Είναι το iCloud Private Relay VPN και είναι ασφαλές στη χρήση;

Βασικά Takeaways

  • Το iCloud Private Relay είναι ένα εργαλείο ασφαλείας που κρυπτογραφεί την κίνηση στο Διαδίκτυο και προστατεύει τις πληροφορίες σας στο διαδίκτυο.
  • Το Private Relay κρύβει τη διεύθυνση IP σας και επιτρέπει περιορισμένες προσαρμογές τοποθεσίας, αλλά λειτουργεί μόνο με το Safari.
  • Το iCloud Private Relay δεν διαθέτει πολλές προηγμένες λειτουργίες VPN, όπως εναλλαγή τοποθεσίας και πολιτική μη καταγραφής.

Θέλετε να προστατέψετε τα διαδικτυακά σας δεδομένα; Το iCloud Private Relay της Apple είναι ένας εύχρηστος τρόπος προστασίας των δεδομένων σας, ενισχύοντας το απόρρητο και την ασφάλειά σας ενώ είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Τι είναι το iCloud Private Relay;

Η Apple προωθεί το iCloud Private Relay ως ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο ασφαλείας με παρόμοια λειτουργικότητα με ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), κρυπτογραφώντας την επισκεψιμότητά σας στο Διαδίκτυο και αποκρύπτοντας τις δραστηριότητές σας στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, παρά το ότι το iCloud Private Relay ακούγεται σαν VPN από έξω, μετά από προσεκτικότερη εξέταση, έχει κάποιες βασικές διαφορές από ένα VPN, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εγκαταλείψετε το παραδοσιακό VPN σας σύντομα.

Το iCloud Private Relay της Apple σχεδιάστηκε για να βοηθά στην κρυπτογράφηση περισσότερων από τις διαδικτυακές σας πληροφορίες και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2021.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το iCloud Private Relay εάν ​​έχετε συνδρομή iCloud+, η οποία ξεκινά από 0,99 $ ανά μήνα. Επιπλέον, η συσκευή σας πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον:

  • iOS 15
  • iPadOS 15
  • macOS Monterey

Εάν η συσκευή σας πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις, το iCloud Private Relay είναι διαθέσιμο σε iPhone, iPad και Mac. Εάν θέλετε να ρυθμίσετε τη λειτουργία, μπορείτε να ανατρέξετε στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο χρήσης του Private Relay στο Safari.

Πώς λειτουργεί το iCloud Private Relay;

Christin Hume/Ξεβιδώστε

  Πώς να ρυθμίσετε ένα SoftEther VPN μέσω HTTPS Client σε Windows και Linux

Το Private Relay στέλνει τα δεδομένα σας στο διαδίκτυο μέσω δύο αναμετάδοσης. Το πρώτο ρελέ κρύβει τους ιστότοπους που επισκέπτεστε, ενώ το δεύτερο δημιουργεί μια διεύθυνση IP ξεχωριστή από τη δική σας. Η υποστήριξη της Apple το λέει χειρίζεται την πρώτη αναμετάδοση και ότι ένας “τρίτος πάροχος περιεχομένου” ασχολείται με το άλλο μισό.

Όταν χρησιμοποιείτε το Safari στη συσκευή σας Apple, το iCloud Private Relay λαμβάνει το αίτημά σας στο διαδίκτυο και το κρυπτογραφεί. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα που στέλνετε και λαμβάνετε γίνονται κωδικοποιημένα με τρόπο που δεν είναι αναγνώσιμο από οποιονδήποτε μπορεί να τα υποκλέψει. Αυτή η διαδικασία κρυπτογράφησης είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών όπως κωδικούς πρόσβασης και προσωπικά μηνύματα.

Μετά την κρυπτογράφηση, το αίτημά σας αποστέλλεται σε δύο ξεχωριστούς αναμεταδότες Διαδικτύου που εκτελούνται από διαφορετικές οντότητες. Το πρώτο ρελέ σάς εκχωρεί μια ανώνυμη διεύθυνση IP που συνδέεται με την περιοχή σας αλλά όχι την πραγματική σας τοποθεσία. Αυτό διασφαλίζει ότι οι ιστότοποι μπορούν να παρέχουν σχετικό περιεχόμενο χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεστε. Το δεύτερο ρελέ, το οποίο δεν γνωρίζει τη διεύθυνση IP σας, αποκρυπτογραφεί τη διεύθυνση web που θέλετε να επισκεφτείτε και στέλνει το αίτημά σας εκεί.

Εκτός από το ότι ο πάροχος δικτύου σας δεν μπορεί να δει το ιστορικό περιήγησής σας, η Apple δηλώνει στον παραπάνω σύνδεσμο ότι επίσης δεν έχει πρόσβαση στις πληροφορίες ιστού σας όταν χρησιμοποιεί το Private Relay. Έτσι, από άποψη απορρήτου, το iCloud Private Relay είναι ασφαλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το iCloud Private Relay δεν λειτουργεί σε όλα τα προγράμματα περιήγησης στη συσκευή σας. Για παράδειγμα, το ιστορικό περιήγησής σας στον ιστό θα εξακολουθεί να είναι ορατό εάν χρησιμοποιείτε το Google Chrome με ενεργοποιημένο το Private Relay στη συσκευή σας.

Είναι το iCloud Private Relay το ίδιο με ένα VPN;

Το iCloud Private Relay δεν είναι εντελώς το ίδιο με ένα VPN, αλλά εκτελεί παρόμοιες λειτουργίες.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε μερικές από τις κύριες ομοιότητες που έχει το iCloud Private Relay με έναν πάροχο VPN.

Το iCloud Private Relay κρύβει τη διεύθυνση IP σας;

Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν VPN για να κρύψουν τις διευθύνσεις IP τους από τρίτους και το Private Relay σάς επιτρέπει να κάνετε το ίδιο. Μόλις ενεργοποιήσετε τη λειτουργία, οι άλλοι θα δυσκολευτούν να επαληθεύσουν ποιος είστε και ποια είναι τα μοτίβα συμπεριφοράς σας στο διαδίκτυο.

  6 καλύτερα Linux VPN για ασφαλή και ασφαλή περιήγηση

Για αυτόν τον λόγο, το iCloud Private Relay είναι ένα χρήσιμο εργαλείο εάν θέλετε να εκτελέσετε βασικές λειτουργίες που σχετίζονται με το απόρρητο—όπως η απόκρυψη των δεδομένων σας από τους διαφημιστές.

Εκτός από το Private Relay, ίσως θελήσετε να προσθέσετε επιπλέον επίπεδα προστασίας στο διαδίκτυο μαθαίνοντας άλλους τρόπους για να εμποδίσετε τους διαφημιστές να σας παρακολουθούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαγράφετε τακτικά τα cookie σας και να χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που εμποδίζει τα cookie.

Το iCloud Private Relay δεν κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα της συσκευής σας

Σε συνέχεια των παραπάνω, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα VPN για να προστατεύσουν τα διαδικτυακά τους δεδομένα—όλα τα διαδικτυακά τους δεδομένα προέρχονται από τη συσκευή. Ένα VPN προστατεύει όλα τα δεδομένα που αποστέλλονται από και προς τη συσκευή σας, δημιουργώντας μια ασφαλή σήραγγα στον διακομιστή VPN που κρυπτογραφεί όλη την επισκεψιμότητά σας.

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με το iCloud Private Relay, το οποίο προστατεύει μόνο τα δεδομένα του προγράμματος περιήγησης Safari. Εξακολουθεί να είναι χρήσιμο, αλλά δεν προστατεύει όλη την επισκεψιμότητά σας με τον ίδιο τρόπο όπως ένα VPN.

Το iCloud Private Relay σάς επιτρέπει να αλλάξετε την τοποθεσία σας;

Το iCloud Private Relay σάς επιτρέπει να κάνετε ορισμένες προσαρμογές στην τοποθεσία σας, αλλά μόνο σε περιορισμένη χωρητικότητα. Μπορείτε να επιλέξετε από δύο επιλογές: Διατήρηση γενικής τοποθεσίας και Χρήση χώρας και ζώνης ώρας.

Η διατήρηση μιας γενικής τοποθεσίας δεν θα αποκαλύψει πού ακριβώς βρίσκεστε, αλλά θα εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση σε τοπικό περιεχόμενο, όπως ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Εν τω μεταξύ, η επιλογή χώρα και ζώνη ώρας θα σας δώσει μια διεύθυνση IP από την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή.

Για να επιλέξετε την προτιμώμενη επιλογή τοποθεσίας:

  • Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις (iPhone, iPad) / Ρυθμίσεις συστήματος (Mac) > Apple ID > iCloud.
  • Επιλέξτε Private Relay.
  • Πατήστε Τοποθεσία διεύθυνσης IP.
  • Επιλέξτε την τοποθεσία που προτιμάτε.
  • Πώς η ιδιωτική αναμετάδοση δυσκολεύει την πρόσβαση των άλλων στις πληροφορίες μου;

    Εκτός από την απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας, το Private Relay προστατεύει τις πληροφορίες σας μέσω μιας χούφτας άλλων μεθόδων. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η κρυπτογράφηση της κυκλοφορίας ιστού σας στο Safari. Στην ουσία, λειτουργεί παρόμοια με ένα VPN για το πρόγραμμα περιήγησής σας.

    Με ποια προγράμματα περιήγησης Ιστού λειτουργεί το Private Relay;

    Από τον Δεκέμβριο του 2023, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο το iCloud Private Relay με το Safari. Ακόμα κι αν έχετε ενεργοποιήσει τη δυνατότητα στη συσκευή σας Apple, δεν προστατεύεστε στο Chrome, στον Firefox ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης.

      Γιατί χρειάζεστε ένα VPN για Torrenting;

    Αν δεν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε το Safari (ή να το χρησιμοποιείτε σπάνια), ίσως καλύτερα να αναζητήσετε μια εναλλακτική. Εάν προτιμάτε να μην πληρώσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις πολλές δωρεάν υπηρεσίες VPN για να προστατεύσετε το απόρρητό σας.

    3 Προηγμένες δυνατότητες VPN Το iCloud Private Relay δεν διαθέτει

    Το iCloud Private Relay χάνει πολλές από τις πιο προηγμένες λειτουργίες που διαθέτουν πλήρεις υπηρεσίες VPN και είναι αυτές που μπορεί να σας παρασύρουν στη χρήση ενός κανονικού VPN.

    1. Επιλογές θέσης διακομιστή

    Ένα σαφές χαρακτηριστικό που δεν διαθέτει το iCloud Private Relay είναι οι επιλογές για εναλλαγή τοποθεσιών. Με τα περισσότερα VPN, μπορείτε να αλλάξετε τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο διακομιστής VPN σας, κάνοντας την επισκεψιμότητά σας να εμφανίζεται σαν να προέρχεται από αυτήν την τοποθεσία.

    Όταν αλλάζετε την τοποθεσία σας με ένα VPN, μπορείτε να συνδεθείτε σε πολλούς διακομιστές σε όλο τον κόσμο. Πολλοί χρήστες το κάνουν αυτό για να μπορούν να παρακολουθούν ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές με γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά έχετε επίσης το πλεονέκτημα ότι τρίτα μέρη δεν μπορούν καν να μαντέψουν πού βρίσκεστε πραγματικά.

    2. Πολιτική καταγραφής

    Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ του iCloud Private Relay και των VPN σχετίζεται με την πολιτική καταγραφής. Οπως και μήλο [PDF] αναφέρει στη σελίδα 9 της Επισκόπησης του Private Relay:

    “Η σχεδίαση του Private Relay, σε συνδυασμό με μια ελάχιστη πολιτική καταγραφής, διασφαλίζει ότι τα αρχεία καταγραφής διακομιστή μεσολάβησης δεν περιέχουν αρκετές πληροφορίες για τη σύνδεση της διεύθυνσης IP ή των πληροφοριών λογαριασμού ενός χρήστη με τη δραστηριότητα περιήγησής του.”

    Τα παραπάνω είναι μια έντονη αντίθεση από πολλά VPN, τα οποία έχουν μια πολιτική μη καταγραφής. No-log σημαίνει ότι καμία από τις πληροφορίες σας δεν συλλέγεται όταν χρησιμοποιείτε την υπηρεσία.

    3. Kill Switch

    Μια άλλη δυνατότητα VPN που δεν είναι διαθέσιμη με το Private Relay είναι ένας διακόπτης kill VPN, ο οποίος σας εμποδίζει να χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο όταν η σύνδεσή σας VPN πέφτει. Βασικά, εάν το λογισμικό VPN εντοπίσει ένα πρόβλημα με τη σύνδεσή του, σκοτώνει την κανονική σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο για να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση να φτάσει στον κανονικό σας ISP, προστατεύοντας το απόρρητό σας. Μόλις συνδεθείτε ξανά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πάντα κανονικά.

    iCloud Private Relay: Χρήσιμο, αλλά όχι VPN

    Λοιπόν, είναι το iCloud Private Relay VPN; Εν ολίγοις, Όχι.

    Στην όψη του, μπορείτε να έχετε ένα σταθερό βασικό επίπεδο προστασίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζεται μόνο να πληρώσετε για το iCloud+ για να αποκτήσετε Private Relay, το εργαλείο είναι χρήσιμο εάν χρησιμοποιείτε τακτικά το Safari και θέλετε μόνο βασικές λειτουργίες προστασίας.

    Ωστόσο, το Private Relay δεν διαθέτει τις προηγμένες δυνατότητες που διαθέτουν πολλά VPN. Εάν θέλετε πρόσβαση σε αυτά, για να αλλάξετε τη χώρα σας ή να χρησιμοποιήσετε προγράμματα περιήγησης εκτός του Safari, θα πρέπει να εγγραφείτε σε μια πλήρη υπηρεσία VPN.