Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Chromecast και του Google TV;

Όσον αφορά την επωνυμία, η Google δεν είναι η καλύτερη για την εξάλειψη της σύγχυσης. Οι γραμμές μεταξύ των προϊόντων ροής της εταιρείας έγιναν ακόμη πιο θολές με την εισαγωγή του Chromecast με Google TV. Λοιπόν, ποια ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ του Chromecast και του Google TV; Ας το αναλύσουμε!

Το χάος που είναι το Google Home και το Nest είναι μόνο ένα παράδειγμα σύγχυσης της επωνυμίας της Google, αλλά τα προϊόντα πολυμέσων ροής της μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα. Υπάρχει Google TV έναντι Android TV, Android TV έναντι Chromecast και τώρα Chromecast έναντι Google TV. Ναι!

Τι είναι το Chromecast;

Το Chromecast είναι το όνομα της Google για τη σειρά των dongle πολυμέσων ροής. Συνήθως, αυτές οι συσκευές δεν περιλαμβάνουν φυσικά τηλεχειριστήρια. Αντίθετα, απλώς τα συνδέετε στη θύρα HDMI μιας τηλεόρασης για να λαμβάνετε περιεχόμενο από μια κινητή συσκευή.

Αυτό είναι που κάνει ένα Chromecast Chromecast: το τηλέφωνο, το tablet ή ο υπολογιστής σας είναι ουσιαστικά το “απομακρυσμένο”. Δεν υπάρχει διεπαφή στην τηλεόραση στην οποία μπορείτε να πλοηγηθείτε. είναι απλώς ένας κενός καμβάς που περιμένει να λάβει περιεχόμενο από άλλη συσκευή.

Για να το κάνετε αυτό, πατήστε ή κάντε κλικ στο εικονίδιο Cast (εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα) σε μια εφαρμογή για κινητά ή ένα πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί μια λίστα συσκευών στις οποίες μπορείτε να κάνετε μετάδοση, συμπεριλαμβανομένου του Chromecast σας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Picture-in-Picture του Chrome για αναπαραγωγή τοπικών βίντεο

Μπορείτε να μεταδώσετε βίντεο, προβολές διαφανειών, μουσική ή ακόμα και καθρέφτη οθόνης. Αυτό γίνεται εφικτό από ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται “Google Cast”. Όχι μόνο το Google Cast μπορεί να στείλει βίντεο ροής σε ένα Chromecast dongle που είναι συνδεδεμένο σε τηλεόραση, αλλά είναι και αυτό που στέλνει μουσική στα έξυπνα ηχεία Google Nest.

Ο όρος “Google Cast” αναφέρεται μόνο στο πρωτόκολλο και όχι στα καταναλωτικά προϊόντα. Οι συσκευές που διαθέτουν την τεχνολογία Google Cast διατίθενται στην αγορά ως με “ενσωματωμένο Chromecast”.

Αυτό μας φέρνει στο συγκεχυμένο όνομα Chromecast με Google TV. Δεν είναι πραγματικά Chromecast με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω. Αντιθέτως, περιλαμβάνει ένα φυσικό τηλεχειριστήριο και μια πραγματική διεπαφή στην τηλεόραση. Μπορεί, ωστόσο, να εξακολουθεί να λαμβάνει περιεχόμενο που μεταδίδετε από άλλη συσκευή.

Τι είναι το Google TV;

Εν ολίγοις, το Google TV είναι το Android TV για τηλεοράσεις. Οι συσκευές Android TV, οι αποκωδικοποιητές και οι τηλεοράσεις διαθέτουν Android 9 ή μεταγενέστερη έκδοση, ενώ το Google TV είναι ενσωματωμένο σε Android 10+.

Σε αντίθεση με το Chromecast χωρίς συσκευές Google TV που καλύψαμε παραπάνω, το Google TV προσφέρει μια πιο παραδοσιακή διεπαφή Smart TV. Εφαρμογές, παιχνίδια, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες εμφανίζονται σε μια Αρχική οθόνη στην οποία μπορείτε να πλοηγηθείτε με το τηλεχειριστήριο που περιλαμβάνεται (ή μια απομακρυσμένη εφαρμογή).

  Πώς να εκκινήσετε το Chrome σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης από μια συντόμευση επιφάνειας εργασίας

Όπως και στα τηλέφωνα και τα tablet Android, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Google Play Store στο Google TV. Οι περισσότερες από τις δημοφιλείς υπηρεσίες ροής είναι διαθέσιμες σε συσκευές Google TV, όπως και πολλά παιχνίδια.

Αυτή είναι η κύρια διαφορά μεταξύ του Chromecast και του Google TV: Το Chromecast δεν έχει εφαρμογές (απλώς λαμβάνει περιεχόμενο). Το Google TV είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα που μπορεί να τρέξει εφαρμογές και παιχνίδια.

Το Chromecast με Google TV περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο.

Θα βρείτε επίσης το “ενσωματωμένο Chromecast” που αναφέρθηκε προηγουμένως σε συσκευές Google TV. Το τηλεχειριστήριο και η αρχική οθόνη προορίζονται να είναι η κύρια μέθοδος πλοήγησης. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να μεταδώσετε περιεχόμενο από το τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή σας.

Το Chromecast με το Google TV ακούγεται μπερδεμένο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ λογικό. Οι συσκευές Google TV είναι ουσιαστικά Chromecast επειδή μπορούν να λαμβάνουν περιεχόμενο που μεταδίδετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η μόνη διαφορά είναι ότι έχετε επίσης τη διεπαφή Google TV.

Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Το αν θα πρέπει να αποκτήσετε Chromecast ή Google TV εξαρτάται από το τι κάνετε στην τηλεόρασή σας. Ωστόσο, οι γραμμές μεταξύ των δύο γίνονται όλο και πιο θολές.

Το Chromecast είναι ένας απλός, οικονομικός τρόπος για να μετατρέψετε οποιαδήποτε τηλεόραση με θύρα HDMI σε έξυπνη τηλεόραση. Είναι επίσης εξαιρετικό για περιστασιακή προβολή. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν Chromecast σε μια δευτερεύουσα είσοδο για να συμπληρώσουν ένα κουτί καλωδίου.

  Πώς να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη λήψη πολλών αρχείων στο Chrome

Τα Chromecast είναι επίσης βολικά για πάρτι ή ομάδες, επειδή οποιοσδήποτε μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο Wi-Fi και να μεταδώσει περιεχόμενο στην τηλεόρασή σας. Πολλές εφαρμογές περιλαμβάνουν επίσης μια λειτουργία ουράς, ώστε οι χρήστες να μπορούν να προσθέτουν βίντεο σε μια λίστα και, στη συνέχεια, να τα παρακολουθούν με τη σειρά.

Το Google TV είναι καλύτερο αν προτιμάτε μια πιο «αναπαυτική» εμπειρία, επειδή μπορείτε να περιηγηθείτε στις υπηρεσίες σας με ένα τηλεχειριστήριο. Η αρχική οθόνη είναι επίσης γεμάτη συστάσεις, γεγονός που καθιστά εύκολη τη γρήγορη εκκίνηση ταινιών ή τηλεοπτικών εκπομπών.

Αυτές οι συσκευές τείνουν να είναι πιο ισχυρές από τα dongles Chromecast. Μπορείτε να κάνετε πράγματα όπως πλευρική φόρτωση εφαρμογών, να αλλάξετε την προφύλαξη οθόνης, να παρακολουθήσετε τηλεόραση over-the-air και να συνδέσετε ελεγκτές παιχνιδιών. Γενικά, μπορούν απλώς να κάνουν πολλά περισσότερα.

Η τιμή είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε. Ευτυχώς, εδώ είναι που οι δυο τους έχουν έρθει πιο κοντά. Τα Chromecast ήταν παραδοσιακά πολύ φθηνότερα, κυμαίνονταν γύρω στα 30 $, ενώ οι συσκευές Android TV κοστίζουν 100 $ ή περισσότερο.

Σε αυτό το γράψιμο, ωστόσο, το Το Chromecast με Google TV κοστίζει 50 $, κάνοντας αυτό το χάσμα τιμών πολύ μικρότερο.

Επομένως, εάν το κύριο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι η μετάδοση ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα Chromecast. Αν θέλετε ικανότητες μετάδοσης και ένα μενού στην οθόνη που μπορείτε να πλοηγηθείτε, θέλετε το Google TV.