Ποιο Πλαίσιο Ανάπτυξης Ιστού να επιλέξετε;

Εάν ανυπομονείτε να δημιουργήσετε τη διεπαφή χρήστη των εφαρμογών ιστού σας, το Vite και το Next.js μπορεί να είναι μεταξύ των πλαισίων που μπορείτε να εξετάσετε. Τα δύο πλαίσια μοιράζονται ορισμένες ομοιότητες και διαφέρουν από πολλές απόψεις, και το να γνωρίζουμε ποιο είναι το καλύτερο μπορεί να μην είναι εύκολο.

Αυτό το άρθρο θα συγκρίνει το Vite και το Next.js, θα εξερευνήσει τα χαρακτηριστικά, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους και θα σας βοηθήσει να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Τι είναι το Vite;

Vite είναι ένα εργαλείο κατασκευής που επιδιώκει να παρέχει μια γρήγορη και πιο λιτή εμπειρία ανάπτυξης στον χώρο ανάπτυξης ιστού. Είναι ένα σκεπτόμενο πλαίσιο που διαθέτει λογικές προεπιλογές. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε το Vite με άλλα εργαλεία και πλαίσια μέσω προσθηκών.

Χαρακτηριστικά του Vite

  • Γρήγορο φωτισμό HMR: Η λειτουργία Hot Module Replacement (HMR) διασφαλίζει ότι μια εφαρμογή Vite παραμένει γρήγορη ανεξάρτητα από το μέγεθος.
  • Άμεση έναρξη διακομιστή: Μια εφαρμογή Vite δεν απαιτεί ομαδοποίηση λόγω του αρχείου κατ’ απαίτηση που προβάλλεται μέσω εγγενούς ESM.
  • Βελτιστοποιημένη έκδοση: Το Vite συνοδεύεται από μια προρυθμισμένη έκδοση συνάθροισης. Αυτό το εργαλείο υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία βιβλιοθήκης και πολλές σελίδες.
  • Πλήρως πληκτρολογημένα API: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Vite με JavaScript και TypeScript. Τα API του είναι ευέλικτα και προγραμματισμένα.
  • Καθολικές προσθήκες: Το Vite διαθέτει μια διεπαφή προσθήκης συνάθροισης-υπερσύνολο που μοιράζεται μεταξύ των περιβαλλόντων προγραμματισμού και δημιουργίας.

Πλεονεκτήματα της χρήσης του Vite

  • Γρήγοροι χρόνοι κατασκευής: Η Vite εισήγαγε μια νέα προσέγγιση που δεν απαιτεί bundler κατά την ανάπτυξη. Οι προγραμματιστές έχουν έτσι αρκετό χρόνο για να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη, ειδικά όταν ασχολούνται με μεγάλα έργα.
  • Απρόσκοπτη ενσωμάτωση: Μπορείτε να ενσωματώσετε το Vite με σύγχρονα εργαλεία και πλαίσια ανάπτυξης front-end μέσω του εκτεταμένου οικοσυστήματος προσθηκών του.
  • Ζωντανή ανάπτυξη: Το Vite ξεκινά έναν ζωντανό διακομιστή, επιτρέποντάς σας να βλέπετε τις αλλαγές που κάνετε στον κώδικά σας σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η προσέγγιση διευκολύνει τον εντοπισμό σφαλμάτων και την έγκαιρη αναγνώριση σφαλμάτων.
  • Υποστηρίζει σύγχρονα πρότυπα ιστού: Το Vite χρησιμοποιεί API σύγχρονων προγραμμάτων περιήγησης και εγγενείς μονάδες ES. Αυτή η προσέγγιση διευκολύνει την κατασκευή έργων με βάση σύγχρονες πρακτικές και διευκολύνει τη διατήρηση βάσεων κωδικών.

Μειονεκτήματα της χρήσης Vite

  • Μικρότερη κοινότητα: Το Vite είναι ακόμα νέο και δεν έχει μεγάλη κοινότητα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του όπως το Next.js.
  • Συμβατότητα προγράμματος περιήγησης: Το Vite περιορίζεται στα πρότυπα των σύγχρονων προγραμμάτων περιήγησης. Έτσι, οι χρήστες παλαιών προγραμμάτων περιήγησης ενδέχεται να μην χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο.
  • Εστιάζει στην απόδοση από την πλευρά του πελάτη: Το Vite δεν διαθέτει την ενσωματωμένη απόδοση από την πλευρά του διακομιστή (SSR) που είναι διαθέσιμη στις εναλλακτικές του, όπως το Next.js. Ωστόσο, μπορείτε να διαμορφώσετε ορισμένες εφαρμογές που δημιουργούνται χρησιμοποιώντας το Vite για SSR.
  Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον παλιό σας λογαριασμό Myspace;

Τι είναι το Next.js;

Επόμενο.js είναι ένα πλαίσιο Web React. Το Next.js επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές web πλήρους στοίβας χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες δυνατότητες του React.

Αυτό το πλαίσιο βασίζεται στο React (την πιο δημοφιλή βιβλιοθήκη JavaScript), το Turbopack (ένα πακέτο γραμμένο σε Rust και βελτιστοποιημένο για JavaScript) και το Speedy Web Compiler (ένα επεκτάσιμο εργαλείο βασισμένο σε Rust που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ελαχιστοποίηση και μεταγλώττιση).

Χαρακτηριστικά του Next.js

  • Δυναμική ροή HTML: Το Next.js σάς επιτρέπει να κάνετε άμεση ροή της διεπαφής χρήστη από τον διακομιστή, ο οποίος είναι ενσωματωμένος με το React Suspense και το App Router.
  • Ενσωματωμένες βελτιστοποιήσεις: Μπορείτε να απολαύσετε τις αυτόματες βελτιστοποιήσεις εικόνας, σεναρίου και γραμματοσειρών για καλύτερη εμπειρία UX όταν ασχολείστε με το Next.js.
  • Στοιχεία διακομιστή React: Το Next.js βασίζεται στις πιο πρόσφατες δυνατότητες του React. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στοιχεία στην εφαρμογή Next.js χωρίς να στείλετε επιπλέον JavaScript από την πλευρά του πελάτη, πράγμα που σημαίνει αυξημένη ταχύτητα.
  • Προηγμένη δρομολόγηση και ένθετες διατάξεις: Αυτό το πλαίσιο σάς επιτρέπει να δημιουργείτε νέες διαδρομές χρησιμοποιώντας το σύστημα αρχείων. Το Next.js υποστηρίζει επίσης προηγμένες διατάξεις διεπαφής χρήστη και μοτίβα δρομολόγησης.
  • Διαχειριστές διαδρομής: Το Next.js επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν τερματικά σημεία API που ενσωματώνονται με υπηρεσίες τρίτων και καταναλώνουν από τη διεπαφή χρήστη.

Πλεονεκτήματα της χρήσης του Next.js

  • Ρηχή καμπύλη εκμάθησης: Το Next.js είναι ένα εύκολο στην εκμάθηση πλαίσιο, ειδικά αν προέρχεστε από το React ή από απλή JavaScript.
  • Προ-απόδοση: Το Next.js υποστηρίζει απόδοση από την πλευρά του διακομιστή. Η τεχνική SSR προαναφέρει τα δεδομένα κατά τη διάρκεια του χρόνου κατασκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να περιμένει τη φόρτωση των δεδομένων κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτή η προσέγγιση κάνει το Next.js πιο γρήγορο από ορισμένα πλαίσια που βασίζονται στην απόδοση από την πλευρά του πελάτη.
  • Αρθρωτή αρχιτεκτονική και δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης κώδικα: Μια εφαρμογή Next.js μπορεί να χωριστεί σε μικρά μπλοκ κώδικα ομαδοποιημένα σε στοιχεία. Αυτή η αρθρωτή αρχιτεκτονική καθιστά εύκολη τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση κώδικα σε διαφορετικές σελίδες εφαρμογών.
  • Εκτεταμένο οικοσύστημα: Το Next.js διαθέτει μια μεγάλη κοινότητα και εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επεκτείνετε τη λειτουργικότητα της εφαρμογής σας. Το πλαίσιο είναι επίσης χτισμένο στο React, καθιστώντας δυνατή τη χρήση εργαλείων και βιβλιοθηκών React.

Μειονεκτήματα της χρήσης του Next.js

  • Opinionated: Το Next.js προσφέρει έναν δομημένο τρόπο να κάνεις πράγματα. Επομένως, μπορεί να μην είναι καλή επιλογή για προγραμματιστές που θέλουν να ασκήσουν πλήρη έλεγχο σε ολόκληρη τη διαδικασία ανάπτυξης.
  • Διαχείριση κατάστασης: Η διαχείριση του κράτους είναι μια μεγάλη πρόκληση κατά τη δημιουργία μιας εφαρμογής που εξυπηρετεί δυναμικό περιεχόμενο. Το Next.js δεν διαθέτει ενσωματωμένες δυνατότητες διαχείρισης κατάστασης και βασίζεται σε βιβλιοθήκες τρίτων όπως π.χ Redux και MobX.
  Πώς να ανανεώσετε αυτόματα τα φιλτραρισμένα δεδομένα στο Excel όταν ενημερωθούν

Vite εναντίον Next.js: Σύγκριση βαθιάς κατάδυσης

Το Vite και το Next.js μοιράζονται ορισμένες ομοιότητες, όπως η σύγχρονη υποστήριξη JavaScript, η ύπαρξη ανοιχτού κώδικα, η προσφορά βελτιστοποιήσεων κατασκευής και η διαθεσιμότητα διακομιστών ανάπτυξης. Παρόλο που και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη front-end, διαφέρουν με τους ακόλουθους τρόπους:

#1. Εμπειρία ανάπτυξης

Το Vite έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ένα αποτελεσματικό και γρήγορο περιβάλλον ανάπτυξης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Vite για να δημιουργήσετε εφαρμογές για πλαίσια όπως React, Svelte, Vue.js και Preact. Αυτό το εργαλείο διαθέτει ένα διαισθητικό σύστημα διαμόρφωσης και είναι γνωστό για τις γρήγορες ανακατασκευές. Το Vite διαθέτει επίσης εκπληκτικά εργαλεία εντοπισμού σφαλμάτων και δοκιμών για να κάνει τους προγραμματιστές πιο παραγωγικούς.

Το Next.js είναι μια ολοκληρωμένη λύση για τη δημιουργία εφαρμογών React. Οι ενσωματωμένες λειτουργίες όπως η δημιουργία στατικής τοποθεσίας και ο διαχωρισμός κώδικα καθιστούν εύκολη τη διατήρηση κώδικα και τη δημιουργία γρήγορων εφαρμογών. Ο εντοπισμός σφαλμάτων μιας εφαρμογής Next.js είναι εύκολος, ειδικά αν επιλέξετε το TypeScript ως γλώσσα σας. Η αυτόματη δημιουργία διαδρομής είναι μια καταπληκτική δυνατότητα που μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα των προγραμματιστών.

#2. Απόδοση

Το Next.js επιτρέπει στους προγραμματιστές να επιλέξουν εάν θα αποδώσουν τις σελίδες τους στον διακομιστή ή στον πελάτη σε επίπεδο στοιχείου. Ο δρομολογητής της εφαρμογής, από προεπιλογή, αποδίδει στοιχεία στο διακομιστή. Το Next.js προσφέρει επιλογές απόδοσης «Στατική» και «Δυναμική».

Στη Στατική απόδοση, μια εφαρμογή Next.js αποδίδει διαφορετικά στοιχεία διακομιστή και πελάτη. Από την άλλη πλευρά, το Dynamic Rendering αποδίδει στοιχεία διακομιστή και πελάτη στον διακομιστή τη στιγμή του αιτήματος.

Το Vite μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση εφαρμογών για διαφορετικά πλαίσια. Η επιλογή του πλαισίου θα καθορίσει την προσέγγιση απόδοσης που θα ακολουθήσει η Vite. Αυτό το εργαλείο προσφέρει ενσωματωμένη υποστήριξη για απόδοση από την πλευρά του διακομιστή για το Vue 3 και το React. Όταν χρησιμοποιείτε το Vite στο περιβάλλον παραγωγής, είναι σοφό να το χρησιμοποιείτε ως ενδιάμεσο λογισμικό.

#3. Εκτέλεση

Το Vite διαθέτει γρήγορη διαδικασία κατασκευής και διακομιστή ανάπτυξης. Αυτό το εργαλείο κατασκευής βασίζεται στις εγγενείς μονάδες ES, οι οποίες φέρνουν το Hot Module Replacement (HMR). Αυτές οι δυνατότητες δίνουν στο Vite μια ανταποκρινόμενη εμπειρία ανάπτυξης.

Το Next.js χρησιμοποιεί απόδοση από την πλευρά του διακομιστή, η οποία προ-αποδίδει σελίδες, βελτιώνοντας έτσι τους αρχικούς χρόνους φόρτωσης. Αυτό το πλαίσιο αποδεικνύεται γρήγορο σε εφαρμογές ιστού που εξυπηρετούν δυναμικό περιεχόμενο λόγω της δυνατότητας SSR.

#4. Ευκαμψία

Το Vite ως εργαλείο δημιουργίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τα Vue.js, React και Svelte. Ωστόσο, αυτό το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για να είναι ελαφρύ, αλλά παρέχει ένα γρήγορο περιβάλλον ανάπτυξης.

Το Vite είναι εξαιρετικά αρθρωτό και επιτρέπει στους προγραμματιστές να επιλέξουν μόνο τα εξαρτήματα ή τα στοιχεία που χρειάζονται στην εφαρμογή τους. Μπορείτε να βελτιώσετε μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από το Vite ενσωματώνοντάς την με άλλα εργαλεία.

  Πώς να υπολογίσετε την απόδοση επένδυσης (ROI);

Το Next.js έχει σχεδιαστεί ως μια ολοκληρωμένη λύση για εφαρμογές React. Αυτό το πλαίσιο διαθέτει ευέλικτες επιλογές προσωρινής αποθήκευσης και απόδοσης. Το Next.js σάς επιτρέπει να επιλέξετε το περιβάλλον απόδοσης (πελάτη ή διακομιστή) σε επίπεδο στοιχείου.

#5. Ανάπτυξη

Το Vite υποστηρίζει στατική και χωρίς διακομιστή φιλοξενία. Η ρύθμιση μιας εφαρμογής Ιστού με το Vite δημιουργεί στατικά αρχεία με HTML, CSS και JavaScript, τα οποία μπορείτε να φιλοξενήσετε σε υπηρεσίες στατικής φιλοξενίας, όπως οι Σελίδες Vercel, Netlfiy ή GitHub.

Οι εφαρμογές Next.js υποστηρίζουν στατικές, διακομιστή και αναπτύξεις χωρίς διακομιστή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σελίδες Netlify, Vercel ή GitHub για στατικές αναπτύξεις. Το Next.js υποστηρίζει επίσης self-hosting και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Docker ή το Node.js. Οι διαθέσιμες επιλογές χωρίς διακομιστή για την ανάπτυξη εφαρμογών Next.js περιλαμβάνουν Azure Static Web AppsAWS Amplify, Firebaseκαι Σελίδες Cloudfare.

Το Vite είναι ένα νεότερο πλαίσιο, καθώς κυκλοφόρησε το 2020. Ως εκ τούτου, η κοινότητά του είναι μικρή αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται.

Το Next.js δημιουργήθηκε το 2016. Διαθέτει μια μεγάλη κοινότητα και ένα εκτεταμένο οικοσύστημα βιβλιοθηκών και εργαλείων. Το Next.js απολαμβάνει επίσης υποστήριξη από τη μεγαλύτερη κοινότητα του React.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το Vite και πότε να χρησιμοποιήσετε το Next.js

Όπως μπορείτε να δείτε, τόσο το Vite όσο και το Next.js έχουν δυνατά και αδύνατα σημεία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το Vite μπορεί να είναι καλύτερο από το Next.js και το αντίστροφο.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το Vite

  • Θέλετε ένα γρήγορο εργαλείο: Το Vite δημιουργεί έργα γρήγορα καθώς δεν απαιτεί ομαδοποίηση. Η λειτουργία Hot Module Replacement (HMR) επιτρέπει στους προγραμματιστές να βλέπουν τις αλλαγές στον κώδικά τους χωρίς μη αυτόματη επαναφόρτωση.
  • Θέλετε ένα διαφορετικό εργαλείο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Vite για να δημιουργήσετε εφαρμογές React, Vue.js, Svelte και Preact. Απλώς επιλέξτε το πρότυπο που χρειάζεστε και Vite και θα ρυθμίσετε την εφαρμογή σας μέσα σε λίγα λεπτά.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το Next.js

  • Θέλετε ένα πλαίσιο με μεγάλο οικοσύστημα: Το Next.js υπάρχει εδώ και πάνω από επτά χρόνια και έχει κερδίσει μεγάλους θαυμαστές. Μπορείτε να συνεισφέρετε στους πολλούς πόρους, εργαλεία και προσθήκες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενσωματώσετε με εργαλεία και βιβλιοθήκες τρίτων.
  • Θέλετε να επωφεληθείτε από το SEO: Η δυνατότητα απόδοσης από την πλευρά του διακομιστή στο Next.js διευκολύνει τους ανιχνευτές ιστού να ανακαλύψουν και να ευρετηριάσουν τον ιστότοπό σας. Η προαπόδοση HTML στον διακομιστή βελτιώνει την ταχύτητα φόρτωσης, γεγονός που επηρεάζει την εμπειρία του χρήστη.
  • Θέλετε ένα ευέλικτο πλαίσιο: Το Next.js σάς επιτρέπει να κάνετε εναλλαγή από τη δημιουργία στατικής τοποθεσίας (SSG) και την απόδοση από την πλευρά του διακομιστή (SSR). Η λειτουργία SSR απελευθερώνει τη δυνατότητα προφόρτωσης, η οποία ταιριάζει στις σελίδες σας που εξυπηρετούν δυναμικά δεδομένα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την απόδοση SSG για τις στατικές σας σελίδες.

συμπέρασμα

Καλύψαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στη συζήτηση Vite vs Next.js. Τα δύο πλαίσια δεν είναι άμεσοι ανταγωνιστές καθώς το Vite είναι ένα εργαλείο κατασκευής ενώ το Next.js είναι ένα πλαίσιο React.

Η τελική επιλογή του πλαισίου που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τη φύση του έργου που πρέπει να δημιουργήσετε και τις προτιμήσεις σας.

Δείτε το άρθρο μας σχετικά με τα καλύτερα πλαίσια JavaScript που πρέπει να γνωρίζετε.