δεδομένων από κάθε είδους βιομηχανίες, όπως αυτές που αναφέρονται στο παραπάνω διάγραμμα. Όμως, όπως συμβαίνει στον επιφανειακό ιστό, υπάρχουν τμήματα του βαθιού ιστού που μπορεί να αποτελούν απειλή για εσάς.

  Είναι το ExpressVPN καλύτερο από το NordVPN;

Το επόμενο στρώμα, ο σκοτεινός ιστός, είναι ένας χώρος που έχει συγκεντρώσει ατελείωτους φόβους και φήμες στο κοινό. Πολλοί βλέπουν αυτό το μέρος του ιστού ως έναν εντελώς παράνομο χώρο, γεμάτο με παράνομο περιεχόμενο, αγορές ναρκωτικών και πυροβόλων όπλων και κλεμμένα δεδομένα.

Ο σκοτεινός ιστός, πράγματι, περιέχει αυτά τα στοιχεία. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συχνά κατευθύνονται στον σκοτεινό ιστό για να πουλήσουν δεδομένα που έχουν κλέψει, είτε πρόκειται για διαβατήρια, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, στοιχεία πληρωμής ή ολόκληρες βάσεις δεδομένων οργανισμών. Τα σύνεργα μπορούν επίσης να αγοραστούν στο σκοτεινό ιστό, όπως ναρκωτικά κατηγορίας Α και παράνομα πυροβόλα όπλα. Μερικοί κατευθύνονται στον σκοτεινό ιστό για τις ορδές του παράνομου περιεχομένου του, όπως απαγορευμένες ταινίες, τρομοκρατικά βίντεο και παράνομη πορνογραφία. Περιττό να πούμε ότι ο σκοτεινός ιστός περιλαμβάνει έναν τεράστιο εγκληματικό υπόκοσμο.

Αλλά μαζί με αυτή την πιο σκιερή πλευρά έρχεται και αβλαβές περιεχόμενο. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον σκοτεινό ιστό για να διεξάγουν έρευνα ανώνυμα, να παρακάμπτουν την εθνική λογοκρισία και να έχουν πρόσβαση σε δυσεύρετα έγγραφα.

Ανεξάρτητα από αυτό, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές απειλές στον σκοτεινό ιστό που δεν θέλετε να συναντήσετε. Λοιπόν, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα VPN για να αποφύγετε τέτοιους κινδύνους;

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN στο Dark Web

Ο σκοτεινός ιστός είναι γεμάτος επικίνδυνους και παράνομους ιστότοπους. Ενώ αυτό το κατώτερο στρώμα του ιστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αβλαβείς σκοπούς, δεν πρέπει να αγνοήσετε τους κινδύνους που θέτουν σε οποιονδήποτε το χρησιμοποιεί.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Tor. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης που εστιάζει στο απόρρητο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιήγηση σε επιφανειακό, βαθύ και σκοτεινό web. Το Tor χρησιμοποιεί δρομολόγηση κρεμμυδιού για να διατηρεί τους χρήστες ανώνυμους, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με ένα VPN. Όπως τα VPN, η δρομολόγηση onion χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση και απομακρυσμένους διακομιστές, αλλά τα δεδομένα σας αποστέλλονται σε τοποθεσίες διακομιστή που δεν μπορείτε να επιλέξετε. Ωστόσο, η δρομολόγηση onion κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας τρεις φορές, σε αντίθεση με τα περισσότερα VPN, τα οποία κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας μόνο μία φορά.

  Πώς να ρυθμίσετε ένα VPN σε iPhone 7 και iPhone 7 Plus

Η δρομολόγηση Onion έχει μια σαφή εστίαση στη διατήρηση της ανωνυμίας των χρηστών. Όταν αποκτάτε πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό μέσω του Tor, μπορείτε να επωφεληθείτε από το αυξημένο απόρρητο του προγράμματος περιήγησης. Ωστόσο, το απόρρητο και η ασφάλεια απέχουν πολύ από το ίδιο πράγμα, και αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη εδώ.

Ακόμα κι αν είστε ανώνυμοι στο διαδίκτυο, αυτό δεν σας κάνει 100 τοις εκατό ασφαλείς. Σίγουρα, η διεύθυνση IP και η δραστηριότητα περιήγησής σας μπορεί να είναι απόκρυψη από άλλους χρήστες και ιστότοπους, αλλά η συσκευή σας μπορεί ακόμα να μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό μέσω πλατφορμών σκοτεινού ιστού. Ενώ πολλοί εγκληματίες του κυβερνοχώρου συρρέουν στον σκοτεινό ιστό ως ένα είδος παράνομου καταφυγίου, άλλοι το χρησιμοποιούν ως βάση για να διεξάγουν τις επιθέσεις τους, ειδικά επειδή οι αρχές επιβολής του νόμου δεν μπορούν να ελέγξουν τον σκοτεινό ιστό σχεδόν τόσο αποτελεσματικά όσο τον επιφανειακό ιστό.

Επιπλέον, η χρήση onion routing χωρίς VPN εκθέτει τη δραστηριότητά σας στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου σας. Δεν είναι παράνομο να χρησιμοποιείτε το Tor, αλλά αν ο ISP σας παρατηρήσει ότι το χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση, μπορεί να επισημάνει τη διεύθυνση IP σας ως ύποπτη. Όντας μια πύλη στον σκοτεινό ιστό, το Tor είναι γνωστό ότι είναι δημοφιλές μεταξύ των εγκληματιών του κυβερνοχώρου, επομένως οι ISP συχνά προσέχουν τους χρήστες που χρησιμοποιούν τακτικά αυτό το πρόγραμμα περιήγησης.

Επιπλέον, η χρήση του Tor χωρίς ενεργό VPN εκθέτει τη διεύθυνση IP σας στον κόμβο εισόδου του προγράμματος περιήγησης. Στη διαδικασία δρομολόγησης onion του Tor, υπάρχει ένας κόμβος εισόδου, αναμετάδοσης και εξόδου. Γνωστός και ως φύλακας, ο κόμβος εισόδου είναι η πρώτη θύρα κλήσης όταν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο. Χωρίς VPN σε χρήση, έχετε πρόσβαση στον κόμβο εισόδου σε μη επεξεργασμένη μορφή, που σημαίνει ότι η διεύθυνση IP σας είναι ορατή.

Εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε έρευνα ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο ανώνυμα, η χρήση του Tor χωρίς VPN μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς είστε κάπως εκτεθειμένοι μέσω του κόμβου εισόδου.

  Τι να κάνετε εάν το VPN σας δεν ξεμπλοκάρει πλέον το Netflix (2024)

VPN που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη χρήση του Dark Web

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN και το πρόγραμμα περιήγησης Tor (επίσης γνωστό ως onion-over-VPN), υπάρχουν πολλοί πάροχοι που θα σας ταιριάζουν καλά, όπως ExpressVPN; SurfShark; ProtonVPN; και NordVPN.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές υπηρεσίες VPN που πρέπει να αποφύγετε κατά την πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό. Αυτά περιλαμβάνουν μη ελεγμένα και δωρεάν VPN που μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνα.

Πρώτον, τα δωρεάν VPN έχουν συχνά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Χωρίς μεγάλο προϋπολογισμό από χρεώσεις χρηστών, οι περισσότεροι πάροχοι δωρεάν VPN δεν μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές δυνατότητες, όπως διακόπτη kill, κρυπτογράφηση ανώτατου επιπέδου και διπλή κρυπτογράφηση ή πρόσθετα προνόμια όπως ο αποκλεισμός διαφημίσεων και η σάρωση κακόβουλου λογισμικού. Εάν χρησιμοποιείτε τον σκοτεινό ιστό, θέλετε να είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε ένα εξαιρετικά ασφαλές VPN που μπορεί πραγματικά να σας κρατήσει ασφαλείς. Ένα αξιόπιστο, επί πληρωμή VPN είναι η καλύτερη επιλογή.

Μπορεί επίσης να θέλετε να αποφύγετε VPN που δεν έχουν ελεγχθεί ανεξάρτητα. Ένας πάροχος VPN μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει την καλύτερη κρυπτογράφηση, μια αυστηρή πολιτική μη καταγραφής και άλλες εξαιρετικές δυνατότητες, αλλά μόνο ένας ανεξάρτητος έλεγχος (δηλαδή ένας έλεγχος που διενεργείται από ένα μη προκατειλημμένο τρίτο μέρος) μπορεί να καθορίσει εάν αυτό είναι πραγματικά αλήθεια. Ορισμένα VPN διατηρούν αρχεία καταγραφής της δραστηριότητας των χρηστών και των διευθύνσεων IP, κάτι που απέχει πολύ από το ιδανικό όταν χρησιμοποιείτε τον σκοτεινό ιστό—ειδικά αν θέλετε να είστε εντελώς ανώνυμοι ενώ το κάνετε.

Εάν πρόκειται να επισκέπτεστε πιο επικίνδυνους ιστότοπους στον σκοτεινό ιστό, δεν θέλετε ένα VPN που είναι πιθανώς ασφαλές. θέλετε ένα που είναι σίγουρα ασφαλές.

Ο Σκοτεινός Ιστός είναι ένα ποικίλο αλλά επικίνδυνο μέρος

Μπορείτε να βρείτε όλα τα είδη ενδιαφέροντος και χρήσιμου περιεχομένου στον σκοτεινό ιστό, αλλά η πιο σκοτεινή πλευρά αυτού του βασιλείου δεν πρέπει να αγνοηθεί. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να αποφύγετε στον σκοτεινό ιστό και η δρομολόγηση κρεμμυδιού δεν θα σας κρατά πάντα απόλυτα ασφαλή και ανώνυμο.

Εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό σύντομα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN για να διασφαλίσετε ότι δεν στοχεύεστε από κακόβουλους παράγοντες ή δεν κατασκοπεύεστε από τρίτα μέρη.