Είναι ασφαλές να πατήσω το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου;

Σήμερα, όλοι είναι συνδεδεμένοι μέσω του Διαδικτύου. Μια μέρα χωρίς το Διαδίκτυο θα ήταν φρικτή για τους περισσότερους από εμάς. Σχεδόν όλοι στον σύγχρονο κόσμο έχουν σύνδεση Wi-Fi για χρήση στο Διαδίκτυο. Ίσως να μην είναι περίεργο αν διαβάζετε αυτό το άρθρο με τη βοήθεια μιας τέτοιας σύνδεσης. Συνήθως, χρησιμοποιούμε δρομολογητή για να αποκτήσουμε Wi-Fi. Υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι δρομολογητών: ενσύρματα, ασύρματα, πυρήνα, άκρα και VPN. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι το WPS στον δρομολογητή; Καθώς συνεχίζετε να διαβάζετε την ανάρτηση, θα προσδιορίσουμε εάν είναι ασφαλές να πατήσω το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου ή όχι. Επίσης, θα μάθετε τι συμβαίνει όταν πατήσω το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου.

Είναι ασφαλές να πατήσω το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου;

Ναι, είναι ασφαλές να πατήσετε το κουμπί WPS στο δρομολογητή σας. Εδώ, έχουμε εξηγήσει για το WPS στο δρομολογητή, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και πολλά άλλα.

Τι είναι το WPS στο δρομολογητή;

Εικόνα του Simon από το Pixabay

Wi-Fi Protected Setup, συντομογραφία WPS, πρότυπο ασφάλειας ασύρματου δικτύου. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει και να απλοποιήσει τις συνδέσεις μεταξύ ασύρματων συσκευών και δρομολογητών. Με απλά λόγια, δεν χρειάζεται να εισάγετε κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείτε στο δίκτυο. Ασύρματα δίκτυα με πρωτόκολλα ασφαλείας μόνο WPA Personal ή WPA2 Personal και χρήση κωδικών πρόσβασης θα υποστηρίζουν WPS. Ωστόσο, το WPS δεν λειτουργεί εάν το WEP χρησιμοποιείται ως πρωτόκολλο ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει επειδή το WEP είναι ανασφαλές και εύκολα παραβιάζεται.

Αν και υπάρχουν αρκετές τεχνικές για το WPS, η μέθοδος του κουμπιού είναι μακράν η πιο δημοφιλής. Έτσι, χρησιμοποιώντας αυτήν τη στρατηγική, η σύνδεση θα απαιτούσε μόνο μερικά πατήματα κουμπιών. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των σύγχρονων δρομολογητών διαθέτει ένα φυσικό κουμπί WPS που μπορείτε να πατήσετε. Τι συμβαίνει όμως όταν πατήσω το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου; Θα μάθουμε σύντομα. Επίσης, αν θέλετε να μάθετε λεπτομερώς πώς λειτουργεί το WPS, ρίξτε μια ματιά στο πώς λειτουργεί το WPS.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του δρομολογητή WPS

Πλεονεκτήματα

  • Συνδέει αυτόματα όλες τις νέες συσκευές εντός της εμβέλειας με λιγότερη προσπάθεια.
  • Παρακάμπτει την απαίτηση εισαγωγής κωδικών πρόσβασης.
  • Δεν είναι εύκολο να χακάρετε, καθώς η σύνδεση θα κλείσει μόλις γίνει η σύνδεση.
  • Είναι εύκολο στη χρήση, ειδικά σε κλειστούς χώρους όπως σπίτια.
  • Το WPS χρησιμοποιεί ένα επεκτάσιμο πρωτόκολλο ελέγχου ταυτότητας για ασφαλέστερη σύνδεση μεταξύ της συσκευής και του σημείου πρόσβασης.
  15 καλύτερα εργαλεία για να δημιουργήσετε υπέροχες παρουσιάσεις στο Διαδίκτυο

Μειονεκτήματα

  • Υποστηρίζει μόνο συσκευές με πιστοποίηση WPS και όχι WEP.
  • Οι χρήστες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα συνδεσιμότητας με συσκευές που δεν είναι WPS.
  • Έχει πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια.
  • Το WPS δεν θα υποστηρίζει ad hoc αιτήματα.

Συνεχίστε να διαβάζετε περαιτέρω, αν θέλετε να μάθετε αν είναι ασφαλές να πατήσω το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου.

Τι κάνει το κουμπί WPS;

Το WPS, το οποίο σημαίνει Wi-Fi Protected Setup, μπορεί να έχει τραβήξει την προσοχή σας αν κοιτάξετε προσεκτικά τον δρομολογητή σας. Χρησιμοποιώντας το WPS, το οποίο είναι ένα εύχρηστο εργαλείο, μπορείτε να συνδέσετε συσκευές στο δρομολογητή σας χωρίς να εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Είναι μια φοβερή τεχνική για να απαλλαγείτε από τη σημείωση ή την ανάμνηση αυτών των ενοχλητικών γραμμάτων ή αριθμών.

Για έναν οικιακό δρομολογητή, η χρήση ενός κουμπιού WPS είναι πιθανότατα η κατάσταση. Όταν πατάτε το Κουμπί WPS, ο δρομολογητής θα ξεκινήσει την αναζήτηση συσκευών εντός του εύρους για σύζευξη. Εάν δεν μπορέσει να βρει καμία συσκευή μέσα σε δύο λεπτά, ο δρομολογητής θα σταματήσει την αναζήτηση της συσκευής. Πριν πατήσετε το κουμπί WPS, πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή Connect to WPS σε αυτήν τη συμβατή με WPS συσκευή.

Σημείωση: Δεν υποστηρίζουν όλα τα gadget WPS, καθώς πολλοί κατασκευαστές έχουν σταματήσει να τοποθετούν κουμπιά WPS. Επομένως, κάποιος σύγχρονος εξοπλισμός μπορεί να μην το υποστηρίζει καν.

Πού βρίσκεται το κουμπί WPS στο My Router;

Εικόνα του Lorenzo Cafaro από την Pixabay

Λοιπόν, αν ίσως σκεφτόσασταν πού βρίσκεται το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου; Η θέση του κουμπιού WPS ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο του δρομολογητή και τον κατασκευαστή. Σε ορισμένα μοντέλα, υπάρχει στο πίσω μέρος.

Ορισμένα μοντέλα δρομολογητών θα έχουν το λογότυπο WPS, το οποίο αποτελείται από δύο βέλη προς την ίδια κατεύθυνση που σχηματίζουν ένα οβάλ σχήμα. Ενώ σε ορισμένα μοντέλα δρομολογητή, δίπλα στο κουμπί θα αναγράφεται Wi-Fi Protected Setup. Δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε για το πού βρίσκεται το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου, καθώς θα υποδεικνύεται με οποιοδήποτε τρόπο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Τι συμβαίνει όταν πατήσω το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου;

Αν είστε περίεργοι για το τι συμβαίνει όταν πατάω το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου, συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω.

  Μια φιλική εισαγωγή στην ανάλυση δεδομένων στην Python

Δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ των συσκευών και του δρομολογητή εντός της εμβέλειας. Για να συνδεθείτε μέσω WPS, πατήστε το κουμπί WPS στο δρομολογητή και στις συνδεδεμένες συσκευές. Αυτά τα gadget θυμούνται τον κωδικό πρόσβασης δικτύου για μελλοντική χρήση, επειδή το WPS τον μεταφέρει αυτόματα. Επομένως, δεν χρειάζεται να πατήσετε ξανά το κουμπί WPS για να συνδεθείτε στο ίδιο δίκτυο στο μέλλον.

Συνδεθείτε σε δίκτυο Wi-Fi με WPS

Εάν θέλετε να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο Wi-Fi με WPS, μπορεί να απογοητευτείτε επειδή δεν υποστηρίζουν όλες οι συσκευές Wi-Fi το WPS. Εάν μια συσκευή σάς δίνει την επιλογή να χρησιμοποιήσετε το WPS κατά την εγκατάσταση, είναι συμβατή με το WPS. Μπορείτε να συνδεθείτε στο δρομολογητή είτε χρησιμοποιώντας κωδικό πρόσβασης είτε το κουμπί WPS του δρομολογητή.

Να θυμάστε ότι όλες οι συσκευές με δυνατότητα WPS θα αναγκάσουν την επανεκκίνηση όταν αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή σας. Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα συνδεσιμότητας, μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας στην αρχική του ρύθμιση για να συνδεθείτε ξανά. Επίσης, μπορείτε να ξεχάσετε το δρομολογητή στη συσκευή σας και στη συνέχεια να συνδεθείτε ξανά μέσω WPS.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο τρόποι σύνδεσης σε δίκτυο Wi-Fi χρησιμοποιώντας WPS. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο το κουμπί WPS όσο και η επιλογή Pin.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το κουμπί WPS για σύνδεση

1. Στον δρομολογητή σας, πατήστε το κουμπί WPS.

2. Ενεργοποιήστε τις Ρυθμίσεις ασύρματου δικτύου της συσκευής.

3. Στη συνέχεια, αποφασίστε για ένα δίκτυο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Pin για σύνδεση

1. Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις ασύρματου δικτύου της συσκευής σας.

2. Επιλέξτε το Δίκτυο στο οποίο θέλετε να εγγραφείτε.

3. Εισαγάγετε το PIN WPS του δρομολογητή σας.

Σημείωση: Το PIN WPS του δρομολογητή θα δοθεί στο πίσω μέρος του δρομολογητή από προεπιλογή.

Πώς να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi (WPS) στο δρομολογητή σας;

Εικόνα του Emilian Robert Vicol από την Pixabay

Οι επιλογές απενεργοποίησης του WPS ποικίλλουν ανάλογα με το μοντέλο και τον κατασκευαστή του δρομολογητή. Συνήθως, υπάρχουν δύο τρόποι WPS: PIN και κουμπί.

  • Η χρήση του κουμπιού WPS είναι ασφαλέστερη. Αυτό συμβαίνει επειδή το WPS δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να πατήσετε το κουμπί WPS του δρομολογητή. Επίσης, θα σβήσει μόνο του μετά από 2 λεπτά.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το PIN, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως. Είναι όμως απίστευτα επικίνδυνο. Χρησιμοποιώντας αυτό, μπορείτε να απενεργοποιήσετε πλήρως το WPS.

Τι θα συμβεί όταν το WPS απενεργοποιηθεί στον ασύρματο δρομολογητή σας;

Εικόνα από το OpenClipart-Vectors από την Pixabay

Το WPS δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη δουλειά της, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο την ασφάλειά σας. Δυστυχώς, το WPS είναι απίστευτα ευάλωτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εισβολείς για πρόσβαση στο δίκτυό σας. Επομένως, συνιστάται να απενεργοποιήσετε το WPS. Μετά την απενεργοποίησή του, ο δρομολογητής σας δεν θα είναι επιρρεπής σε καμία επίθεση. Ας ελπίσουμε ότι τώρα μπορεί να έχετε μια σύντομη ιδέα για το αν είναι ασφαλές να πατήσω το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου αφού αναλύσω όλα τα αντίστοιχα.

  3 τρόποι για να περιστρέψετε την οθόνη σε ένα Chromebook

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Q1. Γιατί το WPS αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια;

Απ. Οι εισβολείς μπορεί να έχουν πρόσβαση σε ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο Wi-Fi χρησιμοποιώντας τεχνικές ωμής βίας κατά της διαδικασίας ανταλλαγής PIN εξωτερικού καταχωρητή.

Ε2. Τι είναι ένας δρομολογητής;

Απ. Ένας δρομολογητής είναι ένα κομμάτι υλικού που επιτρέπει σε πολλές συσκευές να συνδεθούν στο ίδιο δίκτυο. Μέσω ενός τοπικού δικτύου, οι δρομολογητές χρησιμοποιούνται συχνά για κοινή χρήση πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ε3. Είναι δυνατόν να απενεργοποιήσω το WPS;

Απ. Ναι, οι περισσότεροι δρομολογητές προσφέρουν την επιλογή απενεργοποίησης στη σελίδα ρυθμίσεων Wi-Fi.

Q4. Ποιος είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης του WPS;

Απ. Το κουμπί WPS του ασύρματου δρομολογητή πρέπει να πατηθεί και να κρατηθεί πατημένο για περίπου 2-3 ​​δευτερόλεπτα. Η συσκευή σας θα δημιουργήσει τελικά μια σύνδεση με τον ασύρματο δρομολογητή.

Q5. Πώς μπορώ να μάθω εάν το WPS μου είναι ενεργοποιημένο;

Απ. Ένα εικονικό κουμπί WPS μπορεί να υπάρχει στο λογισμικό της συσκευής εάν δεν υπάρχει κουμπί στο δρομολογητή. Το κουμπί θα αναβοσβήσει πορτοκαλί ή πορτοκαλί για να υποδείξει ότι είναι ενεργοποιημένο.

Ε6. Πού στο Android μπορώ να βρω το WPS;

Απ. Για λόγους ασφαλείας, το Android 9.0 και οι νεότερες εκδόσεις δεν υποστηρίζουν WPS. Σε παλαιότερα μοντέλα, μπορείτε να βρείτε τις ρυθμίσεις WPS μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις δικτύου > Wi-Fi > Περισσότερες επιλογές > WPS.

Ε7. Στα Windows, πού μπορώ να βρω το WPS;

Απ. Το WPS δεν έχει δώσει το δικό του μενού ρυθμίσεων στα Windows. Όπως έχουμε διαβάσει νωρίτερα, η συσκευή σας θα συνδεθεί αυτόματα όταν πατήσετε το κουμπί WPS στο δρομολογητή.

Ε8. Τι συμβαίνει εάν λείπει το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου;

Απ. Ορισμένα μοντέλα δρομολογητών δεν διαθέτουν κουμπί WPS. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να ρυθμίσετε το δίκτυο Wi-Fi σας χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Ε9. Πώς μπορώ να καταλάβω εάν το Wi-Fi μου είναι συμβατό με WPS;

Απ. Ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες για να ελέγξετε τη συμβατότητα

  • Ελέγξτε για να δείτε εάν η επιλογή WPS υποστηρίζεται από το δρομολογητή.
  • Ελέγξτε εάν το μόντεμ ή ο δρομολογητής σας έχει κουμπί WPS.
  • Επίσης, ελέγξτε το μενού Δίκτυο της συσκευής σας με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο για να προσδιορίσετε εάν υπάρχει η επιλογή WPS.

Q10. Πώς διαφέρει το WPS από το Wi-Fi;

Απ. Το WPS απλώς εφαρμόζει τα πρότυπα ασφαλείας Wi-Fi με έναν ευκολότερο και πιο φιλικό προς τον χρήστη τρόπο. Λόγω αυτού, ο οικιακός χρήστης μπορεί να απολαύσει τα πλεονεκτήματα της ασφαλούς πρόσβασης Wi-Fi. Επίσης, το ίδιο το WPS δεν υποστηρίζει κανένα πρότυπο ασφάλειας.

***

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι μπορείτε να καταλάβετε εάν είναι ασφαλές να πατήσω το κουμπί WPS στο δρομολογητή μου. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ή προτάσεις, αφήστε τις στην ενότητα σχολίων παρακάτω. Επίσης, ενημερώστε μας τι θέλετε να μάθετε στη συνέχεια.