Κλιμάκωση και βελτιστοποίηση CI/CD

Η εφαρμογή ροής εργασιών CI/CD για την ανάπτυξη εφαρμογών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η κλιμάκωση και η βελτιστοποίηση του CI/CD αποτελεί πρόκληση.

Σήμερα θα συζητήσουμε τι είναι αυτή η πρόκληση και θα διερευνήσουμε πώς ακριβώς μπορούμε να κλιμακώσουμε και να βελτιστοποιήσουμε το CI/CD. Ακολούθησε λοιπόν!

Στις μέρες μας, η ανάπτυξη εφαρμογών γίνεται συνήθως σε ομάδες που αποτελούνται από πολλούς προγραμματιστές. Κάθε άτομο ή ομάδα έχει τον ρόλο του στο έργο προχωρώντας στο αφιερωμένο μέρος του.

Στη συνέχεια, βρισκόμαστε στο τέλος του έργου με πολλά κομμάτια κώδικα για μεταγλώττιση. Ανάλογα με τις μεθόδους εργασίας του καθενός, μπορεί να χαθεί πολύς χρόνος για τη διαχείριση αυτής της ολοκλήρωσης.

Το CI/CD, η συνεχής ενοποίηση και η συνεχής παράδοση/ανάπτυξη είναι μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και διασφαλίζει ότι οι ενημερώσεις κυκλοφορούν χωρίς περιττές καθυστερήσεις και διενέξεις. Ας καταλάβουμε αυτή τη διαδικασία.

Συνεχής ενσωμάτωση

Η CI ή η Συνεχής Ενοποίηση ομαδοποιούν διαδικασίες που στοχεύουν στη συνεχή δημοσίευση αλλαγών και προσθηκών κώδικα σε έναν κοινό κλάδο του έργου. Επιτρέπει τη δοκιμή του κώδικα και την πραγματοποίηση βελτιώσεων και αλλαγών σε πραγματικό χρόνο. Στόχος είναι η δοκιμή κάθε στοιχείου μέσω της δημιουργίας τεστ.

Αυτό το μόνιμο μέτρο καθιστά δυνατό να μην ελέγχονται τα πάντα σε ένα μπλοκ στο τέλος και να αποφεύγεται η ταυτόχρονη εργασία σε πάρα πολλά στοιχεία. Επομένως, η εκτέλεση δοκιμών μονάδας είναι πολύ χρήσιμη για να διασφαλιστεί αυτό. Έτσι, είναι ευκολότερο να ανιχνευθούν σφάλματα διασφαλίζοντας ότι ο κώδικας μεταγλωττίζεται καλά και δεν δημιουργεί παλινδρομήσεις.

Συνεχής Παράδοση

Η συνεχής παράδοση ή το CD συνδυάζει τη συνεχή ενσωμάτωση και τη δοκιμή που μπορούν να συνδυαστούν σε δοχεία και να τεθούν σε παραγωγή. Δηλαδή συγκεντρώνει αυτούς τους κωδικούς και τις δοκιμές που γίνονται και τους βάζει στην παραγωγή μέσω αυτοματισμού.

Ακόμα κι αν απαιτεί ανθρώπινη δράση, αυτοματοποιείται βγάζοντας όλα όσα έχουν γίνει «στον αέρα» με ολοκληρωμένο και ολοκληρωμένο τρόπο. Συγκεκριμένα, με τη συνεχή διανομή, η εφαρμογή μας αναπτύσσεται έτσι ώστε να μπορεί να βγει στην παραγωγή, ανεξάρτητα από το πότε.

  Συνδυάστε μουσική από το τοπικό σας Drive ή το SoundCloud [Web]

Συνεχής Ανάπτυξη

Ενώ οι έννοιες της συνεχούς παράδοσης και της συνεχούς ανάπτυξης είναι παρόμοιες, υπάρχουν διαφορές. Εάν ο στόχος τους είναι ο ίδιος, δηλαδή η ανάπτυξη της εφαρμογής στην παραγωγή, τα μέσα για την επίτευξή του διαφέρουν. Αυτό που διαχωρίζει τη συνεχή παράδοση από τη συνεχή ανάπτυξη είναι η απελευθέρωση.

Πράγματι, η συνεχής ανάπτυξη καθιστά δυνατή την άμεση ανάπτυξη κάθε τροποποίησης που διασχίζει τα διάφορα στάδια του αγωγού μας. Κατά τη συνεχή παράδοση, είναι απαραίτητο ένα βήμα επικύρωσης από τον άνθρωπο για να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη.

Κλιμάκωση CI/CD

Όταν ο αριθμός των μικροϋπηρεσιών αυξάνεται, γίνεται σχεδόν αναπόφευκτο να κλιμακώσετε το CI/CD σας. Ο αυξημένος αριθμός μικροϋπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα διαφορετικούς αγωγούς συνδεδεμένους σε ένα ενιαίο χώρο αποθήκευσης git που αυξάνει το φόρτο του διακομιστή CI και μειώνει την απόδοση.

Για να κλιμακωθεί το CI/CD, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας τυποποιημένος και αυτοματοποιημένος αγωγός ανάπτυξης για όλες τις ομάδες και, από εκεί, να διασφαλιστεί η ποιότητα των παραδόσεων μεμονωμένων προγραμματιστών και των ομαδικών παραδόσεων. Καθιστά επίσης εύκολη τη διαχείριση του αγωγού.

Η κλιμάκωση μπορεί να επιτευχθεί ορίζοντας μια διαδικασία CI για την εκτέλεση δοκιμών μονάδας και την επικύρωση της ποιότητας του παραδοθέντος κώδικα.

Ακολουθεί μια διαδικασία CD για τη δημιουργία των εικόνων και την ανάπτυξή τους στα περιβάλλοντα συνεχώς και, τέλος, ορίζεται μια διαδικασία για τη δημιουργία των εικόνων και την ανάπτυξή τους στο περιβάλλον παραγωγής.

Βήματα για την κλίμακα CI/CD

Το πρώτο βήμα είναι η ευθυγράμμιση του αγωγού με τους αρχιτέκτονες, με τη συμμετοχή αρχηγών ομάδων. Ακολουθεί την αντιστοίχιση των κλάδων Git στα περιβάλλοντα (develop -> development and master ->). [homologation and production]). Έπειτα έρχεται η ενεργοποίηση της Εργασίας CI σε κάθε Αίτημα Τραβήγματος και της Εργασίας CD σε κάθε αλλαγή στους αντιστοιχισμένους κλάδους.

Μπορεί να δημιουργηθεί μια ροή εργασίας για παρακολούθηση και CI και CD.

Η ροή εργασιών CI αναπτύσσεται σε 7 βήματα:

  • Ελέγξτε τον κλάδο πηγής και προορισμού του αιτήματος έλξης.
  • Ελέγχει εάν η συγχώνευση δεν έχει διενέξεις που απαιτούν μη αυτόματη επίλυση.
  • Εκτελέστε δοκιμές μονάδας.
  • Δημιουργήστε το πακέτο για να επαληθεύσετε την ακεραιότητα και ότι ο κώδικας είναι μεταγλωττιζόμενος.
  • Επικύρωση ποιότητας κωδικού ενεργοποίησης.
  • Αύξηση και δέσμευση της έκδοσης του έργου στον κλάδο προέλευσης.
  • Ειδοποιήστε το αποθετήριο Pull Request Git για επιτυχία ή αποτυχία μέσω κλήσης Webhook ή Rest API (Git Repository).

Η ροή εργασιών του CD ακολουθεί την ακόλουθη διαδρομή:

  • Το υποκατάστημα που έχει ειδοποιηθεί έχει ελεγχθεί.
  • Το τεχνούργημα κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο εργαλείο κατασκευής του έργου που εργάζεται.
  • Αφού έρθει το τεχνούργημα, τα έργα της βιβλιοθήκης αποστέλλονται στο Nexus για αποθήκευση του τεχνουργήματος και η ροή ολοκληρώνεται.
  13 Καλύτερη πλατφόρμα φιλοξενίας για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης

Εκτελούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

Βήμα 1: Δημιουργείται μια εικόνα Docker για το τεχνούργημα που δημιουργείται, εφαρμόζοντας την έκδοση τεχνουργήματος στην εικόνα Docker.

Βήμα 2: Η εικόνα μεταφορτώνεται στο μητρώο Docker.

Βήμα 3: Ανάπτυξη μέσω διάθεσης εικόνας μέσω Kubernetes.

Για Έργα εφαρμογής που βρίσκονται σε περιβάλλον έγκρισης/παραγωγής, ακολουθήστε τα βήματα 1 και 2 παραπάνω και, στη συνέχεια, τα εξής:

  • Ανάπτυξη μέσω της διάθεσης εικόνων μέσω του Kubernetes στο περιβάλλον έγκρισης.
  • Η εργασία κάνει ένα διάλειμμα για να περιμένει να εγκριθεί η διάθεση για παραγωγή.
  • Εάν εγκριθεί, η εικόνα που εγκρίνεται προωθείται για παραγωγή.
  • Διαφορετικά, επαναφέρει την εικόνα προς έγκριση.

Βελτιστοποίηση CI/CD

Το CI/CD βελτιώνει τον κύκλο ανάπτυξης εφαρμογών και επιλύει το πρόβλημα που προκαλείται από την ενσωμάτωση νέου κώδικα και την αύξηση της συχνότητας παράδοσης.

Ακολουθούν πώς μπορείτε να βελτιστοποιήσετε περαιτέρω τη χρήση του CI/CD:

Δώστε προτεραιότητα στη διόρθωση μιας κατεστραμμένης κατασκευής

Όταν μια κατασκευή χαλάσει, η επισκευή της θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της ομάδας. Εάν η έκδοση δεν μπορεί να διορθωθεί σε λίγα λεπτά, η ομάδα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αφαιρέσει τον κωδικό ή αν θα απενεργοποιήσει τη σημαία δυνατότητας.

Η ιδέα πίσω από τη διόρθωση μιας σπασμένης κατασκευής είναι ότι η έκδοση θα παράγει πάντα κώδικα εργασίας που μπορεί να απελευθερωθεί.

Μικρές συχνές αναπτύξεις

Γενικά, η σταθερότητα της εφαρμογής κινδυνεύει κάθε φορά που συμβαίνει μια ανάπτυξη. Έτσι, έχουμε την τάση να απομακρύνουμε τις αναπτύξεις μεταξύ τους. Το πρόβλημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι συσσωρεύουμε πάρα πολλές αλλαγές. Μία από αυτές τις αλλαγές θα μπορούσε να πάει στραβά, αναγκάζοντάς μας να αποσύρουμε τις υπόλοιπες που λειτουργούσαν.

Εφαρμόστε το μοτίβο στραγγαλιστή και σπάστε τις περίπλοκες αλλαγές σε μικρές και απλές. Εάν αναπτύσσετε πιο συχνά και εργάζεστε σε μικρές παρτίδες, ο κίνδυνος ανάπτυξης είναι μικρότερος.

Αυτοματοποιήστε τις δοκιμές QA για τον μετριασμό του κινδύνου

Πιθανότατα όλοι έχουμε εμπλακεί στο σενάριο «εργάστηκε στην τοπική μου μηχανή» επειδή τα περιβάλλοντα τοπικής ανάπτυξης συχνά διαφέρουν. Μπορεί να υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα μεταξύ του τοπικού σας περιβάλλοντος και του τόπου που πηγαίνετε στην παραγωγή. Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το CI/CD αυτοματοποιώντας εργασίες Διασφάλισης Ποιότητας (QA), όπως η δοκιμή του προγράμματος περιήγησης, μετριάζοντας τον κίνδυνο να φτάσει ένα σφάλμα στη ζωντανή εφαρμογή.

  9 Καλύτερες λύσεις Cloud PBX για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Εμπιστευτείτε τις αυτοματοποιημένες δοκιμές

Για την επικύρωση του πότε ένας προγραμματιστής ενσωματώνει νέο κώδικα, το CI βασίζεται σε μια αυτοματοποιημένη και αξιόπιστη σουίτα δοκιμών. Εάν χρειάζεται να μεταγλωττίσετε κώδικα, η πρώτη δοκιμή είναι ότι μεταγλωττίζεται. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε όσα τεστ κρίνετε κρίσιμα.

Πόσες εξετάσεις πρέπει να συμπεριληφθούν; Για να το προσδιορίσετε αυτό, να θυμάστε ότι ο στόχος του CI είναι να παρέχει ανατροφοδότηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εάν ένας προγραμματιστής πρέπει να περιμένει μια ώρα για να λάβει σχόλια, δεν θα λειτουργήσει. Πάντα θα χάνετε πράγματα, αλλά όταν εντοπίζετε ένα σφάλμα στην παραγωγή, δημιουργήστε μια δοκιμαστική περίπτωση και συμπεριλάβετέ το στον βρόχο CI.

Πάντα να εξετάζετε την ασφάλεια

Σκεφτείτε την ασφάλεια ενός εργαλείου CI/CD καθώς ενσωματώνεται σε υπάρχουσες διαμορφώσεις ή περιβάλλοντα. Το CI/CD απαιτεί όλα τα εργαλεία ελέγχου ασφάλειας να καλούνται μέσω προγραμματισμού και τα αποτελέσματά τους να συγκεντρώνονται σε ένα μέρος. Αναζητήστε εργαλεία που διαθέτουν API για αυτοματοποιημένους ελέγχους κρυπτογράφησης.

Οφέλη από την κλιμάκωση και τη βελτιστοποίηση CI/CD

Εκτός από την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ομάδων ανάπτυξης, η κλιμάκωση και η βελτιστοποίηση του CI/CD έχουν και άλλα οφέλη, μερικά από τα οποία είναι:

Μειωμένα γενικά έξοδα

Οι ώρες ανάπτυξης είναι συνήθως χρεώσιμες, αλλά τι γίνεται με τον χρόνο που αφιερώνεται χειροκίνητα στην ανάπτυξη κώδικα ή αρχείων; Η αυτοματοποίηση μεγάλων τμημάτων της ροής σας θα εξοικονομήσει χρόνο για χρεώσιμη εργασία, κάτι που όλοι μπορούν να εκτιμήσουν. Οι αυτοματοποιημένες δοκιμές σάς επιτρέπουν επίσης να αποτύχετε νωρίτερα αντί να βρίσκετε σφάλματα στο QA ή στην παραγωγή ή χειρότερα, τα βρίσκει ο πελάτης. Περισσότερα σφάλματα που διορθώνονται στο ίδιο χρονικό διάστημα είναι μια ξεκάθαρη νίκη.

Παράδοση με λιγότερα σφάλματα και λιγότερους κινδύνους

Εντοπίζετε σφάλματα πολύ νωρίτερα στη διαδικασία ανάπτυξης, απελευθερώνοντας μικρές αλλαγές πιο συχνά. Όταν εφαρμόζετε αυτοματοποιημένες δοκιμές σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, δεν διακινδυνεύετε να μετακινήσετε τον κωδικό που αποτυγχάνει στο επόμενο στάδιο και είναι πιο εύκολο να επαναφέρετε μικρές αλλαγές όταν χρειάζεται.

Αντιμετωπίστε τις συνθήκες της αγοράς πιο γρήγορα

Οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν συνεχώς. Ας υποθέσουμε ότι ανακαλύπτετε ότι ένα νέο προϊόν χάνει έσοδα ή ότι περισσότεροι πελάτες έχουν πρόσβαση στον ιστότοπό σας από smartphone παρά από φορητούς υπολογιστές. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε μια γρήγορη αλλαγή εάν έχετε βελτιστοποιήσει τη συνεχή παράδοση.

Αυτοπεποίθηση

Εάν έχετε βελτιστοποιήσει το CI/CD, που σημαίνει ότι έχετε μια ισχυρή σουίτα δοκιμών, η εμπιστοσύνη σας στο να μην υποβάλετε ένα σφάλμα αυξάνεται πολύ. Εάν είστε διαφανείς με τη διαδικασία σας και εκπαιδεύετε την υπόλοιπη ομάδα και τους πελάτες σας, η εμπιστοσύνη τους σε εσάς ως ομάδα ανάπτυξης αυξάνεται επίσης.

Τελικές Λέξεις

Το CI/CD κάνει τις ενσωματώσεις και τις παραδόσεις σας πιο γρήγορες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κλιμακωθεί και να βελτιστοποιηθεί για να αποφευχθεί η αντιπαραγωγική διαδικασία λόγω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας.

Μπορείτε επίσης να δείτε μερικά από τα καλύτερα εργαλεία CI.