Μπορεί ο υπολογιστής σας να εκτελεί Windows 11; Ελέγξτε αυτές τις απαιτήσεις συστήματος

Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 11 προτού σκεφτείτε την αναβάθμιση.

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Τα Windows 11 είναι μια δωρεάν αναβάθμιση για χρήστες των Windows 10. Ωστόσο, απαιτεί πιο προηγμένο υλικό.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή PC Health Check της Microsoft για να διαπιστώσετε εάν ο υπολογιστής σας πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα Windows 11.
  • Εάν ο υπολογιστής σας δεν πληροί ορισμένες απαιτήσεις, δοκιμάστε να αλλάξετε ρυθμίσεις όπως το TPM και η Ασφαλής εκκίνηση από το BIOS.

Τα Windows 11 προσφέρουν αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό τους και είναι μια δωρεάν αναβάθμιση από τα Windows 10, εφόσον ο υπολογιστής σας πληροί ορισμένες απαιτήσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα Windows 10, τα οποία υποστηρίζουν παλαιότερες συσκευές Windows 8, τα Windows 11 απαιτούν πιο προηγμένο υλικό.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Systemd για τη λίστα υπηρεσιών

Ελάχιστες απαιτήσεις για την εγκατάσταση των Windows 11

Εάν ο υπολογιστής σας είναι μερικών ετών, υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα να μην μπορείτε να εκτελέσετε τα Windows 11. Ο ιστότοπος της Microsoft παραθέτει τις ακόλουθες βασικές απαιτήσεις υλικού. Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι χρήστες των Windows μπορεί να χρειαστεί να αναβαθμίσουν τους υπολογιστές τους εάν δεν πληρούν τις απαιτήσεις.

  • CPU: 1 GHz ή ταχύτερη σε συμβατό επεξεργαστή 64-bit ή Σύστημα σε τσιπ (SoC)
  • GPU: DirectX 12 συμβατό με πρόγραμμα οδήγησης WDDM 2.0
  • RAM: 4 GB ή υψηλότερη
  • Σκληρός Δίσκος: 64 GB ή μεγαλύτερος
  • Υλικολογισμικό συστήματος: UEFI, με δυνατότητα ασφαλούς εκκίνησης
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) έκδοση 2.0
  • Οθόνη: Οθόνη HD (720p) μεγαλύτερη από 9″ διαγώνια, 8 bit ανά έγχρωμο κανάλι
  • Σύνδεση στο Διαδίκτυο και λογαριασμοί Microsoft: Η έκδοση των Windows 11 Home απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο και λογαριασμό Microsoft για την ολοκλήρωση της ρύθμισης της συσκευής κατά την πρώτη χρήση. Η απενεργοποίηση μιας συσκευής από τα Windows 11 Home σε λειτουργία S απαιτεί επίσης σύνδεση στο Διαδίκτυο.
  Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μουσική του iTunes σε παρουσιάσεις PowerPoint

Αν και
αναφέρει η Microsoft
μπορείτε να εκτελέσετε τα Windows 11 σε συστήματα που υποστηρίζουν τουλάχιστον TPM 1.2 παρακάμπτοντας τον έλεγχο για TPM 2.0, η εταιρεία συνιστά αυστηρά να μην ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή.

Πώς να ελέγξετε τη συμβατότητα των Windows 11

Δεν γνωρίζουν όλοι τι υλικό έχουν μέσα στους υπολογιστές τους. Ευτυχώς, η Microsoft προσφέρει ένα βολικό εργαλείο για να ελέγξετε εάν ο υπολογιστής σας πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 11.

  • Κατεβάστε και εγκαταστήστε το νέο Εφαρμογή PC Health Check από τη Microsoft.
  • Εκκινήστε την εφαρμογή και κάντε κλικ στην επιλογή Έλεγχος τώρα στο επάνω μέρος κάτω από το μήνυμα “Εισαγωγή των Windows 11”.
  • Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο στην οθόνη σας που αναφέρει τις προδιαγραφές υλικού σας και σας ενημερώνει εάν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα Windows 11.

    Μην πανικοβληθείτε ακόμα αν διαπιστώσετε ότι ο υπολογιστής σας δεν είναι συμβατός. Πολλοί χρήστες με σύγχρονο υλικό έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αλλά κυρίως σχετίζεται με το TPM ή το Secure Boot. Και οι δύο αυτές ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν μπαίνοντας στο BIOS στον υπολογιστή σας με Windows.

      Πώς να ελέγξετε το μοντέλο μητρικής πλακέτας στα Windows 10

    Ενεργοποίηση AMD fTPM και Intel PTT

    • Εάν διαθέτετε CPU AMD, ορίστε το AMD fTPM (υλικολογισμικό TPM) σε Enabled στο μενού Advanced στις ρυθμίσεις BIOS/UEFI του συστήματός σας.
    • Εάν χρησιμοποιείτε επεξεργαστή Intel, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την τεχνολογία Intel PTT (Platform Trust Technology) από το ίδιο μενού. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις σας, εκκινήστε τον υπολογιστή σας και ελέγξτε ξανά χρησιμοποιώντας την εφαρμογή PC Health Check.

    Αν και τα Windows 11 είναι ευρέως διαθέσιμα από το 2021, πολλοί χρήστες εξακολουθούν να εκτελούν τα Windows 10 στους υπολογιστές τους. Εάν γνωρίζετε ότι ο υπολογιστής σας το υποστηρίζει, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αναβάθμιση στα Windows 11, καθώς το λειτουργικό σύστημα έχει ωριμάσει από την αρχική του κυκλοφορία.

    Ωστόσο, εάν το υλικό του υπολογιστή σας δεν πληροί τις απαιτήσεις των Windows 11, γνωρίζετε ότι η Microsoft θα τερματίσει την υποστήριξη για τα Windows 10 τον Οκτώβριο του 2025. Μετά από αυτό, θα πρέπει να κάνετε αναβάθμιση σε νέο υπολογιστή ή να πληρώσετε στη Microsoft μια ετήσια χρέωση για εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας έως τον Οκτώβριο του 2028.