Μπορούν πραγματικά οι χάκερ να «αναπηδήσουν» το σήμα τους σε όλο τον κόσμο;

Οι τηλεοπτικές εκπομπές και οι ταινίες σπάνια αντιπροσωπεύουν τους χάκερ με ακρίβεια. Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με το παλιό τροπάριο του ψηφιακού εγκληματία με κουκούλα που πληκτρολογεί μανιωδώς σε ένα μαύρο τερματικό πριν ψιθυρίσει θριαμβευτικά: «Είμαστε μέσα».

Αλλά το Χόλιγουντ τα καταφέρνει ποτέ σωστά; Ωρες ωρες.

Μην πιστεύετε όλα όσα βλέπετε στην τηλεόραση

Τόσο η μικρή όσο και η ασημένια οθόνη έχουν απεικονίσει χάκερ που αναπηδούν μια σύνδεση στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο για να παραμείνουν μπροστά από τις αρχές επιβολής του νόμου. Ενώ αυτές οι απεικονίσεις είναι συνήθως λίγο πιο πολύχρωμες από ό,τι θα έβλεπες στην πραγματικότητα, υπάρχουν παραλληλισμοί στον πραγματικό κόσμο.

Ίσως το πιο γελοίο φανταστικό παράδειγμα αυτού ήταν στην ταινία schlocky, 2001, Hugh Jackman, Swordfish. Στο αποκορύφωμα της ταινίας, ο συνταξιούχος χάκερ, ο Στάνλεϊ Τζόμπσον, αναπηδά κλεμμένα χρήματα μέσω παραβιασμένων τραπεζικών λογαριασμών σε όλο τον κόσμο, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύεται από μια διεύθυνση IP.

«Οι λογαριασμοί είναι κρυπτογραφημένοι με ένα cypher 1024-bit. Ακόμη και εγώ δεν μπορώ να σπάσω το τείχος προστασίας», είπε ο Τζόμπσον, ανεβάζοντας την τεχνομανία του Χόλιγουντ σε απρόβλεπτα νέα ύψη.

Αλυσίδα VPN

Λοιπόν, τι θα λέγατε στην πραγματική ζωή; Μπορεί πραγματικά να γίνει αυτό; Λοιπόν, μια στρατηγική που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος για να μετακινήσει το ψηφιακό του αποτύπωμα μέσω πολλαπλών δικαιοδοσιών είναι μια διαδικασία που ονομάζεται «αλυσίδα VPN», γνωστή και ως VPN πολλαπλών μεταπήδησης ή καταρράκτη VPN.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τα Έγγραφα Google εκτός σύνδεσης

Η αλυσίδα VPN είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Συνδέετε πολλά εικονικά ιδιωτικά δίκτυα μαζί και, στη συνέχεια, διοχετεύετε την επισκεψιμότητά σας μέσω πολλών προκαθορισμένων διακομιστών μέχρι να φτάσει στον προορισμό της.

Λοιπόν, ποιο είναι το πλεονέκτημα αυτού; Ίσως το μεγαλύτερο είναι ότι διασφαλίζει ότι μόνο ένας διακομιστής γνωρίζει την πραγματική σας διεύθυνση IP. Οι άλλοι διακομιστές VPN γνωρίζουν μόνο τις διευθύνσεις IP του μηχανήματος που βρίσκεται δίπλα τους στην αλυσίδα. Καταργεί το μοναδικό σημείο αποτυχίας που έχετε εάν χρησιμοποιείτε μόνο ένα VPN για να προστατεύσετε την ανωνυμία σας.

Ωστόσο, υπάρχουν προφανή μειονεκτήματα. Η αναπήδηση της επισκεψιμότητάς σας μέσω πολλών κόμβων VPN θα αυξήσει τον λανθάνοντα χρόνο της σύνδεσής σας. Αυτό σημαίνει καταστροφή για τα διαδικτυακά παιχνίδια και, σε μικρότερο βαθμό, τις εφαρμογές VoIP. Μπορείτε επίσης να περιμένετε σημαντική μείωση της ταχύτητας.

Πολλοί πάροχοι VPN προσφέρουν αλυσίδα VPN, αν και σε περιορισμένη μορφή, με έως δύο αλυσιδωτούς διακομιστές VPN. Άλλοι προσφέρουν πολλαπλούς λυκίσκους – σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και πέντε.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές επιφυλάξεις εδώ. Πρώτον, καθώς αυτό είναι λίγο εξειδικευμένο χαρακτηριστικό, οι πάροχοι που το προσφέρουν τείνουν να είναι πιο ακριβοί. Δεύτερον, οι λυκίσκοι τείνουν να παραμένουν εντός του δικτύου του παρόχου. Εάν θέλετε να συνδέσετε διακομιστές από πολλούς παρόχους, πρέπει να προετοιμαστείτε για λίγη τεχνική εργασία.

  Δείτε πώς να το κάνετε γρήγορα

Πώς φαίνεται αυτό στην πράξη; Μια διαμόρφωση μπορεί να περιλαμβάνει ένα VPN ενεργοποιημένο στον δρομολογητή σας, μια άλλη στον υπολογιστή σας και μια άλλη να εκτελείται σε μια εικονική μηχανή, στην οποία θα κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της περιήγησής σας. Αν αυτό ακούγεται περίπλοκο, αυτό συμβαίνει γιατί είναι.

Μια λιγότερο ταραχώδης προσέγγιση

Συγγνώμη, Χόλιγουντ—οι χάκερ δεν μοιάζουν έτσι στην πραγματική ζωή.

Και μετά υπάρχει το Tor, δηλαδή το The Onion Router. Αυτό το δίκτυο είναι διαβόητο για τη συσχέτισή του με εγκληματίες του σκοτεινού ιστού, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για την εμπορία λαθρεμπορίου και την ανταλλαγή κλεμμένων δεδομένων.

Αλλά εδώ είναι η ειρωνεία: οι βασικές έννοιες για το Tor αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1990 στο Ναυτικό Ερευνητικό Εργαστήριο των ΗΠΑ για την προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων πληροφοριών στο εξωτερικό. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένας επόμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για να καθοδηγήσει την ανάπτυξη του Tor. Έλαβε ένα σημαντικό ποσό της χρηματοδότησής του από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά με βάσιμους λόγους. Η ίδια τεχνολογία που επιτρέπει σε κάποιον να αγοράζει ανώνυμα ναρκωτικά προστατεύει επίσης τους αντιφρονούντες που ζουν υπό κατασταλτικά καθεστώτα.

Το Tor τροφοδοτεί την επισκεψιμότητά σας μέσω πολλαπλών, τυχαία επιλεγμένων σημείων σε ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο. Έτσι, ουσιαστικά, αναπηδά σε όλο τον κόσμο. Η προέλευση και ο προορισμός της κίνησης αποκρύπτονται από κάθε ενδιάμεσο κόμβο αναμετάδοσης μέχρι να φτάσει σε έναν κόμβο εξόδου. Στη συνέχεια, η κίνηση φεύγει από το δίκτυο.

  Πώς να δημιουργήσετε μια εικόνα της μονάδας USB σας

Ωστόσο, η χρήση του Tor δεν εγγυάται την ανωνυμία. Το κακόβουλο λογισμικό που εκτελείται τοπικά θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας ή τα δεδομένα σας ενδέχεται να περάσουν από έναν κακόβουλο κόμβο εξόδου που καταγράφει και αναλύει όλη την εξερχόμενη κίνηση.

Reality Bites

Οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες για χάκερ συνήθως καταλήγουν με κάποιον με χειροπέδες να οδηγείται στο πίσω κάθισμα ενός Ford Crown Victoria που περιμένει. Αυτή είναι αναμφισβήτητα η πιο ρεαλιστική πτυχή του κόσμου του hacking.

Τα τελευταία χρόνια, η επιβολή του νόμου έχει γίνει ολοένα και πιο ικανή στην αντιμετώπιση της διασυνοριακής φύσης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Η συνεργασία μεταξύ των διεθνών αστυνομικών τμημάτων είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από ιδρύματα όπως η Interpol, η Eurojust και η Europol, καθώς και μέσα όπως το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Λοιπόν, ναι, είναι δυνατό να αναπηδήσετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά η κυκλοφορία στο Διαδίκτυο δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές μπορούν να σας παρακολουθήσουν.

Ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι ο Ross Ulbricht. Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Dread Pirate Roberts, ο Ulbricht διηύθυνε την αγορά σκοτεινού ιστού του Silk Road. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το Tor για να κρύψει τις δραστηριότητές του, συνελήφθη χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα για να ζητήσετε τεχνική υποστήριξη σε έναν ηλεκτρονικό πίνακα μηνυμάτων.

Τελικά, καμία τεχνική πολυπλοκότητα δεν μπορεί να ξεπεράσει το βασικό ανθρώπινο λάθος.