Πώς να χρησιμοποιήσετε το pinky Command στο Linux

Θέλετε να μάθετε για τα άτομα που είναι συνδεδεμένα στον υπολογιστή σας Linux; Λοιπόν, μην σηκώνετε ένα δάχτυλο. Ανέβασε το ροζ σου.

Για να ανακαλύψετε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τα άτομα που είναι συνδεδεμένα σε έναν υπολογιστή που μοιάζει με Linux ή Unix, πολλοί διαχειριστές συστήματος πιθανότατα θα στραφούν στο δάχτυλο εντολή. Κάτι που είναι καλά και καλά, αλλά σε πολλά συστήματα το δάχτυλο θα απουσιάζει. Δεν είναι εγκατεστημένο από προεπιλογή. Μπορεί κάλλιστα να τρέξετε σε ένα σύστημα όπου αυτή η εντολή δεν είναι διαθέσιμη.

Αντί να εγκαταστήσετε το δάχτυλο—υποθέτοντας ότι έχετε άδεια να το κάνετε— μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το pinky, α ελαφριά και μοντέρνα έκδοση του δακτύλου. Εγκαταστάθηκε από προεπιλογή σε όλες τις διανομές Linux που δοκιμάστηκαν κατά την έρευνα για αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων των Ubuntu, Manjaro και Fedora.

Ένα λεπτό άγγιγμα

Όπως θα περίμενε κανείς με μια εντολή Linux, το pinky έχει το μερίδιο των επιλογών της γραμμής εντολών (μόνο δύο από τις οποίες έχουν ονόματα). Αλλά παραδόξως, όλα σχετίζονται με το κλάδεμα τμημάτων πληροφοριών από τις αναφορές που παράγει το pinky. Μπορείτε να μειώσετε το αποτέλεσμα για να συμπεριλάβετε μόνο τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν.

Εάν το pinky ξεκινάει ως ελαφρύ, μπορεί να είναι θετικά ελαφρύ από τη στιγμή που θα έχετε περικόψει τις πληροφορίες που δεν σας ενδιαφέρουν.

  Πώς να εγκαταστήσετε το UKUI Desktop Environment σε Linux

Χρησιμοποιώντας ροζ

Ο απλούστερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το pinky είναι να πληκτρολογήσετε το όνομά του στη γραμμή εντολών και να πατήσετε Enter.

pinky

Η προεπιλεγμένη έξοδος είναι η αναφορά “σύντομης μορφής”.

Η σύντομη αναφορά περιέχει τις ακόλουθες στήλες:

Είσοδος: Το όνομα χρήστη του ατόμου που είναι συνδεδεμένο.
Όνομα: Το πλήρες όνομα του ατόμου, εάν είναι γνωστό.
TTY: Ο τύπος του τερματικού στο οποίο είναι συνδεδεμένοι. Αυτό θα είναι συνήθως ένα pts (ψευδο-τηλετύπος). :0 σημαίνει το φυσικό πληκτρολόγιο και την οθόνη που είναι συνδεδεμένα σε αυτόν τον υπολογιστή.
Idle: Ώρα αδράνειας. Αυτό δείχνει ????? εάν το άτομο εκτελείται κάτω από ένα X-windows Display Manager, το οποίο δεν παρέχει αυτές τις πληροφορίες.
Πότε: Η ώρα και η ημερομηνία κατά την οποία το άτομο συνδέθηκε.
Πού: Η τοποθεσία από την οποία είναι συνδεδεμένο το άτομο. Συχνά, αυτή θα είναι η διεύθυνση IP ενός απομακρυσμένου υπολογιστή. Η καταχώριση “:0” σημαίνει το φυσικό πληκτρολόγιο και την οθόνη που είναι συνδεδεμένα στον υπολογιστή Linux.

Το pinky μερικές φορές δεν μπορεί να συμπληρώσει μια στήλη. Δεν μπορεί να βάλει τίποτα σε μια στήλη αν δεν έχει αυτές τις πληροφορίες. Για παράδειγμα, ο διαχειριστής του συστήματος δεν κατέγραψε το πλήρες όνομα του ατόμου που κατέχει τον λογαριασμό χρήστη που ονομάζεται “dave”. Προφανώς, το pinky δεν μπορεί να εμφανίσει ένα πλήρες όνομα στη στήλη Όνομα και χρησιμοποιεί το “dave”.

Αναφορά για έναν μόνο χρήστη

Από προεπιλογή, το pinky αναφέρει κάθε άτομο που είναι συνδεδεμένο. Για να αναφέρετε ένα άτομο, μεταβιβάστε το όνομα χρήστη του στο pinky στη γραμμή εντολών.

pinky mary

Όπως ήταν αναμενόμενο, το pinky αναφέρει μόνο το άτομο με το όνομα χρήστη “mary”.

  Πώς να ρυθμίσετε το Seafile σε Linux

Παράλειψη επικεφαλίδων στηλών

Για να αφαιρέσετε τις επικεφαλίδες στηλών από την αναφορά σύντομης μορφής χρησιμοποιήστε την επιλογή -f.

pinky -f

Οι επικεφαλίδες στηλών αφαιρούνται από την αναφορά.

Παράλειψη της στήλης ονόματος

Η επιλογή -w προκαλεί το pinky να παραλείψει τη στήλη “Όνομα”.

pinky -w alec

Η αναφορά που προκύπτει δεν έχει στήλη “Όνομα”.

Παράλειψη των στηλών Όνομα και Πού

Η επιλογή -i προκαλεί το pinky να παραλείψει και τις δύο στήλες “Όνομα” και “Πού”.

pinky -i robert

Η αναφορά από το pinky δεν περιέχει πλέον τις στήλες “Όνομα” και “Πού”.

Παράλειψη των στηλών Name, Idle και Where

Για να αφαιρέσετε πραγματικά τα πράγματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή -q για να παραλείψετε τις στήλες “Όνομα”, “Αδράνεια” και “Πού”.

pinky -q john

Το pinky αφαιρεί υπάκουα τις στήλες “Όνομα”, “Αδράνεια” και “Πού” από την αναφορά. Είμαστε πλέον σε τρεις στήλες. Αν βγάλουμε κάτι άλλο, δεν θα είναι καθόλου αναφορά.

Η έκθεση μακράς μορφής

Η επιλογή -l (αναφορά μεγάλης μορφής) προκαλεί το pinky να αυξήσει τις πληροφορίες που παρέχονται για τα άτομα στην αναφορά. Πρέπει να δώσετε το όνομα ενός λογαριασμού χρήστη στη γραμμή εντολών.

(Αυτή είναι μία από τις δύο επιλογές της γραμμής εντολών που πρέπει να έχει ένα όνομα. Η άλλη είναι η επιλογή -s (αναφορά σύντομης μορφής). Επειδή η προεπιλεγμένη έξοδος είναι η αναφορά σύντομης μορφής, η επιλογή -s στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα .)

pinky -l mary

Η έκθεση μεγάλης μορφής περιέχει μερικές πρόσθετες πληροφορίες.

Οι πληροφορίες που παρέχονται στην έκθεση μακράς μορφής είναι:

Όνομα σύνδεσης: Το όνομα χρήστη του ατόμου που είναι συνδεδεμένο.
Στην πραγματική ζωή: Το πλήρες όνομα του ατόμου, εάν είναι γνωστό.
Κατάλογος: Ο οικιακός κατάλογος αυτού του ατόμου.
Κέλυφος: Το κέλυφος που χρησιμοποιεί αυτό το άτομο.
Έργο: Τα περιεχόμενα του αρχείου ~/.project αυτού του ατόμου, εάν υπάρχει.
Σχέδιο: Τα περιεχόμενα του αρχείου ~/.plan αυτού του ατόμου, εάν υπάρχει.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Brave Browser σε Linux

Η ιδέα πίσω από το αρχείο ~/.project ήταν ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για να φυλάσσεται μια σύντομη περιγραφή του έργου ή του αντικειμένου εργασίας στο οποίο ασχολήθηκε ο χρήστης υπολογιστή. Ομοίως, τα περιεχόμενα του αρχείου τους ~/.plan θα ήταν μια σύντομη περιγραφή του πραγματικού αντικειμένου εργασίας για αυτό το έργο. Επέτρεψε στους διευθυντές και στα ενδιαφερόμενα μέρη να δουν με ποια εργασία ασχολούνταν ένα άτομο και σε ποιο έργο ανήκε αυτή η εργασία. Αυτό το σχήμα χρησιμοποιείται σπάνια στις μέρες μας. Αυτά τα πεδία είναι πιθανό να είναι κενά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.

Ας δούμε τον Άλεκ:

pinky -l alec

Ο Alec δεν έχει ούτε αρχείο ~/.plan ούτε αρχείο ~./project.

Παράλειψη του καταλόγου και της γραμμής κελύφους

Για να παραλείψετε την αναφορά γραμμής στον αρχικό κατάλογο και το κέλυφος από την αναφορά μεγάλης μορφής, χρησιμοποιήστε την επιλογή -b.

pinky -l -b robert

Η αναφορά γραμμής στον αρχικό κατάλογο και το κέλυφος καταργείται από την αναφορά.

Παράλειψη του αρχείου έργου

Για να παραληφθεί η γραμμή έργου από την έκθεση μεγάλης μορφής, χρησιμοποιήστε την επιλογή -h.

pinky -l -h mary

Τα περιεχόμενα του αρχείου ~/.project δεν αναφέρονται.

Παράλειψη του αρχείου σχεδίου

Για να παραληφθεί η γραμμή σχεδίου από την αναφορά μεγάλης μορφής, χρησιμοποιήστε την επιλογή -p.

pinky -l -p mary

Τα περιεχόμενα του αρχείου ~/.plan δεν αναφέρονται.

Γιατί όλες οι επιλογές παράλειψης;

Γιατί μπορεί μια εντολή που δημιουργεί αναφορές να έχει τόσες πολλές επιλογές για να αφαιρέσει κομμάτια πληροφοριών; Σας επιτρέπει να εστιάσετε στις πληροφορίες που πραγματικά θέλετε. Έχετε λοιπόν επιλογές να διαχωρίσετε το σιτάρι από την ήρα. Και εσείς αποφασίζετε ποιο είναι ποιο.