Εάν σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε έναν τόνο έξυπνων συσκευών, παραλείψτε το Wi-Fi

Πολλές συσκευές smarthome συνδέονται μέσω Wi-Fi, κάτι που είναι εντάξει αν έχετε εγκαταστήσει μόνο λίγες από αυτές. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να διακοσμήσετε κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας με εξοπλισμό smarthome, να είστε προσεκτικοί με το Wi-Fi.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις smarthome συσκευές που βασίζονται σε Wi-Fi, αλλά όσο περισσότερο εγκαθιστάτε στο σπίτι σας, τόσο περισσότερο συμφορείται το δίκτυο Wi-Fi σας. Εάν μόλις ξεκινάτε και συνεχίζετε να χτίζετε σιγά σιγά το έξυπνο σπίτι σας, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα ακόμα. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε ποτέ να προσθέσετε smart σε κάθε διακόπτη, πρίζα, λαμπτήρα και κάθε άλλη συσκευή στο σπίτι σας, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι διαφορετικό από το Wi-Fi και να γιατί.

Το Wi-Fi έχει τα όριά του

Το Wi-Fi σίγουρα φαίνεται σαν μια μαγική τεχνολογία με απεριόριστες δυνατότητες, αλλά δεν είναι ανίκητο. Έχει περιορισμούς που πρέπει να λάβετε υπόψη.

  Συμμετοχή σε μια συνάντηση από έναν σύνδεσμο

Ένας δρομολογητής Wi-Fi μπορεί θεωρητικά να υποστηρίξει έως και 255 συνδεδεμένες συσκευές πελάτη. Όμως, παρόλο που είναι δυνατή η σύνδεση 255 συσκευών στο δρομολογητή σας, δεν είναι καν πρακτικό. Όχι μόνο όλες αυτές οι συσκευές θα ανταγωνίζονται για το εύρος ζώνης στην ενιαία σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο, αλλά όλες οι συσκευές Wi-Fi σας θα παρεμβαίνουν μεταξύ τους σε σημείο που τίποτα δεν θα έχει καλή ασύρματη σύνδεση.

Ομολογουμένως, πιθανότατα δεν θα φτάσετε ποτέ στο σημείο να έχετε τόσες πολλές συσκευές συνδεδεμένες στο οικιακό σας δίκτυο. Αλλά, αν μετατρέψετε κάθε διακόπτη, πρίζα και λαμπτήρα σε μια έξυπνη έκδοση με δυνατότητα Wi-Fi, μπορεί να καταλήξετε πολύ κοντά στο να πετύχετε αυτόν τον αριθμό 255, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού σας. Και αυτό δεν μετράει καν τα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές, τα κουτιά ροής και πολλά άλλα.

Το Wi-Fi 6 θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα συμφόρησης μόλις εμφανιστεί το υλικό που υποστηρίζει αυτό το νέο πρότυπο αργότερα το 2019, αλλά θα εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε τον περιορισμό της ποσότητας της συσκευής. Όσο λιγότερες συσκευές έχετε, τόσο το καλύτερο.

  Το Face ID δεν λειτουργεί μετά την αντικατάσταση της οθόνης

Επιμείνετε στο Z-Wave ή το ZigBee για φώτα, διακόπτες και πρίζες

Είναι απολύτως εντάξει να παραμείνετε με το Wi-Fi για συσκευές έξυπνου σπιτιού όπως ο θερμοστάτης, το κουδούνι βίντεο, οι βοηθοί φωνής και πολλά άλλα (συν, δεν έχετε επιλογή εκεί, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές είναι μόνο Wi-Fi). Ωστόσο, εάν πρόκειται να σοβατίσετε ολόκληρο το σπίτι σας με έξυπνους λαμπτήρες για κάθε φωτιστικό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό ασύρματο πρωτόκολλο, όπως το Z-Wave ή το ZigBee.

Για αρχή, αυτά τα πρωτόκολλα δεν παρεμβαίνουν στο Wi-Fi, γεγονός που θα μειώσει τη συμφόρηση συνολικά. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι συσκευές Z-Wave και ZigBee απαιτούν έναν διανομέα στον οποίο συνδέονται όλες, ο αριθμός των συσκευών στο δίκτυό σας μειώνεται σημαντικά. Έτσι, ακόμα κι αν εγκαταστήσετε 20 διακόπτες φωτός Z-Wave στο σπίτι σας, όλοι συνδέονται με το ένα smarthome hub σας. Ο δρομολογητής Wi-Fi σας το βλέπει ως μία μόνο συσκευή στο δίκτυό σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε 20 από αυτοί οι διακόπτες φώτων Kasa από το TP-Link, τα οποία συνδέονται με το Wi-Fi ξεχωριστά και φαίνονται ως 20 ξεχωριστές συσκευές στο δίκτυο. Ή θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα Κιτ Lutron Caseta που συνοδεύεται από διανομέα και διακόπτη και μετά 19 πρόσθετους διακόπτες. Αυτά δεν χρησιμοποιούν Z-Wave, αλλά μια αποκλειστική ραδιοσυχνότητα. Ωστόσο, παρόλο που έχετε εγκαταστήσει 20, το δίκτυό σας τις βλέπει μόνο ως μία συσκευή, καθώς ο διανομέας είναι το μόνο πράγμα που συνδέεται με το δρομολογητή σας.

  Τι είναι τα Windows 10X και σε τι διαφέρει;

Εάν έχετε μόνο λίγες συσκευές, μην το ιδρώνετε

Αν και εξακολουθώ να προτείνω τη χρήση του Z-Wave ή του ZigBee για μικρά πράγματα, όπως διακόπτες και πρίζες, δεν είναι μεγάλη υπόθεση εάν εξοπλίζετε το σπίτι σας μόνο με μια μικρή χούφτα smarthome συσκευών—ίσως έναν διακόπτη εδώ και εκεί ή μερικές έξυπνες φώτα μόνο στην κρεβατοκάμαρά σας.

Επιπλέον, για τον μέσο καταναλωτή που μπορεί να μην γνωρίζει πολλά για το smarthome, είναι πολύ πιο εύκολο να ρυθμίσετε συσκευές που βασίζονται σε Wi-Fi ούτως ή άλλως. Όμως, καθώς γίνεστε πιο έμπειροι και επεκτείνετε το smarthome σας, θα ανακαλύψετε ότι οι συσκευές που βασίζονται σε hub είναι ο τρόπος για πολλά μικρότερα πράγματα και πολλές εταιρείες διευκολύνουν τη δημιουργία κόμβων και τη σύνδεση συσκευών σε αυτούς.