Οι καλύτεροι 8 διαχειριστές διαμερισμάτων Linux για δημιουργία και διαγραφή χώρου στο δίσκο

Ψάχνετε να τροποποιήσετε ή να διαχειριστείτε τα διαμερίσματα του δίσκου σας στο Linux;

Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συντάξει μια λίστα με τα κορυφαία εργαλεία για την κατάτμηση και τη διαχείριση δίσκων για χρήστες Linux.

Αρχικά, ας δούμε τι είναι η κατάτμηση δίσκου και οι λόγοι για την εκτέλεσή της.

Τι είναι η κατάτμηση δίσκων;

Η κατάτμηση δίσκου είναι η διαδικασία διαίρεσης μιας μονάδας σκληρού δίσκου ή μονάδας στερεάς κατάστασης σε πολλαπλές λογικές μονάδες αποθήκευσης ή διαμερίσματα.

Ένα διαμέρισμα είναι ένα τμήμα του σκληρού δίσκου που αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή μονάδα από το λειτουργικό σύστημα. Κάθε ένα από αυτά τα διαμερίσματα εμφανίζεται στο λειτουργικό σύστημα ως ξεχωριστός δίσκος με το δικό του σύστημα αρχείων και χωρητικότητα αποθήκευσης.

Κάθε διαμέρισμα προσδιορίζεται από ένα μοναδικό αναγνωριστικό που ονομάζεται “πίνακας διαμερισμάτων”, το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, τον τύπο, τη θέση και το σύστημα αρχείων του διαμερίσματος.

Αυτοί οι πίνακες διαμερισμάτων μπορούν να δημιουργηθούν σε διαφορετικές μορφές, όπως MBR (Master Boot Record) ή GPT (GUID Partition Table). Εξαρτάται πλήρως από τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς του συστήματος.

Λόγος για την εκτέλεση Διαμέρισης Δίσκου

Η κατάτμηση ενός δίσκου μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, σας επιτρέπει να διαχωρίζετε διαφορετικούς τύπους δεδομένων, όπως το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές σε ένα διαμέρισμα και τα προσωπικά αρχεία σε ένα άλλο διαμέρισμα.

Επιπλέον, πολλά λειτουργικά συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν σε έναν μεμονωμένο υπολογιστή με χρήση διαμερισμάτων, το καθένα με το δικό του διαμέρισμα. Αυτό είναι γνωστό ως dual-booting και σας επιτρέπει επίσης να επιλέξετε ποιο λειτουργικό σύστημα θα χρησιμοποιήσετε κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας.

Μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα εργαλεία που συνοδεύουν το βασικό σας λειτουργικό σύστημα ή χρησιμοποιώντας κάποιο λογισμικό τρίτων κατασκευαστών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάτμηση ενός δίσκου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών αρχείων πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές.

Τι είναι οι Διαχειριστές Διαμερισμάτων;

Οι διαχειριστές διαμερισμάτων είναι εργαλεία λογισμικού που σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε και να χειρίζεστε τα διαμερίσματα στον σκληρό σας δίσκο.

Με έναν διαχειριστή κατατμήσεων, μπορείτε:

  • Διαχωρίστε τον σκληρό σας δίσκο σε πολλαπλά διαμερίσματα για καλύτερη οργάνωση και διαχείριση.
  • Αλλάξτε το μέγεθος ή μετακινήστε τα διαμερίσματα για να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο για ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα ή για να βελτιστοποιήσετε τη χρήση του διαθέσιμου χώρου στο δίσκο.
  • Δημιουργία ή διαγραφή κατατμήσεων. Για παράδειγμα, Για να δημιουργήσετε χώρο για εγκατάσταση νέου λειτουργικού συστήματος ή για να αφαιρέσετε ένα ανεπιθύμητο διαμέρισμα.
  • Μορφοποιήστε τα διαμερίσματα για να τα προετοιμάσετε για χρήση ή διαγράψτε όλα τα δεδομένα σε αυτά.
  • Αλλάξτε τον τύπο διαμερίσματος, όπως από πρωτεύον διαμέρισμα σε λογικό διαμέρισμα ή το αντίστροφο.

Οι διαχειριστές διαμερισμάτων μπορεί να είναι αυτόνομες εφαρμογές που εκτελούνται στον υπολογιστή σας ή μπορεί να είναι ενσωματωμένες σε άλλα εργαλεία λογισμικού, όπως λογισμικό βοηθητικού προγράμματος δίσκου, λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης ή λειτουργικά συστήματα.

  5 εξαιρετικοί διαχειριστές λήψης για Linux

Συνήθως χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες πληροφορικής και διαχειριστές συστημάτων που πρέπει να διαχειρίζονται και να συντηρούν τα διαμερίσματα του σκληρού δίσκου του υπολογιστή τους για διάφορους σκοπούς.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή του σωστού διαχειριστή κατατμήσεων. Κάποιοι από αυτούς είναι:

Διεπαφή χρήστη

Ορισμένοι διαχειριστές διαμερισμάτων διαθέτουν GUI, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν διεπαφή γραμμής εντολών (CLI).

Οι διαχειριστές διαμερισμάτων που βασίζονται σε GUI είναι γενικά πιο φιλικοί προς το χρήστη, γεγονός που τους καθιστά καλή επιλογή για αρχάριους.

Ενώ οι διαχειριστές κατατμήσεων που βασίζονται σε CLI γενικά περιλαμβάνουν πιο εκτεταμένες δυνατότητες και είναι πιο ισχυροί, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την εργασία με τη γραμμή εντολών.

Χαρακτηριστικά

Διαφορετικοί διαχειριστές κατατμήσεων προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες. Ορισμένα μπορεί να είναι απλά και να προσφέρουν μόνο βασική λειτουργικότητα διαχείρισης διαμερισμάτων, ενώ άλλα εργαλεία μπορεί να προσφέρουν πιο προηγμένες δυνατότητες, όπως τη δυνατότητα διαχείρισης πολλών δίσκων ή αλλαγής μεγέθους κατατμήσεων χωρίς απώλεια δεδομένων.

Συμβατότητα

Να βεβαιώνεστε πάντα ότι η διαχείριση διαμερισμάτων που επιλέγετε είναι συμβατή με τη διανομή Linux και το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείτε.

Σταθερότητα και Αξιοπιστία

Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν διαχειριστή διαμερισμάτων που να είναι αξιόπιστος για να αποφύγετε τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων ή σφαλμάτων του συστήματος. Αναζητήστε έναν διαχειριστή διαμερισμάτων με καλό ιστορικό και θετικές κριτικές από άλλους χρήστες.

Υποστήριξη

Εξετάστε το επίπεδο υποστήριξης που προσφέρει ο διαχειριστής διαμερισμάτων. Παρέχει ο προγραμματιστής τακτικές ενημερώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων; Υπάρχει κάποιο φόρουμ κοινότητας ή κανάλι υποστήριξης στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα;

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, έχουμε παραθέσει τους κορυφαίους διαχειριστές κατατμήσεων Linux. Πάμε να κυλήσουμε!

GParted

Το GNOME Partition Editor, γνωστό και ως GParted είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας διαμερισμάτων ανοιχτού κώδικα για λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Linux. Είναι ένα δημοφιλές εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία, τη διαγραφή και την αντιγραφή κατατμήσεων καθώς και την αλλαγή του τύπου συστήματος αρχείων και της ετικέτας ενός διαμερίσματος.

Το GParted μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και το χειρισμό πολλών διαφορετικών τύπων συστημάτων αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των ext2, ext3, ext4, btrfs, NTFS, FAT32 και πολλών άλλων. Υποστηρίζει επίσης την αλλαγή μεγέθους και τη μετακίνηση διαμερισμάτων, γεγονός που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε το μέγεθος και τη θέση των κατατμήσεων χωρίς να χάσετε δεδομένα.

Gnome-disk-utility

Το Gnome-disk-utility (Disks) είναι μια γραφική εφαρμογή για τον έλεγχο μονάδων δίσκου και πολυμέσων στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας GNOME σε μηχανές Linux. Παρέχει μια απλή διεπαφή για τη διαχείριση συσκευών αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων σκληρών δίσκων, μονάδων στερεάς κατάστασης, μονάδων USB, καρτών SD και άλλων αφαιρούμενων μέσων.

Αυτό το εργαλείο επιτρέπει στο χρήστη να εκτελεί διάφορες εργασίες διαχείρισης δίσκου, όπως μορφοποίηση δίσκων, ρύθμιση επιλογών προσάρτησης και συγκριτική αξιολόγηση απόδοσης. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε εικόνες δίσκου ολόκληρων δίσκων ή μεμονωμένων κατατμήσεων και να τις αποθηκεύσετε σε διάφορες μορφές όπως ακατέργαστη, συμπιεσμένη και ISO.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το pinky Command στο Linux

Διαχειριστής διαμερισμάτων KDE

Το KDE Partition Manager είναι ένα εργαλείο GUI για τη διαχείριση κατατμήσεων δίσκου σε συστήματα Linux και Unix. Αναπτύχθηκε ως μέρος του περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας του KDE και παρείχε μια εύχρηστη διεπαφή για τη δημιουργία, τη διαγραφή, την αλλαγή μεγέθους, τη μετακίνηση και την αντιγραφή κατατμήσεων.

Ένα από τα δυνατά σημεία αυτού του εργαλείου είναι η ενσωμάτωσή του με το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του KDE, το οποίο παρέχει συνεπή εμφάνιση και αίσθηση σε όλες τις εφαρμογές του KDE. Παρέχει επίσης μια σειρά από πρόσθετες δυνατότητες, όπως τη δυνατότητα προεπισκόπησης των αλλαγών πριν από την εφαρμογή τους και τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων δίσκου και επαναφοράς τους.

Αναπτύσσεται και ενημερώνεται ενεργά. Και έχει επίσης μια ισχυρή κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την υποστήριξή της.

Το GNU χωρίστηκε

Το GNU Parted είναι ένα ισχυρό βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών για τη διαχείριση κατατμήσεων δίσκων σε συστήματα Linux και Unix. Έχει τη δυνατότητα δημιουργίας, αλλαγής μεγέθους, διαγραφής και μετακίνησης κατατμήσεων. Ακόμα μπορεί να αλλάξει σημαίες διαμερισμάτων και εμφανίζει σαφείς πληροφορίες σχετικά με το δίσκο και τα διαμερίσματα του.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Parted είναι ότι υποστηρίζει μια ποικιλία μορφών πίνακα κατατμήσεων, γεγονός που το καθιστά ένα ευέλικτο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια ποικιλία από πλατφόρμες και συστήματα αρχείων. Δημοφιλείς μορφές πίνακα κατατμήσεων, συμπεριλαμβανομένων των MS-DOS, GPT, BSD, Sun και SGI είναι συμβατές με αυτό.

Το Parted είναι ικανό να λειτουργεί με μια ποικιλία συστημάτων αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των NTFS, FAT16, FAT32, HFS+, ext2, ext3 και ext4. Υποστηρίζει τόσο κύρια όσο και λογικά διαμερίσματα και μπορεί επίσης να δημιουργήσει πίνακες κατατμήσεων με πολλαπλά διαμερίσματα.

NTFS-3G

Το NTFS-3G είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα οδήγησης λογισμικού ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στο Linux και σε άλλα λειτουργικά συστήματα παρόμοια με το Unix να διαβάζουν και να γράφουν δεδομένα σε κατατμήσεις NTFS (New Technology File System).

Το NTFS είναι το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται από προεπιλογή σε πολλά λειτουργικά συστήματα Windows. Επομένως, η ύπαρξη ενός προγράμματος οδήγησης όπως το NTFS-3G είναι σημαντική για χρήστες που πρέπει να μεταφέρουν αρχεία μεταξύ συστημάτων Linux και Windows ή να έχουν πρόσβαση σε αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε κατατμήσεις NTFS από το Linux.

Υποστηρίζει επίσης ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, όπως υποστήριξη για μεγάλα αρχεία και διαμερίσματα, αυτόματο χειρισμό αδειών και ιδιοκτησίας και ενσωμάτωση με το σύστημα αρχείων Linux.

QtParted

Το Qtparted είναι μια γραφική διεπαφή για το εργαλείο γραμμής εντολών Parted. Σχεδιάστηκε για να είναι ένας κλώνος του Partition Magic (ένα ιδιόκτητο εργαλείο κατάτμησης) για Windows. Περιλαμβάνει επίσης ορισμένες προηγμένες λειτουργίες, όπως τη δυνατότητα ευθυγράμμισης κατατμήσεων για βελτιστοποίηση της απόδοσης του δίσκου και τη δυνατότητα εκτέλεσης ελέγχων και επισκευών διαμερισμάτων.

Αυτό το εργαλείο βασίζεται στο πλαίσιο Qt και έχει σχεδιαστεί για να είναι cross-platform, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τρέξει σε μια ποικιλία λειτουργικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Linux, Unix και Windows. Ωστόσο, χρησιμοποιείται κυρίως σε συστήματα Linux και Unix όπου συχνά περιλαμβάνεται ως μέρος της προεπιλεγμένης εγκατάστασης ή διατίθεται από αποθετήρια λογισμικού.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή rev στο Linux

Το Qtparted δεν αναπτύσσεται πλέον ενεργά και ενδέχεται να μην λειτουργεί καλά με σύγχρονα συστήματα ή νεότερες εκδόσεις. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται η χρήση ενός πιο ενημερωμένου εργαλείου, όπως το GParted ή το KDE partition manager, τα οποία έχουν αναπτυχθεί ενεργά και παρέχουν πιο σύγχρονες και αξιόπιστες δυνατότητες διαμερισμάτων.

Fdisk

Το fdisk είναι ένα δημοφιλές βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση πινάκων διαμερισμάτων σε συσκευές μπλοκ όπως μονάδες σκληρού δίσκου και μονάδες στερεάς κατάστασης. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν, να διαγράφουν, να αλλάζουν μέγεθος και να τροποποιούν κατατμήσεις σε έναν δίσκο.

Είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο κατάτμησης δίσκων σε λειτουργικά συστήματα παρόμοια με το Unix, συμπεριλαμβανομένου του Linux. Παρόμοια με άλλα εργαλεία διαμερισμάτων, το fdisk υποστηρίζει επίσης πολλές μορφές συστημάτων αρχείων.

Η βασική σύνταξη για τη χρήση της εντολής fdisk είναι:

fdisk [parameters] device

Εδώ, η “συσκευή” καθορίζει τη συσκευή σκληρού δίσκου που θα χωριστεί (π.χ. /dev/sda) και οι “παράμετροι” μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό διαφόρων επιλογών γραμμής εντολών που ελέγχουν τη συμπεριφορά του fdisk.

Μερικές από τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται συνήθως με το fdisk περιλαμβάνουν:

  • -n: Δημιουργήστε ένα νέο διαμέρισμα
  • -δ: Διαγραφή υπάρχοντος διαμερίσματος
  • -l: Καταχωρίστε τους πίνακες διαμερισμάτων για την καθορισμένη συσκευή
  • -p: Εκτυπώστε τον πίνακα διαμερισμάτων.
  • -t: Αλλάξτε τον τύπο διαμερίσματος.

Για παράδειγμα, Για να δημιουργήσετε ένα νέο διαμέρισμα στο /dev/sda, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή.

sudo fdisk /dev/sda

Αυτό θα ξεκινήσει το εργαλείο fdisk για την καθορισμένη μονάδα δίσκου. Από εκεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις διάφορες επιλογές της γραμμής εντολών για να δημιουργήσετε, να τροποποιήσετε και να διαγράψετε διαμερίσματα όπως απαιτείται.

Cfdisk

Το Cfdisk είναι ένα άλλο εργαλείο κατάτμησης για τη διαχείριση πινάκων κατατμήσεων σε δίσκο. Είναι επίσης ένα βοηθητικό πρόγραμμα που βασίζεται στη γραμμή εντολών που παρέχει μια απλούστερη και πιο φιλική προς το χρήστη διεπαφή σε σύγκριση με το fdisk.

Παρέχει επίσης μια οπτική αναπαράσταση του δίσκου και των κατατμήσεων που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν εύκολα την τρέχουσα διάταξη του δίσκου και να κάνουν αλλαγές ανάλογα.

Σημείωση: Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία διαχείρισης διαμερισμάτων, καθώς η τροποποίηση πινάκων διαμερισμάτων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων. Φροντίζετε πάντα να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στον πίνακα διαμερισμάτων του σκληρού σας δίσκου.

Σημείωση συγγραφέα ✍️

Η κατάτμηση ενός συστήματος Linux μπορεί να είναι μια σημαντική εργασία για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του χώρου στο δίσκο, την οργάνωση των δεδομένων και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του συστήματος. Το Linux προσφέρει μια ποικιλία ισχυρών εργαλείων κατάτμησης, τόσο γραφικά όσο και βασισμένα στη γραμμή εντολών για την εκτέλεση αυτής της εργασίας.

Ελπίζω να βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο για να μάθετε για τους καλύτερους διαχειριστές κατατμήσεων Linux. Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς να δημιουργείτε ένα διαμέρισμα δίσκου στα Windows.