Οι 5 καλύτερες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο για Linux

Αυτές τις μέρες, η ύπαρξη ενός προγράμματος επεξεργασίας βίντεο στο λειτουργικό σας σύστημα είναι ζωτικής σημασίας. Εάν είστε νέος στο Linux, μπορεί να μην γνωρίζετε μερικά από τα εξαιρετικά εργαλεία επεξεργασίας βίντεο που έχει να προσφέρει το Linux. Η πλατφόρμα Linux έχει πολλές εξαιρετικές λύσεις επεξεργασίας βίντεο. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις καλύτερες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο για Linux.

Είτε είστε επαγγελματίας πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο που θέλει να ολοκληρώσει κάποια σοβαρή δουλειά, είτε κανονικό άτομο που θέλει να κάνει μια γρήγορη προβολή διαφανειών, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε το καλύτερο εργαλείο για τη δουλειά. Όλα τα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο που καλύπτουμε σε αυτήν τη λίστα βρίσκονται στα περισσότερα αποθετήρια λογισμικού της διανομής Linux. Για να εγκαταστήσετε κάποιο από αυτά, απλώς ανοίξτε τον διαχειριστή πακέτων, αναζητήστε και εγκαταστήστε. Εναλλακτικά, επισκεφθείτε τους συνδεδεμένους ιστότοπους για να τα εγκαταστήσετε.

1. Kdenlive

Στο Linux, όσοι αναζητούν μια λύση επεξεργασίας βίντεο ανοιχτού κώδικα με επαγγελματικές δυνατότητες θα πρέπει να το προσέξουν Kdenlive. Είναι μια σουίτα επεξεργασίας βίντεο που αναπτύχθηκε ειδικά για χρήστες που θέλουν να κάνουν βίντεο υψηλής ποιότητας σε Linux.

Το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο έχει δημιουργηθεί με γνώμονα το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του KDE και ως εκ τούτου βασίζεται πολύ στο Qt και σε άλλες τεχνολογίες. Τούτου λεχθέντος, το Kdenlive θα λειτουργεί επίσης μια χαρά για όσους δεν χρησιμοποιούν το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας KDE Plasma.

Το ίδιο το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο είναι πολλαπλών κομματιών. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να οργανώνουν πολλαπλά κλιπ βίντεο και ήχου με διαφορετικούς τρόπους. Είναι επίσης δυνατό να κλειδώσετε κάθε κομμάτι, να κάνετε σίγαση ή να τα χειριστείτε ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

  Πώς να κάνετε αναβάθμιση σε Wine 7 στο Linux

Τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής περιλαμβάνουν, έναν δημιουργό τίτλων που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τους δικούς τους τίτλους 2D, δεκάδες λειτουργίες ειδικών εφέ όπως επικάλυψη, παρακολούθηση, υποστήριξη πράσινης οθόνης, υποστήριξη συσκευής λήψης υλικού, υποστήριξη συμβάντων/παρακολούθηση κίνησης βασικού καρέ, εφέ επεξεργασίας ήχου και ένα διαδικτυακό αποθετήριο ειδικών εφέ με δυνατότητα λήψης.

Αν ψάχνετε για μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα για την παραγωγή βίντεο επαγγελματικής εμφάνισης στο Linux, αυτός είναι ο επεξεργαστής βίντεο που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

2. OpenShot

OpenShot είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο πολλαπλών πλατφορμών που είναι “απλό και ισχυρό”. Έχει κατασκευαστεί ειδικά για τη γενιά του YouTube ή για οποιονδήποτε θέλει να κάνει απλά βίντεο κόβοντας πράγματα μαζί και προσθέτοντας μερικά εφέ εδώ κι εκεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με κάτι σαν Final Cut, ή Premiere ή ακόμα και Kdenlive. Αντίθετα, σκεφτείτε το OpenShot όπως το iMovie του Linux.

Οι δυνατότητες του OpenShot περιλαμβάνουν ένα βασικό εργαλείο περικοπής/περικοπής, υποστήριξη για τη δημιουργία κινούμενων τίτλων, επεξεργασία καρέ πλήκτρων, εφέ βίντεο, κυματομορφές ήχου και διεπαφή πολλαπλών κομματιών που επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό κλιπ.

Εάν ξεκινάτε με το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο ή θέλετε να κάνετε ένα γρήγορο βίντεο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το OpenShot.

3. Πιτίβι

Πιτίβι είναι ένας μη γραμμικός επεξεργαστής βίντεο για Linux με “ένα όμορφο και διαισθητικό περιβάλλον χρήστη”. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους επεξεργαστές βίντεο στο Linux, το πρόγραμμα επεξεργασίας Pitivi λαμβάνει υπόψη ότι όλοι οι χρήστες έχουν διαφορετικά σύνολα δεξιοτήτων όταν πρόκειται να εργαστούν σε έργα βίντεο. Ως αποτέλεσμα, δίνει στο χρήστη πολλούς διαφορετικούς τρόπους χειρισμού του χρονοδιαγράμματος του έργου μέσω διαφορετικών προβολών χρονοδιαγράμματος.

  Πώς να εγγράψετε την επιφάνεια εργασίας Linux στο Wayland

Οι προγραμματιστές του προγράμματος επεξεργασίας Pitivi πιστεύουν ότι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο πρέπει να είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από απλές προβολές, σε σύνθετη λειτουργία που επιτρέπει στους έμπειρους χρήστες να κάνουν πιο λεπτές αλλαγές στο έργο τους. Οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε «εκατοντάδες κινούμενα εφέ, μεταβάσεις και φίλτρα», υπέροχες κυματομορφές ήχου στο χρονοδιάγραμμα του έργου και ένα χρονοδιάγραμμα που υποστηρίζει πολλούς διαφορετικούς κωδικοποιητές βίντεο και ήχου.

4. Φωτιστικά έργα

Οι άνθρωποι που αντιπαθούν το Linux λένε συνήθως ότι δεν είναι εξαιρετικό για επαγγελματική παραγωγή βίντεο υψηλής ποιότητας και ως αποτέλεσμα η βιομηχανία το αγνοεί και δεν το παίρνει στα σοβαρά. Αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Είναι πολύ γεγονός ότι η Apple Computer δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ το Final Cut Pro για το Ubuntu και η Adobe δεν θα κάνει ποτέ μια FlatPak έκδοση του Premiere, αλλά δεν έχει σημασία. Ορισμένα εμπορικά, επαγγελματικά εργαλεία επεξεργασίας βίντεο βρίσκουν τον δρόμο τους στο Linux.

Παρουσιάζοντας Εργασίες φωτός, είναι μια εμπορική σουίτα επεξεργασίας βίντεο για Linux, Mac και Windows. Είναι ένα μη γραμμικό εργαλείο με εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην επεξεργασία βίντεο. Αντί για ένα απλό παράθυρο GTK ή Qt που χειρίζεται το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας (και έχει θέμα από αυτό επίσης), η εφαρμογή προσφέρει ένα περιβάλλον επεξεργασίας πλήρους οθόνης. Το Lightworks δεν είναι δωρεάν. Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τις άλλες εφαρμογές αυτής της λίστας, στην πραγματικότητα απαιτεί μηνιαία συνδρομή για χρήση, αλλά αξίζει τον κόπο αν θέλετε να επεξεργαστείτε και να δημιουργήσετε βίντεο σε Linux.

  Πώς να εγκαταστήσετε το KDE Plasma 5 σε Linux

Με το Lightworks, θα έχετε ένα εύκολο στη χρήση περιβάλλον επεξεργασίας, τεράστιο όγκο ήχου και βίντεο “FX”, υποστήριξη για βίντεο υψηλής ανάλυσης (σκέψου 4k), πρόσβαση σε περιεχόμενο ήχου και βίντεο χωρίς δικαιώματα και απλά προφίλ εξαγωγής βίντεο ( YouTube, Flickr, Vimeo κ.λπ.).

Όσοι θέλουν κάτι παρόμοιο σε χαρακτηριστικά με κάτι σαν το Adobe Premiere στο Linux, θα πρέπει σίγουρα να δώσουν στο Lightworks μια ευκαιρία!

5. Shotcut

Θέλετε να επεξεργαστείτε γρήγορα ένα βίντεο στο Linux; Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε Shotcut. Είναι ένα μη γραμμικό, πολλαπλών πλατφορμών, εργαλείο επεξεργασίας βίντεο πολλαπλών κομματιών που είναι εξαιρετικό και εύκολο στη χρήση. Το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο υποστηρίζει την προσθήκη τίτλων, την κοπή και το μάτισμα κλιπ μεταξύ τους, καθώς και επιλογές βασικών καρέ και πολλά άλλα. Σίγουρα δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο κάτι σαν το Lightworks ή τόσο φιλικό προς το χρήστη όσο το OpenShot, αλλά είναι ένα σταθερό πρόγραμμα επεξεργασίας που μπορεί να ολοκληρώσει τη δουλειά. Αν ψάχνετε για ένα ικανό εργαλείο επεξεργασίας βίντεο, το Shotcut μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

συμπέρασμα

Η επεξεργασία στο Linux μπορεί να είναι δύσκολη (ανάλογα με το ποιος μιλάτε). Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από αυτά τα εργαλεία δεν κατασκευάζονται από μεγάλες εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες μπορεί να βρουν ότι λείπουν χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας που αναμένουν. Παρόλα αυτά, εάν δώσετε σε αυτά τα εργαλεία μια ευκαιρία, θα διαπιστώσετε ότι ικανοποιούν τις περισσότερες από τις ανάγκες επεξεργασίας βίντεο.