Κατανόηση των εργαλείων DevOps: Ansible και Terraform

Ansible και Terraform – ακούσατε για αυτά τα εργαλεία DevOps; Αυτό το άρθρο αφορά όλα αυτά και τις διαφορές τους.

Η υποδομή ως κώδικας (IaC) είναι ένα βασικό μέρος του τομέα DevOps και είναι μια βασική δεξιότητα που πρέπει να διαθέτουν οι μηχανικοί DevOps. Το IaC χρησιμοποιείται για την παροχή και τη διαχείριση της υποδομής IT χρησιμοποιώντας κώδικα διαμόρφωσης που είναι αρχεία ορισμού αναγνώσιμα από μηχανή. Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση μηχανικής λογισμικού προς τις λειτουργίες, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε την υποδομή πληροφορικής χρησιμοποιώντας σενάρια προγραμματισμού.

Όταν ένας μηχανικός DevOps σκέφτεται την αυτοματοποίηση χρησιμοποιώντας κώδικα στο DevOps, επισημαίνονται πάντα δύο εργαλεία DevOps, το Terraform και το Ansible. Και τα δύο είναι εργαλεία κορυφαίας αξιολόγησης και χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα DevOps. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι νέοι σε αυτά τα εργαλεία και δεν γνωρίζουν τις βασικές διαφορές μεταξύ τους. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω το Terraform, το Ansible και τις βασικές διαφορές τους.

Τι είναι το Terraform;

Terraform είναι μια υποδομή ανοιχτού κώδικα ως εργαλείο λογισμικού κώδικα που δημιουργήθηκε από τη HashiCorp. Μπορείτε να ενορχηστρώσετε μια πλήρη υποδομή πληροφορικής χρησιμοποιώντας πολύ εύχρηστη δηλωτική γλώσσα στο Terraform. Στο Terraform, πρέπει να δηλώσετε και να διαμορφώσετε τους απαραίτητους πόρους για την υποδομή. Στη συνέχεια, θα φροντίσει για όλες τις απαιτούμενες εξαρτήσεις και θα δημιουργήσει την υποδομή για εσάς.

Το Terraform κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2014, αλλά το ποσοστό υιοθέτησης αυτού του εργαλείου ήταν φανταστικό. Προσφέρει εξαιρετικά χαρακτηριστικά που διευκολύνουν την πλήρη ενορχήστρωση του IT infra, επειδή η διαμόρφωση ολόκληρης της υποδομής σε έναν μεγάλο οργανισμό είναι πολύπλοκη. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε αυτό το εργαλείο με όλους τους δημοφιλείς παρόχους cloud, όπως AWS, GCP κ.λπ.

Οι περισσότεροι οργανισμοί πληροφορικής έχουν διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας για διαφορετικές ομάδες, επομένως οι ομάδες ανάπτυξης, σκηνοθεσίας ή QA και παραγωγής θα έχουν ξεχωριστά περιβάλλοντα. Μετά από λίγο, δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς το περιβάλλον παραγωγής. Για να διευκολύνουν τη διαχείριση, οι οργανισμοί χρησιμοποιούν το Terraform για να κωδικοποιήσουν τα πάντα στο περιβάλλον παραγωγής. Χρησιμοποιώντας το terraform, μπορείτε να περιστρέψετε πολύ γρήγορα τα περιβάλλοντα προγραμματιστών και σταδίων, τα οποία θα είναι πολύ παρόμοια με το περιβάλλον παραγωγής. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη και τη δοκιμή της εφαρμογής σε παρόμοια πλατφόρμα με την παραγωγή.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των παιχνιδιών και των ρυθμίσεων Oculus και να μετακινήσετε την εγκατάσταση σε νέα τοποθεσία

Πολλοί μεγάλοι οργανισμοί, όπως τα Starbucks, Slack, Uber, κ.λπ., αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά του terraform.

Εδώ είναι μερικά πλεονεκτήματα του Terraform:

  • Διαχειρίζεται τις υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ένα απλό GUI.
  • Περιγράφει την υποδομή για GCP, AWS, Azure και άλλα χρησιμοποιώντας μια απλή γλώσσα (δηλωτική).
  • Υποστηρίζει έλεγχο πρόσβασης βάσει ρόλου (RBAC) για ασφάλεια.
  • Μπορεί να εφοδιαστεί εύκολα με OpenStack, Azure, AWS, GCP χρησιμοποιώντας τα API τους
  • Ακολουθεί την αρχιτεκτονική χωρίς master, επομένως δεν υπάρχει κύριος κόμβος για την παρακολούθηση όλων των ενημερώσεων διαμόρφωσης.
  • Οι ομάδες μέσα σε έναν οργανισμό μπορούν εύκολα να συνεργαστούν στην υποδομή χρησιμοποιώντας το μητρώο εδαφών.
  • Η ενσωμάτωση με πλατφόρμες συνεχούς ενοποίησης όπως οι GitLab, Jenkins, Travis για την ανάπτυξη αγωγών DevOps είναι εύκολη.

Τι είναι το Ansible;

Ansible είναι ένα εργαλείο διαχείρισης διαμόρφωσης στον τομέα DevOps που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση όλων των εργασιών IT. Το Ansible είναι επίσης ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί τόσο δηλωτικές όσο και διαδικαστικές γλώσσες για τη διαχείριση της διαμόρφωσης. Αυτό το εργαλείο έχει εξαιρετική υποστήριξη από όλους τους δημοφιλείς παρόχους cloud και αυτοματοποιεί τις εφαρμογές, τα δίκτυα, την υποδομή, την ασφάλεια, τα κοντέινερ κ.λπ. Μειώνει σημαντικά την πολυπλοκότητα στις διαδικασίες DevOps, έτσι πολλοί μηχανικοί DevOps προτιμούν να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο.

Το Ansible αυτοματοποιεί την πιο περίπλοκη υποδομή με ευκολία χρησιμοποιώντας απλά αρχεία διαμόρφωσης YAML (αναγνώσιμα από τον άνθρωπο). Χρησιμοποιεί ένα αρχείο κώδικα γραμμένο σε YAML για την εκτέλεση διαχείρισης παραμέτρων. αυτό το αρχείο κώδικα ονομάζεται Ansible Playbook. Το Ansible είναι χωρίς πράκτορα και διαθέτει έναν κύριο που προωθεί όλες τις διαμορφώσεις που απαιτούνται για τη διαχείριση και την ενημέρωση των εφαρμογών στους απομακρυσμένους διακομιστές.

Στο Ansible, πρέπει να χρησιμοποιήσετε SSH για σύνδεση με τους κόμβους στην υποδομή IT. Μόλις η σύνδεση με τον κόμβο είναι επιτυχής, το Ansible προωθεί τις πιο πρόσφατες διαμορφώσεις χρησιμοποιώντας μονάδες Ansible για εγκατάσταση ή ενημέρωση ή κατάργηση της εφαρμογής. Έχετε επίσης επιλογές για την εκτέλεση εντολών ad-hoc στο Ansible για την εκτέλεση μικρών εργασιών με ταχύτητα.

  Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια τα χειριστήρια των δυσάρεστων παιχνιδιών σας

Ακολουθούν ορισμένα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά του Ansible:

  • Καθώς το Ansible είναι χωρίς πράκτορες, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε και να εκτελέσετε πράκτορες στους κόμβους για να εκτελέσετε τις εργασίες.
  • Καθώς το Ansible κατασκευάστηκε σε Python, έχει μια πληθώρα βιβλιοθηκών να προσφέρει στην Python, και γι’ αυτό είναι πολύ φιλικό προς τους προγραμματιστές.
  • Παρέχει ασφαλή έλεγχο ταυτότητας χρησιμοποιώντας SSH.
  • Το Ansible Tower παρέχει δυνατότητες οπτικοποίησης σε επίπεδο επιχείρησης.
  • Το master στέλνει τις πιο πρόσφατες διαμορφώσεις στους απομακρυσμένους διακομιστές για να πραγματοποιήσει αλλαγές στην υποδομή, επομένως υποστηρίζει ένα μοντέλο που βασίζεται σε push.
  • Χρησιμοποιεί αρχεία YAML αναγνώσιμα από τον άνθρωπο για τη διαχείριση των ρυθμίσεων, επομένως δεν απαιτούνται πρόσθετες δεξιότητες κωδικοποίησης.

Terraform εναντίον Ansible: Διαφορές

Ενορχήστρωση εναντίον Διαχείρισης Διαμόρφωσης

Το Ansible είναι ένα εργαλείο διαχείρισης διαμόρφωσης και το Terraform είναι ένα εργαλείο ενορχήστρωσης. Αυτή είναι η πιο θεμελιώδης διαφορά μεταξύ Terraform και Ansible. Αν και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά είναι κοινά μεταξύ αυτών των εργαλείων, εξακολουθούν να είναι διαφορετικά μεταξύ τους.

Το Ansible χρησιμοποιείται για την προσθήκη, ενημέρωση, διαγραφή και διαχείριση της διαμόρφωσης της υποδομής πληροφορικής, ενώ το Terraform χρησιμοποιείται για τη δήλωση στοιχείων υποδομής και την ενορχήστρωση τους σε πολλούς παρόχους cloud.

Διαδικαστικό vs Δηλωτικό

Το Terraform χρησιμοποιεί δηλωτική γλώσσα διαμόρφωσης για να δηλώσει τους πόρους της υποδομής πληροφορικής. Το Ansible χρησιμοποιεί τόσο διαδικαστικές όσο και δηλωτικές γλώσσες για τη διαχείριση της διαμόρφωσης. Ο διαδικαστικός τρόπος χρησιμοποιείται στο Ansible για την εκτέλεση εντολών ad-hoc και την επίτευξη της επιθυμητής διαμόρφωσης υποδομής. Οι ενότητες ansible χρησιμοποιούν μια δηλωτική προσέγγιση.

Μεταβλητή έναντι αμετάβλητης υποδομής

Μπορείτε να δημιουργήσετε μεταβλητή υποδομή χρησιμοποιώντας Ansible και αμετάβλητη υποδομή χρησιμοποιώντας Terraform. Το Ansible διαχειρίζεται και διαμορφώνει το λογισμικό της υποδομής στον ίδιο διακομιστή. Όταν προωθείτε περισσότερες ενημερώσεις διαμόρφωσης, το περιβάλλον παραγωγής γίνεται πολύπλοκο και οδηγεί σε πολλά σφάλματα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να διορθωθούν.

Το Terraform χρησιμοποιεί κυρίως μια νέα εικόνα Docker για οποιαδήποτε ανάπτυξη στον διακομιστή. Το Terraform δημιουργεί μια νέα εικόνα docker για την ενημέρωση οποιουδήποτε λογισμικού στην υποδομή, αναπτύσσει αυτήν την εικόνα σε όλους τους διακομιστές και καταργεί την παλιά εικόνα του docker διαμόρφωσης. Έτσι, ακόμα και μετά από πολλαπλές ενημερώσεις διαμόρφωσης, το περιβάλλον παραμένει σταθερό.

  Γιατί το Σημειωματάριο εξακολουθεί να είναι φοβερό για τη λήψη σημειώσεων

Master εναντίον Masterless

Το Ansible έχει μια κύρια αρχιτεκτονική μηχανής υπεύθυνη για την αποθήκευση της πλήρους κατάστασης υποδομής και την προώθηση των νέων ενημερώσεων διαμόρφωσης στους απομακρυσμένους διακομιστές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ονομάζεται στο ansible μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε push.

Στο Terraform, δεν υπάρχει ξεχωριστό κύριο σύστημα. Ωστόσο, όταν λειτουργεί με παρόχους cloud όπως το GCP, το AWS μέσω των API, ο διακομιστής API είναι το κύριο μηχάνημα σε αυτήν την περίπτωση.

Κοινότητα

Συγκριτικά, η κοινότητα του Ansible είναι ισχυρότερη από την Terraform. Για παράδειγμα, το Ansible έχει 45 κλάδους, 49,7K αστέρι, 51,836 δεσμεύσεις και 21,000 πιρούνια στο GitHub, ενώ το Terraform έχει 183 κλάδους, 28,7K αστέρια, 28,778 δεσμεύσεις και 6,9K πιρούνια. Επί του παρόντος, η κοινότητα και των δύο εργαλείων αυξάνεται ραγδαία.

Ποιο να διαλέξω, Ansible ή Terraform;

Θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι σύγκριση μήλου με μήλο. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από τις επιχειρηματικές απαιτήσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ansible για διαχείριση διαμόρφωσης και να προσθέσετε Terraform για να ενορχηστρώσετε την υποδομή πληροφορικής. Εάν ο οργανισμός σας συνεργάζεται με παρόχους cloud, η συνεργασία με την Terraform θα ήταν καλύτερη επιλογή. Και τα δύο εργαλεία έχουν τους περιορισμούς και τα πλεονεκτήματά τους, και τα δύο είναι δημοφιλή εργαλεία στον τομέα DevOps. Έτσι, ανάλογα με τη δήλωση προβλήματος που προσπαθείτε να λύσετε, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε από τα εργαλεία.

Ακολουθεί ένας συγκριτικός πίνακας που συνοψίζει τις διαφορές μεταξύ Ansible και Terraform.

Κριτήρια
Ansible
Terraform
Ιδρύθηκε στις
2012
2014
Αναπτύχθηκε από
Ansible Inc. / Red Hat Inc.
HashiCorp
Γραμμένο σε
Πύθων
Πηγαίνω
Τύπος
Εργαλείο διαχείρισης διαμόρφωσης
Εργαλείο ενορχήστρωσης
Γλώσσα
Χρησιμοποιεί διαδικαστικές και δηλωτικές γλώσσες
Χρησιμοποιεί δηλωτική γλώσσα
Υποδομή
Υποστηρίζει μεταβλητή υποδομή
Υποστηρίζει αμετάβλητη υποδομή
Διαχείριση Κύκλου Ζωής
Οχι
Ναί
Συσκευασία και Πρότυπο
Υποστηρίζεται πλήρως
Μερικός
Παροχή VM και Δικτύωση
Μερικός
Υποστηρίζεται πλήρως

Κοινότητα και Υποστήριξη

49K+ αστέρι
28K+ αστέρι

Συμπέρασμα 👩‍💻

Όλα αυτά αφορούσαν τους Ansible, Terraform και τις διαφορές τους. Και τα δύο εργαλεία DevOps χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό σε περιβάλλοντα παραγωγής και συχνά υπάρχουν στους περισσότερους μεγαλύτερους οργανισμούς. Λοιπόν, τι περιμένεις? Προχωρήστε και επιλέξτε το εργαλείο που είναι πιο κατάλληλο για τις επιχειρηματικές απαιτήσεις του οργανισμού σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε μαθαίνοντας ένα από τα εργαλεία, αλλά η γνώση και των δύο σας δίνει ένα πλεονέκτημα στον ποικίλο κλάδο.

Μπορεί να σου αρέσει:

Καλύτερο Repo φιλοξενίας πακέτων για τα έργα DevOps σας.