Οι 5 καλύτερες Κυλιόμενες Κυλιόμενες Διανομές Linux που πρέπει να δοκιμάσετε

Εδώ και λίγο καιρό, το νέο πράγμα στο Linux είναι η “κυλιόμενη” κυκλοφορία. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι χρήστες προσελκύονται από αυτό το είδος κυκλοφορίας. Ορισμένοι χρήστες το βρίσκουν πολύ ενοχλητικό να περνούν από μια διαδικασία ενημέρωσης κάθε 6 έως 8 μήνες και προτιμούν να λαμβάνουν μικρές ενημερώσεις για πάντα. Οι κυλιόμενες διανομές Linux προσελκύουν επίσης πιο προχωρημένους χρήστες Linux που βρίσκουν ελκυστική την ιδέα να αποκτήσουν νεότερο, πιο ασταθές λογισμικό.

Λόγω αυτής της νέας τάσης, έχουν εμφανιστεί πολλές διανομές Linux κυλιόμενης κυκλοφορίας. Λοιπόν, ποια είναι τα καλύτερα για χρήση; Ας ανακαλύψουμε!

Πίνακας περιεχομένων

1. Arch Linux

Αν σας αρέσει η ιδέα να έχετε μια διανομή κυλιόμενης κυκλοφορίας, το Arch Linux είναι ένα από τα καλύτερα. Το Arch Linux δεν είναι η πρώτη διανομή Linux που επιτρέπει στους χρήστες να «χτίζουν από την αρχή». Τούτου λεχθέντος, η εφαρμογή του είναι ίσως μια από τις καλύτερες. Προσφέρει προ-μεταγλωττισμένα δυαδικά αρχεία για να βεβαιωθείτε ότι τα πακέτα εγκαθίστανται γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χάσετε χρόνο για να μεταγλωττίσετε λογισμικό με το χέρι, ένα προς ένα. Η δημιουργία από την αρχή σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν σχεδόν τα πάντα όταν πρόκειται για την επιφάνεια εργασίας τους.

Οι προγραμματιστές Arch δίνουν στους χρήστες τους τα πιο πρόσφατα και καλύτερα πακέτα το συντομότερο δυνατό, το συντομότερο δυνατό. Συχνά είναι από τους πρώτους που βλέπει μια νέα έκδοση πυρήνα Linux, μια νέα έκδοση του περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας του Gnome Shell κ.λπ.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας που μοιάζει με Mac στο Linux με το Timeshift

Επιπλέον, το Arch Linux διαθέτει το Arch Linux User Repository. Αυτό επιτρέπει σε κάθε χρήστη να δημιουργήσει ένα πακέτο και να το διανείμει ακόμα κι αν οι προγραμματιστές δεν το υποστηρίζουν. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό κάνει το Arch να έχει μία από τις ευρύτερες επιλογές λογισμικού σε όλο το Linux.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η διανομή έχει μια μικρή καμπύλη εκμάθησης, αλλά αν θέλετε να αποκτήσετε μια εξαιρετική διανομή κυλιόμενης κυκλοφορίας που δίνει έμφαση στην ταχύτητα και το νέο λογισμικό πάνω από όλα, το Arch είναι μια εξαιρετική επιλογή!

2. Gentoo

Το Gentoo είναι μακράν οι πιο διάσημες διανομές κυλιόμενων κυκλοφοριών μόνο με πηγή. Κάθε κομμάτι λογισμικού έχει κατασκευαστεί και μεταγλωττιστεί ειδικά για το λειτουργικό σύστημα, αντί να χρησιμοποιεί προκατασκευασμένα δυαδικά αρχεία. Κάνοντάς το με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν το λογισμικό κατά το χρόνο κατασκευής, ώστε να είναι πιο βελτιστοποιημένο.

Οι διανομές που βασίζονται σε πηγές είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το λειτουργικό σας σύστημα, δεν έχετε καθόλου μυαλό. Όπως το Arch Linux, το Gentoo έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από την αρχή και οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να προσαρμόσουν τα πάντα, από το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας μέχρι τον ίδιο τον πυρήνα του Linux.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του λειτουργικού συστήματος Gentoo είναι ο διαχειριστής πακέτων Portage και η εφαρμογή του “eBuilds”. Είναι απίστευτα ευέλικτο και επιτρέπει στους χρήστες να κρύβουν όσα πακέτα δεν θέλουν και να τα απομονώνουν από το σύστημα. Επιπλέον, επειδή όλα είναι κατασκευασμένα, παρόλο που είναι μια κυλιόμενη κυκλοφορία (κάτι συνήθως ασταθές), το Gentoo είναι αντ ‘αυτού, πολύ σταθερό.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το BleachBit σε Linux

Η καμπύλη εκμάθησης για αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι περίπου τόσο υψηλή όσο είναι, αλλά αν θέλετε πραγματικά να μάθετε τα πάντα για το Linux, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το να χρησιμοποιήσετε το Gentoo.

3. OpenSUSE Tumbleweed

Το Tumbleweed είναι η απάντηση για τους χρήστες του Suse που αγαπούν το YaST, το RPM και την υποκείμενη τεχνολογία του λειτουργικού συστήματος, αλλά πραγματικά αντιπαθούν πόσο αργό είναι το Leap. Με αυτήν τη διανομή, οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν τα πραγματικά πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει το Suse Linux (όπως μια σταθερή, όμορφη επώνυμη επιφάνεια εργασίας με ένα υπέροχο σύνολο προεπιλεγμένων εφαρμογών, ένα ισχυρό εργαλείο διαχείρισης GUI) χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε παλιές εκδόσεις του πυρήνα Linux και και τα λοιπά.

Ο μόνος ισχυρότερος λόγος για να εξετάσετε το OpenSUSE Tumbleweed για τις ανάγκες διανομής κυλιόμενων κυκλοφοριών Linux είναι αυτός: το Open Build System τους. Με το OBS, ο καθένας μπορεί εύκολα να μεταφέρει λογισμικό σε πολλαπλές διανομές Linux με απίστευτη ευκολία. Αυτό το κάνει έτσι ώστε η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών λογισμικού να θέλει να βρει τον δρόμο της προς το Tumbleweed.

Ένας άλλος σοβαρός λόγος για να εξετάσουμε αυτήν την κατανομή είναι ότι έχουν δύο τύπους διανομών. Οι άνθρωποι στο Suse επιτρέπουν στους χρήστες του να δοκιμάσουν το Tumbleweed ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ εύκολο να μεταπηδήσετε από ένα σταθερό σύστημα στο Tumbleweed ή να επιστρέψετε και να διατηρήσετε τα βασικά πράγματα που αγαπάτε.

4. Solus

Το λειτουργικό σύστημα Solus είναι σπάνιο: είναι μια κυλιόμενη διανομή Linux που είναι εγγενώς σταθερή. Αντί για την «αιμορραγία», επιλέγουν να προσφέρουν στους χρήστες τους φρέσκο, σταθερό λογισμικό το συντομότερο δυνατό. Αυτή η ιδέα έχει κάνει αυτό το λειτουργικό σύστημα τέλειο για να το προτείνουμε σε αρχάριους χρήστες Linux που θέλουν απλώς να σταματήσουν να περνούν από την ενοχλητική διαδικασία αναβάθμισης διανομής κάθε 6 μήνες.

  Πώς να παίξετε το Forest στο Linux

Από όλες τις διανομές αυτής της λίστας, η Solus, μακράν, έχει την καλύτερη υποστήριξη τρίτων και είναι ένας σημαντικός λόγος που όποιος κοιτάζει κυλιόμενες διανομές Linux θα πρέπει να το εξετάσει. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ένα πρόγραμμα (όσο άγνωστο κι αν είναι) που να μην υπάρχει στο λειτουργικό σύστημα κατά κάποιο τρόπο.

Όλα και όλα, το Solus είναι ένα φρέσκο ​​λειτουργικό σύστημα, με μια ενδιαφέρουσα άποψη για την κυλιόμενη κυκλοφορία. Γρήγορα αφήνει σημάδι στην κοινότητα και έχει πολλά να προσφέρει τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους χρήστες.

5. Manjaro Linux

Το Manjaro Linux είναι ένα παράγωγο του ίδιου του Arch Linux, με μια ανατροπή. Προσπαθεί να πάρει και να τιθασεύσει αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως «ασταθές» περιβάλλον επιφάνειας εργασίας. Όταν οι χρήστες εγκαθιστούν το Manjaro, θα λάβουν την παραδοσιακή ρύθμιση Arch (μείον μερικές αλλαγές θέματος) με λιγότερα μη σταθερά πακέτα, για να βεβαιωθούν ότι τα σφάλματα και τα ενοχλητικά σφάλματα είναι λιγότερο συνηθισμένα. Η προσπάθεια είναι να γίνει μια κυλιόμενη διανομή Linux, βασισμένη στο Arch Linux, αλλά για αρχάριους.

Ενώ το θέμα των παραγώγων του Arch Linux είναι ένα πολύ διχαστικό θέμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: αν αγαπάτε την βασική υποκείμενη τεχνολογία στο Arch Linux αλλά τη βρίσκετε πολύ τρομακτική ή ασταθή (για οποιονδήποτε λόγο), το Manjaro είναι μια σταθερή εναλλακτική λύση.