Επεξήγηση του Cloud Security Pose Management (CSPM).

Η διαχείριση στάσης ασφαλείας του cloud παρέχει ένα μέσο για τη συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος cloud, την παροχή ορατότητας και τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τρωτών σημείων, ενώ προβλέπονται πιθανοί κίνδυνοι.

Η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος cloud σήμερα είναι δύσκολη λόγω της δυναμικής του φύσης και του τρόπου με τον οποίο συνδέεται και αποσυνδέεται με εκατοντάδες δίκτυα και άλλους πόρους. Η έλλειψη επαρκούς ορατότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαρατήρητες εσφαλμένες διαμορφώσεις και άλλα ελαττώματα ασφαλείας που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εισβολείς και να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στην υποδομή.

Συνήθως, οι εσφαλμένες και ανασφαλείς διαμορφώσεις αυξάνουν την επιφάνεια επίθεσης, διευκολύνοντας τους εγκληματίες να επιτεθούν. Τελικά, αυτό οδηγεί σε έκθεση ευαίσθητων ή εμπιστευτικών πληροφοριών, πρόστιμα μη συμμόρφωσης, οικονομικές απώλειες και απώλειες φήμης και άλλους κινδύνους.

Στην ιδανική περίπτωση, η ανάπτυξη του Cloud Security Posture Management (CSPM) διασφαλίζει ότι η ασφάλεια του περιβάλλοντος cloud ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές και ορίζει κανόνες και προσδοκίες.

Πηγή: my.f5.com

Τι είναι το Cloud Security Pose Management (CSPM);

Το Cloud Security Pose Management (CSPM) είναι ένα σύνολο εργαλείων και πρακτικών που επιτρέπουν στους οργανισμούς να αξιολογούν το cloud και να εντοπίζουν και να επιλύουν εσφαλμένες διαμορφώσεις, παραβιάσεις συμμόρφωσης και άλλους κινδύνους ασφαλείας.

Ενώ ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών cloud, όπως το Amazon AWS, το Google Cloud, η Microsoft και άλλοι έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες CSPM, οι οργανισμοί σε άλλες πλατφόρμες που δεν τις προσφέρουν θα πρέπει να εξετάσουν τα εργαλεία τρίτων.

Οι λύσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια του cloud, εντοπίζοντας, διορθώνοντας ή ειδοποιώντας τις ομάδες IT για εσφαλμένες ρυθμίσεις παραμέτρων ασφαλείας, κινδύνους, μη συμμόρφωση και άλλες ευπάθειες. Ορισμένα εργαλεία παρέχουν αυτοματοποιημένο εντοπισμό και αποκατάσταση ελαττωμάτων.

Εκτός από τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων, ένα εργαλείο CSPM παρέχει συνεχή παρακολούθηση και ορατότητα στη στάση ασφάλειας του cloud του οργανισμού. Επιπλέον, ορισμένα εργαλεία παρέχουν συστάσεις για ασφάλεια σκλήρυνσης.

Γιατί είναι σημαντική η διαχείριση στάσης ασφάλειας στο cloud;

Καθώς το cloud περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τεχνολογιών και στοιχείων, καθίσταται δύσκολο για τους οργανισμούς να παρακολουθούν τα πάντα, ειδικά εάν δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία.

Κάθε οργανισμός που χρησιμοποιεί υπηρεσίες cloud θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης ενός εργαλείου CSPM. Ειδικότερα, αυτό είναι απαραίτητο για οργανισμούς με κρίσιμο φόρτο εργασίας, σε κλάδους με υψηλή ρύθμιση και σε αυτούς με πολλούς λογαριασμούς υπηρεσιών cloud.

Τα οφέλη από τη χρήση του CSPM περιλαμβάνουν:

  • Εκτέλεση συνεχούς σάρωσης και προσδιορισμού της στάσης ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο.
  • Επιτρέπει σε έναν οργανισμό να αποκτά συνεχή ορατότητα σε ολόκληρη την υποδομή cloud.
  • Αυτόματος εντοπισμός και αποκατάσταση λανθασμένων διαμορφώσεων και ζητημάτων συμμόρφωσης
  • Εκτέλεση συγκριτικής αξιολόγησης συμμόρφωσης και ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές.

Παρά την ευελιξία και την παραγωγικότητα που παρέχει η υποδομή cloud, υποφέρει από ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων ασφαλείας, ειδικά όταν η εσφαλμένη διαμόρφωση και άλλες κακές πρακτικές αυξάνουν την επιφάνεια επίθεσης. Για να αντιμετωπιστούν αυτά, οι οργανισμοί θα πρέπει να αναπτύξουν εργαλεία CSPM για να παρέχουν ορατότητα και να εντοπίζουν και να αποκαθιστούν τους κινδύνους.

  Διορθώστε το Vizio Remote που δεν λειτουργεί

Ένα τυπικό εργαλείο CSPM θα παρακολουθεί συνεχώς την υποδομή του cloud και θα παράγει μια ειδοποίηση κάθε φορά που εντοπίζει κάποιο πρόβλημα. Ανάλογα με το πρόβλημα, το εργαλείο μπορεί να αποκαταστήσει τον κίνδυνο αυτόματα.

Διαφορετικά, μια άμεση ειδοποίηση επιτρέπει επίσης στην ασφάλεια, τους προγραμματιστές ή άλλες ομάδες να διορθώσουν το πρόβλημα έγκαιρα. Επιπλέον, ένα CSPM επιτρέπει στους οργανισμούς να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τυχόν κενά που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ της παρούσας και των επιθυμητών καταστάσεων του περιβάλλοντος cloud τους.

Πώς λειτουργεί το CSPM;

Μια λύση CSPM παρέχει συνεχή παρακολούθηση και οπτικοποίηση της υποδομής cloud για να επιτρέψει την ανακάλυψη και ταξινόμηση διαφόρων στοιχείων cloud και την αξιολόγηση των υπαρχόντων και των πιθανών κινδύνων.

Τα περισσότερα εργαλεία συγκρίνουν ενεργές πολιτικές και διαμορφώσεις σε σχέση με μια καθορισμένη γραμμή βάσης για τον εντοπισμό παρατροπών και κινδύνων. Επιπλέον, ορισμένες λύσεις CSPM που βασίζονται σε κανόνες λειτουργούν σύμφωνα με τους καθορισμένους κανόνες.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες λύσεις χρησιμοποιούν μηχανική εκμάθηση για να ανιχνεύσουν αλλαγές στις τεχνολογίες και στη συμπεριφορά των χρηστών και στη συνέχεια να προσαρμόσουν τον τρόπο σύγκρισης τους.

Ένα τυπικό CSPM έχει τις ακόλουθες κύριες λειτουργίες:

  • Παρακολουθήστε συνεχώς το περιβάλλον και τις υπηρεσίες cloud και παρέχετε πλήρη ορατότητα των στοιχείων και των διαμορφώσεων.
  • Συγκριτική αξιολόγηση των διαμορφώσεων και των πολιτικών του cloud με βάση ένα σύνολο αποδεκτών οδηγιών.
  • Εντοπίστε εσφαλμένες διαμορφώσεις και αλλαγές πολιτικής.
  • Προσδιορίστε υπάρχουσες, νέες και πιθανές απειλές.
  • Διορθώστε τις λανθασμένες διαμορφώσεις βάσει προκατασκευασμένων κανόνων και βιομηχανικών προτύπων. Αυτό βοηθά στη μείωση των κινδύνων που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσφαλμένες διαμορφώσεις.

Πηγή: fortinet.com

Αν και το CSPM βοηθά στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος ζητημάτων εσφαλμένης διαμόρφωσης και συμμόρφωσης, ενδέχεται να διαφέρουν ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους. Ορισμένοι υποστηρίζουν την αυτοματοποιημένη αποκατάσταση σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, η αυτόματη αποκατάσταση μπορεί να διαφέρει από το ένα εργαλείο στο άλλο. Άλλοι υποστηρίζουν προσαρμοσμένο αυτοματισμό. Επιπλέον, ορισμένα είναι συγκεκριμένα για συγκεκριμένα περιβάλλοντα cloud, όπως το Azure, το AWS ή άλλη υπηρεσία.

Ορισμένες λύσεις CSPM παρέχουν αυτοματοποιημένη και συνεχή παρακολούθηση, ορατότητα, ανίχνευση απειλών και αποκατάσταση. Ανάλογα με τη λύση, μπορεί να επιλύει αυτόματα τους κινδύνους, να στέλνει ειδοποιήσεις και να κάνει συστάσεις και άλλες λειτουργίες.

Τι είναι η εσφαλμένη ρύθμιση παραμέτρων ασφαλείας και γιατί συμβαίνει;

Λανθασμένη ρύθμιση παραμέτρων ασφαλείας είναι όταν τα στοιχεία ελέγχου ασφαλείας έχουν ρυθμιστεί εσφαλμένα ή αφήνονται ανασφαλή, όπως με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Αυτό δημιουργεί τρωτά σημεία, κενά ασφαλείας και δυσλειτουργίες που αφήνουν τα δίκτυα, τα συστήματα και τα δεδομένα εκτεθειμένα και σε κίνδυνο από διάφορες κυβερνοεπιθέσεις.

Λανθασμένες ρυθμίσεις συμβαίνουν κυρίως λόγω ανθρώπινου λάθους όταν οι ομάδες αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν σωστά τις ρυθμίσεις ασφαλείας ή καθόλου.

Τυπικές κακές πρακτικές περιλαμβάνουν τη χρήση των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων, την κακή ή καθόλου τεκμηρίωση των αλλαγών διαμόρφωσης, τη χορήγηση υπερβολικών ή επικίνδυνων αδειών, τις εσφαλμένες ρυθμίσεις από τον πάροχο υπηρεσιών και άλλα.

Παρουσιάζεται επίσης λόγω της ενεργοποίησης περιττών λειτουργιών, λογαριασμών, θυρών, υπηρεσιών και άλλων στοιχείων που αυξάνουν την επιφάνεια επίθεσης.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν εσφαλμένες ρυθμίσεις παραμέτρων περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

  • Εμφάνιση ευαίσθητων πληροφοριών σε μηνύματα σφάλματος
  • Κακή, αδύναμη ή έλλειψη κρυπτογράφησης
  • Εσφαλμένα εργαλεία ασφαλείας, μη προστατευμένες πλατφόρμες, κατάλογοι και αρχεία.
  • Λανθασμένες διαμορφώσεις υλικού, όπως η χρήση προεπιλεγμένης διεύθυνσης IP, διαπιστευτηρίων υλικού και λογισμικού και ρυθμίσεων.
  Πώς να ρυθμίσετε το Microsoft Teams

Πώς να εφαρμόσετε το CSPM στον οργανισμό σας;

Το CSPM σάς δίνει τη δυνατότητα να αξιολογείτε συνεχώς το περιβάλλον cloud σας και να εντοπίζετε και να αντιμετωπίζετε κενά ασφαλείας. Ωστόσο, η εφαρμογή μιας αποτελεσματικής λύσης CSPM απαιτεί κατάλληλο σχεδιασμό, στρατηγική και χρόνο. Λόγω των διαφορετικών περιβαλλόντων cloud και στόχων, η διαδικασία μπορεί να διαφέρει από τον έναν οργανισμό στον άλλο.

Εκτός από τη σωστή επιλογή εργαλείων, οι ομάδες θα πρέπει να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές κατά την εφαρμογή της λύσης. Και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Όπως κάθε άλλη οικονομική δέσμευση, οι ομάδες ασφαλείας πρέπει να καθορίσουν τους στόχους της CSPM εκτός από την έγκριση της ανώτερης διοίκησης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουν τα ακόλουθα βήματα.

  • Καθορίστε τους στόχους, όπως τους κινδύνους που θέλετε να εντοπίσετε και να επιλύσετε. Επιπλέον, εντοπίστε και δεσμεύστε τις σχετικές ομάδες για την επίβλεψη της ανάπτυξης.
  • Προσδιορίστε τη σωστή λύση CSPM και χρησιμοποιήστε τους προρυθμισμένους ή τους προσαρμοσμένους κανόνες σας για να εντοπίσετε τις εσφαλμένες διαμορφώσεις και άλλες ευπάθειες.
  • Καθορίστε τον τρόπο αξιολόγησης ή αξιολόγησης των περιβαλλόντων cloud.
  • Σαρώνετε συνεχώς το περιβάλλον και τα στοιχεία του cloud για να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στο περιβάλλον cloud.
  • Αξιολογήστε τα αποτελέσματα και καθορίστε τις κρίσιμες περιοχές για να δώσετε προτεραιότητα στην αποκατάσταση. Ορισμένα εργαλεία μπορεί να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της σοβαρότητας των κινδύνων που εντοπίζει και στην ιεράρχηση αυτών που πρέπει πρώτα να επιλυθούν.
  • Επιλύστε τους κινδύνους που εντοπίστηκαν αυτόματα ή μη αυτόματα. Επίσης, θα μπορούσατε να διαμορφώσετε το εργαλείο ώστε να ειδοποιεί τις σχετικές ομάδες να αναλάβουν δράση.
  • Επαναλάβετε τακτικά τη διαδικασία και προσαρμόστε την για να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στα συνεχώς εξελισσόμενα περιβάλλοντα cloud.

Οι περισσότεροι οργανισμοί ενδέχεται να μην γνωρίζουν τον αριθμό και τους τύπους των πόρων τους στο cloud, αυτούς που εκτελούνται και τον τρόπο διαμόρφωσης τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έλλειψη ορατότητας στο περιβάλλον cloud τους μπορεί να οδηγήσει στην εκτέλεση διαφόρων υπηρεσιών με πολλές εσφαλμένες διαμορφώσεις.

Ένα τυπικό εργαλείο CSPM σαρώνει συνεχώς το περιβάλλον του cloud για να παρέχει ορατότητα στη στάση ασφαλείας. Καθώς το κάνει αυτό, ανακαλύπτει τα στοιχεία, τις υπηρεσίες και άλλους πόρους cloud ενώ αξιολογεί την ασφάλεια ελέγχοντας για εσφαλμένες διαμορφώσεις και άλλα τρωτά σημεία.

Γενικά, το εργαλείο οπτικοποιεί τα στοιχεία και βοηθά τους οργανισμούς να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τις διασυνδέσεις δικτύου, τις υπηρεσίες, τον φόρτο εργασίας, τις διαδρομές προς τα δεδομένα και άλλους πόρους. Αυτό επιτρέπει στις ομάδες να εντοπίζουν εσφαλμένες διαμορφώσεις, ευπάθειες ασφαλείας, αχρησιμοποίητα στοιχεία και υπηρεσίες, καθώς και να ελέγχουν την ακεραιότητα του πρόσφατα εγκατεστημένου υλικού ή συστημάτων λογισμικού κ.λπ.

Για παράδειγμα, το εργαλείο CSPM ανακαλύπτει στοιχεία cloud, όπως εικονικές μηχανές, κάδους Amazon S3 και άλλους πόρους. Στη συνέχεια, παρέχει την ορατότητα του περιβάλλοντος cloud, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του ενεργητικού, των διαμορφώσεων ασφαλείας, της συμμόρφωσης και των κινδύνων. Επίσης, η ορατότητα επιτρέπει στις ομάδες να βρίσκουν και να αντιμετωπίζουν τυφλά σημεία.

Πηγή: zscaler.com

Προκλήσεις της Διαχείρισης Στάσης Ασφαλείας Cloud

Αν και τα εργαλεία CAPM παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα ασφάλειας, έχουν επίσης διάφορα μειονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ορισμένα εργαλεία CSPM χωρίς δυνατότητες σάρωσης ευπάθειας βασίζονται σε άλλες λύσεις. Και αυτό μπορεί να περιπλέξει την ανάπτυξη και την απόκριση.
  • Έλλειψη επαρκών δεξιοτήτων για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της λύσης CSPM.
  • Η αυτόματη αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Γενικά, η αυτόματη επίλυση προβλημάτων είναι ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εάν γίνει σωστά. Ωστόσο, ορισμένα ζητήματα ενδέχεται να απαιτούν χειροκίνητη παρέμβαση.
  • Στην πράξη, τα περισσότερα εργαλεία CSPM δεν σταματούν προληπτικά ransomware, malware και άλλες επιθέσεις. Ο μετριασμός μιας επίθεσης μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη ζημιά. Επιπλέον, το εργαλείο ενδέχεται να μην ανιχνεύει απειλές που διαδίδονται πλευρικά στο περιβάλλον του cloud.
  • Ορισμένες λειτουργίες CSPM είναι συνήθως διαθέσιμες ως προϊόντα του παρόχου υπηρεσιών cloud ή δυνατότητες άλλων εργαλείων που βασίζονται σε σύννεφο, όπως η πλατφόρμα προστασίας φόρτου εργασίας στο cloud (CWPP) και το Cloud Access Security Broker (CASB). Δυστυχώς, αυτά τα εργαλεία του cloud-first δεν παρέχουν ασφάλεια εσωτερικής εγκατάστασης.
  8 δημοφιλή Python Frameworks για τη δημιουργία API

Πόροι μάθησης

Ακολουθούν ορισμένα μαθήματα και βιβλία που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση στάσης ασφαλείας στο cloud και άλλες πρακτικές

#1. Check Point Jump Start: CloudGuard Poture Management: Udemy

Check Point Jump Start: Το CloudGuard Posture Management είναι ένα δωρεάν, απλό και ενημερωτικό διαδικτυακό μάθημα που προσφέρεται από την Udemy. Χρειάζεστε μόνο τις ίδιες βασικές δεξιότητες υπολογιστή για να κατανοήσετε το CSPM.

#2. Container Security & Cloud Security με χρήση AQUA – Udemy

Το μάθημα Container Security & Cloud Security using AQUA θα σας βοηθήσει να μάθετε για τις εικόνες κοντέινερ, την ασφάλειά τους και τον τρόπο σάρωσης τους με λύσεις ασφαλείας Aqua.

Θα μάθετε επίσης πώς να εντοπίζετε εσφαλμένες διαμορφώσεις σε μια πλατφόρμα AWS, σχετικά με τη διαχείριση στάσης ασφαλείας στο cloud και πώς να την εφαρμόζετε χρησιμοποιώντας τη λύση Aqua.

#3. Πλήρης Οδηγός Αυτοαξιολόγησης Διαχείρισης Στάσης Ασφαλείας Cloud

Το βιβλίο σας καθοδηγεί πώς να αξιολογήσετε τη στάση ασφαλείας σας, να οπτικοποιήσετε τους πόρους σας στο cloud και να προσδιορίσετε ποιος τους χρησιμοποιεί. Έρχεται επίσης με ψηφιακά εργαλεία που σας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογήσετε τα μέτρα ασφαλείας, τις πολιτικές και άλλες λύσεις που υπάρχουν.

Επιπλέον, θα εξετάσετε προηγούμενες επιθέσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο οργανισμός σας για να προστατεύσει τον φόρτο εργασίας. Επιπλέον, θα αξιολογήσετε πόσο ασφαλή είναι οι εφαρμογές και τα δεδομένα σας, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά και ποιος είναι εξουσιοδοτημένος να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο οδηγός αυτοαξιολόγησης CSPM θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τις προκλήσεις σας στο CSPM και πώς να τις ξεπεράσετε και να προστατέψετε το περιβάλλον σας στο cloud.

#4. Cloud Security Technical Reference Architecture

Το βιβλίο παρέχει αρχιτεκτονική αναφοράς που προτείνουν οι CISA, OBD και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.

Δείχνει ότι οι οργανισμοί και οι φορείς που μεταφέρουν τον φόρτο εργασίας τους στο cloud θα πρέπει να προστατεύουν τη συλλογή δεδομένων και την αναφορά τους χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του CSPM.

Τελικές Λέξεις

Η υποδομή cloud αλλάζει συνεχώς και οι οργανισμοί χωρίς επαρκή ορατότητα ενδέχεται να εκθέσουν το περιβάλλον τους σε επιθέσεις. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά τις ρυθμίσεις ασφαλείας, τις διαμορφώσεις και τα στοιχεία ελέγχου για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση, ακόμη και μετά την προσθήκη ενός νέου στοιχείου. Οι ομάδες θα πρέπει στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απόκλιση στη διαμόρφωση το συντομότερο δυνατό.

Ένας τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι χρησιμοποιώντας μια αξιόπιστη λύση διαχείρισης στάσης ασφάλειας cloud. Το εργαλείο παρέχει ορατότητα που επιτρέπει στους οργανισμούς να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο cloud από μη συμμόρφωση και εσφαλμένες διαμορφώσεις, όπως παλιές ενημερώσεις ασφαλείας, εσφαλμένα δικαιώματα, μη κρυπτογραφημένα δεδομένα, ληγμένα κλειδιά κρυπτογράφησης κ.λπ.

Στη συνέχεια, ελέγξτε πώς μπορείτε να βρείτε ευπάθειες διακομιστή ιστού με το σαρωτή Nikto.