Πώς να κάνετε αναβάθμιση σε Wine 7 στο Linux

Το Wine 7.0 κυκλοφορεί. Εάν είστε ενθουσιασμένοι να το δοκιμάσετε, θα χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να κάνετε αναβάθμιση σε Wine 7.0, ώστε να αποκομίσετε τα οφέλη των νέων λειτουργιών.

Οδηγίες εγκατάστασης Ubuntu

Εάν χρησιμοποιείτε το Ubuntu και θέλετε να αποκτήσετε το Wine 7.0, πρέπει να προσθέσετε το επίσημο αποθετήριο λογισμικού WineHQ. Αυτό το repo θα σας δώσει τις πιο πρόσφατες ενημερωμένες εκδόσεις του Wine, συμπεριλαμβανομένου του Wine 7.

Το επίσημο αποθετήριο λογισμικού WineHQ υποστηρίζει τα Ubuntu 21.10, 21.04, 20.10 και 20.04. Για να το προσθέσετε στο σύστημά σας, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού. Μπορείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο. Ή, αναζητήστε το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής και ξεκινήστε το με αυτόν τον τρόπο.

Με το παράθυρο του τερματικού ανοιχτό και έτοιμο για χρήση, χρησιμοποιήστε την εντολή dpkg –add-architecture για να ενεργοποιήσετε βιβλιοθήκες 32 bit στον υπολογιστή σας. Χωρίς 32-bit, το Wine 7 δεν θα λειτουργήσει σωστά.

sudo dpkg --add-architecture i386

Αφού προσθέσετε τη νέα αρχιτεκτονική στο σύστημά σας Ubuntu, πρέπει να κάνετε λήψη και να ενεργοποιήσετε το κλειδί αποθέματος WineHQ. Αυτό το κλειδί απαιτείται για την εγκατάσταση λογισμικού στον υπολογιστή σας από το αποθετήριο.

wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key
sudo apt-key add winehq.key

Με το κλειδί που προστίθεται στον υπολογιστή σας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το αποθετήριο λογισμικού. Προς το παρόν, θα καλύψουμε πώς να αποκτήσετε το Wine 7 για τις 21.10 και 20.04. Άλλες εκδόσεις του Ubuntu, ενώ υποστηρίζονται, δεν συνιστώνται.

  Πώς να παρακολουθήσετε το Netflix στην επιφάνεια εργασίας Linux με το Electronplayer

Για το Ubuntu 21.10

sudo add-apt-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ impish main'

Για το Ubuntu 20.04

 sudo add-apt-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ focal main'

Μόλις εγκατασταθεί το αποθετήριο λογισμικού WineHQ στο σύστημά σας, πρέπει να εκτελέσετε την εντολή ενημέρωσης για να ανανεώσετε τις πηγές λογισμικού του Ubuntu.

sudo apt update

Στη συνέχεια, καταργήστε την τρέχουσα έκδοση του Wine που έχετε ρυθμίσει στο σύστημά σας Ubuntu. Δεν είναι καλή ιδέα να συνεχίσετε να τρέχουν δύο εκδόσεις του Wine ταυτόχρονα.

sudo apt remove wine*

Με το Wine απεγκατεστημένο, εγκαταστήστε το WIne 7.0 στο σύστημα Ubuntu χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή apt install.

sudo apt install --install-recommends winehq-stable

Οδηγίες εγκατάστασης του Debian

Το Debian είναι ένα πολύ παλαιότερο λειτουργικό σύστημα από το Ubuntu. Ωστόσο, το λειτουργικό σύστημα είναι παρόμοιο με το Ubuntu, επομένως το WineHQ υποστηρίζει επίσημα αποθετήρια Wine που μπορούν να προσθέσουν οι χρήστες για να αναβαθμίσουν στο πιο πρόσφατο Wine.

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία αναβάθμισης στο Debian, θα χρειαστεί να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο. Ή, αναζητήστε το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής και ξεκινήστε το με αυτόν τον τρόπο.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το VLC με το Chromecast σε Linux

Με ανοιχτό το παράθυρο του τερματικού, θα χρειαστεί να προσθέσετε υποστήριξη 32-bit στο Debian. Το Wine 7 χρειάζεται πρόσβαση 32 bit για να λειτουργήσει σωστά. Προσθέστε το με την εντολή dpkg –add-architecture.

sudo dpkg --add-architecture i386

Μόλις ενεργοποιηθεί η υποστήριξη 32 bit, εκτελέστε την εντολή ενημέρωσης apt-get. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις εντολές wget και apt-key για να ενεργοποιήσετε τα αποθετήρια λογισμικού WineHQ. Το WineHQ υποστηρίζει Debian 10, Debian 11 και Debian Testing (Bookworm).

Debian 10

sudo add-apt-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/ buster main'

Debian 11

sudo add-apt-repository ' deb https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/ bullseye main'

Δοκιμή Debian (Bookworm)

sudo add-apt-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/ bookworm main'

Αφού προσθέσετε το αποθετήριο λογισμικού στο σύστημά σας Debian, εκτελέστε την εντολή ενημέρωσης apt-get για να ανανεώσετε τις πηγές λογισμικού.

sudo apt-get update

Στη συνέχεια, θα πρέπει να απεγκαταστήσετε την τρέχουσα έκδοση του Wine από το Debian. Για να αφαιρέσετε το Wine, εκτελέστε την εντολή apt-get remove.

sudo apt-get remove wine

Τέλος, εγκαταστήστε το Wine 7.0 στο Debian χρησιμοποιώντας την εντολή εγκατάστασης apt-get.

sudo apt-get install --install-recommends winehq-stable

Οδηγίες εγκατάστασης του Arch Linux

Το Arch Linux λαμβάνει πάντα τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα και αναβαθμίσεις λογισμικού αμέσως. Για αυτόν τον λόγο, δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε κανένα ειδικό χώρο αποθήκευσης λογισμικού για να αποκτήσετε το Wine 7.0. Αντίθετα, ξεκινήστε ένα παράθυρο τερματικού και ελέγξτε για ενημερώσεις.

sudo pacman -Syuu

Οδηγίες εγκατάστασης Fedora

Παρόλο που το Fedora Linux λαμβάνει τακτικά ενημερώσεις λογισμικού, το Wine 7.0 δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίσημα repos λογισμικού. Αντί γι’ αυτό, αν θέλετε να λειτουργήσει το Wine 7, θα χρειαστεί να προσθέσετε το αποθετήριο λογισμικού WineHQ.

  Πώς να δοκιμάσετε το Microsoft Edge Beta σε Linux

Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο. Μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού, χρησιμοποιήστε την εντολή dnf config-manager –add-repo για να προσθέσετε το repo.

dnf config-manager --add-repo https://dl.winehq.org/wine-builds/fedora/35/winehq.repo

Αφού προσθέσετε το αποθετήριο WineHQ, απεγκαταστήστε την υπάρχουσα έκδοση του Wine στο Fedora χρησιμοποιώντας την εντολή αφαίρεσης dnf.

sudo dnf remove wine

Τέλος, εγκαταστήστε το Wine 7.0 στο σύστημα Fedora χρησιμοποιώντας την εντολή εγκατάστασης dnf.

sudo dnf install  winehq-stable

Οδηγίες εγκατάστασης OpenSUSE

Δυστυχώς, δεν υπάρχει επίσημο αποθετήριο λογισμικού Wine 7.0 για χρήστες OpenSUSE Linux. Εάν θέλετε να πάρετε τα χέρια σας στο Wine 7.0, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να αναβαθμίσετε στο OpenSUSE Tumbleweed και να περιμένετε την ενημέρωση.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το οδηγίες συλλογής λογισμικού εάν δεν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση στο OpenSUSE Tumbleweed. Προσοχή, ωστόσο, η συλλογή του Wine από την αρχή στο OpenSUSE είναι μια κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία.