Γνωρίστε τη Celia, την αντικατάσταση του Google Assistant της Huawei

Siri, Google Assistant, Bixby, Cortana, Alexa και τώρα, Celia. Ναι, υπάρχει ακόμη ένας βοηθός φωνής στην αγορά χάρη στην Huawei. Τι ξεχωρίζει όμως η Celia από τον ανταγωνισμό και τι σημαίνει για το ευρύτερο οικοσύστημα του φωνητικού βοηθού;

Γεια σου, Σίλια

Η Huawei ανακοίνωσε για πρώτη φορά το Celia στα τέλη Μαρτίου 2020. Η δυνατότητα ήταν μέρος του λογισμικού EMUI 10.1, το οποίο έκανε το ντεμπούτο της στο ναυαρχίδα της P40 Pro με Android τον επόμενο μήνα. Σε βασικό επίπεδο, αναπαράγει μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας άλλων βοηθών.

Για να το ξυπνήσετε, λέτε απλώς, «Γεια σου Σίλια». Μπορείτε επίσης να πατήσετε δύο φορές το κουμπί λειτουργίας. Τότε η Celia είναι έτοιμη να επεξεργαστεί το αίτημά σας. Όπως και οι πιο καθιερωμένοι ανταγωνιστές του, μπορείτε επίσης να ορίσετε ξυπνητήρια, να στείλετε μηνύματα κειμένου, να ελέγξετε τον καιρό κ.λπ.

Επιπλέον, η Celia μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάμερα του τηλεφώνου σας για να βρει προϊόντα στο διαδίκτυο και να παρέχει εκτιμώμενες διατροφικές πληροφορίες για τα τρόφιμα. Αυτή η δυνατότητα προέρχεται από την τεχνολογία HiVision της Huawei, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2018 για να συμπέσει με την κυκλοφορία των ναυαρχίδων της σειράς P20.

Ως εταιρεία, η Huawei έχει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για την πτυχή της όρασης υπολογιστή της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του λογισμικού της κάμερας smartphone είναι το Master AI, το οποίο προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις της κάμερας με βάση το θέμα που φωτογραφίζεται.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα Slide Master στο Microsoft PowerPoint

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας Huawei με τον οποίο μιλήσαμε πέρυσι, αυτή η τεχνολογία είναι τόσο ακριβής, που μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και πολλές ράτσες σκύλων. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη που η Huawei αποφάσισε να το δώσει έμφαση στη νέα της τεχνολογία βοηθού AI.

Το Celia βασίζεται στο Xiaoyi (δεν πρέπει να συγχέεται με τις κάμερες XiaoYi ή τον κατασκευαστή τηλεφώνων, Xiaomi), τον υπάρχοντα φωνητικό βοηθό της Huawei, ο οποίος κυκλοφόρησε στην κινεζική αγορά το 2018. Αυτό προκάλεσε μια αναταραχή φημών ότι η Huawei θα κυκλοφορήσει επικείμενα μια εναλλακτική εν ενεργεία βοηθοί, που τελικά ολοκληρώθηκαν νωρίτερα φέτος.

Πώς να αποκτήσετε τη Celia

Μέχρι στιγμής, η Huawei έχει απέχει από το να προσφέρει Celia σε συσκευές τρίτων. Για να το αποκτήσετε, χρειάζεστε μια συσκευή Huawei με το λογισμικό EMUI 10.1. Για πελάτες στη Δύση, αυτό περιλαμβάνει τις σειρές P40 και P30 και τις συσκευές Mate 30 και Mate 20.

Μέχρι στιγμής, η Huawei έχει επιλέξει να κυκλοφορήσει το Celia σε λίγες μόνο αγορές (ΗΒ, Ισπανία, Γαλλία, Νότια Αφρική και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής). Υποστηρίζει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσετε το Celia με μη αυτόματο τρόπο για να λειτουργήσει. Για να το κάνετε αυτό, κατευθυνθείτε στις Ρυθμίσεις > Βοηθός Huawei > Φωνή AI. Στη συνέχεια, πατήστε «Φωνητική αφύπνιση» και ρυθμίστε το σε «Ενεργοποίηση» και κάντε το ίδιο για το «Ξύπνημα με το κουμπί λειτουργίας».

  Πώς να ανοίξετε γρήγορα μια σελίδα ρυθμίσεων χρησιμοποιώντας συντομεύσεις σε iPhone και iPad

Η Huawei

Γνωρίστε τη Huawei

Η Huawei δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στις ΗΠΑ αλλού, ωστόσο, κάποτε ήταν μια επιβλητική φιγούρα στην αγορά των smartphone, προσφέροντας σκληρό ανταγωνισμό σε εταιρείες όπως η Samsung και η Apple.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, η Huawei αντιπροσώπευε Το 26 τοις εκατό όλων των τηλεφώνων που πωλούνται στην Ευρώπη. Στην πατρίδα του την ηπειρωτική Κίνα, το πήρε μερίδιο 34 τοις εκατό όλων των πωλήσεων τηλεφώνων κατά την ίδια περίοδο. Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 41%.

Η Huawei διεξάγει επίσης ένα έντονο εμπόριο εξοπλισμού δικτύωσης, ο οποίος τροφοδοτεί τα κυψελωτά και ευρυζωνικά δίκτυα σε πολλές χώρες.

Τον Μάιο του 2019, η κυβέρνηση Τραμπ τοποθέτησε την Huawei και τις συνδεδεμένες θυγατρικές της σε λίστα οντοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό ουσιαστικά απαγορεύει στις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται με την κινεζική εταιρεία χωρίς άδεια.

Ως αποτέλεσμα, νεότερα τηλέφωνα της Huawei έχουν αποσταλεί με την έκδοση ανοιχτού κώδικα του Android, χωρίς τα ιδιόκτητα πρόσθετα της Google. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει Google Play Store, YouTube, Gmail ή Google Assistant.

Φαίνεται ότι αυτή η σύγκρουση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες – αν όχι χρόνια. Αυτό ώθησε την Huawei να αντικαταστήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του οικοσυστήματος της Google με τις δικές της εναλλακτικές λύσεις το συντομότερο δυνατό. Δεδομένου αυτού, δεν αποτελεί έκπληξη που η Huawei εργάζεται επίσης σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα που ονομάζεται Harmony OS.

  Πώς να προσθέσετε φίλτρα στις ιστορίες Instagram

Στον πυρήνα του οικοσυστήματος Android της Huawei βρίσκεται το Huawei Mobile Services. Αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API) για τη διαχείριση πραγμάτων όπως το DRM, τον έλεγχο ταυτότητας και τις αγορές εντός εφαρμογής. Εκτός από όλα αυτά, η Huawei έχει επίσης το δικό της κατάστημα εφαρμογών, το Huawei AppGallery.

Σε αυτό το γράψιμο, όμως, το AppGallery είναι μια άγονη εμπειρία. Λείπουν πολλές από τις εφαρμογές που πιθανότατα θα θεωρούσατε απαραίτητες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τραπεζικές ή χρηματοοικονομικές εφαρμογές. Το Facebook, το Messenger, το Instagram και το WhatsApp επίσης απουσιάζουν εμφανώς.

Ωστόσο, η Huawei κατάφερε να σημειώσει κάποιες νίκες από νωρίς, καθώς το Snapchat και διάφορες εφαρμογές της Microsoft και της Amazon είναι διαθέσιμες στο AppGallery. Διαθέτει επίσης Here WeGo, μια εφαρμογή χαρτογράφησης που στο παρελθόν αποστέλλονταν με τα Windows Phone της Nokia και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ανεξάρτητες επιλογές.

Εάν η Huawei μπορέσει να διατηρήσει την ορμή της, είναι απολύτως εύλογο να προκύψει ένα σχίσμα στη σφαίρα του Android, με δύο ξεχωριστά οικοσυστήματα να συναγωνίζονται για κυριαρχία – και η Celia θα είναι ένα σημαντικό μέρος της.