Οι 3 λόγοι για τους οποίους το BlackBerry απέτυχε θεαματικά—και γιατί μπορεί να ανέβουν ξανά

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, το BlackBerry ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη στη βιομηχανία των smartphone. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας. Ακόμη και η εισαγωγή του BlackBerry Messenger (BBM) σε συσκευές που δεν ήταν BlackBerry δεν μπόρεσε να αλλάξει την κατάσταση, καθώς το εργαλείο δεν λειτουργεί πλέον σε Android ή iOS από τα τέλη Μαΐου 2019.

MUO VIDEO ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΚΥΛΙΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Γιατί όμως η BlackBerry έχασε ένα τέτοιο προπύργιο στον τομέα των smartphone; Πόσο μακριά έχει πραγματικά πέσει το Blackberry και θα μπορούσαμε να δούμε μια αναγέννηση τα επόμενα χρόνια;

Πόσο μακριά έχει πέσει το BlackBerry;

Η πτώση του BlackBerry ήταν πιο δραματική από τις αποτυχίες των smartphone της LG, λόγω του πόσο ισχυρή ήταν η θέση της στη συγκεκριμένη αγορά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η BlackBerry κατείχε μερίδιο αγοράς smartphone 33,02% τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με Statista. Μέσα σε δύο χρόνια, ωστόσο, αυτό είχε συρρικνωθεί κατά λίγο λιγότερο από το μισό στο 17,44%. Από τα τέλη του 2013, το BlackBerry έχει ξεθωριάσει ακόμη περισσότερο στην άβυσσο όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Δεκέμβριο του 2021, η Statista ανέφερε στην ίδια έρευνα που αναφέρθηκε παραπάνω ότι η BlackBerry είχε πλέον μερίδιο 0% στην αγορά smartphone στη Βρετανία.

Παγκοσμίως, η πτώση της BlackBerry ήταν εξίσου θεαματική. Οπως και Gartner αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, μόλις 210.000 συσκευές με το λειτουργικό της σύστημα πουλήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Αυτό ήταν πολύ χειρότερο από ό,τι το τέταρτο τρίμηνο του 2015, το οποίο δεν ήταν ούτε εξαιρετικό — με λιγότερες από 907.000 πωλήσεις συσκευών και μερίδιο αγοράς 0,2% .

  Πώς να αναζητήσετε κάποιον στο Match.com με όνομα χρήστη

Γιατί το BlackBerry απέρριψε τόσο άσχημα

Η πτώση του BlackBerry από τη χάρη ήταν θεαματική και αυτή η πτώση δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Συνήθως, οι αποτυχίες αυτού του είδους είναι το σημείο βρασμού των κακών αποφάσεων για χρόνια.

Λοιπόν, πού πήγαν όλα στραβά για το BlackBerry;

1. Αργή στην προσαρμογή

Στο απόγειό της, η καινοτομία της BlackBerry μας κράτησε όλους στα πόδια μας. Η BBM έφερε επανάσταση στην ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων και οι συσκευές της συνέβαλαν επίσης στην επιτάχυνση των smartphone σε αυτό που σήμερα είναι στην πραγματικότητα φορητοί μίνι-υπολογιστές. Αλλά δυστυχώς για το BlackBerry, το Storm —που διέθετε οθόνη αφής— ήταν ίσως πολύ νωρίς για τους καταναλωτές να είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν μαζικά μια τέτοια τεχνολογία.

Το πρόβλημα, όμως, ήρθε μετά. Η αποτυχία του Storm μπορεί να επηρέασε τις αποφάσεις της BlackBerry για μελλοντικά τηλέφωνα—πολλά από τα οποία είχαν φυσικά πληκτρολόγια, παρόλο που περισσότεροι καταναλωτές ήταν έτοιμοι να υιοθετήσουν την τεχνολογία αφής.

Ωστόσο, το Storm απέτυχε για πολλούς λόγους εκτός από την οθόνη αφής του. Ένα τέτοιο ζήτημα ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι χρήστες με το Wi-Fi (ή την έλλειψή του). Θα μπορούσατε επίσης να αποδώσετε την παρακμή του BlackBerry στην αποτυχία του να προσαρμοστεί σε άλλους τομείς, όπως η κάμερά του. Και όπως μπορούμε να δούμε σήμερα, πολλά smartphone έχουν κάμερες που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες DSLR και mirrorless. Αν ψάχνετε για μια νέα συσκευή, ίσως θέλετε να σκεφτείτε ποιο τηλέφωνο έχει την καλύτερη κάμερα.

2. Χάνοντας τη βασική της αγορά

Ένας άλλος λόγος που η πτώση της BlackBerry ήταν τόσο απότομη είναι ότι δεν έδωσε τόση σημασία σε τηλέφωνα όπως τα τηλέφωνα που δημιούργησε η BlackBerry για επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, δεν έβλεπε το iPhone ως άμεσο ανταγωνιστή.

Η επιθυμία της BlackBerry να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματίες ήταν αρκετά εμφανής στον σχεδιασμό των συσκευών της. Ενώ μπορούσατε να απαντήσετε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να στείλετε άμεσα μηνύματα, να απαντήσετε σε κλήσεις και να περιηγηθείτε στον Ιστό, δεν θα μπορούσατε να κάνετε τόσο πολύ όσο ακόμη και τα πρώιμα iPhone ήταν δυνατό.

  Τρόπος προβολής αποκλεισμών και κυκλοφοριακής συμφόρησης στους Χάρτες Google

Εν τω μεταξύ, οι άλλοι γίγαντες των smartphone κοιτούσαν τον καθημερινό καταναλωτή. Οι συσκευές τους είχαν να κάνουν με την ευκολία και την προσβασιμότητα, δύο πράγματα που – αρκετά βολικά – επιθυμούν και οι άνθρωποι που εργάζονται για μεγάλες εταιρείες με τις συσκευές τους.

Καθώς ο χρόνος προχωρούσε, τα τηλέφωνα με προσανατολισμό τους καταναλωτές έγιναν πιο δημοφιλή και σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Θα μπορούσαν επίσης να κάνουν ό,τι μπορούσαν οι συσκευές BlackBerry και μετά μερικά. Σήμερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλές δωρεάν εφαρμογές για τη διαχείριση της δικής σας επιχείρησης και για να βελτιώσετε τη συνεργασία ως υπάλληλος.

3. Το λειτουργικό σύστημα BlackBerry

Ένας άλλος βασικός λόγος πίσω από την αποτυχία της BlackBerry ήταν η πίστη της στο λειτουργικό της σύστημα—παρά ορισμένες σημαντικές ατέλειες.

Ένα πρόβλημα με τις πρώιμες εκδόσεις λειτουργικού συστήματος του BlackBerry ήταν το πόσο λίγες εφαρμογές μπορούσατε να κατεβάσετε σε σύγκριση με τις συσκευές Apple και Android. Ενώ η BlackBerry άνοιξε τελικά το κατάστημα εφαρμογών της σε πιο δημοφιλείς εφαρμογές, η ζημιά είχε ήδη γίνει μέχρι εκείνο το σημείο.

Οι χρήστες BlackBerry δεν τους άρεσε να χρησιμοποιούν το κατάστημα εφαρμογών τους για διάφορους λόγους, με την εμπειρία χρήστη να είναι ένα σημαντικό παράπονο. Οι πελάτες ανέφεραν επίσης πολλά προβλήματα απόδοσης smartphone, όπως καθυστέρηση και πάγωμα. Και ενώ οι συσκευές BlackBerry αργότερα άλλαξαν σε Android, αυτά τα προβλήματα ήταν δύσκολο να αγνοηθούν.

Θα μπορούσε το BlackBerry να επιστρέψει;

Οι μέρες δόξας του BlackBerry στον χώρο των smartphone έχουν περάσει προ πολλού και όπως αναφέρθηκε στο ιστοσελίδα της εταιρείας:

Στις 4 Ιανουαρίου 2022, η BlackBerry παροπλίστηκε την υποδομή και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από το παλαιού τύπου λογισμικό και τα λειτουργικά μας συστήματα τηλεφώνων.

Όμως, ενώ οι μέρες δόξας του BlackBerry στον χώρο των smartphone έχουν παρέλθει προ πολλού, η εταιρεία δεν είναι απαραιτήτως νεκρή.

  7 κορυφαία διαδικτυακά μαθήματα για να συνεχίσετε την ανάλυση δεδομένων αθλητικών

Νέα Προϊόντα και Υπηρεσίες

Το BlackBerry δεν είναι καθόλου κοντά στο παλιό του μέγεθος. Το 2011, για παράδειγμα, η εταιρεία είχε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, σύμφωνα με Statista. Συγκριτικά, αυτό το ποσό το 2022 ήταν «μόλις» 718 εκατομμύρια δολάρια.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο χώρο στην αγορά smartphone έχει χάσει η BlackBerry, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι εξακολουθεί να είναι αρκετά λογικό νούμερο. Ο κύριος λόγος για τον οποίο η BlackBerry συνέχισε να κερδίζει χρήματα είναι ότι η εταιρεία έχει στρέψει την προσοχή της σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Μεγάλο μέρος της βασικής προσφοράς του BlackBerry αυτές τις μέρες επικεντρώνεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η εταιρεία, για παράδειγμα, έχει αρχίσει να εστιάζει στο πώς οι εταιρείες με συμφωνίες υβριδικής ή απομακρυσμένης εργασίας μπορούν να διασφαλίσουν ότι η πρόσβαση στους διακομιστές τους είναι πιο ασφαλής.

Το BlackBerry προσφέρει επίσης διάφορες άλλες κρίσιμες υπηρεσίες B2B, όπως συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη που προστατεύουν από ransomware. Επομένως, υπάρχει κάθε πιθανότητα να εργαστείτε για έναν εργοδότη που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της BlackBerry στο μέλλον.

Βοηθούμενη σε μεγάλο βαθμό από τη μετατόπιση της εστίασης στην αγορά, η εταιρεία προσδοκά ένα ρόδινο μέλλον. Όπως αναφέρεται από Reuters Τον Μάιο του 2023, η BlackBerry δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδα το 2026 να κυμαίνονται από 800 εκατομμύρια δολάρια έως 960 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αποτυχίες του BlackBerry μπορούν να διδάξουν πολλά στις εταιρείες smartphone

Η αποτυχία είναι συχνά ο μεγαλύτερος δάσκαλος και η μείωση του μεριδίου αγοράς smartphone της BlackBerry έχει διδάξει στον κόσμο πολλά για τις επιχειρήσεις και την καινοτομία. Ενώ θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι εταιρείες όπως η Apple είχαν καλύτερο μακροπρόθεσμο όραμα για τα smartphones των καταναλωτών (και πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στον κόσμο της εργασίας), πολλές από τις αποτυχίες της BlackBerry ήταν δική της.

Η απόφαση της BlackBerry να επικεντρωθεί στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο φαίνεται να είναι μια καλύτερη προσέγγιση και η εμπειρία της εταιρείας σε προϊόντα και υπηρεσίες B2B θα επιτρέψει μεγαλύτερη εστίαση στα δυνατά της σημεία. Πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά ένα BlackBerry smartphone, αλλά σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.