Κορυφαίες Γλώσσες Προγραμματισμού Blockchain για Ασφαλή Ανάπτυξη

Με την αυξημένη δημοτικότητα συστημάτων κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ένα τεχνολογικό εργαλείο που εγγυάται την ασφάλεια και την αποκέντρωση όλων των αρχείων συναλλαγών.

Η κατανεμημένη φύση του Blockchain ταιριάζει απόλυτα με τις σημερινές τάσεις της τεχνολογίας που επιτρέπουν την ομόφωνη ενημέρωση των δεδομένων Blockchain σε όλους τους κόμβους ενός δικτύου υπολογιστών.

Το Blockchain ταιριάζει καλύτερα σε αυτόν τον ρόλο, καθώς διατηρεί την ασφάλεια των αρχείων δεδομένων που περιλαμβάνει ένα αξιόπιστο τρίτο μέρος. Επιπλέον, εξαλείφει την πιθανή αντιγραφή δεδομένων, καθώς το Blockchain διασφαλίζει επίσης την ακεραιότητα των δεδομένων με μία μόνο πηγή αλήθειας. Αυτό συμβάλλει περαιτέρω στο πλεονέκτημα ασφάλειας του Blockchain.

Έχοντας εξετάσει τι κάνει το Blockchain ένα δημοφιλές τεχνολογικό εργαλείο σε ζήτηση, ας καλύψουμε περίπλοκα τι είναι το Blockchain στον προγραμματισμό.

Τι είναι το Blockchain;

Το Blockchain αναφέρεται σε ένα αμετάβλητο κατανεμημένο καθολικό που διευκολύνει την αντιγραφή και την ανταλλαγή πληροφοριών με ασφάλεια στους κόμβους ενός δικτύου υπολογιστών. Τα δεδομένα στο Blockchain χωρίζονται σε κοινόχρηστα μπλοκ. Υπάρχουν πολλές υπάρχουσες συναλλαγές σε κάθε μπλοκ δεδομένων.

Μοναδικά αναγνωριστικά με τη μορφή κρυπτογραφικών κατακερματισμών συνδυάζουν αυτά τα μπλοκ δεδομένων.
Σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας συναλλαγής δεδομένων εντός του Blockchain, πραγματοποιείται παρόμοια ενημέρωση δεδομένων σε όλους τους κόμβους του δικτύου υπολογιστών. Αυτός ο τύπος κατανεμημένης ενημέρωσης είναι γνωστός ως τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής ή DLT.

Η αλλαγή ή η διαγραφή δεδομένων εντός των μπλοκ απαιτεί συναίνεση από όλους τους άλλους κόμβους του δικτύου υπολογιστών, καθιστώντας έτσι το Blockchain αμετάβλητο και κατάλληλο για επιχειρηματικές συναλλαγές όπως παρακολούθηση παραγγελιών και πληρωμών, μεταξύ άλλων συναλλαγών.

Το Blockchain χρησιμοποιεί ενσωματωμένους μηχανισμούς που επιτρέπουν μόνο εγγραφές εγκεκριμένων συναλλαγών και δημιουργούν επίσης μια συνεπή καταγραφή των κοινών πληροφοριών.

Κορυφαίες πλατφόρμες blockchain

Οι πλατφόρμες blockchain χρησιμοποιούν σύνολα αμετάβλητων κρυπτογραφικά σφραγισμένων συναλλαγών που μοιράζονται οι κόμβοι υπολογιστών για να προσφέρουν έναν αποκεντρωμένο μηχανισμό διανομής, παρακολούθησης και τεκμηρίωσης μεταφορών αξίας.

Κάθε εγγραφή περιέχει μια χρονική σήμανση και συνδέσμους για προηγούμενες συναλλαγές. Η πλατφόρμα, επομένως, παρακολουθεί τον κύκλο ζωής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και επίσης καταγράφει τις συναλλαγές σε ένα κατανεμημένο βιβλίο.

Επιχειρηματικές λύσεις όπως οι αλυσίδες εφοδιασμού αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια, κρυπτονομίσματα και χρήματα από την κεντρική τράπεζα, μεταξύ πολλών άλλων, χρησιμοποιούν πλατφόρμες Blockchain για να εξυπηρετήσουν τον κύριο στόχο του Blockchain για ασφαλή μεταφορά δεδομένων.

Παρακάτω είναι οι κορυφαίες πλατφόρμες Blockchain που συνιστούν ανεπιφύλακτα οι ειδικοί του Blockchain.

#1. Ethereum

Το ETH, επίσης το Ethereum, είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα που εισήχθη το 2013 από τη Vitalik που υποστηρίζει DApps και Smart Contracts και παρέχει αποτελεσματικά επεκτασιμότητα και ομαλότητα.

Αυτή η πλατφόρμα είναι διάσημη για την ανάπτυξη παιχνιδιών cloud, πορτοφολιών και NFT, μεταξύ άλλων εφαρμογών Blockchain. Καταργεί κυρίως τη συλλογή δεδομένων και την περαιτέρω ανάλυση χρηματοοικονομικών μέσων από τρίτους.

#2. IBM Blockchain

Το IBM Blockchain είναι μια προσαρμόσιμη και αποτελεσματική πλατφόρμα Blockchain που ανήκει στην IBM που επιτρέπει στους χρήστες της να συνδυάζουν στοιχεία Blockchain για να δημιουργήσουν, να χρησιμοποιήσουν και να αναπτύξουν προσωπικά δίκτυα Blockchain παρέχοντας μια πλήρη στοίβα blockchain-as-a-service.

Η φιλική προς τον χρήστη διεπαφή έχει επίσης διευκολύνει λειτουργίες όπως η εγκατάσταση και οι δοκιμές και συνέβαλε επίσης στην ταχεία ανάπτυξη έξυπνων συμβολαίων.

#3. Κυματισμός

Το Ripple επιτρέπει αποτελεσματικά στις εταιρείες να εξοικονομούν κόστος ανάπτυξης Blockchain και διασυνοριακών συναλλαγών, καθώς επικυρώνει τις συναλλαγές της χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό συναίνεσης. Η ταχύτητα συναλλαγής του είναι σχετικά μεγαλύτερη, περίπου 4-5 δευτερόλεπτα.

  Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος 8 του προγράμματος οδήγησης NVIDIA OpenGL

#4. EOS

Το EOS είναι μια ασφαλής και επεκτάσιμη επέκταση των Blockchains Ethereum και Bitcoin που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και φιλοξενία DApps, επιτρέπει έξυπνες συμβάσεις και επίσης ασχολείται με λύσεις επεκτασιμότητας των επιχειρήσεων παρέχοντάς τους αποκεντρωμένη αποθήκευση.

#5. Αστρικός

Το Stellar είναι ένα δημόσιο αποκεντρωμένο δίκτυο που σας επιτρέπει να εξοικονομείτε και να μεταφέρετε χρήματα. Παρέχει διαφανείς και ασφαλείς υπηρεσίες που βοηθούν τους χρήστες της να δημιουργούν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία γρήγορες και ασφαλείς εφαρμογές fintech, ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και μάρκες.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Stellar για να δημιουργήσετε, να ανταλλάξετε και να στείλετε ψηφιακές αναπαραστάσεις χρημάτων όπως δολάρια, bitcoin κ.λπ.

#6. Corda

Η πλατφόρμα Corda είναι μια πλατφόρμα αδειών και εξαιρετικά ευέλικτη με τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής από ομοτίμους. Το peer-to-peer μοντέλο του επιτρέπει στην Corda να συναλλάσσεται αποτελεσματικά σε πραγματικό χρόνο.

Το Corda είναι χρήσιμο για την ικανότητά του να επιτρέπει σε διάφορα μέρη στο ίδιο δίκτυο Blockchain να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν και να αναπτύσσουν απρόσκοπτα έξυπνα συμβόλαια. Επιπλέον, παρέχει έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για την εκτέλεση της λειτουργίας.

#7. Ύφασμα Hyperledger

Η πλατφόρμα ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα της Hyperledger Fabric χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη προηγμένων εφαρμογών Blockchain στη σπονδυλωτή αρχιτεκτονική της. Αυτή η πλατφόρμα διαθέτει διάφορα εξαρτήματα plug-and-play και παρέχει διάφορα αρθρωτά και προσαρμόσιμα σχέδια που ταιριάζουν σε πολλές περιπτώσεις βιομηχανικής χρήσης.

Το Hyperledger Fabric δημιουργεί ένα δίκτυο δικτύων και αυτό αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του.

#8. Klaytn

Η Klaytn διαθέτει ένα αρθρωτό δίκτυο με αρχιτεκτονική δικτύου που είναι προσαρμόσιμη. Αυτή είναι μια δημόσια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από την Kakao.

Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τη δομή του αρθρωτού δικτύου για την κατασκευή και τη λειτουργία Blockchains προσανατολισμένων στις υπηρεσίες που βασίζονται στο πλαίσιο Klaytn. Η ευελιξία και η δυνατότητα προσαρμογής του επιτρέπουν τη δημιουργία οποιασδήποτε ηλεκτρονικής υπηρεσίας σε αυτό.

#9. Πριονοδόντι Hyperledger

Το Hyperledger sawtooth είναι ένα έργο Blockchain ανοιχτού κώδικα από το Linux Foundation και το Hyperledger. Χρησιμοποιεί το Proof of Lapsed Time, μια νέα στρατηγική ψηφοφορίας που χρησιμοποιεί τεχνολογίες ασφαλείας βασισμένες σε υλικό.

Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιείται ένα αξιόπιστο περιβάλλον εκτέλεσης για την εκτέλεση κώδικα προγράμματος σε σταθερά οχυρά και θέσεις μνήμης υπολογιστή που είναι κρυπτογραφημένες.

Ανάπτυξη Blockchain: Γλώσσες προγραμματισμού

Οι προγραμματιστές blockchain χρησιμοποιούν διαφορετικές σχετικές γλώσσες προγραμματισμού που είναι συγκεκριμένες για τα προγραμματιζόμενα δομικά στοιχεία του Blockchain, όπως τα έξυπνα συμβόλαια.

Κάθε μία από αυτές τις γλώσσες έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σχετικά με την εφαρμογή τους στο προγραμματιζόμενο bit του Blockchain.

Αυτό το άρθρο έχει συγκεντρώσει μια λίστα με αυτές τις γλώσσες με μια επισκόπηση του τι συνεπάγονται και πόσο χρήσιμες είναι στο Blockchain.

Στερεότητα

Η Solidity είναι μια δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού Blockchain που δημιουργήθηκε από τον Christian Reitwiessner. Έχει παρόμοια σύνταξη με τη σύνταξη του ECMAScript, αν και η σύνταξή του απεικονίζει πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως στατική πληκτρολόγηση και μεταβλητούς τύπους επιστροφής.

Χρησιμοποιείται για τη σύνταξη έξυπνων συμβολαίων και τα εκτελεί στην εικονική μηχανή Ethereum (EVM). Η Solidity χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Ethereum για την ανάπτυξη αποκεντρωμένων εφαρμογών. Είναι απαραίτητο να μάθετε το Solidity για να μπορέσετε να αναπτύξετε DApps.

Τα δημοφιλή χαρακτηριστικά του, όπως η φιλική προς τον χρήστη, η ακριβής ακρίβεια, η πρόσβαση σε υποδομές JavaSript και η φιλικότητα προς τους προγραμματιστές καθιστούν το Solidity κατάλληλο για την ανάπτυξη DApps ή ICO. Το Avalanche, το CounterParty, το Binance, το Hedera, το Tron και το Smart Chain Tendermint είναι μεταξύ των Blockchain που χρησιμοποιούν Solidity.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και συγχρονισμό μηνυμάτων AT&T

Πύθων

Η εύκολη σύνταξη της Python, η υποστήριξη ανοιχτού κώδικα, οι τεράστιοι πόροι και τα πρόσθετα που παρέχει και η ευελιξία της μεταξύ πλατφορμών την καθιστούν ακόμη πιο χρήσιμη για την ανάπτυξη Blockchain.

Η ερμηνευμένη φύση της Python θα μπορούσε να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα στις πολύπλοκες κρυπτογραφικές λειτουργίες του Blockchain. Ωστόσο, το ότι η Python είναι αντικειμενοστρεφής, της επιτρέπει να διαχειρίζεται διάφορα γενικά έξοδα που σχετίζονται με την απόδοση.

Η Python θεωρείται ως περιουσιακό στοιχείο στην πλατφόρμα Blockchain-as-a-service και συνιστάται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη DApps και έξυπνων συμβάσεων. Τα Steem, NEO και Hyperledger Fabric είναι παραδείγματα λύσεων Blockchain που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη της Python.

Επιπλέον, η Python παρέχει ενότητες γραφικής διεπαφής χρήστη όπως τα PyQt5 και Tk που είναι απαραίτητες στον προγραμματισμό Blockchain.

C++

Η C++ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής με κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Το Bitcoin είναι γραμμένο σε C++.

Οι προγραμματιστές του Blockchain χρησιμοποιούν χαρακτηριστικά OOP της C++, συμπεριλαμβανομένης της υπερφόρτωσης συναρτήσεων, της προηγμένης πολυμορφισμού πολλαπλών νημάτων και του πολυμορφισμού χρόνου εκτέλεσης, για τη διαμόρφωση δεδομένων και λειτουργιών σε μία ενότητα. Αυτό το καλούπι είναι παρόμοιο με το πώς το Blockchain διαμορφώνει τα δεδομένα του με κρυπτογραφικές αλυσίδες.

Το C++ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο EOS Blockchain για την ανάπτυξη έξυπνων συμβολαίων και κρυπτονομισμάτων όπως το Litecoin, το Stellar, το Ripple και το Bitcoin.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη C++ για εφαρμογές κρίσιμες για την απόδοση, καθώς η C++ μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά λίγους πόρους για την εκτέλεση μεγάλων εφαρμογών. Η C++ διαχειρίζεται επίσης αποτελεσματικά την CPU και παρέχει έλεγχο μνήμης. Βελτιώνει την απόδοση παρέχοντας πολυμορφισμό χρόνου μεταγλώττισης. Η C++ είναι επίσης εύκολη στη χρήση και έχει σχετικά ταχύτερο χρόνο εκτέλεσης ακόμη και σε σύγκριση με την Java.

Ιάβα

Η Java είναι διάσημη για τη σύνταξη πλατφορμών Blockchain όπως Ethereum, NEO, Hyperledger ύφασμα και πολλές άλλες, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως τα χαρακτηριστικά της όπως το API, η φορητότητα και το OOP.

Επιπλέον, οι πολλές βιβλιοθήκες της Java και η ικανότητά της να καθαρίζει εύκολα τη μνήμη την καθιστούν κατάλληλη γλώσσα προγραμματισμού για την ανάπτυξη εξελιγμένων έξυπνων συμβολαίων και DApps.

Η Java είναι επίσης φιλική προς τους προγραμματιστές, καθιστώντας την εύκολη στη χρήση. Αποφεύγει τη χρήση σαφών δεικτών, δημιουργώντας έτσι μια ασφαλή διεπαφή που μειώνει πιθανές απειλές ασφαλείας. Χάρη στη δυναμικότητα της Java και τις δυνατότητες πολλαπλών νημάτων, η βελτιστοποίηση της CPU είναι δυνατή και, μακροπρόθεσμα, καθιστά την Java ευέλικτη.

Vyper

Η Vyper είναι η νεότερη γλώσσα προγραμματισμού του Blockchain που λειτουργεί ως εναλλακτική λύση του Solidity. Το Vyper προέρχεται επίσης από την Python 3, με τη σύνταξή του να θεωρείται έγκυρη σύνταξη Python 3.

Όπως και το Solidity, το Vyper χρησιμοποιείται για την εικονική μηχανή Ethereum (EVM). Το Vyper, ωστόσο, διαφέρει από το Solidity από το πώς χειρίζεται την ασφάλειά του και έχει επίσης διαφορετικές δομές ελέγχου από το Solidity.

Δεν διαθέτει λειτουργίες όπως λειτουργίες OOP, τροποποιητές και άπειρους βρόχους, οι οποίες εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στο Solidity. Η έλλειψη αυτών των χαρακτηριστικών έχει δώσει στο Vyper ένα πλεονέκτημα ασφάλειας και το έχει κάνει μια προτιμώμενη επιλογή για τη σύνταξη έξυπνων συμβολαίων.

Πηγαίνω

Αυτή είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική γλώσσα προγραμματισμού που δημιουργεί συστήματα Blockchain. Η Go δημιουργεί επίσης το ύφασμα Hyperledger, ένα θεμέλιο που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη εφαρμογών Blockchain και Go-Ethereum.

Το Go είναι μια στατιστικά πληκτρολογημένη και μεταγλωττισμένη γλώσσα προγραμματισμού με χαρακτηριστικά όπως γενικά, κατασκευαστές, κλάσεις και κληρονομικότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά ενισχύουν την απόδοση και κατά συνέπεια κάνουν το Go μια κατάλληλη γλώσσα για χρήση στο Blockchain. Το Go είναι επίσης φιλικό προς το χρήστη, ευέλικτο και εξαιρετικά επεκτάσιμο.

  Πώς να ρυθμίσετε την παρακολούθηση ύπνου στο Apple Watch

Σκουριά

Το Rust είναι μια πρόσφατη υιοθέτηση στην τεχνολογία Blockchain. Αποτελεί καλύτερη προτίμηση για λύσεις κατασκευής που είναι καινοτόμες, ασφαλείς και αμετάβλητες.

Είναι χρήσιμο για τους προγραμματιστές Blockchain ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία γρήγορων και αποτελεσματικών πλαισίων. Επιπλέον, το Rust τους παρέχει έναν μηχανισμό για τη διαχείριση μεταβλητών καταστάσεων, ευκαιριών που βασίζονται σε ταυτόχρονη χρήση και την εκτέλεση βελτιστοποίησης κώδικα. Οι καλύτερες επιλογές μνήμης είναι επίσης ένα πρόσθετο πλεονέκτημα του Rust.

Η δημιουργία έξυπνων συμβολαίων σε αλυσίδες όπως η Solana και η NEAR είναι αποτελεσματική με τη Rust.

Απλότητα

Η Simplicity είναι μια γλώσσα Blockchain υψηλού επιπέδου που βασίζεται στον Ivy που δημιουργήθηκε από τη Rachelle O’Connor.

Η κωδικοποίηση με Simplicity είναι ευκολότερη και πιο αποτελεσματική λόγω της σύνταξης τύπου Haskell με την οποία λειτουργεί. Είναι επίσης μια αποτελεσματική λύση για την ανάπτυξη Έξυπνων Συμβάσεων και άλλων λύσεων Blockchain που λειτουργούν με εικονικές μηχανές Bitcoin και Ethereum λόγω της μαθηματικής φύσης του.

Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή ο κώδικας του Simplicity είναι αναγνώσιμος από τον άνθρωπο, μειώνοντας την πολύπλοκη και χαμηλού επιπέδου κατανόηση του σεναρίου Bitcoin.

Η Simplicity επιτρέπει στους προγραμματιστές του Blockchain να χρησιμοποιούν τις λειτουργίες και τις δυνατότητές του για να δημιουργήσουν sidechains στα Elements, μια πλατφόρμα Blockchain ανοιχτού κώδικα που διαθέτει δυνατότητες sidechain.

ΝΤΟ#

Η C# ή η C-sharp είναι μια δημοφιλής γλώσσα ανοιχτού κώδικα OOP που αναπτύχθηκε από τη Microsoft και αποτελεί υποκατάστατο της Microsoft κωδικοποίησης Java.

Αυτή η γλώσσα χρησιμοποιεί μια γλώσσα επεκτάσιμης σήμανσης, η οποία χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς προγραμματισμούς Blockchain όπως το IOTA, το NEO και το Stratis. Το C# είναι φορητό και επομένως επιτρέπει στους προγραμματιστές του Blockchain να δημιουργούν εφαρμογές με γραπτό φορητό κώδικα σε όλες τις πλατφόρμες.

Το C# δημιουργεί κυρίως DApps, έξυπνα συμβόλαια και υποδομές σε περιβάλλον Blockchain.

Σαφήνεια

Η Clarity είναι μια έξυπνη γλώσσα συμβάσεων που είναι συγκεκριμένη για τη στοίβα Blockchain. Το Clarity μπορεί να αποφασιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει άπειρους βρόχους και είναι επίσης ημιτελής Turing. Επομένως, υπάρχει βεβαιότητα ότι η εκτέλεση του προγράμματος θα τερματιστεί κάποια στιγμή.

Το άλλο χαρακτηριστικό του είναι η απαγόρευση επανεισόδου. Η επανεισαγωγή αναφέρεται σε ένα έξυπνο συμβόλαιο που πραγματοποιεί κλήση σε άλλο συμβόλαιο και, στη συνέχεια, καλεί στο αρχικό συμβόλαιο. Η επανεισαγωγή μπορεί να προκαλέσει απειλές για την ασφάλεια στα έξυπνα συμβόλαια. Επομένως, το Clarity που απαγορεύει την επανεισδοχή καθιστά το Clarity εξαιρετικά ασφαλές.

Οι διαθέσιμες ευκαιρίες εργασίας για τους ρόλους του Clarity είναι υψηλότερες από τους προγραμματιστές. Αυτό θα ιντριγκάρει το ενδιαφέρον σας για να αρχίσετε να το μαθαίνετε τώρα.

Rholang

Η Rholang χρησιμοποιεί μια προσέγγιση λειτουργικού προγραμματισμού αντί να ακολουθεί τον αντικειμενοστραφή τρόπο. Σε αντίθεση με γλώσσες όπως η C και η Python, η Rholang αξιολογεί ένα πρόγραμμα ως συνάρτηση και λύνει αυτές τις συναρτήσεις σε ακολουθίες αντί να χρησιμοποιεί μεταβλητές για την αποθήκευση δεδομένων και την αλλαγή των τιμών των μεταβλητών με το χρόνο.

Η Rholang είναι μια κατάλληλη γλώσσα για την ανάπτυξη έξυπνων συμβολαίων. Ο κώδικας που γράφτηκε με Rholang είναι γρήγορος λόγω της φιλικής του φύσης. Πριν από την ανάπτυξη, ελέγχει για σφάλματα κώδικα χρησιμοποιώντας επίσημη επαλήθευση, καθιστώντας την έτσι μια ασφαλή και αξιόπιστη γλώσσα προγραμματισμού.

Ας το ολοκληρώσουμε 😎

Με την πρόσφατη δημοτικότητα και την αύξηση των ευκαιριών Blockchain, η εκμάθηση του Blockchain και στοιχείων όπως οι πλατφόρμες και οι γλώσσες προγραμματισμού του για χρήση είναι σημαντική.

Διαφορετικές γλώσσες είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη διαφορετικών ασφαλών λύσεων Blockchain. Επομένως, μπορείτε να αποφασίσετε ποια γλώσσα θα είναι ιδανική για να μάθετε. Επιπλέον, πολλά διαθέσιμα διαδικτυακά μαθήματα και πόροι μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε ή να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας για να γίνετε καλύτερος προγραμματιστής Blockchain.