Οι 10 ασφαλέστεροι ιστότοποι λήψης δωρεάν λογισμικού για Windows

Βασικά Takeaways

  • Σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει να εμμείνετε σε επίσημους ιστότοπους λογισμικού για τις πιο ασφαλείς λήψεις. Θα αποφύγετε κακόβουλο λογισμικό και συσσωρευμένα σκουπίδια κάνοντας λήψη απευθείας από την αρχική σελίδα δημοφιλούς λογισμικού.
  • Το Ninite είναι ένας αξιόπιστος πόρος για μαζική εγκατάσταση βασικού λογισμικού Windows. Απορρίπτει αυτόματα τις γραμμές εργαλείων και τα σκουπίδια, εξασφαλίζοντας μια ασφαλή και απροβλημάτιστη εμπειρία.
  • Πολλοί άλλοι ιστότοποι για δωρεάν λήψεις είναι επίσης διαθέσιμοι, με τα δικά τους μικρά πλεονεκτήματα.

Αν και υπάρχουν πολλά μέρη στο Διαδίκτυο για λήψη δωρεάν λογισμικού, δεν είναι όλα ασφαλή. Πολλοί ιστότοποι εκμεταλλεύονται άτομα που αναζητούν δωρεάν λήψεις για να σας χτυπήσουν με κακόβουλες διαφημίσεις, ψεύτικες προειδοποιήσεις για ιούς ή ακόμα και παραποιημένα αρχεία. Αποφύγετε σκιερούς ιστότοπους λήψης και μείνετε σε αυτούς τους αξιόπιστους πόρους όταν κάνετε λήψη δωρεάν λογισμικού για Windows.

Εκτός από τη γενική φήμη και την προσωπική εμπειρία, χρησιμοποιήσαμε URLΚενό για να ελέγξετε την ασφάλεια του ιστότοπου. Αυτό το εργαλείο ελέγχει τοποθεσίες έναντι δεκάδων μαύρων λιστών λογισμικού ασφαλείας. Κάθε ιστότοπος εδώ σημείωσε τουλάχιστον 38/40 (που σημαίνει ότι όλοι εκτός από έναν ή δύο σαρωτές βρήκαν τον ιστότοπο καθαρό).

1. Επίσημες ιστοσελίδες λογισμικού

Προτού μπούμε στους ιστότοπους που προσφέρουν πολλά διαφορετικά λογισμικά Windows, αξίζει να θυμόμαστε ότι το πιο ασφαλές μέρος για λήψη του πιο δημοφιλούς λογισμικού είναι συχνά απευθείας από τον επίσημο ιστότοπο του. Αν θέλετε να κατεβάσετε ένα πρόγραμμα περιήγησης, μια σουίτα ασφαλείας, μια εφαρμογή πολυμέσων ή κάτι παρόμοιο, δεν μπορείτε να έχετε πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια από την αρχική του σελίδα.

Κάποιο λογισμικό μπορεί να προσπαθήσει να εξαφανίσει ανεπιθύμητα ομαδικά ανεπιθύμητα από τον επίσημο ιστότοπό του, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν περιέχει κακόβουλο λογισμικό. Εάν δεν γνωρίζετε τη σελίδα λήψης μιας εφαρμογής, μια γρήγορη αναζήτηση στο Google για “λήψη Spotify” ή κάτι παρόμοιο θα εμφανίσει ένα πλαίσιο που θα σας οδηγήσει απευθείας σε αυτήν. Απλώς βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην επίσημη σελίδα—χρησιμοποιήστε μεθόδους για να ελέγξετε ύποπτους ιστότοπους εάν δεν είστε σίγουροι.

  Πώς να αντικαταστήσετε μια λέξη σε πολλά αρχεία κειμένου στα Windows 10

Το Ninite είναι απλό. Ο ιστότοπος σάς παρουσιάζει μια λίστα με δημοφιλή προγράμματα προς επιλογή και επιλέγετε τα πλαίσια για όλες τις εφαρμογές που θέλετε. Στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στο κουμπί Get Your Ninite θα σας δώσει ένα προσαρμοσμένο αρχείο εγκατάστασης που συγκεντρώνει όλα τα επιλεγμένα προγράμματα μαζί, επιτρέποντάς σας να τα εγκαταστήσετε μαζικά.

Η Ninite είναι γνωστή για την ασφάλεια και την ασφάλειά της. Απορρίπτει αυτόματα τις γραμμές εργαλείων και τα επιπλέον ανεπιθύμητα, εκτελείται στο παρασκήνιο και δεν απαιτεί να κάνετε κλικ στο Επόμενο ξανά και ξανά. Επομένως, δεν υπάρχει κίνδυνος κακόβουλου λογισμικού ή συσσωρευμένων σκουπιδιών. Η εκτέλεση του ίδιου αρχείου εγκατάστασης αργότερα θα κάνει το Ninite να ενημερώνει αυτόματα όλα όσα κατεβάσατε αρχικά.

Ενώ υπάρχουν μόνο μερικές δεκάδες εφαρμογές στο Ninite, προσφέρει πολλά απαραίτητα λογισμικά Windows όπως Chrome, VLC, Zoom, LibreOffice και πολλά άλλα. Έχετε το υπόψη σας την επόμενη φορά που θα ρυθμίσετε έναν νέο υπολογιστή.

Το Softpedia είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους λήψης. έχει παραδώσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια λήψεις όλα αυτά τα χρόνια. Οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές ενημερώνονται καθημερινά, επιτρέποντάς σας να αποκτήσετε καθαρό λογισμικό χωρίς κακόβουλο λογισμικό που είναι επίσης όσο πιο πρόσφατο γίνεται.

Επιπλέον, έχει μια εύχρηστη διεπαφή που καθιστά ανώδυνη την περιήγηση για προγράμματα σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Μπορείτε να περιηγηθείτε σε ό,τι έχει ενημερωθεί πρόσφατα ή να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας φίλτρα όπως κατηγορίες, τελευταία ενημέρωση και κόστος. Εκτός από τα Windows, θα βρείτε και εφαρμογές Mac, Linux και Android.

Παρόλο που ο ιστότοπος φαίνεται σαν να μην έχει ενημερωθεί από τη δεκαετία του 1990, το MajorGeeks είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους ιστότοπους λήψης λογισμικού εδώ και αρκετό καιρό.

Η λίστα με τις κορυφαίες επιλογές δωρεάν λογισμικού είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, αλλά μην φοβάστε να περιηγηθείτε στην αριστερή πλαϊνή γραμμή και να αναζητήσετε όλα τα είδη προγραμμάτων υψηλής βαθμολογίας που μπορεί να βρείτε χρήσιμα. Διαφορετικά, η αναζήτηση θα σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

  Αλλάξτε την προεπιλεγμένη θέση για την αποθήκευση στιγμιότυπων οθόνης στα Windows 10

Το FileHippo είναι ένας πολύ γνωστός ιστότοπος με τόνους ενεργών προγραμμάτων χωρισμένα σε κατηγορίες. Κάθε σελίδα προσφέρει μια περιγραφή του λογισμικού, μαζί με τις απαιτήσεις του και το σχετικό λογισμικό. Ο ιστότοπος θα σας ζητά περιστασιακά να κάνετε λήψη άλλης εφαρμογής (όπως το Opera) πριν από αυτήν που ζητήσατε. Αλλά αυτό είναι σαφώς χαρακτηρισμένο, εύκολο να το παραλείψετε και δεν σπρώχνει σκιερά σκουπίδια.

Το FileHippo προχωρά περαιτέρω προσφέροντας επίσης παλαιότερες εκδόσεις λογισμικού. Αν και γενικά δεν πρέπει να εγκαταστήσετε παλιό λογισμικό για λόγους ασφαλείας, είναι μια χρήσιμη επιλογή σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε προβλήματα με την πιο πρόσφατη έκδοση.

Ο ιστότοπος του Download Crew ξεχωρίζει χάρη στις σύντομες αλλά ενημερωτικές περιγραφές του σε κάθε σελίδα εφαρμογής. Αυτά είναι γραμμένα από πραγματικούς χρήστες, όχι απλώς αντιγράφονται και επικολλούνται από τον ιστότοπο του προμηθευτή. Θα μάθετε τι κάνει κάθε εφαρμογή, τα προνόμιά της και τυχόν ελαττώματα — καθώς και μια ετυμηγορία για να το συνοψίσετε.

Η επάνω ενότητα έχει Επιλεγμένες λήψεις, γεγονός που την καθιστά ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Διαθέτει επίσης μια ισχυρή λίστα επιλογών για άδειες λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων Ανοιχτού Κώδικα, Δοκιμαστικού Λογισμικού και άλλων. Αυτό σας επιτρέπει να μάθετε ακριβώς τι είδους δωρεάν λογισμικό λαμβάνετε.

Το FileHorse δεν έχει μια τεράστια αποθήκη λογισμικού. Αντίθετα, αυτός ο ιστότοπος εστιάζει στην αποθήκευση των καλύτερων και πιο χρήσιμων προγραμμάτων. Κάθε σελίδα προϊόντος έχει στιγμιότυπα οθόνης, ώστε να γνωρίζετε τι να περιμένετε, καθώς και συμβατότητα έκδοσης, αρχείο καταγραφής αλλαγών, συνδέσμους προς παλιές εκδόσεις και πολλά άλλα.

Επειδή η αρχική σελίδα χωρίζεται σε σχετικά μικρό αριθμό κατηγοριών, όπως Λογισμικό βίντεο και Καθαρισμός και προσαρμογή, είναι επίσης ένα καλό μέρος για να βρείτε αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις σε δημοφιλές λογισμικό.

Το FilePuma έχει μια αρκετά βασική διεπαφή και εστιάζει στην απλότητα. Αναζητήστε το λογισμικό που σας ενδιαφέρει ή περιηγηθείτε στις κατηγορίες του για να βρείτε κάτι νέο. Δεδομένου ότι οι κατηγορίες έχουν τα πιο δημοφιλή εργαλεία απευθείας στην αρχική σελίδα, είναι εύκολο να δείτε τι προσφέρεται.

Εκτός από τις παλιές εκδόσεις και τα στιγμιότυπα οθόνης, δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα στη σελίδα λήψης προϊόντος. Το μόνο άλλο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει είναι το FilePuma’s Update Detector, το οποίο διευκολύνει τον έλεγχο και την εγκατάσταση ενημερώσεων για λογισμικό στον υπολογιστή σας.

  Πώς να αυτοματοποιήσετε τα φύλλα Google με μακροεντολές

Το SnapFiles μοιάζει με πολλούς από τους άλλους ιστότοπους λήψης που έχουμε παρουσιάσει, αλλά έχει μερικές εντυπωσιακές λειτουργίες που το κάνουν να αξίζει να το δείτε. Ένα από αυτά είναι το Freeware Pick στην αρχική σελίδα, το οποίο υπογραμμίζει ένα κομμάτι λογισμικού για το οποίο ίσως δεν γνωρίζατε. Και στην ενότητα Περισσότερα στο επάνω μέρος της σελίδας, θα βρείτε μια τυχαία επιλογή, η οποία είναι επίσης ιδανική για την ανακάλυψη νέου λογισμικού προς λήψη.

Υπάρχει επίσης μια ειδική σελίδα για φορητές εφαρμογές, η οποία είναι χρήσιμη αν θέλετε να εκτελείτε εφαρμογές χωρίς να τις εγκαταστήσετε. Το SnapFiles διαθέτει κριτικές χρηστών σε σελίδες λήψης λογισμικού, καθώς και προειδοποιήσεις για εφαρμογές που προσπαθούν να εγκαταστήσουν πακέτο λογισμικού.

Είναι εύκολο να αγνοήσετε το Microsoft Store, το οποίο είναι το σπίτι για εφαρμογές στα Windows 10 και Windows 11. Και ενώ πολλές από τις προσφορές του δεν είναι ιδιαίτερα καλές, μπορείτε ακόμα να βρείτε ορισμένες σταθερές εφαρμογές στο Store.

Η χρήση εφαρμογών Store έχει επίσης ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αντίστοιχες. Οι εφαρμογές καταστήματος ενημερώνονται αυτόματα. Και το πιο σημαντικό, είναι sandbox, ώστε να μην μπορούν να εισβάλουν σε άλλες περιοχές του συστήματός σας. Ρίξτε μια ματιά για να δείτε αν οι αγαπημένες σας εφαρμογές βρίσκονται στο Microsoft Store και μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα με το τι άλλο θα ανακαλύψετε.

Οι καλύτεροι ιστότοποι λήψης δωρεάν λογισμικού για χρήση

Να θυμάστε ότι κανένας ιστότοπος δεν μπορεί ποτέ να είναι 100 τοις εκατό ασφαλής. Μια αδίστακτη διαφήμιση μπορεί να γλιστρήσει ή ο ιστότοπος να παραβιαστεί ή να πουληθεί σε μια κακόβουλη εταιρεία. Αλλά γενικά, οι ιστότοποι λήψης που παρουσιάσαμε εδώ είναι καθαροί και αξιόπιστοι.

Χρησιμοποιήστε λίγη κοινή λογική και μην εγκαταστήσετε τίποτα που φαίνεται σκιερό. Εάν ένας ιστότοπος προσφέρει έναν «γρηγορότερο» διαχειριστή λήψεων, αγνοήστε τον και χρησιμοποιήστε την άμεση λήψη. Και προσέξτε για ψεύτικες διαφημίσεις «λήψης» οπουδήποτε στο διαδίκτυο.