Ποιο είναι το καλύτερο για ένα DIY NAS;

Βασικά Takeaways

  • Το OMV είναι απλό για λειτουργίες NAS και εύκολες ενημερώσεις και είναι καλύτερο για απλές ρυθμίσεις NAS.
  • Το TrueNAS προσφέρει περισσότερες δυνατότητες, πολυπλοκότητα και βελτιωμένη διεπαφή, ενώ είναι εξαιρετικό για τη συνολική διαχείριση δεδομένων.
  • Το Unraid ξεχωρίζει με μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή, επιπλέον δυνατότητες και ευέλικτη διαχείριση αποθηκευτικού χώρου, αλλά κοστίζει 59-129 $.

Ο χώρος αποθήκευσης που συνδέεται με το δίκτυο (NAS) είναι εξαιρετικός εάν θέλετε να μοιράζεστε δεδομένα, περιεχόμενο ή με άλλον τρόπο με υπολογιστές μέσω ενός τοπικού δικτύου (ή ακόμα και του Διαδικτύου!). Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας NAS εάν έχετε έναν εφεδρικό υπολογιστή τριγύρω.

Εάν το να κάνετε το δικό σας NAS φαίνεται πολύ περίπλοκο, μπορείτε πάντα να αγοράσετε ένα κουτί NAS εκτός ραφιού για να γλιτώσετε από την ταλαιπωρία να επιλέξετε ένα λειτουργικό σύστημα NAS και να ρυθμίσετε τα πάντα. Απλώς σύρετε τους σκληρούς σας δίσκους και θα είστε έτοιμοι. Ωστόσο, αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας NAS, θα πρέπει να κάνετε κάποιες δύσκολες επιλογές.

Ενώ μπορεί να είναι εύκολο να αποφασίσετε για το υλικό, με επιλογές όπως το OpenMediaVault (OMV), το TrueNAS CORE και το Unraid, υπάρχει μεγάλη ποικιλία όταν αποφασίζετε για το λειτουργικό σας σύστημα DIY NAS.

Όσον αφορά τις βασικές δυνατότητες, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των τριών λειτουργικών συστημάτων, αλλά εδώ είναι μια γρήγορη σύγκριση του πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε λειτουργικό σύστημα NAS. Εκτός από τον βασικό τους ρόλο ως λειτουργικό σύστημα NAS, και τα τρία προσφέρουν χαρακτηριστικά που μπορεί να σας κάνουν να επιλέξετε το ένα από το άλλο.

OpenMediaVault

Πυρήνας TrueNAS

Unraid

Βασικό ΛΣ

Debian Linux

FreeBSD

Linux Slackware

Υποστηριζόμενα συστήματα αρχείων

GPT, EXT3, EXT4, XFS, JFS και Btrfs

ZFS

XFS, ZFS, Btrfs και ReiserFS

Ασφάλεια δεδομένων

Προσφέρει υποστήριξη λογισμικού RAID (δεν απαιτείται ελεγκτής ή κάρτα RAID)

Προσφέρει υποστήριξη λογισμικού RAID (δεν απαιτείται ελεγκτής ή κάρτα RAID)

Χρησιμοποιεί ένα σύστημα που βασίζεται σε ισοτιμία αντί για RAID

Ελάχιστες Απαιτήσεις Υλικού

Οποιοσδήποτε επεξεργαστής x86, x64 ή συμβατός με ARM, 1 GB RAM, 4 GB αποθηκευτικός χώρος.

Επεξεργαστής Intel 64-Bit ή AMD x86 ή x64 2 πυρήνων, 8GB RAM, μονάδα εκκίνησης SSD 16GB, τουλάχιστον δύο μονάδες αποθήκευσης.

Επεξεργαστής με δυνατότητα 64 bit που λειτουργεί στο 1 GHz ή υψηλότερο, 4 GB RAM, τουλάχιστον δύο μονάδες αποθήκευσης

Τιμολόγηση

Ελεύθερος

Ελεύθερος

$59 για το Basic, $89 για το Plus και $129 για το Pro. Μία φορά αγορά

Ενώ τόσο το OMV όσο και το TrueNAS Core μπορούν να φιλοξενήσουν VM, το Unraid έχει πολλά χαρακτηριστικά που αφήνουν και τα δύο στη σκόνη. Όχι μόνο μπορείτε να φιλοξενήσετε κοντέινερ Docker στο Unraid χωρίς πρόσθετη διαμόρφωση, αλλά μπορείτε επίσης να εκτελέσετε ιδιωτικούς διακομιστές παιχνιδιών, να ρυθμίσετε το WireGuard (μια δυνατότητα που προσφέρει επίσης το TrueNAS CORE), να αυτοματοποιήσετε την κωδικοποίηση πολυμέσων, να δημιουργήσετε έναν διακομιστή λήψης, κωδικοποίησης και ροής και πολύ περισσότερο.

  Πώς να παρακολουθείτε τις μετοχές με τα Φύλλα Google

Ωστόσο, εάν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι περισσότερο από ένα απλό NAS ή να δημιουργήσετε ένα εργαστήριο στο σπίτι, το Unraid είναι το λειτουργικό σύστημα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, με την προϋπόθεση ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από την εφάπαξ χρέωση. Εάν δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το Unraid είναι η απόλυτη λύση NAS για το σπίτι. Το OMV και το TrueNAS Core εξακολουθούν να είναι εξαιρετικές επιλογές για ένα βασικό NAS, παρέχοντας πρόσθετη λειτουργικότητα.

Τώρα, αυτή είναι η κορυφαία γραμμή. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις διαφορές μεταξύ κάθε λειτουργικού συστήματος NAS.

Απαιτήσεις υλικού και συμβατότητα

  • Η OMV απαιτεί οποιονδήποτε επεξεργαστή x86, x64 ή συμβατό με ARM με 1 GB RAM και ελάχιστο χώρο αποθήκευσης 4 GB.
  • Το TrueNAS CORE δεν υποστηρίζει επεξεργαστές συμβατούς με ARM και απαιτεί τουλάχιστον 2-Core επεξεργαστή Intel 64-Bit ή AMD x86 ή x64, 8GB RAM, 16GB συσκευή εκκίνησης SSD και τουλάχιστον δύο μονάδες αποθήκευσης ίδιου μεγέθους.
  • Το Unraid είναι ένα λειτουργικό σύστημα χαμηλής ζήτησης που απαιτεί μόνο έναν επεξεργαστή με δυνατότητα 64 bit που λειτουργεί στο 1 GHz ή υψηλότερο, τουλάχιστον 4 GB RAM και δύο μονάδες αποθήκευσης για να διασφαλιστεί η υποστήριξη ισοτιμίας.

Να θυμάστε ότι αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις υλικού στην τεκμηρίωση του λειτουργικού συστήματος και ότι τα χιλιόμετρα σας ενδέχεται να διαφέρουν. Επιπλέον, αυτές είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές. Μπορείτε να εγκαταστήσετε καθένα από αυτά τα λειτουργικά συστήματα NAS σε πολύ καλύτερο υλικό.

slawomir.gawryluk/Shutterstock

Κάθε λειτουργικό σύστημα NAS μπορεί να τρέξει σε οτιδήποτε, από παλιό φορητό υπολογιστή έως διακομιστές εταιρικής ποιότητας. Ωστόσο, το Unraid και το TrueNAS CORE προσφέρουν καλύτερη συμβατότητα με μηχανήματα ανώτερης ποιότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το OMV δεν θα εκτελείται σε διακομιστή. Απλώς δεν θα μπορείτε να εξαγάγετε τόσα πολλά από το μηχάνημα όσο όταν εκτελείτε το TrueNAS CORE ή το Unraid.

Ως προειδοποίηση, αντιμετώπισα προβλήματα εγκατάστασης με τη δωρεάν δοκιμή του Unraid στο μηχάνημά μου, η οποία ικανοποιούσε εύκολα τις απαιτήσεις υλικού. Φροντίστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας σε περίπτωση που αλλάξετε λειτουργικό σύστημα σε ένα ζωντανό NAS, καθώς προβλήματα κατά την εγκατάσταση ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το μηχάνημά σας, ειδικά εάν κάνετε εναλλαγή από ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε RAID σε ένα λειτουργικό σύστημα ισοτιμίας, όπως είναι το περίπτωση με το Unraid. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, νου.

Διαχείριση αποθήκευσης και βοηθητικά προγράμματα συστήματος

OMV

OpenMediaVault

  Διορθώστε το σφάλμα Microsoft Store 0x80246019

Το OMV είναι το πιο βασικό από τα τρία. Βασίζεται στο Debian Linux και διαθέτει μια απλή σελίδα διαχείρισης που βασίζεται στον ιστό από την οποία μπορείτε να αλλάξετε τον αποθηκευτικό χώρο του δικτύου σας. Τούτου λεχθέντος, η απλότητα της OMV σημαίνει επίσης ότι η ενημέρωση χάρη στη διαχείριση πακέτων του Debian είναι ευκολότερη. Υπάρχει υποστήριξη για πολλούς χρήστες, προγραμματισμένες εργασίες, ένα σύστημα πιστοποιητικών, ακόμη και ένα σύστημα πρόσθετων για πρόσθετη λειτουργικότητα.

Όσον αφορά τις δυνατότητες διαχείρισης αποθήκευσης της OMV, λαμβάνετε υποστήριξη για κατατμήσεις GPT και όλα τα μεγάλα συστήματα αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των EXT3, EXT4, XFS, JFS και Btrfs. Το Btrfs επιτρέπει επίσης τη διαχείριση στιγμιότυπων και τον αυτόματο προγραμματισμό εργασιών καθαρισμού και ελέγχου σφαλμάτων.

Πυρήνας TrueNAS

TrueNAS

Στη συνέχεια, η σκάλα είναι το TrueNAS. Χρησιμοποιεί το FreeBSD ως βάση και χρησιμοποιεί το σύστημα αρχείων OpenZFS της iXsystems. Έχετε μια ελαφρώς πιο όμορφη διεπαφή ιστού με περισσότερα στοιχεία ελέγχου από το OMV. Όπως θα περίμενε κανείς, μπορείτε να προγραμματίσετε εργασίες και εργασίες Cron, να εκτελέσετε σενάρια κελύφους και να προσθέσετε πρόσθετα για οποιαδήποτε πρόσθετη λειτουργικότητα. Λαμβάνετε επίσης απεριόριστα στιγμιότυπα, σημεία ελέγχου πισίνας, απομακρυσμένη και τοπική αναπαραγωγή και κλώνους αποδοτικούς για το χώρο.

Οι ενημερώσεις παρέχονται μέσω ενός συστήματος ενημέρωσης εντός υπηρεσίας. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με την εκτέλεση μιας απλής εντολής τερματικού, αλλά είναι ένας βολικός τρόπος ενημέρωσης του λειτουργικού συστήματος ανεξάρτητα. Μπορείτε επίσης να λάβετε Single Sign-on (SSO) και διαχείριση δεδομένων.

Unraid

Unraid

Το Unraid παρέχει όλες τις προαναφερθείσες δυνατότητες, εκτός από μια πολύ καλύτερη και εύκολη στην πρόσβαση διεπαφή. Βασίζεται στο Linux Slackware και υποστηρίζει συστήματα αρχείων XFS, ZFS, Btrfs και ReiserFS. Επιπλέον, το Unraid μπορεί να διαχειριστεί μια σειρά μονάδων δίσκου με τη δυνατότητα προσθήκης επιπλέον δίσκων αργότερα χωρίς να απαιτείται επαναδιαμόρφωση. Λάβετε επίσης υποστήριξη για την εκτέλεση κοντέινερ και εικονικών μηχανών Docker εκτός συσκευασίας.

Ασφάλεια δεδομένων

Η OMV προσφέρει υποστήριξη λογισμικού RAID για ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας δεδομένων. Μπορείτε να ορίσετε προσαρμοσμένα όρια ανά τόμο, να δημιουργήσετε λίστες ελέγχου πρόσβασης (ACL) και να διαχειριστείτε τον τρόπο κοινής χρήσης του NAS σας με άλλους υπολογιστές. Υπάρχουν επίσης πολλά εργαλεία παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων των Syslog και Watchdog, και μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μέσω email εάν θέλετε. Έχουμε ήδη καλύψει τι είναι το RAID και πώς λειτουργεί σε περίπτωση που χρειάζεστε ανανέωση. Το λογισμικό RAID δεν απαιτεί εξειδικευμένες κάρτες ή ελεγκτές RAID, επομένως είναι επίσης πιο εύκολο να εφαρμοστεί.

Το TrueNAS CORE χρησιμοποιεί επίσης RAID. Ωστόσο, προσφέρει επίσης αυτοκρυπτογραφημένες μονάδες δίσκου, κρυπτογράφηση δεδομένων, κρυπτογραφημένη αναπαραγωγή και υποστήριξη WireGuard και OpenVPN. Τέλος, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας ACL και να φιλτράρετε διευθύνσεις IP για να διασφαλίσετε ότι ένα μη εξουσιοδοτημένο μέρος δεν έχει πρόσβαση στο NAS σας. Ενώ έχετε υποστήριξη τόσο για το RAID υλικού όσο και για το λογισμικό εδώ, η χρήση RAID υλικού αποθαρρύνεται έντονα με συστήματα αρχείων που βασίζονται σε ZFS.

  9 δημοφιλείς γλώσσες δέσμης ενεργειών που πρέπει να γνωρίζετε ως προγραμματιστής ή Sysadmin

Το Unraid δεν χρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνολογίες που βασίζονται σε RAID, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εξισορροπήσετε εκ νέου τα υπάρχοντα δεδομένα μόλις προσθέσετε περισσότερες μονάδες δίσκου. Αντίθετα, το Unraid χρησιμοποιεί ένα σύστημα που βασίζεται στην ισοτιμία, που σημαίνει ότι μπορείτε να συνδυάσετε και να ταιριάξετε δίσκους διαφορετικών ταχυτήτων και χωρητικοτήτων. Το σύστημα βασίζεται γύρω στο 0 ή το 1 σε κάθε στοιχισμένο μπλοκ δίσκου στις τρέχουσες χρησιμοποιούμενες μονάδες αποθήκευσης, με το αποτέλεσμα να είναι είτε μονό είτε ζυγό. Αυτό επιτρέπει στο Unraid να υπολογίζει τυχόν χαμένα δεδομένα ανεξάρτητα από τον αριθμό των μονάδων δίσκου.

Τιμολόγηση

  • Το OMV και το TrueNAS CORE είναι ανοιχτού κώδικα και είναι εντελώς δωρεάν στη χρήση.
  • Το Unraid κοστίζει 59 $ για το Βασικό πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει έως και έξι μονάδες αποθήκευσης, 89 $ για το πρόγραμμα Plus, το οποίο υποστηρίζει έως και 12 μονάδες δίσκου και 129 $ για το πρόγραμμα Pro, το οποίο υποστηρίζει απεριόριστες μονάδες δίσκου.

Ευτυχώς, πρόκειται για μια εφάπαξ αγορά, οπότε αν αποφασίσετε να πάτε για το Unraid, πρέπει να ξοδέψετε μόνο μία φορά, τουλάχιστον για το λογισμικό. Τούτου λεχθέντος, εάν θέλετε να πειραματιστείτε πρώτα με το Unraid, μπορείτε να δοκιμάσετε οποιοδήποτε από τα σχέδια δωρεάν για έως και 30 ημέρες χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό χαρακτηριστικών.

OMV εναντίον TrueNAS εναντίον Unraid: Ποιο να επιλέξετε;

Συνολικά, εάν θέλετε μια γρήγορη και απλή εγκατάσταση NAS χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία που σας επιτρέπει να εργαστείτε με το Debian, το OMV είναι ο καλύτερος τρόπος. Αν θέλετε να επαναχρησιμοποιήσετε μια συσκευή ARM (όπως ένα Raspberry Pi) ως NAS, το OMV είναι η μόνη σας επιλογή. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι λόγω της απλότητάς του, το σύνολο χαρακτηριστικών του περιορίζεται πέρα ​​από τις βασικές του δυνατότητες ως λειτουργικό σύστημα NAS.

Το TrueNAS CORE φτάνει στο γλυκό σημείο εδώ και παρέχει περισσότερες δυνατότητες και καλύτερη διεπαφή σε βάρος του να είναι ελαφρώς πιο περίπλοκο. Εάν είστε πρόθυμοι να ξοδέψετε χρόνο και προσπάθεια, μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή, ειδικά αν σκεφτείτε ότι είναι δωρεάν στη χρήση.

Θα συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε το Unraid μόνο εάν έχετε μια τρέχουσα χρήση για αυτό. Είναι μια εξαιρετική επιλογή και καλύτερη από το OMV και το TrueNAS CORE σχεδόν από κάθε άποψη. Ωστόσο, το λειτουργικό σύστημα μπορεί να είναι υπερβολικό για όσους θέλουν να φιλοξενήσουν ένα απλό NAS, ειδικά όταν συνυπολογίζετε την εφάπαξ χρέωση εκτός από όλα τα χρήματα που θα ξοδέψετε για το υλικό NAS.

Είναι καλύτερο να δοκιμάσετε και τα τρία λειτουργικά συστήματα για να προσδιορίσετε ποιο είναι καλύτερο για εσάς. Το Unraid μπορεί να φαίνεται ωραίο στη χρήση, αλλά αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την εκτενή λίστα χαρακτηριστικών του, ίσως να είστε καλύτερα με κάτι πιο απλό και ελαφρύ, όπως το TrueNAS CORE ή το OMV.