Οι 6 καλύτερες εφαρμογές παρακολούθησης συστήματος για Linux

Βασικά Takeaways

  • Το GNOME System Monitor είναι μια προεπιλεγμένη οθόνη συστήματος σε δημοφιλή περιβάλλοντα επιτραπέζιου υπολογιστή Linux, παρέχοντας πληροφορίες χρήσης CPU, RAM και δικτύου μαζί με έναν διαχειριστή εργασιών.
  • Το Plasma System Monitor είναι μια προσαρμόσιμη εναλλακτική λύση στο GNOME System Monitor, που προσφέρει περισσότερες πληροφορίες και τη δυνατότητα εξατομίκευσης της οθόνης.
  • Το Resources είναι μια οπτικά ελκυστική οθόνη συστήματος για το GNOME που διαχωρίζει τις εκτελούμενες εφαρμογές από τις διεργασίες και επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό και το κλείσιμο εφαρμογών που δεν συμπεριφέρονται σωστά.

Το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας σας συνοδεύεται από μια εφαρμογή παρακολούθησης συστήματος για να σας βοηθήσει να γνωρίζετε πόση μνήμη, CPU κ.λπ. χρησιμοποιούν οι εφαρμογές σας. Αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική στη θέση της; Και μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσες επιλογές υψηλής ποιότητας υπάρχουν εκεί έξω.

Όπως τα περισσότερα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, το GNOME διαθέτει τη δική του οθόνη παρακολούθησης συστήματος. Εφόσον το GNOME είναι η προεπιλογή στο Ubuntu, στο Fedora και στις περισσότερες σημαντικές εκδόσεις του Linux, αυτή είναι η οθόνη που είναι πιο πιθανό να συναντήσετε.

Για πολλούς ανθρώπους, ίσως για τους περισσότερους, η οθόνη παρακολούθησης συστήματος GNOME είναι αρκετά καλή. Σε τελική ανάλυση, η εφαρμογή εμφανίζει πόσο χρησιμοποιείτε κάθε μια από τις CPU του υπολογιστή σας και πόση μνήμη RAM είναι κατειλημμένη, παράλληλα με τη χρήση swap. Δείχνει επίσης πόσα δεδομένα αφαιρείτε από τον ιστό.

Η καρτέλα “Διαδικασίες” εμφανίζει τις τρέχουσες διεργασίες σας, τις οποίες μπορείτε να αναγκάσετε να τερματίσετε εάν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή είναι παγωμένη και δεν ανταποκρίνεται.

Αυτές είναι οι εργασίες που αναμένεται να εκτελέσει μια οθόνη συστήματος και μπορείτε να περιμένετε να τις χειριστεί και κάθε μία από τις εναλλακτικές.

Εάν έχετε αγοράσει ένα Steam Deck, τότε είστε χρήστης Linux που δεν θα συναντήσει το GNOME System Monitor out of the box.

  4 καλύτερες διανομές Linux για εγκατάσταση σε Google Chromebook

Αυτό συμβαίνει επειδή η λειτουργία επιφάνειας εργασίας του Steam Deck χρησιμοποιεί αντί αυτού την επιφάνεια εργασίας KDE Plasma. Έτσι, όταν αρχίσετε να ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση στη Διαχείριση εργασιών των Windows, θα συναντήσετε την οθόνη Plasma System Monitor στη θέση της.

Η οθόνη του συστήματος του KDE εμφανίζει περισσότερες πληροφορίες από αυτή του GNOME, αλλά αυτό είναι μόνο μέρος του τι κάνει την εφαρμογή εξαιρετική. Εφόσον πρόκειται για λογισμικό KDE, μπορείτε να το προσαρμόσετε.

Το Plasma System Monitor σάς δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε υπάρχουσες σελίδες ή να δημιουργήσετε τις δικές σας, ώστε να αποφασίσετε τι είδους πληροφορίες μπορείτε να δείτε. Αυτός είναι ένας βαθμός ελευθερίας και ευελιξίας που απλά δεν βλέπετε στα περισσότερα εργαλεία γραφικών, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα.

Περιττό να πούμε ότι η οθόνη Plasma System είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Εάν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε το Linux στον υπολογιστή σας, αλλά θέλετε να απομακρυνθείτε από το KDE Plasma, μπορείτε ακόμα να εγκαταστήσετε το Plasma System Monitor στο GNOME ή σε άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας.

Πολλές από τις σύγχρονες, συναρπαστικές προσεγγίσεις των οθονών συστήματος για Linux στοχεύουν επί του παρόντος στο GNOME. Το “Resources” είναι μια εφαρμογή που περιλαμβάνει τη σχεδίαση πλαϊνής γραμμής πλήρους ύψους που εισήχθη στο GNOME 45 μαζί με άλλες αλλαγές, όπως μια νέα ένδειξη δραστηριοτήτων. Μπορείτε να βρείτε το νέο στυλ στον προεπιλεγμένο διαχειριστή αρχείων και στην εφαρμογή ρυθμίσεων συστήματος, μαζί με μερικά άλλα.

Η εμφάνιση από μόνη της είναι ένας επιτακτικός λόγος για να μεταβείτε στους Πόρους, καθώς η Παρακολούθηση Συστήματος GNOME φαίνεται λίγο μακριά στο δόντι.

Δεν είναι όμως μόνο η εμφάνιση. Οι πόροι διαχωρίζουν τις τρέχουσες εφαρμογές από τις τρέχουσες διεργασίες. Αυτές είναι πληροφορίες για τις οποίες είναι πιο πιθανό να ενδιαφέρονται οι χρήστες επιτραπέζιων υπολογιστών, παρά οι διαχειριστές συστήματος που διαχειρίζονται διακομιστές ή έναν στόλο μηχανών.

  Πώς να εισάγετε φωτογραφίες σε Linux με το Shotwell

Οι Πόροι εμφανίζουν ονόματα εφαρμογών μαζί με το εικονίδιο της εφαρμογής τους, επομένως, αν έχετε μια εφαρμογή που δεν συμπεριφέρεται σωστά, είναι εύκολο να την βρείτε. Ένα κουμπί End Application εμφανίζεται επίσης ευδιάκριτα με κόκκινο χρώμα, ώστε να μπορείτε να δείτε γρήγορα πώς να κλείσετε το παγωμένο λογισμικό σας.

Ας υποθέσουμε ότι, όπως πολλοί χρήστες Linux, είστε ήδη εξοικειωμένοι με τα Microsoft Windows. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρώτη σας εκτέλεση με μια οθόνη συστήματος δεν είναι ούτε το εργαλείο του GNOME ούτε του KDE, αλλά η Διαχείριση εργασιών των Windows. Μπορείτε να εκτελέσετε αυτήν την εφαρμογή σε Linux; ΟΧΙ ακριβως. Αλλά το Mission Center είναι μάλλον αρκετά κοντά.

Το Mission Center εμφανίζει πληροφορίες στην ίδια διάταξη, χρησιμοποιώντας τα ίδια χρώματα, όπως το εργαλείο της Microsoft. Αλλά δεν είναι όλα αισθητικά. Ο Διαχειριστής εργασιών των Windows και ο έλεγχος αποστολής εμβαθύνουν τόσο στην CPU σας, εμφανίζοντας τον αριθμό των νημάτων, τις λαβές, τον χρόνο λειτουργίας και πολλά άλλα.

Τα προαναφερθέντα εργαλεία είναι αυτά που ανοίγετε, εκτελείτε μια εργασία, βλέπετε τις πληροφορίες που αναζητάτε και κλείνετε αμέσως. Μπορείτε να τα αφήσετε να τρέχουν στο παρασκήνιο αν θέλετε, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό για το οποίο έχουν σχεδιαστεί. Αλλά αν θέλετε να παρακολουθείτε την απόδοση του υπολογιστή σας, εκεί έρχονται οι οθόνες.

Το Monitorets είναι μια εφαρμογή που μοιάζει περισσότερο με widget. Εμφανίζει συνεχείς πληροφορίες σχετικά με τη CPU, τη GPU, τη RAM, το δίκτυο και άλλα σε ένα μικρό, διακριτικό παράθυρο. Η εφαρμογή έρχεται με μια αρκετά εκτεταμένη σειρά επιλογών.

Μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ ενός σκούρου και ανοιχτού θέματος, να επιλέξετε μια οριζόντια ή πλέγμα διάταξη αντί για την προεπιλεγμένη κατακόρυφη διάταξη και να αποφασίσετε εάν θέλετε να παρακολουθείτε τον χώρο αποθήκευσης και τις θερμοκρασίες για διάφορα μέρη του υπολογιστή σας.

Μπορείτε να αφήσετε το παράθυρο Monitorets να επιπλέει στο παρασκήνιο επειδή χρειάζεστε τακτική πρόσβαση στις πληροφορίες ή μπορείτε απλώς να το αφήσετε ανοιχτό επειδή είναι πολύ ωραίο να τις βλέπετε.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Cozy Audiobook Player σε Linux

Η γλώσσα σχεδιασμού του GNOME δεν είναι για όλους. Εάν δεν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ να έχετε μια εφαρμογή που συνδυάζεται με την υπόλοιπη επιφάνεια εργασίας σας, ίσως εκτιμήσετε την προσέγγιση που ακολουθεί το System Monitoring Center για την εμφάνιση πληροφοριών. Αντί για γραφικά, έχετε ένα κυκλικό μετρητή όπως το ταχύμετρο σε ένα αυτοκίνητο.

Τούτου λεχθέντος, αυτή η εφαρμογή δεν είναι ένα τέχνασμα. Κάθε μια από τις καρτέλες σας δίνει μια ματιά σε διαφορετικές πτυχές του τι κάνει τον υπολογιστή σας να ξεχωρίζει. Εκτός από την καρτέλα “Διαδικασίες”, η οποία παραθέτει διεργασίες όπως αυτές που βρίσκονται στο προεπιλεγμένο Monitor System GNOME, μπορείτε επίσης να δείτε τις πολλές διαφορετικές υπηρεσίες που εκτελούνται στον υπολογιστή σας. Πρόκειται για υπηρεσίες όπως bluetooth.service (Bluetooth) και cups.service (εκτύπωση).

Και αν χρειάζεται να γνωρίζετε τις προδιαγραφές του υπολογιστή σας, η καρτέλα «Σύστημα» παρέχει πληθώρα πληροφοριών πιο εις βάθος από ό,τι μπορεί να παρέχει το περιβάλλον του υπολογιστή σας.

Το Κέντρο Παρακολούθησης Συστήματος παρέχει πολλά δεδομένα, αλλά αν αυτό που θέλετε είναι να διατηρείτε το μετρητή ανοιχτό στην επιφάνεια εργασίας σας ανά πάσα στιγμή, τότε Μίνι οθόνη συστήματος είναι η έκδοση που αναζητάς. Προέρχεται από τον ίδιο προγραμματιστή, αλλά διατηρεί το παράθυρο της εφαρμογής συμπαγές, όπως ένα γραφικό στοιχείο.

Στο Linux, δεν χρειάζεστε μια γραφική εφαρμογή για να εκτελέσετε κάθε εργασία. Συχνά, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σε ένα τερματικό. Αυτό δεν είναι απλώς θέμα προτίμησης. Τα εργαλεία γραμμής εντολών μερικές φορές εμβαθύνουν πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε εφαρμογή γραφικών.

Εάν θέλετε πραγματικά να βουτήξετε στις εσωτερικές λειτουργίες του συστήματός σας, ίσως θέλετε να δείτε ένα από τα πολλά εργαλεία παρακολούθησης συστήματος του Linux που βασίζονται σε τερματικά.