Ενα απλό [But Comprehensive] Οδηγός

Τα ευέλικτα πλαίσια χρησιμοποιούνται ευρέως σε σύγχρονες ομάδες ανάπτυξης λογισμικού λόγω της ταχύτητας, της ευελιξίας, της συνεχούς ανατροφοδότησης και εκμάθησης και άλλων πλεονεκτημάτων τους.

Επικεντρώνεται στην ικανοποίηση των πελατών, η οποία είναι κρίσιμη για κάθε επιχείρηση.

Δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι υψηλός, απαιτείται να παράγετε έγκαιρα προϊόντα κορυφαίας ποιότητας, παραμένοντας πιστοί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών.

Ωστόσο, οι παραδοσιακές μεθοδολογίες φαίνεται να είναι λιγότερο ευέλικτες και πιο αργές σε σύγκριση με αυτήν τη σύγχρονη αντίληψη που δίνει έμφαση στην ταχύτητα και την παράδοση αξίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νοοτροπία Agile γίνεται πιο δημοφιλής αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με tοα έκθεσητο 75% των εταιρειών ανέφερε ότι η υιοθέτηση του ευέλικτου συνέβαλε στην επιτάχυνση της παράδοσης του λογισμικού τους, ενώ το 55% είπε ότι αύξησε την παραγωγικότητά τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνω στα Agile πλαίσια και θα σας βοηθήσω να επιλέξετε αυτό που είναι καλύτερο για την ομάδα σας.

Ας πάμε μέσα!

Τι είναι το Agile;

Το Agile, στο πλαίσιο της ανάπτυξης λογισμικού, είναι ένα σύνολο πρακτικών, προσεγγίσεων και αρχών ανάπτυξης λογισμικού που στοχεύει να προσφέρει τη μέγιστη αξία γρηγορότερα με λιγότερα σημεία συμφόρησης.

Μια ευέλικτη ομάδα ολοκληρώνει τις εργασίες της σε μικρά και αναλώσιμα βήματα, ενώ αξιολογεί συνεχώς τις απαιτήσεις, τα αποτελέσματα και τα σχέδια ενός έργου για να διασφαλίσει ότι οι ομάδες μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στις αλλαγές και να προσφέρουν τη βέλτιστη αξία στους πελάτες. Οι μεθοδολογίες του επιδεικνύουν συνεχείς βελτιώσεις με κύκλους ανάδρασης.

Το Agile είναι μια νοοτροπία που λειτουργεί με βάση 12 αρχές, που ονομάζεται Agile Manifesto:

  • Ικανοποίηση πελατών με την έγκαιρη παράδοση ποιοτικού λογισμικού
  • Ανταποκριθείτε στις αλλαγές οπουδήποτε στον κύκλο ανάπτυξης
  • Συνεργασία μεταξύ προγραμματιστών και ενδιαφερόμενων μερών ή πελατών
  • Ταχεία παράδοση λογισμικού εργασίας
  • Συμμετοχή ατόμων με κίνητρα και εμπιστοσύνης στην ομάδα Agile
  • Η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο είναι η καλύτερη
  • Η πρόοδος καθορίζεται από την παροχή ποιοτικού, λειτουργικού λογισμικού
  • Βιώσιμη ανάπτυξη, διατηρώντας σταθερή ταχύτητα
  • Καλός σχεδιασμός και τεχνική αριστεία
  • Απλότητα
  • Αυτοοργανωμένες ομάδες
  • Συνεχείς βελτιώσεις με αξιολογήσεις απόδοσης

Γιατί Go Agile;

Η χρήση του Agile στην ανάπτυξη λογισμικού προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στις ομάδες, όπως:

  • Ικανοποίηση πελατών: Οι ευέλικτες ομάδες εμπλέκουν τους πελάτες στην ανάπτυξη αναφέροντάς τους την πρόοδο της εργασίας και λαμβάνοντας συνεχώς σχόλια. Αυτό διασφαλίζει ότι κάθε εργασία ολοκληρώνεται ενώ ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις των πελατών για την παράδοση ενός εξατομικευμένου προϊόντος ποιότητας στο τέλος. Όχι μόνο αυξάνει την ικανοποίηση των πελατών αλλά και ενισχύει τη διατήρηση.
  • Ανώτερη ποιότητα προϊόντος: Το Agile περιλαμβάνει μια επαναληπτική προσέγγιση ανάπτυξης λογισμικού, που σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες και οι εργασίες βελτιώνονται σε κάθε φάση και επανάληψη για τη δημιουργία προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας.
  • Καλύτερη επικοινωνία: Στο Agile, προτιμάται η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία μαζί με τη συνεχή αλληλεπίδραση για την εξάλειψη της σύγχυσης και την προώθηση της ομαδικής εργασίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά για να διασφαλιστεί ότι κάθε μέλος έχει σαφή κατανόηση του τελικού στόχου και των εργασιών σε κάθε φάση.

  • Βελτιωμένη ροή εργασίας: Απαιτείται από τις ευέλικτες ομάδες να εργάζονται σε μικρότερες, σταθερές διάρκειες και να συμμετέχουν όλοι στην ομάδα, από προγραμματιστές και διαχειριστές έως πελάτες, με πλήρη διαφάνεια. Αυτό διευκολύνει την εκχώρηση πόρων, την αξιολόγηση της απόδοσης και την πρόβλεψη του κόστους. Έτσι, κάθε εργασία και έργο πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο και ανταγωνίζεται εντός χρόνου και προϋπολογισμού.
  • Περισσότερη ευελιξία: Οι ευέλικτες ομάδες μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε οποιαδήποτε αλλαγή σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού, χωρίς δυσκολίες, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους.
  • Ταχύτερος χρόνος για την αγορά: Με την υιοθέτηση πλαισίων Agile, οι ομάδες μπορούν να εργαστούν για να παραδώσουν το προϊόν σε μεγαλύτερες ταχύτητες και να το αναπτύξουν χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα ή τον προϋπολογισμό. Με ταχύτερο χρόνο για την αγορά, θα έχετε ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών σας.
  • Μειωμένοι κίνδυνοι: Η κατάσταση και η ποιότητα του έργου αξιολογούνται τακτικά, γεγονός που παρέχει μεγαλύτερη ορατότητα στο έργο και σε όλους τους πόρους σας, από σφάλματα και σφάλματα έως τα μέλη της ομάδας και την απόδοσή τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξαλείψετε τα σημεία συμφόρησης εντοπίζοντας τα προβλήματα έγκαιρα και μετριάζοντάς τα πριν από οποιαδήποτε κλιμάκωση.
  Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια το iPhone σας με απολυμαντικά μαντηλάκια

Τώρα, ας καταλάβουμε τι είναι τα ευέλικτα πλαίσια και τους τύπους τους.

Τι εννοείτε με τον όρο An Agile Framework;

Ένα ευέλικτο πλαίσιο είναι μια συγκεκριμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη λογισμικού που βασίζεται στη φιλοσοφία του Agile Manifesto και των αξιών Agile. Περιλαμβάνει ανθρώπους, εργασίες και εργαλεία για το σχεδιασμό, τη διαχείριση, τη συνεργασία και την εκτέλεση εργασιών με έμφαση στην ευελιξία, την ευελιξία, την επαναληπτική ανάπτυξη, την εκτίμηση των ανθρώπων περισσότερο από τις διαδικασίες και τη συνεχή ανατροφοδότηση.

Τα ευέλικτα πλαίσια είναι πιο ελαφριά από τα παραδοσιακά πλαίσια όπως το Waterfall, το Big Bang, κ.λπ. Επικεντρώνεται στην παροχή λειτουργικού λογισμικού, διατηρώντας παράλληλα τους κανόνες και την τεκμηρίωση στο ελάχιστο.

Υπάρχουν πολλοί τύποι πλαισίων Agile που χρησιμοποιούν οι ομάδες ανάπτυξης λογισμικού. Κάθε πλαίσιο Agile είναι μοναδικό, αλλά έχει τον ίδιο στόχο – την ικανοποίηση των πελατών με την παραγωγή και την παροχή ποιοτικού λογισμικού ταχύτερα. Ακολουθούν βασικές φάσεις διαχείρισης έργου και διαδικασίες για ολοκλήρωση.

Αρχικά, η νοοτροπία Agile αναπτύχθηκε μόνο για ανάπτυξη λογισμικού. Έχει εξελιχθεί για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διαφορετικών τύπων ομάδων και βιομηχανιών. Έτσι, τα ευέλικτα πλαίσια εξελίσσονται επίσης και πλέον έχουμε διαθέσιμα πολλά ευέλικτα πλαίσια.

Τα πιο δημοφιλή/συνήθως χρησιμοποιούμενα Agile Frameworks

Ας συζητήσουμε μερικά από τα δημοφιλή πλαίσια Agile που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη λογισμικού – Scrum, Kanban, ακραίος προγραμματισμός, FDD, crystal, DSDM και άλλα.

Scrum

Το πιο δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο Agile Framework – Scrum – είναι μια ρυθμιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τη διαχείριση έργων σε μικρές αυξήσεις και επαναλήψεις. Σύμφωνα με μια αναφορά, χρησιμοποιείται από Το 66% των Agile ομάδων.

Το Scrum είναι χρονισμένο και περιλαμβάνει σύντομα στάδια ή κύκλους ανάπτυξης λογισμικού που ονομάζονται Sprints. Ένα έργο θα αναλυθεί σε πολλαπλά σπριντ για εύκολο σχεδιασμό και εκτέλεση. Το Scrum μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πολύπλοκου λογισμικού και επιτρέπει στις ομάδες να παραδώσουν το προϊόν με την υψηλότερη ποιότητα.

Τα μέλη των ομάδων Scrum είναι οργανωμένα σε τρεις κύριους ρόλους:

  • Ένας Scrum master για να διαχειριστεί το έργο και να βοηθήσει την ομάδα να εξασκηθεί και να κατανοήσει το Scrum
  • Κάτοχος προϊόντος για να δώσει προτεραιότητα σε εργασίες και εργασία
  • Προγραμματιστές για τη δημιουργία προϊόντων

Οι ομάδες Scrum λαμβάνουν 15 λεπτά συναντήσεων κάθε εργάσιμη ημέρα για να αξιολογήσουν την εργασία, να συγχρονίσουν δραστηριότητες, να ελέγξουν την πρόοδο, να προγραμματίσουν την ημέρα και να προσαρμοστούν ανάλογα. Χρειάζονται περίπου 2-4 εβδομάδες σπριντ για να ολοκληρωθεί ένα έργο. Μετά από αυτό, το έργο επαναξιολογείται για να βρεθούν οι περιοχές βελτίωσης και να δοθεί προτεραιότητα.

Οι ομάδες Scrum χρησιμοποιούν έναν πίνακα Scrum για να ομαδοποιήσουν εργασίες με βάση τη συνολική πρόοδο. Συμβαίνει σε αυτά τα βήματα:

  • Ο Κάτοχος Προϊόντος δημιουργεί μια λίστα επιθυμιών για όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, που ονομάζεται Υποχρεώσεις Προϊόντων.
  • Μερικά στοιχεία θα ληφθούν από την κορυφή από την ομάδα Scrum για να γίνει ένα σχέδιο εκτέλεσης που ονομάζεται Sprint Backlog. Στη συνέχεια, η ομάδα θα εργαστεί για να ολοκληρώσει αυτά τα στοιχεία.
  • Το Daily Scrum, μια σύσκεψη, πραγματοποιείται καθημερινά για έλεγχο της προόδου και του συγχρονισμού της εργασίας.
  • Το Scrum Master διατηρεί την εστίαση της ομάδας και την παράδοση.
  • Η αξιολόγηση και η ανατροφοδότηση θα δοθούν για κάθε σπριντ όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή στο επόμενο σπριντ, που ονομάζεται «αναδρομικές σπριντ».

Οφέλη:

  • Το Scrum είναι εύκολο να κλιμακωθεί και να ακολουθηθεί
  • Επιτρέπει στις ομάδες να βρίσκουν προβλήματα νωρίς, ώστε να μπορούν να επιλυθούν.
  • Προωθεί την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ομάδων και μελών
  • Εξουσιοδοτεί τις ομάδες να προσφέρουν προβλέψιμα και γρήγορα
  • Προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες

Πότε να χρησιμοποιήσετε το Scrum: Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το Scrum εάν ο στόχος του έργου σας είναι να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο προϊόν αντί για μια υπηρεσία. Είναι πιο κατάλληλο για μικρούς οργανισμούς. Εκτός από την ανάπτυξη λογισμικού, λειτουργεί και για άλλες ροές όπως σχεδιασμός, μάρκετινγκ κ.λπ.

Kanban

Η λέξη “Kanban” είναι μια ιαπωνική λέξη για μια κάρτα ή ένα οπτικό σήμα.

Το Kanban, επίσης, εστιάζει στο να δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να συνεργάζονται αποτελεσματικά για να παρέχουν συνεχώς προϊόντα λογισμικού υψηλής ποιότητας. Είναι μοναδικό και προσφέρει μια οπτική προσέγγιση στη διαχείριση της δημιουργίας προϊόντων. Ο Kanban λειτουργεί σε έξι βασικές αρχές:

  • Οπτικοποίηση ροής εργασίας
  • Διαχείριση ροής
  • Περιορισμός των εργασιών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη
  • Συνεργασία και βελτίωση συνολικά
  • Δημιουργία ρητών πολιτικών διαδικασίας
  • Εφαρμογή βρόχων ανατροφοδότησης

Ένας πίνακας Kanban είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του Agile πλαισίου. Διευκολύνει μια οπτική αναπαράσταση όλων των γεγονότων που συμβαίνουν στην πρόοδό σας και στην ομάδα Agile σας μέσω στηλών για κάθε διαδικασία, παρουσιάζοντας εργασίες ως Done, Doing και To-Do.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα "BattlEye: Κατεστραμμένα δεδομένα".

Η ομάδα Agile δημιουργεί μια κάρτα για κάθε έργο ή εργασία που περιέχει πλούσιες πληροφορίες σχετικά με την εργασία, την κατάστασή της, τα άτομα που έχουν ανατεθεί σε αυτήν την κάρτα, τις ημερομηνίες λήξης, τα απαιτούμενα παραδοτέα, τους πόρους για βοήθεια και άλλες λεπτομέρειες. Οι ομάδες μετακινούν τις κάρτες από αριστερά προς τα δεξιά στον πίνακα, εμφανίζοντας την κατάσταση εργασίας.

Οφέλη:

  • Βελτιωμένη ορατότητα των εργασιών και της κατάστασής τους χρησιμοποιώντας “κάρτες”
  • Το πλαίσιο Kanban βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του έργου
  • Βελτιωμένη διαφάνεια και συνεργασία για να παραμείνουν όλοι στην ίδια σελίδα
  • Σας επιτρέπει να ελέγχετε και να περιορίζετε τις εργασίες που εκτελούνται, όπως τον όγκο της εργασίας, ενώ έχετε υπόψη σας τη συνεχή δυνατότητα παράδοσης εργασιών
  • Επικεντρώθηκε στη διάρκεια του κύκλου για να μεταφέρει μια εργασία από την εκκρεμότητα στην τελική κατάσταση
  • Μεγαλύτερη ευελιξία για προσθήκη και ιεράρχηση στοιχείων όποτε θέλετε
  • Σας βοηθά να βρείτε την καλύτερη ροή εργασίας για την ομάδα σας, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε προς τον στόχο σας

Πότε να χρησιμοποιήσετε το Kanban: Οι ρίζες του ανήκουν στην κατασκευή, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην ανάπτυξη λογισμικού μαζί με άλλα έργα όπως η δημιουργία περιεχομένου, το HR, το μάρκετινγκ και άλλα. Είναι καλύτερο για διαδικασίες Agile που υφίστανται μικρές αλλαγές. Είναι επίσης εξαιρετικό για ομάδες που πρέπει να ανταποκρίνονται γρήγορα σε αιτήματα και να παραμένουν συγκεντρωμένες.

Extreme Programming (XP)

Το Extreme Programming (XP) είναι ένα ευέλικτο πλαίσιο προσαρμοσμένο ειδικά για προγραμματιστές. Αντί για βήματα, εστιάζει στη συνεχή παράδοση και την ταχύτητα. Το XP στοχεύει στην εύρεση της απλούστερης μεθόδου που θα λειτουργήσει για την ανάπτυξη ενός προϊόντος χωρίς να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις μακροπρόθεσμες απόψεις, αλλά εκτιμά την ικανοποίηση των πελατών.

Ακολουθεί ένα σύνολο αρχών:

  • Απλότητα
  • Σεβασμός
  • Ανατροφοδότηση
  • Επικοινωνία

Σε αυτό το πλαίσιο Agile, οι ομάδες επικοινωνούν διεξοδικά με τον πελάτη για να κατανοήσουν πώς πρέπει να μοιάζει το τελικό προϊόν και τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά του και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στην παραγωγή λογισμικού. Λαμβάνουν επίσης συχνά σχόλια για να συνεχίσουν να βελτιώνονται και να διασφαλίζουν ότι πληρούνται οι απαιτήσεις.

Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει σε μικρότερες ομάδες να παράγουν λογισμικό εργασίας σε μικρά βήματα σε συγκεκριμένα διαστήματα, όπως το Scrum. Συνήθως, χρειάζονται περίπου 1-3 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ένα έργο μέσω XP. Μπορεί να ενσωματώσει εύκολα αλλαγές, ακόμη και στα μεταγενέστερα στάδια του SDLC. Εδώ, το προϊόν λογισμικού δοκιμάζεται από τα πρώτα στάδια χρησιμοποιώντας ισχυρά εξαρτήματα για να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του είναι – προγραμματισμός ζευγών για υψηλότερη ποιότητα, ανάπτυξη βάσει δοκιμών, συνεχής ενοποίηση και στενότερη συμμετοχή των πελατών σε κάθε βήμα.

Οφέλη:

  • Πιο απλός γραπτός κώδικας, ελάχιστη τεκμηρίωση
  • Καλύτερη ορατότητα στη διαδικασία και τον κύκλο ανάπτυξης
  • Γρήγορα αποτελέσματα λόγω συνεχών δοκιμών
  • Κάθε ζήτημα αντιμετωπίζεται από ολόκληρη την ομάδα, προωθώντας τη δέσμευση, την επικοινωνία και τη συνεργασία
  • Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα με λιγότερη σύγχυση και συγκρούσεις

Πότε να χρησιμοποιήσετε το XP: Το XP είναι καλύτερο για μικρότερες ομάδες που αποτελούνται από προγραμματιστές με εμπειρία στα XP, καλές επικοινωνιακές δεξιότητες και που είναι καλοί στη συνεχή συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς από άλλα τμήματα εκτός της πληροφορικής.

Ανάπτυξη με γνώμονα τα χαρακτηριστικά (FDD)

Το Feature-Driven Development είναι ένα ευέλικτο πλαίσιο που ξεκινά με ένα πιο βαρύ μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού, αλλά γίνεται πιο αναλυτικό καθώς προχωρά το έργο. Στοχεύει στη συνεχή παραγωγή ενός προϊόντος λογισμικού που λειτουργεί με ταχύτητα.

Χρησιμοποιεί την έννοια JEDI, που σημαίνει «αρκετός σχεδιασμός αρχικά», και όχι το Star Wars JEDI. Συγγνώμη αν σας απογοήτευσα😊.

Προχωρώντας, τα βήματα που εμπλέκονται στα πλαίσια FDD Agile είναι:

  • Λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις και αναπτύσσοντας ένα συνολικό μοντέλο ανάπτυξης
  • Δημιουργία συνόλου δυνατοτήτων για το λογισμικό
  • Σχεδιασμός ανά χαρακτηριστικό
  • Σχεδιασμός ανά χαρακτηριστικό
  • Δόμηση ανά χαρακτηριστικό

Το FDD αξιοποιεί περίπου δύο εβδομάδες αυξήσεων και επαναλήψεων, ενώ έχει κατά νου να σχεδιάζει, να σχεδιάζει και να δημιουργεί ανά χαρακτηριστικό. Η προσέγγισή του με επίκεντρο τα χαρακτηριστικά βοηθά στην παράδοση προϊόντων πλούσια σε χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα όπως απαιτείται από τον πελάτη. Εδώ, γίνεται ένα ξεχωριστό σχέδιο σχεδίασης και ανάπτυξης για κάθε δυνατότητα λογισμικού. Ως εκ τούτου, απαιτεί αυστηρή τεκμηρίωση.

Οφέλη:

  • Εύκολη κλίμακα από μικρότερες ομάδες ανάπτυξης λογισμικού σε μεγαλύτερα έργα
  • Βοηθά τις ομάδες να παράγουν λογισμικό πλούσιο σε χαρακτηριστικά που θα λατρέψουν οι τελικοί χρήστες
  • Ταχύτερη ανάπτυξη και παράδοση
  • Συνεχείς επαναλήψεις για τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος
  Πώς να προσθέσετε, να χρησιμοποιήσετε και να προσαρμόσετε γραφικά στοιχεία στο iPhone σας

Πότε να χρησιμοποιήσετε το FDD: Είναι κατάλληλο για ομάδες με προηγμένες δυνατότητες σχεδιασμού και σχεδιασμού.

Κρύσταλλο

Το πλαίσιο Crystal Agile είναι ένα ελαφρύ μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού που επικεντρώνεται στους ανθρώπους, την κοινότητα, τις επικοινωνίες, τις δεξιότητες και τα ταλέντα. Δίνει προτεραιότητα στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών που συμμετέχουν σε ένα έργο περισσότερο από τις διαδικασίες και τα εργαλεία, κάτι που είναι μια από τις βασικές αρχές του Agile.

Το Crystal δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να παραδίδουν λογισμικό συχνά και νωρίς, ενώ περιλαμβάνει περισσότερη συμμετοχή των χρηστών και αφαιρώντας σιλό. Είναι ευέλικτο αφού θεωρεί κάθε έργο μοναδικό και επιτρέπει στις ομάδες να αναπτύσσουν ελεύθερα τις προτιμώμενες διαδικασίες τους και να προσαρμόζονται ανάλογα. Κατηγοριοποιεί ένα έργο με βάση – το μέγεθος της ομάδας, τις προτεραιότητες και την κρισιμότητα του συστήματος. Περιλαμβάνει:

  • Crystal Clear για ομάδες που αποτελούνται από έως και 8 μέλη
  • Crystal Yellow για ομάδες που αποτελούνται από 10-20 μέλη
  • Crystal Red για ομάδες που αποτελούνται από 20-50 μέλη
  • Crystal Orange για ομάδες που αποτελούνται από 50-100 μέλη

Κάθε τύπος μοντέλου Crystal έχει το δικό του Agile πλαίσιο. Το μοναδικό του χαρακτηριστικό είναι η επικοινωνία μεταξύ κάθε μέλους που σχετίζεται με ένα έργο. Με συνεχή επικοινωνία και ανατροφοδότηση, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα του τελικού προϊόντος διατηρούνται στην κορυφή για την ικανοποίηση του πελάτη.

Οφέλη:

  • Βελτιωμένη συνεργασία, διαφάνεια και εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ομάδας
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων
  • Ταχεία παράδοση λογισμικού
  • Μειωμένη τριβή

Πότε να χρησιμοποιείτε το Crystal: Είναι καλύτερο για ομάδες που βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες και απαιτούν βελτιστοποιημένες επικοινωνίες.

Δυναμική Μέθοδος Ανάπτυξης Συστήματος (DSDM)

Το DSDM, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, εστιάζει στην ταχεία παράδοση προϊόντων λογισμικού. Έχει εξελιχθεί από τότε για να παρέχει περισσότερες δυνατότητες, όπως περισσότερη συμμετοχή των χρηστών, ολοκληρωμένες δοκιμές και υψηλότερη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων, για την κάλυψη των επιχειρηματικών αξιών και αναγκών.

Αυτό το Agile πλαίσιο εστιάζει σε κάθε στάδιο του έργου, από τη σύλληψη έως την τελική παράδοση. Απαιτείται επανεπεξεργασία και επίσης διευκολύνει την ενσωμάτωση αλλαγών οπουδήποτε στο SDLC. Παρόμοια με άλλα πλαίσια, το DSDM χρησιμοποιεί επίσης Sprints και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τα XP και το Scrum.

Οφέλη:

  • Μεγαλύτερος έλεγχος με ποιοτική παραγωγή
  • Προσαρμοσμένο για να καλύψει τις επιχειρηματικές ανάγκες
  • Βελτιωμένη συνεργασία με σαφείς και συνεχείς αλληλεπιδράσεις
  • Επαναληπτική ανάπτυξη και γρήγορη παράδοση

Πότε να χρησιμοποιείτε το DSDM: Οργανισμοί που αναζητούν γρήγορη παράδοση λογισμικού και ευελιξία για να κάνουν αλλαγές ακόμα και μετά την παράδοση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Άλλα πλαίσια

Εκτός από τα παραπάνω, μερικά σημαντικά Agile πλαίσια είναι:

Ταχεία Ανάπτυξη Εφαρμογών (RAD): Εμφανίστηκε γύρω στη δεκαετία του ’80 και πολλά Agile πλαίσια εμπνέονται από το RAD. Περιλαμβάνει πρωτότυπα αντί για αυστηρό σχεδιασμό και γρήγορες, συνεχείς επαναλήψεις που ονομάζονται Sprints.

Adaptive Software Development (ASD): Βασίζεται στο RAD και εστιάζει στους τελικούς χρήστες του λογισμικού. Προωθεί τη διαφάνεια και τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ της ομάδας ανάπτυξης και του πελάτη και περιλαμβάνει μια προσαρμοστική προσέγγιση στην ανάπτυξη λογισμικού με συνεχή μάθηση και συνεργασία.

Disciplined Agile (DA): Το DA περιλαμβάνει ένα SDLC που εστιάζει στη μάθηση και δίνει προτεραιότητα σε χρήστες και ανθρώπους. Είναι κατάλληλο για μεγαλύτερες ομάδες και πολλούς απομακρυσμένους εργάτες.

Scaled Agile Framework (SAFe): Χρησιμοποιεί τα στοιχεία των Scrum, XP και Kanban και τα συνδυάζει με φιλοσοφίες Agile, DevOps και Lean. Δημιουργεί ένα μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει καλά για μεγάλες ομάδες Agile.

Scrum μεγάλης κλίμακας (LeSS): Χρησιμοποιεί τα βασικά του Scrum και εφαρμόζεται σε διάφορες ομάδες. Είναι χρήσιμο για ομάδες που εργάζονται στο ίδιο προϊόν λογισμικού ή ροή αξίας. Είναι μια ελαφριά επιλογή για SAFe.

Lean Software Development (LSD): Εστιάζει περισσότερο στις αρχές – προσφέρει γρήγορη, εξάλειψη σπατάλης, αναβολή αποφάσεων, συνεχή μάθηση, ενδυνάμωση ομάδων, πλήρης προβολή και δημιουργία ακεραιότητας. Το LSD είναι εύκολο να κλιμακωθεί και να προσαρμοστεί και διευκολύνει τη συνεργασία των εργαζομένων.

Συμπέρασμα: Ποιο ευέλικτο πλαίσιο πρέπει να επιλέξετε;

Αφού μάθετε για τα παραπάνω Agile πλαίσια, μπορεί να μπερδευτείτε σχετικά με το τι να επιλέξετε μεταξύ τους για τη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού σας.

Δεδομένου ότι κανένα μεμονωμένο πλαίσιο Agile δεν είναι το καλύτερο και δεν εφαρμόζεται ενιαία πολιτική για όλους, η επιλογή ενός από αυτά εξαρτάται πλήρως από ορισμένους παράγοντες – το μέγεθος του οργανισμού σας, την ευέλικτη ωριμότητα, τις απαιτήσεις των πελατών, τους διαθέσιμους πόρους και το χαρτοφυλάκιο προϊόντων σας .

Επομένως, επιλέξτε ένα Agile πλαίσιο κατάλληλο για εσάς σύμφωνα με αυτές τις παραμέτρους για να φτάσετε στο Agile και να δείτε τα οφέλη του σε ολόκληρο το SDLC σας.

Μπορείτε τώρα να δείτε μερικά από τα καλύτερα εργαλεία scrum για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.