Ποιο είναι το καλύτερο για βίντεο;

Βασικά Takeaways

  • Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εικόνας, εναλλάξιμους φακούς και περισσότερο έλεγχο του βάθους πεδίου σε σύγκριση με τις βιντεοκάμερες.
  • Οι κάμερες χωρίς καθρέφτη έχουν φτάσει μέχρι και τις DSLR όσον αφορά την ποιότητα της ακίνητης εικόνας και πάντα είχαν ένα πλεονέκτημα στο βίντεο.
  • Οι βιντεοκάμερες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για βίντεο, με χαρακτηριστικά όπως φακούς μεγάλου ζουμ, καλύτερη εγγραφή ήχου και προσβάσιμα χειριστήρια βίντεο.

Εάν θέλετε να τραβήξετε βίντεο και θέλετε να κάνετε ένα βήμα παραπάνω από την κάμερα του smartphone σας, αντιμετωπίζετε μια μεγάλη επιλογή: ψηφιακή κάμερα ή βιντεοκάμερα;

Πολλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές αυτές τις μέρες μπορούν να τραβήξουν βίντεο με εξαιρετική εμφάνιση εκτός από εικόνες υψηλής ανάλυσης. Οι βιντεοκάμερες δεν έχουν αυτή την ευελιξία, αλλά προσφέρουν παράγοντες μορφής και άλλες δυνατότητες ειδικά για βίντεο. Ανάλογα με τις απαιτήσεις σας, μπορεί να τα βρείτε λιγότερο δαπανηρά.

Εδώ, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την απόφαση ευκολότερη επισημαίνοντας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία κάθε επιλογής.

Η υπόθεση για τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές

Όπως συμβαίνει με πολλά ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές διατίθενται σε ένα ευρύ φάσμα τιμών, προδιαγραφών και χαρακτηριστικών.

Μερικές βασικές προδιαγραφές που πρέπει να αναζητήσετε:

  • Έχει θύρα μικροφώνου; Αυτό είναι απαραίτητο εάν δεν θέλετε να βασιστείτε στο ενσωματωμένο μικρόφωνο. Δείτε τον οδηγό μας για τα καλύτερα μικρόφωνα shotgun για φωτογραφικές μηχανές DSLR και mirrorless για περισσότερες πληροφορίες.
  • Έχει σταθεροποίηση εικόνας, είτε στην ίδια την κάμερα είτε στον φακό;
  • Έχει flip screen; Αυτό είναι σημαντικό για τους vlogger που θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους κατά τη λήψη.
  • Τι είδους αυτόματη εστίαση (AF) έχει; Σε γενικές γραμμές, η αυτόματη εστίαση με ανίχνευση φάσης είναι προτιμότερη από την AF πιο αργής ανίχνευσης αντίθεσης, ειδικά εάν θέλετε να τραβήξετε σκηνές με πολλή δράση.
  • Πόσο μεγάλος είναι ο αισθητήρας εικόνας;

Αυτή η τελευταία προδιαγραφή αποτελεί βασικό στοιχείο σε κάθε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Όλα τα άλλα πράγματα είναι ίσα, ένας μεγαλύτερος αισθητήρας ισοδυναμεί με μεγαλύτερα pixel που μπορούν να συλλέξουν περισσότερο φως. Λαμβάνετε πιο ευκρινείς εικόνες, λιγότερο θόρυβο και καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό, αν και γενικά σε μεγαλύτερη μορφή με αυξημένα μεγέθη αρχείων.

Πολλές κάμερες τσέπης διαθέτουν αισθητήρες 1 ιντσών, αλλά τα μοντέλα καταναλωτικής ποιότητας με εναλλάξιμους φακούς έχουν συνήθως αισθητήρα Four Thirds, APS-C ή full-frame.

Ένας αισθητήρας τεσσάρων τρίτων έχει περίπου διπλάσιο μέγεθος από έναν αισθητήρα 1 ίντσας και το APS-C είναι ακόμα μεγαλύτερο. Στην κορυφή του σωρού υπάρχουν κάμερες πλήρους κάδρου με αισθητήρες μεγέθους περίπου 35 mm φιλμ (36×24 mm).

  8 Προτείνετε λογισμικό για να κλείσετε τις προσφορές πιο γρήγορα grtechpc.org

Πώς οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στοιβάζονται σε βιντεοκάμερες

Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που ελέγχει όλα ή τα περισσότερα από αυτά τα πλαίσια θα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις βιντεοκάμερες:

  • Καλύτερη ποιότητα εικόνας. Οι αισθητήρες εικόνας στις βιντεοκάμερες τείνουν να είναι πολύ μικρότεροι από αυτούς στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα, ειδικά σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού.
  • Δυνατότητα χρήσης εναλλάξιμων φακών. Ανάλογα με το έργο, μπορείτε να εξοπλίσετε τη φωτογραφική μηχανή σας με ευρυγώνιο ή τηλεφακό ή να επιλέξετε φακούς ζουμ με ποικίλα εύρη εστιακής απόστασης.
  • Περισσότερος έλεγχος στο βάθος πεδίου. Με διαφορετικούς φακούς και ρυθμίσεις κάμερας, μπορείτε να φωτογραφίζετε με μικρό βάθος πεδίου, όπου μόνο το θέμα είναι ευκρινές. Ή μπορείτε να πάτε φαρδιά, όπου όλα είναι στο επίκεντρο.
  • Υψηλής ποιότητας βίντεο και στατικές εικόνες. Οι περισσότερες βιντεοκάμερες κάνουν κακή δουλειά στη λήψη φωτογραφιών.

Κάμερες Mirrorless εναντίον DSLR: Ποια είναι καλύτερη;

Μην περιμένετε να δείτε μοντέλα Digital Single-Lens Reflex (DSLR) σε καμία λίστα με τις κορυφαίες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές για βιντεοσκόπηση. Τα τελευταία χρόνια, οι κάμερες χωρίς καθρέφτη έχουν προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό τις DSLR όσον αφορά την ποιότητα ακίνητης εικόνας, αλλά πάντα είχαν ένα πλεονέκτημα στο βίντεο.

Γιατί αυτό? Αν και οι DSLR μπορούν να τραβήξουν βίντεο, ο σχεδιασμός τους δεν είναι πραγματικά προσανατολισμένος σε αυτό. Το πρόβλημα καταλήγει στο οπτικό σκόπευτρο, το οποίο αποτελεί βασικό σημείο πώλησης για τις DSLR.

Το σκόπευτρο σάς επιτρέπει να βλέπετε τι βλέπει ο φακός πριν τραβήξετε τη λήψη. Απαιτεί όμως ένα σχετικά ογκώδες σύστημα καθρέφτη και πρίσματος που λειτουργεί σαν περισκόπιο, αντανακλώντας το φως από τον φακό στο σκόπευτρο. Ωστόσο, οι κάμερες χωρίς καθρέφτη έχουν γενικά ψηφιακά σκόπευτρα και τώρα για να ανταγωνιστούν τις DSLR.

Όταν τραβάτε τη φωτογραφία—ή τραβάτε βίντεο—ο καθρέφτης γυρίζει προς τα πάνω για να επιτρέψει στο φως να περάσει στον αισθητήρα εικόνας. Αυτό απενεργοποιεί το σκόπευτρο, κάτι που δεν είναι μεγάλο πρόβλημα με τις στατικές εικόνες, επειδή συμβαίνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αλλά όταν τραβάτε ένα βίντεο, πρέπει να βασιστείτε στη ζωντανή οθόνη προεπισκόπησης ή σε ένα ηλεκτρονικό σκόπευτρο για να δείτε τι συμβαίνει μπροστά στον φακό.

Ένα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα συστήματα αυτόματης εστίασης σε πολλές DSLR δεν είναι κατάλληλα για ζωντανό βίντεο. Και πάλι, αυτό σχετίζεται με τον μηχανισμό που ενεργοποιεί το οπτικό σκόπευτρο. Οι παραδοσιακές DSLR χρησιμοποιούν έναν αισθητήρα AF ανίχνευσης φάσης που αποτελεί μέρος του συστήματος κατοπτρισμού. Στις κάμερες χωρίς καθρέφτη, η αυτόματη εστίαση είναι ενσωματωμένη στον αισθητήρα που καταγράφει την εικόνα.

  10 εφαρμογές σύνοψης βιβλίων για βελτιστοποίηση της ανάγνωσης

Οι DSLR της Canon διαθέτουν μια δυνατότητα που ονομάζεται Dual Pixel AF που υλοποιεί την αυτόματη εστίαση απευθείας στον κύριο αισθητήρα εικόνας εκτός από τον αισθητήρα AF. Αλλά οι κατασκευαστές τείνουν να τοποθετούν τις καλύτερες δυνατότητες βίντεο στα μοντέλα τους χωρίς καθρέφτη.

Γενικά, η DSLR ως παράγοντας μορφής έχει παρακμάσει – οι καταναλωτές απαιτούν πιο συμπαγείς κάμερες και οι DSLR είναι αρκετά ογκώδεις. Με δραστικές βελτιώσεις στις προδιαγραφές της κάμερας χωρίς καθρέφτη παράλληλα με τη συμπαγή μορφή τους, οι κάμερες χωρίς καθρέφτη έχουν εκτοπίσει τις DSLR.

Μερικά μοντέλα χωρίς καθρέφτη που πρέπει να εξετάσετε

Η Panasonic μπορεί να ήταν αρχικά ηγέτης των καμερών χωρίς καθρέφτη με επίκεντρο βίντεο, αλλά άλλοι κατασκευαστές, όπως η Sony, έχουν προλάβει και σε ορισμένες περιπτώσεις προχωρούν.

Μια καλή αρχική επιλογή είναι η Sony ZV-E10, μια κάμερα APS-C που καταγράφει βίντεο 4K με ταχύτητα έως και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο και διαθέτει θύρα μικροφώνου και αναδιπλούμενη οθόνη. Η κάμερα διαθέτει επίσης σταθεροποίηση εικόνας και μπορείτε να το συνδυάσετε με σταθεροποίηση και στους φακούς. Το φθηνότερο κιτ περιλαμβάνει φακό ζουμ 16-50 mm και μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση με πολλούς φακούς στο σύστημα βάσης Sony E.

Η Sony A7C, μια κάμερα πλήρους καρέ, είναι περισσότερο για επαγγελματίες βιντεογράφους. Κατά την κυκλοφορία της, ήταν η πιο συμπαγής κάμερα πλήρους κάδρου που κατασκευάστηκε διατηρώντας παράλληλα προδιαγραφές επαγγελματικού επιπέδου όπως το βάθος χρώματος 10-bit 4:2:2. Αυτή είναι μια προδιαγραφή χωρίς νόημα για τους καταναλωτές, αλλά είναι μια προδιαγραφή που κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη για τους επαγγελματίες βίντεο που πρέπει να κάνουν διόρθωση χρώματος ή σύνθεση πράσινης οθόνης κατά τη μετα-παραγωγή.

Από την Panasonic, μία από τις κορυφαίες υβριδικές φωτογραφικές μηχανές υψηλής ποιότητας είναι η Lumix S5 IIX, η οποία διαθέτει αισθητήρα πλήρους κάδρου, απίστευτη ενσωματωμένη σταθεροποίηση, βελτιωμένη αυτόματη εστίαση σε σχέση με άλλες κάμερες Panasonic και τη δυνατότητα τραβήξτε βίντεο 5,8K pro-res.

Η Canon προσφέρει επίσης κάμερες χωρίς καθρέφτη πλήρους καρέ που απευθύνονται σε επαγγελματίες βίντεο. Μια δημοφιλής, προσιτή, αρχικής κατηγορίας κάμερα για vlogger είναι η Canon EOS M50, ένα μοντέλο APS-C χωρίς καθρέφτη. Μπορεί να τραβήξει βίντεο 4K με ταχύτητα 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αλλά επειδή κόβει το καρέ σε αυτή την ανάλυση, είναι πιο κατάλληλο για λήψη σε μη περικοπές 1080p.

Η θήκη για βιντεοκάμερες

Οι βιντεοκάμερες διατίθενται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και σημείων τιμής, αλλά σε γενικές γραμμές, έχετε έναν παράγοντα μορφής και άλλες δυνατότητες ειδικά σχεδιασμένες για βίντεο:

  • Σε αντίθεση με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, είναι σχεδιασμένες να συγκρατούνται για συνεχή λήψη.
  • Έχουν φακούς μακρύ ζουμ, συνήθως 20x ή περισσότερο.
  • Τείνουν να είναι καλύτερα για εγγραφή ήχου, ακόμη και με ενσωματωμένο μικρόφωνο.
  • Ταιριάζουν καλύτερα σε μεγάλες ηχογραφήσεις.
  • Τα χειριστήρια βίντεο είναι πιο εύκολα προσβάσιμα.
  Ασχοληθείτε περισσότερο χρησιμοποιώντας την επιχειρηματική επικοινωνία Vonage

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές βιντεοκάμερων περιλαμβάνουν τις Canon, JVC, Panasonic και Sony, οι οποίες προσφέρουν μοντέλα σε ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών και τιμών. Σε σχετικά προσιτή τιμή, μπορείτε να αποκτήσετε συμπαγή βασικά μοντέλα με οπτικό ζουμ, σταθεροποίηση εικόνας και ανάλυση ποιότητας HD.

Αναμένετε να πληρώσετε περισσότερα για ένα μοντέλο με ανάλυση 4K. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις προσφορές αυτών των εταιρειών στον οδηγό μας για τις καλύτερες βιντεοκάμερες για χομπίστες βίντεο.

Ακόμη και με βιντεοκάμερες μεσαίας κατηγορίας, οι αισθητήρες εικόνας είναι πολύ μικρότεροι από αυτούς σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές παρόμοιας τιμής, συνήθως λιγότερο από μία ίντσα. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα του βίντεο εάν φωτογραφίζετε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επιπλέον, η κυριαρχία των καμερών χωρίς καθρέφτη πρώτης και υβριδικής κάμερας έχει αφήσει πίσω τις περισσότερες βιντεοκάμερες σε όλες τις προδιαγραφές εκτός της εργονομίας και της ευκολίας χρήσης.

Στο υψηλότερο σημείο της αγοράς, θα βρείτε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κινηματογράφου, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για επαγγελματίες κινηματογραφιστές. Συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και βιντεοκάμερων. Ωστόσο, αυτά είναι απίστευτα ακριβά και σχεδόν πάντα υπερβολικά εκτός των σεναρίων ταινιών και τηλεοπτικών γυρισμάτων.

Για πιο μεσαίους χρήστες, οι μικρές κάμερες με προβολή και λήψη βίντεο, όπως η Sony ZV-1F, έχουν επίσης γίνει πιο πολλές. Αυτές συνήθως λειτουργούν περισσότερο σαν βιντεοκάμερες με ενσωματωμένο φακό, καλό ενσωματωμένο μικρόφωνο και δυνατότητες πρώτης λήψης βίντεο. Αλλά έχουν έναν παράγοντα μορφής που θυμίζει περισσότερο τις κάμερες χωρίς καθρέφτη – γενικά είναι και κάμερες χωρίς καθρέφτη, απλώς χωρίς εναλλάξιμους φακούς.

Οι κάμερες δράσης έχουν επίσης αποκτήσει ατμό. Η GoPro είναι η πιο δημοφιλής μάρκα, αλλά μας αρέσει επίσης το Insta360 One R 1-Inch Edition, με την ανάλυση βίντεο 5,3K και τον φακό που κατασκευάζει η Leica.

Mirrorless εναντίον DSLR εναντίον βιντεοκάμερας: Ποια είναι η ετυμηγορία;

Όπως συμβαίνει με τόσες άλλες αποφάσεις αγοράς, η επιλογή εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σας και το τι σκοπεύετε να κάνετε με την κάμερα. Εάν το μόνο που θέλετε πραγματικά να κάνετε είναι να τραβήξετε βίντεο και να το κάνετε απλά, μια βιντεοκάμερα μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημά σας, υπό την προϋπόθεση ότι οι προδιαγραφές της βιντεοκάμερας καλύπτουν τις ανάγκες σας, όπως η ανάλυση 4K.

Εάν θέλετε την ευελιξία της λήψης περιστασιακών στατικών φωτογραφιών ή εάν σκοπεύετε να τραβήξετε βίντεο σε δύσκολες συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τότε μια κάμερα χωρίς καθρέφτη είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή. Οι περισσότεροι vlogger που τείνουν να φωτογραφίζουν σε εσωτερικούς χώρους φαίνεται επίσης να προτιμούν τις κάμερες χωρίς καθρέφτη.

Οι κάμερες χωρίς καθρέφτη έχουν κάνει επίσης σημαντικά άλματα στις προδιαγραφές όσον αφορά το βίντεο ούτως ή άλλως, οπότε ακόμα κι αν σκοπεύετε κυρίως να τραβήξετε βίντεο, θα πρέπει πιθανώς να ερευνήσετε πρώτα τις κάμερες χωρίς καθρέφτη.