Η Καλύτερη Επιλογή το 2023

Η επιλογή της σωστής διανομής δεν είναι εύκολη. Και όταν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο ισχυρούς διεκδικητές: το Linux Mint και το Ubuntu, γίνεται πρόκληση. Εξάλλου, και οι δύο είναι εξαιρετικές επιλογές για οποιονδήποτε ξεκινάει με το Linux.

Ωστόσο, αν είστε εδώ, δεν είστε σίγουροι ποιο να επιλέξετε.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξερευνήσουμε το Linux Mint έναντι του Ubuntu. Θα εξετάσουμε διάφορες πτυχές για να διασφαλίσουμε μια αμερόληπτη σύγκριση, συμπεριλαμβανομένης της ευκολίας χρήσης, της ευελιξίας, της ασφάλειας, της αξιοπιστίας και της υποστήριξης.

Ας αρχίσουμε.

Τι είναι το Linux Mint;

Το Linux Mint είναι μια διανομή που βασίζεται στο Debian και στο Ubuntu. Προσφέρει μια γρήγορη διεπαφή χρήστη παρόμοια με τα Windows από πολλές απόψεις.

Είναι δημοφιλές μεταξύ των νέων χρηστών καθώς διατίθεται στην αγορά ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το Apple MacOS και τα Microsoft Windows.

Και γιατί όχι? Προσφέρει παρόμοια διεπαφή με εξαιρετική ευκολία στη χρήση. Η φιλοσοφία πίσω από το Linux Mint είναι να παρέχει ένα κομψό, μοντέρνο και άνετο λειτουργικό σύστημα.

Μόλις το εγκαταστήσετε, θα το βρείτε έτοιμο για χρήση. Προσφέρει πρόσβαση σε πλήρη υποστήριξη πολυμέσων. Επιπλέον, δεν απαιτεί από τον αγοραστή να ξοδέψει χρήματα. Επιπλέον, η εστίασή του σε μια προσέγγιση με γνώμονα την κοινότητα σημαίνει συνεχείς βελτιώσεις που αφορούν πραγματικούς χρήστες όπως εσείς.

Όσον αφορά τη συλλογή λογισμικού, έχετε πρόσβαση σε πακέτα 30 χιλιάδων. Τέλος, είναι ασφαλές με εξαιρετικές παραμέτρους ασφαλείας, ειδικά για νέους χρήστες.

Ιστορία

Η ιστορία του Linux Mint χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2006, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώιμη κυκλοφορία του Linux Mint. Μετά από αυτό, ονομάζεται Linux Mint 1.0. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός πριν ο Clement Lefebvre, ένας Γάλλος προγραμματιστής και ο δημιουργός του Linux Mint, κυκλοφόρησε το Linux Mint 2.0 τον Νοέμβριο του 2006. Αυτή η τελευταία έκδοση μεταφέρθηκε στην επιφάνεια εργασίας του GNOME, βασισμένη στο Ubuntu.

Τα επόμενα χρόνια, έγινε δημοφιλής λόγω της προσέγγισής του. Το επόμενο ορόσημο ήταν το 2010, όταν μετατράπηκε σε μια ταχύτερη και πιο σταθερή διεπαφή επιφάνειας εργασίας του GNOME 2.

Η μέντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα με τρεις γεύσεις: Κανέλα, Xfce και MATE. Προσφέρει επίσης εκδόσεις μακροπρόθεσμης υποστήριξης.

Υπέρ και κατά

Σε αυτήν την ενότητα, θα παραθέσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Linux Mint.

Πλεονεκτήματα 👍

  • Εύχρηστος.
  • Η γεύση κανέλας προσφέρει μια διεπαφή παρόμοια με τα Windows, εξαιρετική για όσους μετακινούνται από τα Windows στο Mint.
  • Η μέντα βασίζεται στην κοινότητα. Επιτρέπει σε οποιονδήποτε να στείλει σχόλια για να το βελτιώσει.
  • Προσφέρει ένα αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί εξαιρετικά.
  • Εύκολη διαδικασία εγκατάστασης.
  • Εξαιρετικά προσαρμόσιμο.
  • Απαιτεί πολύ λιγότερη συντήρηση.

Μειονεκτήματα 👎

  • Δεν ακολουθεί τις νέες αλλαγές τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο καλό για χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα.
  • Το νομισματοκοπείο στερείται Personal Package Archive (PPA). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσετε PPA με μη αυτόματο τρόπο. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι επιρρεπής σε σφάλματα και διακόπτει τις εγκαταστάσεις.
  • Παρόλο που το Mint βασίζεται στο Ubuntu, δεν χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη έκδοση έκδοσης του Ubuntu, αλλά υστερεί κατά μία ή δύο εκδόσεις.
  • Δεν συνοδεύεται από τη Διαχείριση Συσκευών.

Τώρα, θα συζητήσουμε τα πάντα για το Ubuntu.

Τι είναι το Ubuntu;

Το Ubuntu είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές Linux. Αυτό συμβαίνει επειδή η Canonical, ένα διαφημιστικό, το αναπτύσσει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσετε για να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu.

Το Ubuntu είναι μια δωρεάν διανομή Linux ανοιχτού κώδικα. Και, αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το Linux για πρώτη φορά, τότε το Ubuntu είναι το μέρος όπου πρέπει να ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Προσφέρει ένα εύχρηστο περιβάλλον GNOME. Όπως το Linux Mint, προσφέρει επίσης πολλές γεύσεις, ιδανικές για δημιουργούς, διακομιστές, επιχειρήσεις και πολλά άλλα.

Η δημοτικότητα του Ubuntu αποδίδεται σε πολλούς λόγους. Εκτός από την ευκολία χρήσης, προσφέρει ισχυρή ασφάλεια, αξιοπρεπή δυνατότητα προσαρμογής, τόνους επιλογών λογισμικού και μεγάλη ιδιωτικότητα. Επίσης, δεν είναι βαρύ για τους πόρους του συστήματος.

  Πώς να παρακάμψετε τον διαχειριστή στο σχολικό Chromebook

Ιστορία

Το ταξίδι του Ubuntu ξεκίνησε το 2004 όταν ο Mark Shuttleworth, προγραμματιστής και επιχειρηματίας, είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια πιο φιλική προς τον χρήστη διανομή βασισμένη στο Debian. Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία του ήταν η έκδοση 4.10, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2004.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του, ρίξτε μια ματιά: Το ιστορικό του Ubuntu.

Υπέρ και κατά

Σε αυτήν την ενότητα, θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Ubuntu.

Πλεονεκτήματα 👍

  • Δωρεάν για χρήση.
  • Εύκολο στη χρήση, φιλικό για αρχάριους.
  • Λειτουργεί σε διαφορετικές υπολογιστικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων διακομιστών, συσκευών IoT, υπολογιστών Mac, εικονικών περιβαλλόντων κ.λπ.
  • Εξαιρετική επιλογή για υπολογιστές επιτραπέζιου υπολογιστή καθώς είναι προεγκατεστημένο με εφαρμογές παραγωγικότητας.
  • Ελάχιστη απαίτηση υλικού.
  • Μεγάλη υποστήριξη της κοινότητας.
  • Εξαιρετική υποστήριξη προγραμματιστών.
  • Τόνοι διαθέσιμων εφαρμογών.
  • ΛΣ με επίκεντρο το απόρρητο.
  • Εξαιρετικά ασφαλές.

Μειονεκτήματα 👎

  • Το προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας GNOME προσφέρει περιορισμένη δυνατότητα προσαρμογής.
  • Οι χρήστες Windows ή Mac μπορεί να βρουν το Ubuntu μπερδεμένο.
  • Η έλλειψη προγραμμάτων οδήγησης υλικού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.
  • Έλλειψη υποστήριξης παιχνιδιού.
  • Η εγκατάσταση δεν είναι τόσο απλή σε σύγκριση με άλλες διανομές.

Ομοιότητες μεταξύ Linux Mint και Ubuntu

Τόσο το Linux Mint όσο και το Ubuntu βασίζονται στο Debian. Και, αν κοιτάξετε πιο βαθιά, και οι δύο χρησιμοποιούν πυρήνα Linux. Έτσι, έχετε πρόσβαση στη γραμμή εντολών, ικανή να εκτελέσει κάθε εντολή Linux.

Εκτός από αυτό, και οι δύο προσφέρουν Διαχείριση λογισμικού, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κατεβάσετε πολλές εφαρμογές.

Επίσης, και τα δύο είναι ελεύθερα στη χρήση και ανοιχτού κώδικα. Έτσι, μπορείτε να τα κατεβάσετε και να αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε χωρίς να χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα. Επιπλέον, έχετε επίσης πρόσβαση σε ενημερώσεις ασφαλείας 5 ετών τόσο με το Mint όσο και με το Ubuntu.

Τέλος, και τα δύο συνοδεύονται από προεγκατεστημένες εφαρμογές και είναι ιδανικά για παραγωγικότητα. Εδώ, λαμβάνετε προεγκατεστημένα την παραγωγική σουίτα Libre, Firefox και Thunderbird.

Ubuntu εναντίον Linux Mint

Τώρα που μάθαμε για το Linux Mint και το Ubuntu, ήρθε η ώρα να δούμε πώς συγκρίνονται μεταξύ τους σε διαφορετικές κατηγορίες.

Αν βιάζεστε, ρίξτε μια ματιά στον πίνακα όπου παραθέτουμε τις διαφορές.

Linux MintUbuntuΕύκολη χρήση Εύκολο στη χρήση, φιλικό προς τους αρχάριους με διεπαφή που μοιάζει με Windows Εύκολο στη χρήση και εξαιρετικό για χρήστες Linux για πρώτη φορά Περιβάλλον επιφάνειας εργασίας και FlavorsΠροσφέρει διάφορες γεύσεις, όπως κανέλα, Xfce και MATE. Διατίθεται σε πολλές γεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του Unity, Kubuntu, Budgie, Lubuntu, Kylin, MATE και Xfce. Προσφέρει επίσης Ubuntu Studio. Μακροπρόθεσμη υποστήριξη (LTS) Και οι τρεις γεύσεις διανομής Mint συνοδεύονται από 5ετή μακροχρόνια υποστήριξη. Το Ubuntu προσφέρει επίσης 5ετή LTS. Ωστόσο, ορισμένες από τις γεύσεις του, συμπεριλαμβανομένων των Kubuntu και Lubuntu, προσφέρουν τρία χρόνια μακροπρόθεσμης υποστήριξης. Απόδοση Γρήγορη, ελαφρύτερη σε πόρους. Γρήγορη, Ελάχιστα πεινασμένη για πόρους. Κόστος Δωρεάν, ανοιχτού κώδικα. Δωρεάν χρήση, ανοιχτό -source.Software ManagerΠροσφέρει ένα εύχρηστο και διαισθητικό Κέντρο λογισμικού με πρόσβαση σε πολλές εφαρμογές.Το Software Manager του είναι αργό και έχει σφάλματα.UpgradabilityΠροσφέρει έναν Update Manager για εύκολες ενημερώσεις συστήματος.Έρχεται με μια εφαρμογή Updater που απλοποιεί τις ενημερώσεις συστήματος και εφαρμογών.Παραγωγικότητα Έρχεται με μια προεγκατεστημένη σουίτα παραγωγικότητας Libre. Συνοδεύεται από μια προεγκατεστημένη σουίτα παραγωγικότητας Libre. Ευελιξία Εξαιρετικά ευέλικτη και προσαρμόσιμη. Όχι τόσο ευέλικτο όσο το Mint.SecurityΠροσφέρει καλή ασφάλεια αλλά μπορεί να βελτιωθεί.Προσφέρει εξαιρετική ασφάλεια και ιδιωτικότητα.Υποστηρίζει υποστήριξη που βασίζεται στην κοινότητα. προσφέρει πληρωμένη υποστήριξη, η οποία είναι ιδανική για επιχειρήσεις.ΚοινότηταΕξαιρετική κοινότητα και εξαιρετική τεκμηρίωση.Μια παλιά κοινότητα που συνοδεύεται από εξαιρετική τεκμηρίωση.

#1. Ευκολία στη χρήση

Όσον αφορά την ευκολία χρήσης, θα βρείτε τόσο το Linux Mint όσο και το Ubuntu εύκολο να παραλάβετε, να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε.

Η διεπαφή που μοιάζει με Windows του Linux Mint την καθιστά ιδανική για όσους μετακινούνται από μηχανές Windows. Από την άλλη πλευρά, το Ubuntu δεν προσφέρει καμία διεπαφή παρόμοια με τα Windows, αλλά δεν έχει μεγάλη καμπύλη εκμάθησης.

Ωστόσο, εάν ξεκινάτε και θέλετε να δοκιμάσετε το Linux χωρίς καμία εντύπωση παρόμοια με τα Windows, το Ubuntu πρέπει να είναι η επιλογή σας.

#2. Περιβάλλον επιφάνειας εργασίας και γεύσεις

Το Ubuntu και το Linux Mint προσφέρουν πρόσβαση σε διάφορες γεύσεις.

Αυτές οι γεύσεις προσφέρουν διαφορετικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας – στοιχεία που αφορούν στοιχεία διεπαφής χρήστη, όπως γραμμές εργαλείων, εικονίδια, ταπετσαρίες, γραφικά στοιχεία επιφάνειας εργασίας κ.λπ. Γι’ αυτό τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία των χρηστών.

Το Ubuntu προσφέρει πολλές γεύσεις. Η προεπιλεγμένη γεύση τους που βασίζεται στο GNOME είναι γνωστή ως Ubuntu Unity. Έρχεται και σε 2D και σε 3D. Εκτός από αυτό, έχετε επίσης πρόσβαση στα Kubuntu (KDE και Plasma), Lubuntu (LXQt), Ubuntu Budgie (περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Budgie), Ubuntu Kylin (Διεπαφή χρήστη Kylin), Ubuntu MATE (περιβάλλον επιφάνειας εργασίας MATE) και Xubuntu (Xfce) .

  Πώς να διαγράψετε έναν λογαριασμό Starbucks

Τέλος, προσφέρουν επίσης το Ubuntu Studio που απευθύνεται σε δημιουργούς περιεχομένου όπως γραφίστες, μηχανικούς, παραγωγούς βίντεο κ.λπ.

Ubuntu Gnome-Powered Unity Desktop Environment

Όσο για το Mint, προσφέρει Cinnamon (προεπιλογή), MATE και Xfce. Η γεύση κανέλας μοιάζει με παράθυρα. Είναι επίσης μοντέρνο και καινοτόμο στην προσέγγισή του.

Το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας MATE είναι παραδοσιακό, αλλά προσφέρει ένα πιο γρήγορο περιβάλλον εργασίας. Τέλος, έχουμε το Xfce – μια γρήγορη, ελαφριά επιφάνεια εργασίας ιδανική για μηχανές χαμηλών προδιαγραφών.

Cinnamon Desktop Environment

Όπως μπορείτε να δείτε, έχετε πολλές επιλογές σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, αν είστε αρχάριοι, το Linux Mint Cinnamon είναι η καλύτερη επιλογή, ακολουθούμενο από το προεπιλεγμένο άρωμα επιφάνειας εργασίας του Ubuntu, το Ubuntu Unity.

#3. Μακροπρόθεσμη Υποστήριξη

Όταν ξεκινάτε να χρησιμοποιείτε ένα λειτουργικό σύστημα, θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό η μακροπρόθεσμη υποστήριξη (LTS) είναι απαραίτητη.

Το καλό είναι ότι το Ubuntu και το Linux Mint διαθέτουν 5ετή μακροπρόθεσμη υποστήριξη. Σημαίνει ότι θα λαμβάνετε ενημερώσεις συστήματος και μετά από αυτό, μπορεί να θέλετε να κάνετε αναβάθμιση σε άλλη έκδοση LTS.

Πηγή: Όλες οι εκδόσεις – Linux Mint

Ωστόσο, οι άλλες γεύσεις του Ubuntu, όπως το Lubuntu και το Kubuntu, προσφέρουν μόνο 3 χρόνια LTS.

Πηγή: Κύκλος έκδοσης Ubuntu | Ubuntu

Για το Linux Mint, λαμβάνετε μόνο 5ετή υποστήριξη. Και αυτό ισχύει για όλες τις γεύσεις του: Κανέλα, Mate και Xfce. Έτσι, λαμβάνετε ενημερώσεις για πέντε χρόνια χωρίς να ανησυχείτε για την ασφάλεια ή τις νέες δυνατότητες.

Διαβάστε περισσότερα για τον Κύκλο κυκλοφορίας του Ubuntu εδώ.

#4. Εκτέλεση

Για λόγους απλότητας, θα συγκρίνουμε το προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Linux Mint και του Ubunutu, δηλαδή το Cinnamon και το Gnome.

Και το Cinnamon και το Gnome είναι γρήγορα. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απόδοση. Ωστόσο, οι δοκιμές κανέλας μέντας έχουν χαμηλότερη κατανάλωση μνήμης, κάνοντας τα πάντα πιο γρήγορα.

Κατανάλωση μνήμης Linux Mint

Έτσι, την πρώτη φορά που θα εγκαταστήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις δύο διανομές, θα βρείτε το Linux Mint πιο γρήγορα από το κουτί. Αλλά η διαφορά εξασθενεί εάν χρησιμοποιείτε ένα αρκετά πιο γρήγορο μηχάνημα με τετραπύρηνο επεξεργαστή, τόνους RAM και γρήγορο SSD.

Σημείωση: Η απόδοση εξαρτάται από τις εφαρμογές ή τις διαδικασίες που εκτελείτε στη διανομή σας. Οι προδιαγραφές του υπολογιστή επηρεάζουν επίσης τη συνολική απόδοση.

#5. Κόστος

Το Ubuntu και το Mint είναι έργα ανοιχτού κώδικα. Επομένως, είναι δωρεάν για λήψη και χρήση. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.

Το Linux Mint βασίζεται στην κοινότητα, ενώ η Canonical, μια εμπορική εταιρεία, αναπτύσσει το Ubuntu. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο δωρεάν, αλλά πρέπει να πληρώσετε για οποιαδήποτε υποστήριξη για το Ubuntu.

Ωστόσο, αν δεν είστε επαγγελματίας χρήστης, δεν έχει σημασία.

Από την άλλη πλευρά, εάν είστε επιχειρηματίας, η απόκτηση του Ubuntu είναι επωφελής, καθώς μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε επαγγελματική υποστήριξη.

#6. Διευθυντές λογισμικού

Οι σύγχρονες διανομές Linux όπως το Linux Mint και το Ubuntu συνοδεύονται από διαχειριστές λογισμικού. Κάνει το λογισμικό εύκολα προσβάσιμο, ειδικά για νέους χρήστες.

Στο Ubuntu, έχετε το Κέντρο λογισμικού του. Είναι διαισθητικό, αλλά μπορεί να είναι αργό και διψασμένο για πόρους. Από την άλλη πλευρά, το Linux Mint προσφέρει πρόσβαση σε έναν ελαφρύτερο Software Manager. Αποκρίνεται και σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε το λογισμικό μέσα σε λίγα λεπτά.

Linux Mint Software Manager

Εν ολίγοις, το Κέντρο Λογισμικού του Linux Mint είναι πολύ καλύτερο από αυτό του Ubuntu.

#7. Δυνατότητα αναβάθμισης

Η αναβάθμιση του Ubuntu ή του Mint είναι εξαιρετικά εύκολη. Το Ubuntu προσφέρει μια εξαιρετική εφαρμογή Software Updater. Η εφαρμογή, μόλις ανοίξει, αναζητά ενημερώσεις, τις κατεβάζει και τις εγκαθιστά για εσάς.

Υπεύθυνος ενημέρωσης νομισματοκοπείου

Ομοίως, η Mint προσφέρει επίσης μια εφαρμογή Update Manager που ενημερώνει το σύστημα και τις εγκατεστημένες εφαρμογές.

#8. Παραγωγικότητα

Όσον αφορά την παραγωγικότητα, το Linux Mint λάμπει, ειδικά αν κοιτάξετε την εμπειρία που δεν είναι διαθέσιμη. Προσφέρει τη σουίτα παραγωγικότητας Libre Office, μαζί με το πρόγραμμα περιήγησης Firefox.

Ωστόσο, το Ubuntu προσφέρει μια παρόμοια εμπειρία καθώς προσφέρει πρόσβαση στη σουίτα Libre Office.

Οι άλλες εφαρμογές που προσφέρουν και τα δύο λειτουργικά συστήματα περιλαμβάνουν το πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Thunderbird και το Transmission, ένα πρόγραμμα-πελάτη BitTorrent.

  17 καλύτερα πτυχία μάρκετινγκ στο Διαδίκτυο για να κάνετε αίτηση τώρα

Η Mint προσφέρει μια καλύτερη παραγωγική σουίτα, καθώς προσφέρει VLC, GIMP και Pidgin.

#9. Ευκαμψία

Όταν πρόκειται για διαφορετικές διανομές Linux, η διαφορά είναι μικρή. Αυτό συμβαίνει επειδή, στον πυρήνα, έχετε πρόσβαση στον πυρήνα του Linux. Ωστόσο, η ευελιξία και η δυνατότητα προσαρμογής του διαχωρίζουν το Linux από τα Windows και τα Mac.

Σε αυτά τα κριτήρια, το Ubuntu δεν τα πάει καλά. Αυτό συμβαίνει επειδή προωθούν μια ενοποιημένη εμπειρία για επιτραπέζιους υπολογιστές, κινητά και υπολογιστές με Unity. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που προσπάθησε να κάνει η Microsoft με τα Windows (Windows 8, συγκεκριμένα).

Το Linux έχει να κάνει με την «ελευθερία». Και αυτό είναι που καταλαβαίνει αρκετά καλά το Linux Mint. Επίσης, καθοδηγείται από την κοινότητα, καθιστώντας το ανοιχτό σε αλλαγές.

Ωστόσο, μπορείτε να εγκαταστήσετε άλλες γεύσεις Ubuntu, όπως το Xfce ή το KDE, εάν θέλετε μεγαλύτερη ευελιξία.

#10. Ασφάλεια

Το Linux είναι ένα ασφαλές λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, εξακολουθεί να χρειάζεται συνεχείς ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επιδιορθώσεις της πρώτης ημέρας ή τακτικές ενημερώσεις. Γι’ αυτό το Ubuntu και το Mint προσφέρουν μια έκδοση LTS με υποστήριξη 5 ετών.

Το Ubuntu λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ασφάλεια. Για παράδειγμα, έχουν μια ειδική ομάδα ασφαλείας με την οποία ο καθένας μπορεί να επικοινωνήσει εάν βρει ευπάθειες. Αντίθετα, το Linux Mint δεν έχει καμία συμβουλή ασφαλείας.

Επίσης, εάν χρησιμοποιείτε μια έκδοση που δεν είναι LTS, λαμβάνετε μόνο εννέα μήνες υποστήριξης ασφαλείας.

Εάν χρειάζεστε ένα ασφαλές περιβάλλον λειτουργικού συστήματος, το Ubuntu είναι ο καλύτερος τρόπος, ειδικά εάν εργάζεστε σε επιχειρηματικό περιβάλλον. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το Linux Mint δεν είναι ασφαλές. Αντίθετα, πολλοί χρήστες μπορεί να βρίσκουν ενοχλητικές τις συνεχείς ενημερώσεις ασφαλείας του Ubuntu. Σε αυτήν την περίπτωση, το Linux Mint είναι καλύτερη επιλογή.

#11. Υποστήριξη

Το Ubuntu είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον αναζητά επαγγελματική υποστήριξη. Προσφέρουν πληρωμένη υποστήριξη και βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή η Canonical διαχειρίζεται την ανάπτυξη του Ubuntu. Αλλά, φυσικά, ως τακτικός χρήστης, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε την υποστήριξη της κοινότητας.

Το Linux Mint δεν προσφέρει καμία τέτοια πληρωμένη υποστήριξη. Αντίθετα, καθοδηγείται από την κοινότητα. εάν χρειάζεστε βοήθεια, πρέπει να ακολουθήσετε την κοινοτική διαδρομή.

#12. Κοινότητα

Το γεγονός ότι το Linux είναι ανοιχτού κώδικα καθιστά την κοινότητα των περισσότερων διανομών αναπόσπαστο μέρος.

Γι’ αυτό το Ubuntu και το Linux Mint έχουν ζωντανές και μεγάλες κοινότητες χωρίς ξεκάθαρο νικητή.

Ωστόσο, αν κοιτάξετε τα στατιστικά της δημοτικότητας του DistroWatch, θα βρείτε ότι η Mint ξεπερνά το Ubuntu όσον αφορά τις επιτυχίες, υπονοώντας μια μεγαλύτερη κοινότητα.

Ως χρήστης Linux, θα πρέπει πρώτα να βασιστείτε στην τεκμηρίωση. Τόσο το Linux Mint όσο και το Ubuntu προσφέρουν εξαιρετική τεκμηρίωση. Είναι φιλικά προς το χρήστη και υποστηρίζουν μια ποικιλία τοπικών γλωσσών.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την εξέταση της τεκμηρίωσης, πολλοί μπορεί να αισθάνονται κολλημένοι. Τότε μπορείτε να επωφεληθείτε από τα ανοιχτά φόρουμ όπου τα μέλη της κοινότητας μπορούν να απαντήσουν απευθείας στα ερωτήματά σας.

Περιπτώσεις χρήσης

Λοιπόν, ποιο να επιλέξετε; Για να βοηθήσουμε, ας συζητήσουμε τις περιπτώσεις χρήσης τους.

Linux Mint

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Mint εάν:

  • Αναζητάτε μια εμπειρία που μοιάζει με τα Windows (άρωμα κανέλας)
  • Για να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα με προεγκατεστημένες βασικές εφαρμογές
  • Για εύκολη λήψη και διαχείριση λογισμικού (μέσω του Software Manager)
  • Αναζητάτε περισσότερη δυνατότητα προσαρμογής (η κανέλα είναι πιο προσαρμόσιμη από το GNOME)
  • Έχετε έναν υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή χαμηλών προδιαγραφών
  • Αναζητάτε μεγάλη υποστήριξη από την κοινότητα
  • Θέλετε όλες οι γεύσεις να έχουν πλήρη 5ετή μακροπρόθεσμη υποστήριξη
  • Θέλετε υποστήριξη πολυμέσων εκτός συσκευασίας
  • Θέλετε ένα λειτουργικό σύστημα που προσφέρει εξαιρετική ροή εργασίας
  • Θέλετε ένα λειτουργικό σύστημα με μικρότερη χρήση μνήμης

Ubuntu

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu εάν:

  • Θέλετε να δοκιμάσετε το Linux για πρώτη φορά
  • Αναζητάτε ένα πολύ φιλικό προς το χρήστη λειτουργικό σύστημα
  • Αναζητάτε ένα παλιό, σταθερό και συνεπές λειτουργικό σύστημα
  • Θέλετε να πληρώσετε υποστήριξη για την επιχείρησή σας και το έργο που είναι κρίσιμο για την αποστολή σας
  • Αναζητάτε ένα περιβάλλον ανάπτυξης
  • Αναζητάτε ένα καλύτερο λειτουργικό σύστημα με επίκεντρο την ασφάλεια και το απόρρητο
  • Είστε στο Internet of Things (IoT) και θέλετε ένα λειτουργικό σύστημα που να προσφέρει καλή υποστήριξη IoT

Τελικές Λέξεις

Δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Και τα δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Η επιλογή μιας διανομής Linux για τον εαυτό σας είναι προσωπική, επομένως θα πρέπει να προχωρήσετε με αυτήν που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δοκιμάσετε τη διανομή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αυτές οι διανομές συνοδεύονται από τη δική τους έκδοση Live USB. Έτσι μπορείτε να τα δοκιμάσετε χωρίς να χρειάζεται να τα εγκαταστήσετε πρώτα. Και, εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το Linux στο παρελθόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες Linux του προγράμματος περιήγησης στο Web για να δοκιμάσετε διαφορετικές διανομές.