Τι είναι τα Windows 10X και σε τι διαφέρει;

Τα Windows 10X είναι μια νέα έκδοση των Windows 10 που έχει σχεδιαστεί για συσκευές διπλής οθόνης όπως το επερχόμενο Surface Neo της Microsoft, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι ένα νέο λειτουργικό σύστημα Windows που πιθανότατα θα έρθει σε όλες τις συσκευές μια μέρα.

Ενημέρωση: Η Microsoft σχεδιάζει τώρα να κυκλοφορήσει Windows 10X για συσκευές με μία οθόνη πρώτα και μεταφέρετέ το αργότερα σε συσκευές διπλής οθόνης.

Τα Windows 10X Εκτελούν λογισμικό Windows

Στο δικό του Επιφανειακό συμβάν το 2019, η Microsoft είπε ότι τα Windows 10X «υποστηρίζουν το εύρος των εφαρμογών των Windows». Οι περισσότερες παραδοσιακές εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή των Windows θα λειτουργούν όπως θα λειτουργούσαν στα Windows 10 Home ή Professional.

Αυτό δεν είναι ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα και δεν έχει έναν εντελώς νέο τύπο εφαρμογής. Τα Windows 10X φαίνεται να βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Windows Core.

Οι εφαρμογές εκτελούνται σε κοντέινερ

Στην Ημέρα Προγραμματιστή του Microsoft 365 του 2020, η Microsoft μοιράστηκε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες. Το βασικό λειτουργικό σύστημα Windows θα διαχωριστεί από τις εφαρμογές που εκτελείτε.

Τα Windows 10X θα εκτελούν παραδοσιακές εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή Win32, αλλά θα τις εκτελούν σε ένα κοντέινερ. Τα Windows 10X θα εκτελούν επίσης τις Universal Windows Apps (UWP) και τις Progressive Web Apps (PWA) και θα εκτελούν επίσης αυτές σε κοντέινερ.

  Πώς να διορθώσετε την υψηλή χρήση CPU του OneDrive στα Windows 10

Όλες οι κλασικές εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή Win32 θα εκτελούνται σε ένα ενιαίο, συνδυασμένο κοντέινερ. Παραμένουν απομονωμένα από το βασικό λειτουργικό σύστημα Windows και δεν μπορούν να προκαλέσουν σφάλματα ή προβλήματα ασφαλείας. Οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν θα χρειαστεί να κάνουν καμία αλλαγή—οι εφαρμογές Win32 «απλώς θα λειτουργούν» με τα Windows 10X.

Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που συνοδεύουν αυτό το απλοποιημένο περιβάλλον. Δεν υποστηρίζονται τα εικονίδια του δίσκου συστήματος, τα πρόσθετα της Εξερεύνησης αρχείων, τα προγράμματα εκκίνησης επιτραπέζιου υπολογιστή και τα “καθολικά άγκιστρα” για τη λήψη ενεργειών του ποντικιού και του πληκτρολογίου όταν μια εφαρμογή βρίσκεται στο παρασκήνιο. Οι εργασίες στο παρασκήνιο ενδέχεται επίσης να ανασταλούν από το λειτουργικό σύστημα.

Ορισμένα λογισμικά που απαιτούν βαθιά πρόσβαση στα Windows—όπως εργαλεία κατά της εξαπάτησης και κατά της πειρατείας, ειδικά σε παλαιότερα παιχνίδια υπολογιστή— δεν θα υποστηρίζονται. Αυτά τα εργαλεία προκαλούν συχνά προβλήματα στα Windows 10, ούτως ή άλλως. Thurrott έχει περισσότερες από τις λεπτομέρειες που ανακοίνωσε η Microsoft.

Ταχύτερες ενημερώσεις, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και βελτιωμένη ασφάλεια

Χάρη σε αυτό το λειτουργικό σύστημα μόνο για ανάγνωση, τα Windows θα έχουν τη δυνατότητα λήψης ενημερώσεων λειτουργικού συστήματος και μετάβαση στο νέο σύστημα κατά την επανεκκίνηση. Η Microsoft λέει ότι θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση για την εγκατάσταση μιας μεγάλης ενημέρωσης λειτουργικού συστήματος λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα.

Η απομόνωση εφαρμογών σε δοχεία θα βελτιώσει επίσης τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Οι εφαρμογές Win32 θα απομονωθούν από το υπόλοιπο σύστημα και η Microsoft μπορεί να ελέγξει τι μπορούν να κάνουν, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης διαχείρισης εργασιών στο παρασκήνιο και της αποτροπής της επιβράδυνσης του υπολογιστή σας από τα προγράμματα εκκίνησης.

  Πώς να αλλάξετε το όνομά σας στην οθόνη εισόδου των Windows 10

Τέλος, η ασφάλεια λαμβάνει μεγάλη ώθηση. Οι εφαρμογές που εγκαθιστάτε δεν θα μπορούν να μπλέξουν με τα αρχεία συστήματος των Windows. Αυτό θα πρέπει να παρέχει καλύτερη προστασία από κακόβουλο λογισμικό τύπου rootkit και ακόμη και να μειώνει τα σφάλματα.

Βελτιστοποιημένο για συσκευές με διπλή οθόνη — Προς το παρόν

Τα Windows 10X έχουν μια διεπαφή «σχεδιασμένη και βελτιστοποιημένη για συσκευές διπλής οθόνης όπως το Surface Neo», σύμφωνα με τη Microsoft.

Αυτό λέει η Microsoft αυτή τη στιγμή, αλλά αναμένουμε ότι η Microsoft χρησιμοποιεί απλώς αναδιπλούμενες συσκευές ως πλατφόρμα εκκίνησης για τα Windows 10X. Τα Windows 10X ενδέχεται να κυκλοφορήσουν και σε παραδοσιακούς υπολογιστές στο μέλλον.

Το Surface Neo της Microsoft είναι μια συσκευή διπλής οθόνης με μεντεσέ—όπως φορητός υπολογιστής, αλλά αν το τμήμα του πληκτρολογίου αντικαταστάθηκε από οθόνη. Εναλλακτικά, είναι σαν δύο tablet που συνδέονται μεταξύ τους με έναν μεντεσέ. Αν θυμάστε την ακυρωμένη πρωτότυπη συσκευή Courier της Microsoft, είναι πολύ παρόμοια με αυτήν.

Στην CES 2020, η Lenovo μας είπε ότι είναι επερχόμενη Αναδιπλούμενη συσκευή ThinkPad X1 Fold θα ξεκινήσει με τα Windows 10 Pro και μια έκδοση των Windows 10X θα κυκλοφορούσε αργότερα. Αναμένετε να το δείτε και σε πτυσσόμενες συσκευές άλλων κατασκευαστών.

Όχι άλλα ζωντανά πλακάκια

Μέρος της βελτιστοποίησης του λειτουργικού συστήματος για συσκευές διπλής οθόνης φαίνεται να είναι η αφαίρεση των Live Tiles. Υπάρχει ένα νέο μενού Έναρξη με απλοποιημένη εφαρμογή που βασίζεται σε εικονίδια και πρόγραμμα εκκίνησης ιστότοπου. Αυτό φαίνεται να είναι το μενού Έναρξη που διέρρευσε από το 2019.

  Το νέο τερματικό των Windows είναι έτοιμο. Να γιατί είναι καταπληκτικό

Τροποποιήσεις διεπαφής διπλής οθόνης

Όταν εκκινείτε μια εφαρμογή, εκκινείται στη μία πλευρά της συσκευής. Μοιάζει λίγο με τη δυνατότητα Snap των Windows 10—οι εφαρμογές θα ανοίγουν στη μία οθόνη (ή στη μία πλευρά της συσκευής) αντί και στις δύο οθόνες. Μπορείτε να σύρετε το παράθυρο μιας εφαρμογής στο μεσαίο άκρο της οθόνης και να το αφήσετε για να «απλώσει» την εφαρμογή και στις δύο οθόνες. Η Microsoft λέει ότι αυτό δεν επεκτείνει απλώς την εφαρμογή και στις δύο οθόνες – «βελτιστοποιεί» επίσης τη διεπαφή της εφαρμογής, ώστε η εφαρμογή να μπορεί να εκμεταλλευτεί έξυπνα και τις δύο οθόνες.

Η Microsoft έδειξε επίσης ότι τα Windows «αναγνωρίζουν το πληκτρολόγιο» που βρίσκεται στη μία πλευρά της οθόνης και αποκαλύπτουν τη «Γραμμή θαυμάτων» ή «Wunderbar», ένα είδος υπερφορτισμένης έκδοσης της γραμμής αφής MacBook της Apple που προσφέρει κουμπιά, επιφάνεια αφής και ακόμη και μεγάλο τμήμα της οθόνης όπου μπορείτε να παίξετε βίντεο. Η Microsoft είπε ότι αυτό είναι κάτι που κάνει το “Neo”, αλλά πιθανότατα είναι μέρος των Windows 10X και ένα από τα πολλά νέα κόλπα διασύνδεσης που προστίθενται για αυτές τις συσκευές.

Ρίξτε μια ματιά στα Windows 10X. #MicrosoftEvent @παράθυρα @carmenzlateff pic.twitter.com/8FsIspI5ld

— Microsoft Surface (@surface) 2 Οκτωβρίου 2019

Τα Windows 10X και οι συσκευές με διπλή οθόνη εξακολουθούν να είναι αρκετά μακριά. Η Microsoft ανακοινώνει τα Windows 10X ένα χρόνο πριν από την κυκλοφορία του Surface Neo, ώστε οι προγραμματιστές να έχουν χρόνο να το δοκιμάσουν και να βελτιστοποιήσουν τις εφαρμογές τους για το νέο λογισμικό.

Η Microsoft δημοσιεύθηκε αρχικά μια ανάρτηση ιστολογίου που παρουσιάζει τα Windows 10X σε αναδιπλούμενες συσκευές, αλλά δεν κοινοποιήθηκαν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Τώρα, η Microsoft προσφέρει Εργαλεία ανάπτυξης Windows 10X—συμπεριλαμβανομένου ενός εξομοιωτή με δυνατότητα λήψης—και μια ποικιλία βίντεο σχετικά με τη χρήση τους.